Alt du trenger å vite om vegetarisk, vegansk og plantebasert kosthold

Fordeler ved å spise mer plantebasert: sunt, enkelt og bærekraftig

Fordeler ved å spise mer plantebasert er mange: bedre helse, mer miljøvennlig og bærekraftig kosthold. Det er mange godt dokumenterte helsefordeler ved det å spise mer plantekost og mindre kjøtt og meieri.

Fordeler ved å spise mer plantebasert, altså mer grønnsaker, belgvekster, nøtter og frukt, samt en del mindre kjøtt og meieri enn det er i et typisk vestlig kosthold, beskytter mot følgende sykdommer:

Dette er i dag bredt anerkjent. Samtlige seriøse fagpanel og kunnskaps-oppsummeringer, inkludert EAT-Lancet-rapporten, Helsedirektoratet, Nordisk ministerråd og Danmarks kostråd fra 2021, fremhever kosthold med mer planter og mindre kjøtt og meieriprodukter som både sunt og bærekraftig. Klimakur 2030 fremhever overgang fra kjøtt til mer vegetabilsk og fisk som klimavennlig.

Danmarks kostråd fra januar 2021 oppfordrer oppfordrer til å spise plantebasert, nemlig til å velge belgvekster, nøtter og fisk istedenfor kjøtt, samt å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt, av alle slag til sammen, per uke. Også Harvard Universitet oppfordrer til å velge kilder til protein fra planteriket.

Mer plantekost for et sunt hjerte: mot høyt kolesterol, høyt blodtrykk og hjerteinfarkt

Plantebasert kosthold er forbundet med mindre hjerte- og karsykdom, bidrar til et mer gunstig blodtrykk og kan reversere åreforkalkning (aterosklerose). Blant de som har spist plantebasert kosthold gjennom mye av livet er risikoen for hjerte- og karsykdom mer enn halvert i forhold til blant befolkningen for øvrig. Les også: Forskning om kosthold og hjerte- og karsykdommer

Mat som forebygger og håndterer diabetes type to

Lege helseforsker Lars T Fadnes
Lege, professor og helseforsker Lars T. Fadnes

Lege og professor Lars T. Fadnes sier følgende om plantebasert kosthold:

-Plantebasert mat minsker risikoen for diabetes type 2, og kan ofte bidra til bedre blodsukkerkontroll hos de som allerede har fått sykdommen. Dette har blant annet sammenheng med en gunstig balanse mellom fett, proteiner, karbohydrater og fiber i grønnsaker samt at næringsinntaket ofte er lettere å regulere.

Les også: Forskning om kosthold og diabetes

Mat fra planteriket for sunnere vekt

Overvekt er sjeldnere blant de som spiser plantebasert enn befolkningen for øvrig. I snitt er det en vektforskjell på 7 kg hos menn og 3 kg hos kvinner mellom de som spiser utelukkende plantebasert og de som spiser gjennomsnittlig, der de som spiser plantebasert ligger nær opp til idealvekt. Forskning viser at dette i all hovedsak er relatert til kostholdet. Den samme gunstige effekten ser man hos barn. Les også: Forskning om kosthold og overvekt

Plantebasert kosthold som forebygger kreft

Grønnsaker og frukt inneholder ulike stoffer som beskytter mot enkelte typer kreft, mens rødt kjøtt er en risikofaktor for blant annet tykktarmskreft, lungekreft og livmorkreft, der det ser ut til å være en betydelig økning i risikoen hos dem som spiser mye rødt kjøtt sammenlignet med de som ikke gjør det. Tykktarms- og lungekreft er begge av de hyppigste kreftformene i Norge. Også for prostatakreft som er den hyppigste kreftformen hos menn, er det blitt sett en gunstig effekt av plantebasert kosthold. Les også: Forskning om kosthold og kreft

Lengre liv er en av fordelene ved å spise mer plantebasert

Mange studier tyder på at plantebasert kost bidrar til økt livslengde og reduserer risikoen for død fra flere sykdommer.

Lege Tanja Kalchenko sier:

– Det å spise plantebasert er et godt valg for helsen. Plantebaserte kosthold har mange godt dokumenterte helsefordeler. I tillegg er slike kosthold fullverdige kosthold for alle – barn, gravide, idrettsutøvere og seniorer. Plantebasert kosthold er et næringsrikt og variert kosthold som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær. Et slikt kosthold gir nok næringsstoffer, blant annet protein og jern. Derfor kan de som har et gjennomsnittlig norsk kosthold, trygt halvere sitt kjøttinntak.

Hvorfor er det fordeler ved å spise mer plantebasert?

Det er flere årsaker til fordelene ved å spise mer plantebasert fordelene ved det å spise mer plantekost:

  1. Plantekost mangler/er fattig på stoffer som (i for stor mengde) er helseskadelige og som finnes i mat fra dyr.
  2. Plantekost gir i tillegg mye av de sunne, gunstige stoffene som mat fra dyreriket mangler. Kostfiber, prebiotika og antioksidanter fra planter er noen eksempler.
  3. Plantekost er som regel mer næringstett og mindre kaloritett i forhold til kjøtt og meieri. Dette gjør at det er lettere å bli mett på plantekost og få nok næring, og samtidig spise færre kalorier.

Utfordringer i norsk kosthold i 2020: for mye kjøtt og mettet fett, og for lite plantekost

Det er stort forbedringspotensial i norsk kosthold:

  • 50 % nordmenn (55 % menn og 33% kvinner) spiser per i dag helseskadelig mye rødt kjøtt,
  • 80 % nordmenn, inkludert barn, spiser for mye mettet fett. Hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold er meieriprodukter etterfulgt av rødt kjøtt.
  • Mindre enn halvparten av befolkningen spiser nok frukt, grønnsaker og fullkorn, og kostfiber. Kostfiber finner ikke i mat fra dyreriket, men kun i plantekost.
  • Halvparten kjøttinntaket er i form av bearbeidet kjøtt

Kosthold er, etter tobakksrøyk og høyt blodtrykk, den viktigste modifiserbare risikofaktoren for tidlig død og livsstilssykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet. Det er godt dokumentert at et høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, og av mettet fett øker risiko for hjerte- og karsykdom, overvekt, diabetes type to og flere typer kreft. Divertikkelsykdom kan også forebygges med kosthold med mye plantekost og lite rødt kjøtt.

Statens kostråd er derfor å spise mindre rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt og mindre mettet fett. Det å redusere inntaket av mettet fett er til og med et eget mål i Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 20216. Les mer om samfunns-gevinster ved et grønnere kosthold her og om kostholdets betydning for folkehelsen – her

Last ned brosjyre om fordeler ved å spise mer plantebasert, på engelsk: PREVENTING AND TREATING ILLNESS WITH OPTIMAL NUTRITION (DOWNLOAD)

An unhealthy diet is the main cause of death in the industrialized world, as it can lead to chronic diseases. These illnesses are to a large extent avoidable, treatable and often curable through proper nutrition. How exactly, we show in our evidence-based PAN brochure “Preventing and treating illness with optimal nutrition” which you can download for free here: Download PDF here

De sunneste kostholdstypene er plantebaserte

Omfattende forskning viser at de sunneste kostholdstypene er plantebaserte. Et vanlig vestlig kosthold som i stor grad er animalskbasert kommer dårligst ut av alle typer kosthold. Middelhavskosthold (som inneholder betydelig mindre kjøtt og meieri og betydelig mer plantekost, blant annet stivelsesrike matvarer som pasta og brød, enn et typisk vestlig kosthold) er et kjent kosthold som kan gi flere helsefordeler. DASH og MIND kostholdene, som er utviklet for å forebygge slag og Alzheimers sykdom, er også hovedsakelig plantebaserte.

Det er godt dokumentert at vegetarisk kosthold reduserer risiko for å dø av hjerteinfarkt. Foreningen for hjerteleger i USA anbefalte sine pasienter å spise 100% vegetarisk, det vil si ingen animalske produkter i det hele tatt. Norsk nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom fremmer vegetarbasert kosthold som gunstig både for primær og sekundær forebygging:

“Økt andel plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, inkludert planteoljer som olivenolje og rapsolje og nøtter, med reduksjon i matvarer med mettet fett fra kjøttvarer.” “Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko.”

Danmarks kostråd fra 2021 fremhever fordeler ved å spise mer plantebasert

De nye danske kostrådene, fra 2021, sier følgende:

«Bælgfrugter og nødder er gode valg, når du vil spise sundt. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.»

«Skær ned på kødet. Ca. 350 g kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød. Begræns forarbejdet kød mest muligt, dvs. kød, der fx er røget og saltet.»

«Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter. Ca. 100 g om dagen (tilberedt mængde) er tilpas (ud over de 600 g grøntsager og frugter), når du spiser planterigt og varieret.»

«Spis ca. 30 g nødder om dagen. Det svarer til omkring en håndfuld.»

«Suppler dine måltider med frø. Ca. 1-2 spsk. frø om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Vælg fx sesamfrø, pinjekerner og græskarkerner.»

«2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.»

Nordisk ministerråd: Det er fordeler ved å spise mer plantebasert ift typisk vestlig kost

Nordiske ernærings-anbefalinger, NNR-2012, konkluderer at kosthold med mer plantekost og mindre kjøtt er sunnere enn typisk vestlig kosthold:

«Dietary patterns rich in vegetables, including dark green leaves, fresh peas and beans, cabbage, onion, root vegetables, fruiting vegetables (e.g., tomatoes, peppers, avocados, and olives), pulses, fruits and berries, nuts and seeds, whole grains, fish and seafood, vegetable oils and vegetable oil-based fat spreads (derived from, for example, rapeseed, flaxseed, or olives), and low-fat dairy products are, compared to Western-type dietary patterns (see below), associated with lower risk of most chronic diseases.»

Trygt å kutte ut kjøtt – nordmenn spiser i dag for mye protein

Mange er bekymret for å ikke få nok næringsstoffer, spesielt protein, ved redusert inntak av kjøtt. Undersøkelser viser samtidig at nordmenn spiser minst 50 % mer protein enn det de behøver ( Norkost3, se tabell 22 og vedlegg 7.7 side 66). Kjøtt bidrar dessuten kun med 27% av det totale proteininntaket for nordmenn. Dermed kan minst halvparten av kjøttinntaket kuttes ut og erstattes med kål, andre grønnsaker og frukt, noe 80% nordmenn spiser for lite av og noe som kan dyrkes nesten overalt i Norge. Les om planteprotein og aminosyrer her

Plantekost kan enkelt dekke proteinbehovet for alle. Proteinbehovet er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt for folk flest, som øker opptil 1,2 – 1,6 gram protein per kroppsvekt for gravide, ammende, eldre og toppidrettsutøvere. Dermed er det enkelt å få nok protein uten kjøtt.

Helsedirektoratet: Det er sunt og velegnet for alle å spise mer plantebasert

Det er bredt anerkjent at til og med kosthold helt uten mat fra dyreriket kan settes sammen slik at det blir fullverdig næringsmessig og passe i alle livsfaser. Helsedirektoratet/helsenorge.no skriver følgende om plantebasert kosthold:

“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Både vegetarkost og vegankost kan settes sammen slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes, men det krever noen basiskunnskaper om hvor de ulike næringsstoffene finnes og hvilke det er nødvendig å ta tilskudd av.  

Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved ammingfor spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

Hva sier forskning og fagpanel om fordeler ved å spise mer plantebasert?

Kosthold har stor potensial i forebygging og som del i behandling av ulike sykdommer. Dette er basert på solid vitenskapelig grunnlag. Sjekk kildene her:

Vegetarisk/plantebasert kosthold er anerkjent fullverdig og sunt

Kosthold med lite eller uten matvarer fra dyreriket er anerkjent fullverdig og velegnet i alle livets faser. Verdens største forening for ernæringsfysiologer uttaler følgende om vegetariske kosthold (Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116:1970-1980

“It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases.
These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.”
”Vegetarians and vegans are at reduced risk of certain health conditions, including ischemic heart disease, type 2 diabetes, hypertension, certain types of cancer, and obesity.”

Sveriges myndigheter om fordeler ved å spise plantebasert: Vegetarkost er fullverdig og helsefremmende

Vegetarisk mat till vuxna, livsmedelsverket.se :

«Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.

Vegetarisk mat kan innehålla alla näringsämnen kroppen behöver. Men ju fler livsmedel man undviker, desto viktigare att de livsmedel man väl äter innehåller den näring man behöver.»

Livsmedelsverket, Vegetarisk mat till barn  http://www.livsmedelsverket.se :

«En helt vegetarisk kost till barn kräver, precis som till vuxna, goda kunskaper om mat och näringsämnen och noggrann planering. Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat.»

Ernæringsrådet USA 2020 og 2015: Kosthold med mindre kjøtt er sunnere

Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Part A. Executive Summary. USA. Office of Disease Prevention and Health Promotion, 2015, http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/02-executive-summary.pdf:

“The major findings regarding sustainable diets were that a diet higher in plant-based foods, such as vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and seeds, and lower in calories and animal-based foods is more health promoting and is associated with less environmental impact than is the current U.S. diet.”

Les mer om USAs kostråd her

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet, 2011, https://helsedirektoratet.no/:

«Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.»

LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke): Balansert vegetarkosthold er sunt og fullverdig

Plantebasert kosthold, https://www.lhl.no/sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/forebyggende-kostholdsrad/ om et plantebasert kosthold:

«Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Begrens inntaket av raffinerte kornprodukter. 

Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Mindre enn 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig.»

Artikkel fra 2016, arkivert:

«Et godt planlagt og balansert vegetarkosthold kan være ernæringsmessig adekvat, helsefremmende og bidra til å forebygge bl.a. hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom. Lakto-ovo-vegetariske kosthold (som inkluderer melk- og eggeprodukter) er forbundet med høyere levealder og mindre dødelighet av hjertesykdom, samt lavere kolesterol og blodtrykk. Det har til og med vist seg å kunne bidra til å reversere koronarsykdom.»

Sjekk flere kilder, studier, kunnskapsoppsummeringer og uttalelser her

Les også: Helserisiko ved kjøtt, melk og egg