Sandra Lynn Allen, praktikant, Høyskolen Kristiania

Sandra Lynn Allen har vært praktikant hos oss, PAN Norway, våren 2021. Praksisen med Physicians Association for Nutrition (PAN) Norway er en del av bachelorgraden i Livsstilsendring og folkehelse ved Høyskolen Kristiania.

Sandra skriver følgende om seg selv og om sin interesse og motivasjon til å drive opplysning om et sunnere kosthold:

Hvorfor valgte Sandra Allen praksis ved PAN Norway?

Jeg ønsket å ha praksis med PAN Norway fordi jeg støtter helhjertet deres misjon. I følge deres nettsiden, jobber PAN Norway som en del av PAN International “for bredere undervisning innen ernæring for legestudenter og tilbyr evidensbasert undervisningsmateriell om kostholdets potensial for forebygging og behandling av ulike sykdommer.” Det nåværende helsevesenet er bygget opp rundt behandling av akutt sykdom fordi det ble designet på en tid da akutte sykdommer var de mest vanlige dødsårsakene. Nå lider og dør mennesker i vestlige land av kroniske livsstilsykdommer som skyldes overspising, dårlig ernæring og mangel på fysisk aktivitet. 

Utfordringer når det gjelder å spise mer plantebasert folk flest møter

Mens jeg studerer vil jeg nå så mange individer som mulig med inspirasjon for å spise mer grønt. I løpet av 12 år med plantebasert spising har jeg funnet ut at det er 3 vanlige bekymringer rundt plantebasert mat blant de fleste: 

  • Oppskriftene virker kompliserte og fylt av ukjente ingredienser. 
  • Folk føler generelt ikke at de har tid til å lage sunn mat. 
  • Plantebasert spising virker dyrt.

Sandra har utviklet flere oppskrifter med fokus på enkel gjennomføring, samt mal for oppskriftene

Jeg har prøvd å komme med oppskrifter som svarer på disse bekymringene ved å være rask, billig og basert på kjente ingredienser som finnes i butikker over hele Norge. 

Hvorfor og hvordan kom Sandra Lynn Allen til å spise plantebasert 

Jeg har spist plantebasert i over 12 år. Det begynte som et eksperiment. Jeg visste ingenting om å være vegetarianer eller veganer. Jeg brukte 6 uker på å eliminere animalske produkter mens jeg introduserte en rekke planter. Helserelaterte livskvaliteten min forbedret seg så dramatisk at jeg bestemte meg for å fortsette med det. Å spise sunt førte til at jeg begynte å trene, og jeg forsto snart at mental, følelsesmessig og fysisk helse henger sammen. Jo mer jeg lærte om virkningen av factory farming på både mennesker, dyr og natur som en helhet, jo mer ønsket jeg å lære.

Selv om kostholdsendringene mine startet fra “egoistiske” grunner, har jeg blitt mer og mer opptatt av å hjelpe andre med å finne motivasjon til å ta bedre beslutninger om helse og velvære. Individuell motivasjon er avhengig av kunnskap som må formidles ovenfra og ned. Hvordan kan folk ta bedre avgjørelser hvis det politiske, helse- og utdanningssystemet svikter dem?

“Som en del av helsevesenet, har det politiske systemet det største innvirkning på alle aspekter. Det er dissonans i politikken når det gjelder folkehelse, og dette fortsetter helt til individnivå. Jeg er interessert i å jobbe med lobbyisme for å endre helsefokus mot forebygging ved bruk av utdanningssystemet og fordeling av subsidier.”