Oppsummert forskning viser at riktig kosthold reduserer risiko for å få hjerteinfarkt og annen hjerte- og karsykdom og for å dø av hjerte- og karsykdom. Vegetarisk kosthold er et av de tre anbefalte sunne kosthold i USAs kostholdsråd.
Hjerte- og karsykdom er åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag, høyt blodtrykk, hjertesvikt, hjertekrampe.
Risikoen for hjerte- og karsykdom blir redusert også etter at man har justert for såkalte konfunderende, eller forvirrende, faktorer. Norsk nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdommer anbefaler mindre kjøtt og mer vegetarmat og plantefett som effektiv måte å forebygge hjerte- og karsykdom på.
Les også om hjerteinfarkt og kosthold:
Her kommer et lite utvalg av forskning. Les også denne artikkelen i Tidsskriftet for Den norske legeforening: Bør vi spise mindre kjøtt? og Sunt å spise mindre kjøtt, meieri og egg
Over 150 studier: sterke bevis for at plantebasert kosthold beskytter mot hjerteinfarkt
De som har et vegetarisk og spesielt vegansk kosthold, har redusert risiko for hjerte- og karsykdom, ifølge en gjennomgang av vitenskapelig litteratur Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease, publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovasular Diseases i mai 2018. Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet. Mye fiber, lav energitetthet, flere hundre helsefremmende plantestoffer, fravær av kostkolesterol, samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.
Forskerne gikk gjennom de fleste kliniske studier og observasjonsstudier, totalt 151 studier,
som evaluerte plantebasert kosthold og hjerte- og karsykdom. Det var sterke og overbevisende vitenskapelige bevis på at vegetarisk og vegansk kost kan forhindre utvikling av åreforkalkninger, såkalt aterosklerose, samt få blodåreforandringene til å gå tilbake.
I tillegg kan plantebasert kosthold redusere følgende risikomarkører for hjertesykdom: blodtrykk, blodfett (kolesterol) og vekt. Totalt så man 40 % redusert risiko for hjertesykdom blant de som hadde vegetarisk og vegansk kosthold.
“In conclusion, strong and consistent evidence from multiple clinical trials and observational studies supports beneficial effects of vegetarian dietary patterns for CVD. Well planned vegetarian diets provide benefits in preventing and reversing atherosclerosis and in decreasing CVD risk factors.
Limited evidence suggests that the CV benefits seem to be greater with vegan than lacto-ovo-vegetarian diets.
The use of vegetarian dietary patterns as a means of prevention, reversal and treatment of CVD should be promoted through dietary guidelines and recommendations.”
Hjerteinfarkt og annen hjerte- og karsykdom (cardiovascular disease (CVD)) er den ledende globale dødsårsaken
HKS er ansvarlig for 46 % av dødsfall som ikke skyldes smittsomme sykdommer.
Folkehelseinstituttet melder følgende om situasjonen for Norge:
En femtedel (21 prosent) av hele befolkningen lever i dag med etablert hjerte- og karsykdom eller har høy risiko for slik sykdom. Om lag 1,1 million nordmenn bruker legemidler for å forebygge eller behandle hjerte- og karsykdom. Cirka 40 000 behandles årlig i spesialisthelsetjenesten for hjertekrampe og hjerteinfarkt, 16 000 for hjertesvikt og 11 000 for hjerneslag.
Selv om det årlige antallet førstegangstilfeller av hjerteinfarkt per 100 000 innbyggere går ned, og dødeligheten også synker, er det fortsatt svært mange nordmenn som lever med en hjerte- og karsykdom eller som får forebyggende behandling.
Livsstil, hjerteinfarkt og annen hjerte- og karsykdom
Sunn livsstil kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med mer enn 80 %, og kosthold spiller en nøkkelrolle. Vegetariske kostholdsmønstre kan redusere dødeligheten av hjerte- og karsykdom og risikoen for hjertesykdom med 40 %. Plantebaserte kostholdsmønstre er det eneste kostholdsmønsteret som har vist reversering av hjertekarsykdom.
Videre antyder de vitenskapelige bevisene at det er fordeler med vegetariske kostholdsmønstre både i forebygging og behandling av hjertesvikt og hjerneslag grunnet blodåresykdom i hjernen. Plantebasert kosthold er forbundet med lavere blodtrykk, lavere blodlipider (kolesterol) og redusert blodplateaggregasjon enn ikke-vegetariske kosthold, og er gunstig for vektkontroll, reduserer risikoen for å utvikle metabolsk syndrom og diabetes type 2.
Konklusjon: plantebasert gunstig mot hjerteinfarkt
Forskerne bak studien konkluderer dermed med at godt planlagte, balanserte plantebaserte kosthold gir fordeler både når det gjelder forebygging og behandling av åreforkalkninger, samt når det gjelder reduksjon av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og bør fremmes gjennom retningslinjer og anbefalinger.
Lenke til studien er her https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062018300872
Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian dietary patterns and cardiovascular disease. Prog Cardiovasc Dis. Published online May 29, 2018.
Sjekk også følgende studier på vegetarianere og hjerteinfarkt:
- Oxford Vegetarian Study
- Oxford EPIC study of cancer and nutrition
- American Adventist Health Study
Plantebasert kosthold har også vist seg å være effektiv som en del av behandlingen av diabetes type 2.
Nasjonal faglig retningslinje 2017 fremhever vegetarisk som forebygging av hjerteinfarkt
Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom 2017 fremmer vegetarisk kosthold som gunstig ved forebygging av hjerte- og karsykdom. Det er en kapittel om kostholdets rolle i sekundær forebygging av hjerte- og karsykdom. Vi kom i vår med innspill til retningslinjen, der vi blant annet presenterte kunnskapsgrunnlaget for å erstatte kjøtt med belgvekster og annen plantekost. Dette fikk vi delvis gjennomslag for. Nå fremmes det vegetarisk kosthold som gunstig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom.
I Begrunnelsen vedr retningslinjen til en systematisk oversikt fra 2016:
«Også et rent vegetarkosthold synes gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdom (Dinu M m.fl. 2016).»
Lenke til nasjonal faglig retningslinje er her
Her er et utdrag fra Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom 2017:
«•Økt andel plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, inkludert planteoljer som olivenolje og rapsolje og nøtter, med reduksjon i matvarer med mettet fett fra kjøttvarer.
•Økt andel grønnsaker, salat, belgfrukter og frukt, samt grove kornprodukter, med reduksjon i finere kornprodukter som bakevarer av hvitt mel og søte frokostblandinger.
•Hvitt kjøtt (kylling, kalkun), fisk og skalldyr i stedet for rødt kjøtt.
•Begrenset inntak av salt, smør, sukker, mat og drikke med høyt sukkerinnhold, samt bearbeidede kjøttvarer.
•Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko. Friske personer med et variert kosthold har ingen dokumentert nytte av kosttilskudd (vitaminer, antioksidanter og lignende).
Anbefaler å delvis erstatte mettet fett
Videre anbefaler retningslinjen for forebygging av hjerte- og karsykdommer å erstatte mettet fett, som hovedsakelig kommer fra mat fra dyr som kjøtt, smør og ost, med fett fra planteriket, nemlig matvarer som rapsolje, olivenolje og nøtter. Dette er i henhold til siste års systematiske kunnskapsoppsummeringer som viser at det å erstatte mettet fett med umettet kan beskytte mot hjerteinfarkt, hjerneslag og andre hjerte- og karsykdommer.
Les om den nyeste kunnskapsoppsummeringen, utført av Nasjonalt råd for ernæring, på bestilling va Helsedirektoratet, her: Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring: Spis mer bønner og erstatt mettet fett med flerumettet
Videre anbefaler retningslinjen å spise mer grønnsaker og belgvekster – i tråd med anbefalinger til blant annet Nordisk ministerråd. Retningslinjen anbefaler følgende: «Belgfrukter; bønner (svarte, brune, hvite), kikerter og linser: 2 porsjoner (á 150 g) i uken.»
Europeisk retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdommer fra 2016
Også den europeiske retningslinjen for forebygging av hjerte- og karsykdommer fra 2016 fremhever plantefett.
Planter mot fedme, diabetes og hjertesykdommer – en randomisert studie

Mennesker med fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom sykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom som får råd om å ha et helt vegetarisk (vegansk) kosthold viser betydelig forbedring når det gjelder vekttap og risikomarkører for hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom sammenlignet med personer som bare får vanlig oppfølging og kostholdsråd. Dette ifølge en randomisert studie publisert i tidsskriftet Nutrition & Diabetes, som er en del av tidsskriftet Nature.
Forskere lot 65 personer til å enten få vanlig oppfølging og kosthold eller råd om et helt plantekost basert på lite bearbeidede matvarer fra planteriket, en såkalt whole food plant based diet. Vekt og risikomarkører for hjerte-og karsykdommer ble monitorert i et år.
Det ble funnet at gruppen som skulle ha et plantebasert kosthold hadde signifikant større vekttap
og en mer uttalt reduksjon av kolesterolverdier, både ved 6 måneder og ved 12 måneder.
Forskerne konkluderte med at plantekost fører til betydelige forbedringer i kroppsmasseindeks (BMI eller KMI), kolesterol og andre risikofaktorer. Vektnedgangen som ble sett i denne intervensjonsstudien er større enn noensinne er registrert i noen andre studier der det ikke var begrenset kaloriinntak eller økt mosjonsnivå.
Results: At 6 months, mean BMI reduction was greater with the WFPB diet compared with normal care (4.4 vs 0.4, difference: 3.9 kg m−2 (95% confidence interval (CI)±1), P<0.0001). Mean cholesterol reduction was greater with the WFPB diet, but the difference was not significant compared with normal care (0.71 vs 0.26, difference: 0.45 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.1), unless dropouts were excluded (difference: 0.56 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.05). Twelve-month mean reductions for the WFPB diet group were 4.2 (±0.8) kg m−2 BMI points and 0.55 (±0.54, P=0.05) mmol l−1 total cholesterol. No serious harms were reported.
Conclusions: This programme led to significant improvements in BMI, cholesterol and other risk factors. To the best of our knowledge, this research has achieved greater weight loss at 6 and 12 months than any other trial that does not limit energy intake or mandate regular exercise.
Link til studien er tilgjengelig her.
N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan and P McHugh, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes (2017) 7, e256
Planter er bra mot hjerteinfarkt, hjerneslag og karsykdommer, 2017

De som spiser mer plantebasert mat som belgvekster, fullkorn, grønnsaker og frukt i lite bearbeidet form (såkalt hel plantebasert mat), og mindre animalske produkter har redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet The FASEB Journal, der undersøkelsen omfattet 209286 mennesker fra tre kohorter.
Harvard-forskere fulgte 209286 mennesker fra tre kohorter i mer enn 20 år. Deltakernes kosthold ble registrert hvert fjerde år, og det var samlet inn data om forekomsten av hjerte- og karsykdommer.
De som spiste mest av sunne plantebaserte matvarer (for eksempel hele korn, frukt, grønnsaker, nøtter, belgfrukter) og minst animalsk mat hadde 26% lavere risiko for kardiovaskulær sykdom enn de som spiste minst grønnsaker og mest animalske matvarer.
Derimot var det en økt risiko for kardiovaskulær (hjerte- og karsykdom) sykdom hos de som spiste mer bearbeidede matvarer (for eksempel fruktjuice, brus, hvitt mel, chips og godteri), selv om de spiste mindre animalsk mat.
Studieforfatterne skriver:
Plant-based diets are recommended for coronary heart disease (CHD) prevention. However, all plant foods are not necessarily beneficial. In addition, prior studies have defined plant-based diets dichotomously as ‘vegetarian’ diets; it is not clear how gradual reductions in animal food intake affect cardiovascular health. Thus we aimed to evaluate how graded plant-based diet indices prospectively relate with CHD.
Plant-based diets, especially when rich in healthier plant foods, are associated with substantially lower risk of developing CHD. These findings support current recommendations to increase intake of healthy plant foods, while reducing intake of less healthy plant foods and certain animal foods. Future research should explore the biological mechanisms involved in the potentially cardio-protective effects of healthful plant-based diets.
Link til studien er tilgjengelig her.
Ambika Satija, Shilpa N Bhupathiraju, Donna Spiegelman, Stephanie E Chiuve, JoAnn E Manson, Walter C Willett, Kathryn M Rexrode, Eric B Rimm and Frank B Hu. Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in US Adults. April 2017 The FASEB Journal vol. 31 no. 1 Supplement 167.4
Metaanalyse av 17 studier (Wang, 2016): Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt øker risiko for å dø for tidlig
Høyere forbruk av bearbeidet kjøtt er forbundet med en økt risiko for å dø for tidlig, viser resultater til en metastudie publisert juli 2015 i tidsskriftet Public Health Nutrition. Forskerne analyserte ni artikler med til sammen sytten prospektive kohorter og 150 328 dødsfall.
En porsjon bearbeidet kjøtt per dag økte risikoen for å dø for tidlig med 15 %. Lignende sammenhenger ble funnet med totalt kjøttinntak. Sammenhengen mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og risiko for å dø for tidlig ble funnet hos amerikanere, men ikke i europeiske eller asiatiske populasjoner.
«CONCLUSIONS: The present meta-analysis indicates that higher consumption of total red meat and processed meat is associated with an increased risk of total, cardiovascular and cancer mortality.»
«For processed meat, the pooled relative risk with an increase of one serving per day was 1·15 (95 % CI 1·11, 1·19) for all-cause mortality (five studies; P<0·001 for linear trend), 1·15 (95 % CI 1·07, 1·24) for cardiovascular mortality (six studies; P<0·001) and 1·08 (95 % CI 1·06, 1·11) for cancer mortality (five studies; P<0·001). Similar associations were found with total meat intake. The association between unprocessed red meat consumption and mortality risk was found in the US populations, but not in European or Asian populations.
Kilde: Wang X, Lin X, Ouyang YY, Liu J, Zhao G, Pan A, Hu FB. Red and processed meat consumption and mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Public Health Nutr. 2015 Jul 6:1-13. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 26143683. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26143683
Soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom), viser en studie på over 200 000 mennesker
Belgveksten soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom – eller sykdom i hjertets blodårer), viser en analyse av tre studier på til sammen over 200 000 mennesker. Soya er en god kilde til mange næringsstoffer, inkludert såkalt «fullverdig» protein (alle 9 essensielle aminosyrer er tilstede samtidig), fiber, omega 3 fettsyrer og kalsium.
Soya inneholder også isoflavoner- eller såkalte planteøstrogener. Samtidig har det tidligere vært omdiskutert hvorvidt soya og isoflavoner har en positiv effekt på hjertehelsen. Mer om soya og helse kan du lese her
Studien inkluderte over 200 000 menn og kvinner fra tre store amerikanske kohortestudier: Nurses’ Health Studie (1 og 2) og Health Professionals Follow-up Study. Deltakerne har blitt fulgt opp siden 1970- og 80-tallet. Soyainntaket (hovedsakelig fra tofu og soyamelk) ble vurdert, og isoflavoninnholdet i kostholdet ble beregnet.
Resultat: Det var en lineær sammenheng mellom inntak av isoflavoner fra soya, og risiko for koronar hjertesykdom.
De med det høyeste inntaket hadde 13% redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med det laveste inntaket etter justering for andre livsstilsfaktorer.
Spesielt var inntaket av tofu assosiert med redusert risiko for hjertesykdom. De som spiste tofu en eller flere ganger per uke hadde 18 % redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med de som sjelden spiste tofu.
For hver porsjon/ per uke ble risikoen for hjertesykdom redusert med 9 %.
Hormonbehandling så ut til å nøytralisere effekten av tofuinntak.
Inntak av soyamelk påvirket ikke hjertehelsen, men forskerne mener at dette kan skyldes at det totale inntaket av soyamelk var lavt blant deltakerne.
Hva er de potensielle mekanismene for effekten av soya på hjertehelse?
Isoflavoner og soya har blitt satt i sammenheng med:
- bedre endotelfunksjon (den indre overflaten av blodårer),
- antioksiderende – og antiinflammatorisk effekt,
- reduksjon av kolesterol og mengden av oksidert LDL (det dårlige kolesterolet) i blodet
- gunstig effekt på tarmens mikrobiom.
Konklusjon: soya i normale mengder er sunt og tygt
Selv om ikke alle studier har gitt samme resultat, viste denne studien at det å spise soya kan være gunstig for hjertehelsen. Soya inneholder uansett flere helsefremmende næringsstoffer og kan med fordel inngå i et sunt plantebasert kosthold.
Forskerne skriver i studien:
Consumption of tofu, but not soy milk, was inversely associated with the risk of CHD, with pooled HRs (95% CIs) of 0.82 (0.70–0.95; P=0.005) and 0.87 (0.69–1.10; P=0.41), respectively, comparing ≥1 serving/week with <1 serving/month. Further analyses showed that, in women, the favorable association of tofu was primarily driven by stronger inverse association of tofu intake observed in younger women before menopause and postmenopausal women without hormone use
CONCLUSIONS: Higher intake of isoflavones and tofu was associated with a moderately lower risk of developing CHD, and in women the favorable association of tofu were more pronounced in young women or
postmenopausal women without hormone use.
Clinical Perspective
What Is New?
• Intake of isoflavones and tofu was associated with a lower coronary heart disease risk in 3 large prospective cohorts of US men and women.
• The inverse association of tofu was primarily observed among younger women before menopause or postmenopausal women who did not use
hormone replacement therapy.
What Are the Clinical Implications?
• Increased intake of isoflavone-rich foods, such as tofu, may confer benefits for reducing coronary heart disease risk.
• Soy products such as tofu can be integrated into healthy plant-based diets as an important source of plant proteins and aid in the prevention of coronary heart disease.
In 3 US cohorts of men and women, higher intake of isoflavones and tofu was associated with a moderately lower risk of developing CHD risk. In women, the inverse association of tofu intake was primarily
observed in premenopausal women and postmenopausal women who did not use hormones. While these associations warrant replications in other populations, as well as in intervention studies on CVD risk
factors, the present study overall implied that tofu and other soy products could be incorporated into overall healthy plant-base diets to facilitate the prevention of CHD.
Kilde:
Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies. Le Ma , Gang Liu , Ming Ding , Geng Zong , Frank B. Hu , Walter C. Willett , Eric B. Rimm , JoAnn E. Manson , and Qi Sun
Lenke til studien er her https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041306
Belgvekster beskytter mot hjerte- og karsykdom

De som spiser mer belgfrukter (bønner, linser, erter og kikerter) har en lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette er i henhold til en metaanalyse publisert i tidsskriftet Public Health Nutrition.
Forskerne analyserte data fra 14 studier som evaluerte inntaket av belgvekster og risiko for hjerte- og karsykdommer. Totalt var det 367000 deltakere og 18475 tilfeller av hjerte- og karsykdom i studiene.
Det ble funnet at mennesker som spiste mer belgfrukter hadde en 10% redusert risiko for hjerte- og karsykdom
sammenlignet med de som spiste mindre. Forskerne konkluderer med at inntak av belgfrukter har vært forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.
Lenke til studien er tilgjengelig her.
Stefano Marventano, Maria Izquierdo Pulido, Claudia Sánchez-González, Justyna Godos, Attilio Speciani, Fabio Galvano and Giuseppe Grosso. Legume consumption and CVD risk: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutrition, Published online: 31 August 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S1368980016002299
Plantebasert kosthold er gunstig ved hjerte- og karsykdom, intervensjon ved Esselstyn, 2014
Denne studien viser at planter kan stoppe utviklingen, forebygge tilbakefall og til og med reversere koronar hjertesykdom (aterosklerose i hjerteblodårene som bl.a. fører til hjerteinfarkt). 99,4 % av 178 pasienter med etablert koronarsykdom som deltok i studien og la om til plantebasert kosthold var frie for store sykdomstilbakefall etter 3,7 år med oppfølging:
Only 1 major cardiovascular event (stroke) was related to disease progression in patients adherent with the dietary intervention. This is a recurrent event rate of 0.6%. Thus, 99.4% of adherent patients avoided major cardiac events.
En ny forskningsrapport bekrefter
resultater av tidligere studier som viste at hjertesykdom kan bli dramatisk forbedret, og til og med gå tilbake på et fullstendig plantebasert kosthold.
198 pasienter med hjerte-og karsykdommer har deltatt i studien. Forskere ga deltakerne råd om diett fri for fisk, kjøtt, meieriprodukter, tilsatt olje og sukker. Helkorn ble anbefalt fremfor fine kornprodukter. 89 prosent av deltakerne klarte å følge kostrådene.
Kilde: Esselstyn CB Jr., Gendy G, Doyle J, Golubic M, Roizen MF. A way to reverse CAD? J Fam Pract. 2014;63:356-364b.
Les mer om studier om plantebasert kosthold her og her
Eldre studier om hjerte- og karsykdom og plantekost
- The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Piepoli et al, 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Heart Journal Advance Access published June 8, 2016
- Harland, J., Garton, L. An update of the evidence relating to plant-based diets and cardiovascular disease, type 2 diabetes and overweight. Nutrition Bulletin 41-4-1467-3010 http://dx.doi.org/10.1111/nbu.12235
- Chen, M., et al. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016 Aug 24. pii: ajcn134460. Les om melkefett her
—Tuso, P., et al. (2015). A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention. Perm J 19(1): 62-67.
“A plant-based diet is increasingly becoming recognized as a healthier alternative to a diet laden with meat. Atherosclerosis associated with high dietary intake of meat, fat, and carbohydrates remains the leading cause of mortality in the US.”
“Recently, metabolites of L-carnitine, such as trimethylamine-N-oxide, that result from ingestion of red meat have been identified as a potential predictive marker of coronary artery disease (CAD).”
“We suggest that a shift toward a plant-based diet may confer protective effects against atherosclerotic CAD by increasing endothelial protective factors in the circulation while reducing factors that are injurious to endothelial cells. The relative ratio of protective factors to injurious endothelial exposure may be a novel approach to assessing an objective dietary benefit from a plant-based diet. This review provides a mechanistic perspective of the evidence for protection by a plant-based diet against atherosclerotic CAD.”
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.