Skader folkehelsen

Reklamekontoret melk.no og matprat.no, eller de såkalte opplysningskontorene, skader folkehelsen og bør legges ned

Dette innlegget sto på trykk i Dagsavisen i november 2019 som en del av debatten mellom Annette Staubø og meieriindustriens pr-organ melk.no

Ida Berg Hauge, som er direktør for meieriindustriens pr- og reklameorgan melk.no,

beskylder i Dagsavisen 8. november meg for å «demonisere matvregrupper» etter at jeg påpekte at 80 prosent nordmenn inkludert barn spiser, ifølge Helsedirektoratet, helseskadelig mye mettet fett. Hovedkildene til mettet fett i Norge er meieriprodukter etterfulgt av rødt kjøtt. Og staten har bedt oss om å begrense inntaket av disse matvarene.

Jeg mener også at det er feil av staten å samtidig både subsidiere produksjon av mat fra dyr med mange milliarder skattekroner årlig. Og pålegge bønder til å bruke over 100 000 kroner årlig på generisk reklame. Reklamen drives gjennom de såkalte opplysningskontorene, melk.no og matprat.no, med hjemmel i omsetningsloven fra 1936.

Det er altså melk.no, med Ida Berg Hauge i spissen, som har gjennom sin framsnakking bidratt til at nordmenn får helseskader av for mye fjøsfett. Som eksempel vil jeg nevne at i sitt siste «nyhetsbrev» skriver melk.no at vi «bør» spise gulost, og fremstiller den nærmest som medisin. I henhold til statens kostråd bør derimot inntaket av ost og andre fete meieriprodukter være større enn en porsjon per dag, og ingen nordmenn “bør” spise ost.

Jeg håper da virkelig at våre politikere snart blir enige om at, ut fra hensynet til folkehelsen, så bør både Matprat og Berg Hauges arbeidsgiver melk.no legges ned. Når allerede 80 % nordmenn spiser for mye fjøsfett, så har ikke denne helseskadelige framsnakkingen gjennom melk.no livets rett.

Les også: Folkehelsemelding 2023 – innspill fra PAN (Physicians Association for Nutrition) Norge

Les også: Tines usmakelige jakt på nye melkekunder | Hilde Valbjørn Hagelin (aftenposten.no)

Propaganda og milliardsubsidier overdøver kostråd fra leger

Annette Staubø mener (Dagsavisen 25. oktober) at «legestanden» i større grad enn i dag burde påvirke til et grønnere kosthold, med lavere kjøttforbruk, som både et sunt og miljøvennlig valg. Ja, helsefordelene ved et mer plantebasert kosthold er godt dokumentert. Men i dagens system blir legene dessverre overkjørt og overdøvd av den massive, statsstyrte kjøttpropagandaen.

Dette innlegget sto på trykk i Dagsavisen i oktober 2019 som en del av debatten

Helsedirektoratet lager kostholdsråd som en del av primærforebygging. Leger gir kostholdsråd som en del av sekundærforebygging, i samarbeid med pasientforeningene og i tråd med relevante retningslinjer fra Helsedirektoratet. Statens kostråd gir ingen oppfordring til å spise kjøtt, egg, smør eller ost – kun til å begrense disse. Kjøttfritt kosthold omtales også som helsefremmende på Helsedirektoratets nettsider.

Dessverre blir både statens og legenes kostråd overdøvd av at den statspålagte, med hjemmel i omsetningsloven, generiske reklamen for mat fra dyr, som skjer gjennom de såkalte opplysningskontorene, eller matprat.no og melk.no 

Over hundre millioner kroner per år kreves inn fra norske bønder til dette formålet. Derimot brukes det ingen midler til å opplyse at verken kjøtt, egg, ost eller smør er nødvendig næringsmessig. Og fint kan erstattes med belgvekster, nøtter og plantemelk.

I tillegg er kjøtt, egg og meieri subsidiert med mange milliarder av våre skattekroner årlig, noe som gjør dem mye billigere og bidrar til økt forbruk. Over 90 prosent av subsidiene går i dag til produksjon av kjøtt, egg om meieriprodukter, og mindre enn ti prosent – til både korn, frukt og grønt.

Det er ikke lett for oss leger å overstyre denne kjøttpolitikken.

Les Valg 2021: Hva sier partiene om kjøttkutt