grønnsaker frukt helse

Hvorfor er grønnsaker og frukt så sunt?

Grønnsaker og frukt er ikke bare rike på vitaminer og mineraler. De bidrar med et par hundre av sunne plantestoffer. Og gir samtidig lite kalorier og bidrar til bedre opptak av jern og sink i kroppen.

Det å spise nok grønnsaker og frukt kan beskytte mot flere sykdommer – hjerte- og karsykdom, flere typer kreft, leddsykdommer, diabetes, demens, aldersrelatert synssvekkelse o.a. Kostrådene anbefaler å spise minst 5 porsjoner per dag. En porsjon tilsvarer omtrent 100 gram frukt eller grønt. Dessverre er det ikke mer enn 25 % av nordmenn som får i seg denne mengden.

Forskningen viser i tillegg at åtte grønnsaker og frukt per dag er enda sunnere. Opp til 8 millioner for tidlige dødsfall på verdensbasis kan tilskrives et frukt- og grønnsaks-inntak under henholdsvis 500 og 800 g/dag, viser forskning. Flavonoider er stoffer som står for en god del av helseeffektene. Les også: Slik spiser du mer frukt og grønt – 15 praktiske tips

Hva slags grønnsaker vokser i Norge?

Flere typer grønnsaker vokser godt på friland i Norge. Det er hodekål, gulrot, kålrot, ulike sorter neper og løk. I tillegg dyrkes det mye tomater, agurker og mange typer salat i norske veksthus. Også blomkål, rosenkål, grønnkål, brokkoli og purre er typiske norske grønnsaker.

Næringsstoffer

Grønnsaker og frukt er næringsrik mat som gir mye mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler og sporstoffer) og lite kalorier. Derfor har de spesielt høy næringstetthet. Dette, samt høyt innhold av kostfiber gir god metthetsfølelse og bidrar til et mer stabilt blodsukker.

  • Gulrøtter og spinat er spesielt rike på betakaroten, eller vannløselig form for vitamin A
  • Rød paprika har høyt innhold av vitamin C
  • Poteter er rike på vitamin C og jern. Visste du at det er omtrent like mye jern i potet som i kyllingfilet?
  • Rosenkål, spinat og fiken er spesielt rike på magnesium – et mineral mange nordmenn spiser for lite av.
  • Spinat, rosenkål og brokkoli er spesielt rike på folat.

Les også: Blodsukker og frukt

Hvorfor er grønnsaker, frukt og bær sunt?

  • De er næringstette, altså de inneholder mange vitaminer og mineraler per gitt mengde kalorier.
  • De er frie for de stoffene som nordmenn allerede spiser for mye av – som kolesterol, mettet fett og animalsk protein.
  • Rike på kostfiber – noe som er bra for tarmhelse og sunn tarmflora, viktig for god metthet og god fordøyelse.
  • Frukt og grønt er rike på de mange sunne plantestoffene som beskytter mot sykdom.

Kål, spinat og gulrøtter er noen av de sunneste grønnsakene. De vokser godt i Norge og er tilgjengelige året rundt i frysedisken.

Frosne grønnsaker, frukt og bær er minst like sunt som ferske, i hvert fall i vinterhalvåret. Den sunneste måten å spise grønnsaker er rå eller dampet. Frosne grønnsaker er forvellet av matindustrien, og kan stekes i panna, dampes eller wokkes.

Her er et lite utvalg av forskning om helsefordelene ved grønnsaker og frukt.