Soya er sunt og trygt

Er soyaprodukter sunt? Bra for miljøet?

Soyaprodukter som spises av mennesker (ikke av husdyr altså) er bra for miljøet, bærekraftig og sunt. 90 % av soya som dyrkes i verden går til husdyrfôr. Vekster fra Brasil er mye billigere kraftfôr enn norske fôringredienser.

Er soyaprodukter sunt?

Om soyaprodukter er sunt er noe mange lurer på i dag. Det er fordi norsk mat-industri kommer med stadig flere soyabaserte kjøtterstatninger som soyapølser, soyaburgere og soyakjøttdeig/soyafarse. I tillegg finnes det stadig flere meierierstatninger som soyamelk, -is, -yoghurt med flere. Les om soya som råvare er sunt eller helsefarlig i seg selv, her

Både WHO og verdens ledende kreftforskere har anerkjent at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende. Bearbeidet kjøtt er de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt som skinke, pølser, bacon og alle andre kjøttprodukter som er fremstilt av matindustrien ved å tilsette salt og andre tilsetningsstoffer. Dette er ikke tilfelle for soyaprodukter.

Er slike produkter sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter?

Soyamelk og soyaost – en sunn erstatning for ku-melk

Spesielt var inntaket av tofu, som er fermentertte bønner, eller soyaost/ferskost, assosiert med redusert risiko for hjertesykdom. De som spiste tofu en eller flere ganger per uke hadde 18 % redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med de som sjelden spiste tofu. For hver porsjon/ per uke ble risikoen for hjertesykdom redusert med 9 %. Inntak av soyamelk påvirket ikke hjertehelsen, men forskerne mener at dette kan skyldes at det totale inntaket av soyamelk var lavt blant deltakerne.

Mange kliniske studier har funnet ut at soya og tempeh kan øke intellektuelle evner, se kildene her. Ku-melk og ost er derimot den største kilden til mettet fett i norsk kosthold, noe nordmenn spiser helseskadelig mye av.

Soyakjøtt – en sunn erstatning for kjøttprodukter

Både WHO og verdens ledende kreftforskere har anerkjent at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende. Bearbeidet kjøtt er de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt som skinke, pølser, bacon og alle andre kjøttprodukter som er fremstilt av matindustrien ved å tilsette salt og andre tilsetningsstoffer. Dette er ikke tilfelle for soyaprodukter.

Typer soyaprodukter – ulik sunnhetsgrad

 • Soyabasert vegetarisk kjøtteig-produkter – les mer her
 • Soyabasert deig/farse
 • Isolert soyaproteinpulver
 • Soyachunks, eller soyabiter, lagd av avfettet soyamel, altså mel etter at man har fjernet fett til soyaolje.
 • Soyamelk, -yoghurt og andre meierierstatninger lages av oppmalte bønner, og noen ganger av soyaproteinisolat.
 • Tofu og tempeh – syrnede og fermenterte produkter. Dette er såkalte ikke-prosesserte, eller minimalt prosesserte, produkter
 • Frosne edamamebønner og tørkede hele bønner.

Noen soyaprodukter er sunnere enn andre – slik velger du sunne produkter

Er noen soyaprodukter sunnere enn andre? De sunneste soyaproduktene er hele bønner, som for eksempel edamamebønner (grønne, umodne soyabønner som i Norge finnes i frysedisken) og tørkede bønner som må bløtlegges og kokes før man lager mat. Men dette er strengt tatt ikke soyaprodukter men soyabønner. Hel mat, altså råvaren som ikke er tuklet med på matfabrikken, er alltid sunnere enn industrielt fremstilte produkter. Les her om plant based whole foods, eller hel, ikke-raffinert plantekost.

 • Tofu, som er soyaost, og tempeh, som er fermenterte bønner, er omtrent like sunne som soyabønner.
 • Soyachunks lagd av avfettet soyamel er nest sunneste. Dette er oppmalte bønner uten fett, og er spesielt rike på protein. Noen typer chunks inneholder opp til 50 gram protein per 100 gram chunks.
 • Soyaprotein-granulat er protein som er isolert fra soyabønner på fabrikken.
 • Soyabaserte kjøtterstatninger med lavt innhold av salt og fett
 • Kjøtterstatninger med høyt innhold av salt og fett, samt tilsatt flere ulike tilsettingsstoffer. Dette er det minst sunne soyaprodukter ut av all mat lagd av eller med soya. Sammenlignet med tilsvarende kjøttprodukter er soyabaserte produkter likevel en klar vinner.

Er soyaprodukter sunnere enn pølser, kjøttdeig, skinke, bacon o.l. av kjøtt?

Ja, soyaprodukter er sunnere enn kjøttprodukter fordi kjøttprodukter, altså i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt, er sikkert kreftfremkallende for mennesker. Les hva WHO og verdens ledende kreftforskere sier om bearbeidet kjøtt her

Både WHO og verdens ledende kreftforskere har anerkjent at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende

Bearbeidet kjøtt er de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt som skinke, pølser, bacon og alle andre kjøttprodukter som er fremstilt av matindustrien ved å tilsette salt og andre tilsetningsstoffer. Dette er ikke tilfelle for soyaprodukter.

Soyabønner er en sunn og svært næringsrikt, spesielt proteinrik, råvare som anbefales som en del av et sunt og variert kosthold av helsemyndighetene i mange land inkludert USA. Soya vokser best lengre sør enn Norge, og er derfor mye bedre kjent i andre land enn Norge.

Er slike produkter sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter? Les mer her

En sunn erstatning for kjøttprodukter

Både WHO og verdens ledende kreftforskere har anerkjent at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende. Bearbeidet kjøtt er de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt som skinke, pølser, bacon og alle andre kjøttprodukter som er fremstilt av matindustrien ved å tilsette salt og andre tilsetningsstoffer. Dette er ikke tilfelle for soyakjøtt.

Som menneskemat er både miljøvennlig, bærekraftig og ressurseffektiv

Soya som mat til husdyrfôr, noe mesteparten av denne veksten i både verden og Norge går til, er ikke bærekraftig eller miljøvennlig. Det er mye mer bærekraftig og miljøvennlig å spise den direkte enn det å fôre husdyr og laks med den. Alle nordmenn som spiser kjøtt og meieriprodukter, eller oppdrettslaks, har regelmessig fått i seg soya gjennom husdyrene.

Mesteparten, omtrent 90%, av soya som er produsert i verden spises ikke opp av mennesker men av husdyr. Det importeres store mengder av den til Norge fra Brasil, og mesteparten brukes til lakseoppdrett. Men mye brukes til å lage kraftfôr til norske husdyr. Det er en relativt billig og effektiv måte å produsere kjøtt, laks og melk på – ved å kjøpe inn bønner til relativt billig pris, fra Brasil, og selge kjøtt og meieriprodukter i Norge. Men dessverre, er denne bruken verken miljøvennlig eller bærekraftig.

Framtiden i våre hender har et godt svar på dette spørsmålet

om soya som menneskemat er bærekraftig her. Her er et utdrag fra deres artikkel: «Du kan spise soya med god miljøsamvittighet. Det er det enorme forbruket av soya fra Brasil som går til å fôre laks, storfe, gris og kylling som er problematisk. I Brasil dyrkes soyaen på store plantasjer som kan fortrenge urfolk, true arter og bidra til avskoging.

Hvert år importeres det mange hundre tusen tonn problematisk soya som brukes til dyrefôr her i landet.

Bruken av soya til dyrefôr bør erstattes med mer bærekraftige alternativer, som for eksempel alger, insekter, slakteavfall og treflis.Soyabønner til menneskemat er miljøvennlig og kommer fra Europa og Nord Amerika

Soyaen som brukes til menneskemat dyrkes stort sett i Nord-Amerika og Europa.  Oumph!Alpro og Naturlig opplyser at de ikke bruker regnskogsoya i sine produkter og generelt unngår mange av produsentene også genmodifiserte bønner. Uansett er det svært ressurssløsende å bruke menneskemat til dyrefôr. Norsk oppdrettslaks spiser fem ganger mer menneskemat enn den gir oss. For storfe blir forskjellen enda større. Som menneskemat er denne råvaren miljøvennlig og har et svært lavt klimafotavtrykk.»

Statistikken fra Landbruksdirektoratet viser

at norske drøvtyggere, kuer og sauer, forbruker omtrent like mye soya som griser, høner og kyllinger. Les mer om råvareimport til Norge på nettsider til Framtiden i våre hender.

Produkter for mennesker kommer sjelden far Brasil, og utgjør forsvinnende liten del av det totale forbruket av soyabønner i Norge. Noen produsenter av soyabasert mat til mennesker som selges i Norge, får soyabønner fra Østerrike og Nord Amerika. De garanterer i tillegg at deres bønner ikke kommer fra de avskogede områdene i Brasil.

Dette er et utdrag fra boken Plantebasert kosthold som er skrevet av oss i PAN Norge. Kildene kan du sjekke her

Husdyrfôr legger beslag på næringsrikt menneskemat

Dyrene spiser i dag mat som mennesker kunne spist. De fleste av oss ser dem ikke til daglig, men dyrene som brukes i matproduksjon er avlet opp i vanvittige mengder. Produksjonsdyrene utgjør 60 % av alle pattedyr på jorda. Til sammenligning utgjør mennesker 36 % og ville dyr bare 4 % (13). For hvert eneste menneske på jorden er det nå ti husdyr! Husdyrmager må også mettes, og landjord brukes til å produsere dyrefôr, både såkalt kraftfôr og gress.

Husdyrene spiser i stadig større grad matvarer som vi mennesker kunne spist selv. Ingen husdyr kan produsere mer energi enn det de selv forbruker. Mye energi, protein og andre næringsstoffer går derfor tapt når husdyrene omdanner for eksempel bønner til kjøtt og melk. Også dyrkning av gress, som drøvtyggere spiser i vinterhalvåret, krever mye matjord.

Det er på grunn av næringsstoffer soya brukes som husdyrfôr

Soyabønner er en belgvekst, som hvite, bruke og andre bønner, kikerter, erter og linser. Modne bønner brukes som oftes som tørkede, noe som heter pulses på engelsk. Umodne bønner kalles edamamebønner, eller edamamebønner. Disse er spesielt populære, grunnet mildere smak og mykere konsistens. Les mer her: Soyabønner næringsinnhold

Det er nettopp på grunn av det høye innholdet av protein og mange andre nærignsstoffer man bruker så mye soya. De har spesielt god aminosyre-profil, og gir alle de essensielle aminosyrene. Det er relativt mye fett i soyabønnene, sammenlignet med andre bønner. Næringstoffer som jern, kalsium, sink, folat, kalium, selen, magnesium samt flere B-vitaminer er også mye av her. Dette uten å snakke om kostfiber og en rekke sunne plantestoffer. 

Mest miljøvennlig å redusere kjøttproduksjon og dermed bruken av soyabønner til husdyrfôr

Det viktigste vi kan gjøre i Norge, som ellers i verden, er å redusere kjøttproduksjonen og øke produksjon av plantemat. Nye norske og nordiske undersøkelser (16–20) viser at overgang til et betydelig mer plantebasert kosthold er både gjennomførbart og bærekraftig også ut fra norske forhold.

På 1950-tallet hadde vi i Norge fem ganger så store potetdyrkingsarealer som i dag. På 1960-tallet hadde vi åtte ganger så store arealer til åker og rotvekster. Mange av disse områdene er i dag omgjort til dyrkningsområder for dyrefôr. Hele 90 % av norsk dyrket jord brukes til dette formålet.
I tillegg importerer Norge ca. 200 000 tonn soya årlig til å lage husdyrfôr. Dette er nok til å dekke proteinbehovet til alle nordmenn i et helt år (21 – Landbruksdirektoratet om kraftfôr).

Man behøver ikke soya for å ha et fullverdig plantebasert kosthold

Er du veganer og fortsatt skeptisk, behøver du ikke spise soyabønner eller kjøtterstatninger. Plantebaserte kjøtterstatninger like gjerne baseres på nordiske råvarer som erter, bønner, havre og potet (92). Flow Food er et godt eksempel, dette er norsk selskap som produserer plantebasert kjøtt basert på norske og nordiske råvarer.

Et vanlig plantebasert kosthold baseres på sunne og næringsrike råvarer som fint vokser og kan dyrkes mer av i Norge. Dette er havre, erter, raps, kålvekster, rotgrønnsaker, frukt og bær.

Vokser i Norge?

Soyabønner kan vokse i Norge, men de rekker ikke å bli modne på grunn av for kort sommer- og varmesesong. De siste årenes forsøk i norsk landbruk, nemlig ved NIBIO og NMBU, har vist at man kan få til umodne soyabønner. De heter edamamer, eller edamamebønner, er lysegrønne og er blitt spesielt populære. Sushi, salater og snacks er mat av edamamebønner. De smaker mildere og har mer behagelig konsistens enn modne bønner.

Soya til husdyrfôr ødelegger regnskogen i Brasil – lite miljøvennlig

Det er riktig at dyrkingen legger beslag på enorme landarealer, ikke minst i Brasil, hvor mye av råvaren som importeres til Norge kommer ifra. Men mesteparten av de soyabønnene som importeres, brukes til produksjon av dyrefôr i kjøtt-, melk- og fiskeindustrien.
Det er derfor ikke de bønnene som brukes til produksjon av menneskemat som er problemet. Det er fordi denne utgjør mindre enn en fjerdedel av all soyaproduksjonen i verden (85–87). Bønner som brukes som menneskemat er dessuten som regel produsert i Europa og USA (86). Kilder:

 • Anne Leifsdatter Grønlund. Problemet med soya [Internet]. Available from: https://www.regnskog.no/no/om-regnskogfondet/dette-mener-regnskogfondet/problemet-med-soya
 • Håkon Lindahl. sju myter om kjott [Internet]. 2017.
 • Regnskogfondet Framtiden i våre hender. Fra brasiliansk jord til norske middagsbord En rapport om soya i norsk laksefôr [Internet]. 2017.


Sertifisering er ment å sikre at akkurat den varen du får, ikke har bidratt til for eksempel avskoging, menneskerettighetsbrudd eller overdreven sprøytemiddelbruk. Når matindustrien viser til ulike sertifiseringsordninger kan dette gi en forestilling om at soyaen som brukes i dyrefôr er bærekraftig. Disse ordningene er sterkt kritisert blant annet av Framtiden i våre hender og Regnskogfondet, for å ha flere svakheter som manglende åpenhet og informasjon om underleverandører og uavhengige kontrollrutiner.

Det er derfor en stor utfordring for å kunne si noe konkret om hvorvidt ordningen faktisk leverer soya som er bærekraftig produsert. I et bærekraftperspektiv er det bedre at soyabønnene blir spist direkte av mennesker enn at de gis som dyrefôr for å produsere kjøtt. Soya kan derfor – også fra et bærekraftperspektiv, gjerne inngå i kostholdet som alternativ til kjøtt en eller flere ganger i uken.

Konklusjonen: både sunt og miljøvennlig som mat til mennesker

Ja, det er mye mer miljøvennlig, bærekraftig og sunnere å spise soyabønner direkte enn det å fôre husdyr og laks med den. Alle nordmenn som spiser kjøtt og meieriprodukter, eller oppdrettslaks, har regelmessig fått i seg soya gjennom husdyrene.

Mesteparten, omtrent 90%, av soybønner som er produsert i verden spises ikke opp av mennesker men av husdyr. Det importeres store mengder til Norge fra Brasil, og mesteparten brukes til lakseoppdrett, mye brukes til å lage kraftfôr til norske husdyr. Det er en relativt billig og effektiv måte å produsere kjøtt, laks og melk på – ved å kjøpe inn soyabønner til relativt billig pris, fra Brasil, og selge kjøtt og meieriprodukter i Norge.

Soyaprodukter for mennesker kommer sjelden far Brasil, alle er uten gmo, og utgjør forsvinnende liten del av det totale forbruket i Norge. Noen produsenter av som selger i Norge, får soyabønner fra Østerrike og Nord Amerika, De garanterer at deres råvare ikke kommer fra de avskogede områdene i Brasil.