næringsinnhold vegankost

Trygt å kutte ut kjøtt – nordmenn spiser i dag for mye protein

Mange er bekymret for å ikke få nok næringsstoffer, spesielt protein, ved redusert inntak av kjøtt. Undersøkelser viser samtidig at nordmenn spiser minst 50 % mer protein enn det de behøver ( Norkost3, se tabell 22 og vedlegg 7.7 side 66). Kjøtt bidrar dessuten kun med 27% av det totale proteininntaket for nordmenn.

Dermed kan minst halvparten av kjøttinntaket kuttes ut og erstattes med kål, andre grønnsaker og frukt, noe 80% nordmenn spiser for lite av og noe som kan dyrkes nesten overalt i Norge. Les om planteprotein og aminosyrer her

Plantekost kan enkelt dekke proteinbehovet for alle. Proteinbehovet er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt for folk flest, som øker opptil 1,2 – 1,6 gram protein per kroppsvekt for gravide, ammende, eldre og toppidrettsutøvere. Dermed er det enkelt å få nok protein uten kjøtt.

Det er bredt anerkjent at til og med kosthold helt uten mat fra dyreriket kan settes sammen slik at det blir fullverdig næringsmessig og passe i alle livsfaser. Helsedirektoratet/helsenorge.no skriver følgende:

“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.»

Les også:

Lysin i mat – nordmenn spiser dobbelt så mye

Hvis nordmenn spiser mindre kjøtt og mer plantekost, kan man dekke protein- og aminosyrebehovet uten (økt) matimport?