mindre animalsk mat reduserer-dø-hjertinfakt.

Forskning om hjerteinfarkt og åreforkalkning, vegetarisk og plantebasert kosthold

Oppsummert forskning viser at vegetariske kosthold reduserer risiko for å få hjerte- og karsykdom og for å dø av hjerte- og karsykdom. Vegetarisk kosthold er et av de tre anbefalte sunne kostholdsmønstre i USAs kostholdsråd. Hjerte- og karsykdom er åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag, høyt blodtrykk, hjertesvikt, hjertekrampe.

Risikoen for hjerte- og karsykdom blir redusert også etter at man har justert for såkalte konfunderende, eller forvirrende, faktorer. Norsk nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdommer anbefaler mindre kjøtt og mer vegetarmat og plantefett som effektiv måte å forebygge hjerte- og karsykdom på.

Les også:

Her kommer et lite utvalg av forskning. Les også denne artikkelen i Tidsskriftet for Den norske legeforening: Bør vi spise mindre kjøtt? og Sunt å spise mindre kjøtt, meieri og egg

En gjennomgang av over 150 studier konkluderer med sterke vitenskapelige bevis for at plantebasert kosthold er gunstig for hjertet

De som har et vegetarisk og spesielt vegansk kosthold, har redusert risiko for hjerte- og karsykdom, ifølge en gjennomgang av vitenskapelig litteratur Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease, publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovasular Diseases i mai 2018. Det er flere aspekter ved plantebasert kosthold som er gunstige for hjertet. Mye fiber, lav energitetthet, flere hundre helsefremmende plantestoffer, fravær av kostkolesterol, samt forsvinnende små mengder mettet fett, er noen av de kjente faktorene.

Forskerne gikk gjennom de fleste kliniske studier og observasjonsstudier, totalt 151 studier,

som evaluerte plantebasert kosthold og hjerte- og karsykdom. Det var sterke og overbevisende vitenskapelige bevis på at vegetarisk og vegansk kost kan forhindre utvikling av åreforkalkninger, såkalt aterosklerose, samt få blodåreforandringene til å gå tilbake.

I tillegg kan plantebasert kosthold redusere følgende risikomarkører for hjertesykdom: blodtrykk, blodfett (kolesterol) og vekt. Totalt så man 40 % redusert risiko for hjertesykdom blant de som hadde vegetarisk og vegansk kosthold.

«In conclusion, strong and consistent evidence from multiple clinical trials and observational studies supports beneficial effects of vegetarian dietary patterns for CVD. Well planned vegetarian diets provide benefits in preventing and reversing atherosclerosis and in decreasing CVD risk factors.

Limited evidence suggests that the CV benefits seem to be greater with vegan than lacto-ovo-vegetarian diets.

The use of vegetarian dietary patterns as a means of prevention, reversal and treatment of CVD should be promoted through dietary guidelines and recommendations.»

Hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom, eller cardiovascular disease (CVD)) er den ledende globale dødsårsaken

HKS er ansvarlig for 46 % av dødsfall som ikke skyldes smittsomme sykdommer.

Folkehelseinstituttet melder følgende om situasjonen for Norge: 

En femtedel (21 prosent) av hele befolkningen lever i dag med etablert hjerte- og karsykdom eller har høy risiko for slik sykdom. Om lag 1,1 million nordmenn bruker legemidler for å forebygge eller behandle hjerte- og karsykdom. Cirka 40 000 behandles årlig i spesialisthelsetjenesten for hjertekrampe og hjerteinfarkt, 16 000 for hjertesvikt og 11 000 for hjerneslag.

Selv om det årlige antallet førstegangstilfeller av hjerteinfarkt per 100 000 innbyggere går ned, og dødeligheten også synker, er det fortsatt  svært mange  nordmenn som lever med en hjerte- og karsykdom eller som får forebyggende behandling.

Livsstil og hjerte- og karsykdom

Sunn livsstil kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med mer enn 80 %, og kosthold spiller en nøkkelrolle. Vegetariske kostholdsmønstre kan redusere dødeligheten av hjerte- og karsykdom og risikoen for hjertesykdom med 40 %. Plantebaserte kostholdsmønstre er det eneste kostholdsmønsteret som har vist reversering av hjertekarsykdom.

Videre antyder de vitenskapelige bevisene at det er fordeler med vegetariske kostholdsmønstre både i forebygging og behandling av hjertesvikt og hjerneslag grunnet blodåresykdom i hjernen. Plantebasert kosthold er forbundet med lavere blodtrykk, lavere blodlipider (kolesterol) og redusert blodplateaggregasjon enn ikke-vegetariske kosthold, og er gunstig for vektkontroll, reduserer risikoen for å utvikle metabolsk syndrom og diabetes type 2.

Forskerne bak studien konkluderer dermed med at godt planlagte, balanserte plantebaserte kosthold gir fordeler både når det gjelder forebygging og behandling av åreforkalkninger, samt når det gjelder reduksjon av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og bør fremmes gjennom retningslinjer og anbefalinger.

Lenke til studien er her https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062018300872

Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian dietary patterns and cardiovascular disease. Prog Cardiovasc Dis. Published online May 29, 2018.

Sjekk også følgende studier på vegetarianere:
  • Oxford Vegetarian Study
  • Oxford EPIC study of cancer and nutrition
  • American Adventist Health Study

Plantebasert kosthold har også vist seg å være effektiv som en del av behandlingen av diabetes type 2. Les oppsummering om plantebasert kosthold og diabetes ved master i samfunnsernæring Nina C. Johansen her

Sjekk en studie på over 200 000 mennesker: Plantebasert kosthold reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer

Nasjonal faglig retningslinje 2017 fremhever vegetarisk som forebygging av hjerte- og karsykdom

Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom 2017 fremmer vegetarisk kosthold som gunstig ved forebygging av hjerte- og karsykdom. Det er en kapittel om kostholdets rolle i sekundær forebygging av hjerte- og karsykdom. Vi kom i vår med innspill til retningslinjen, der vi blant annet presenterte kunnskapsgrunnlaget for å erstatte kjøtt med belgvekster og annen plantekost. Dette fikk vi delvis gjennomslag for. Nå fremmes det vegetarisk kosthold som gunstig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom.

I Begrunnelsen vedr retningslinjen til en systematisk oversikt fra 2016:

«Også et rent vegetarkosthold synes gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdom (Dinu M m.fl. 2016).»

Lenke til nasjonal faglig retningslinje er her

Her er et utdrag fra Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom 2017:

«•Økt andel plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, inkludert planteoljer som olivenolje og rapsolje og nøtter, med reduksjon i matvarer med mettet fett fra kjøttvarer.
•Økt andel grønnsaker, salat, belgfrukter og frukt, samt grove kornprodukter, med reduksjon i finere kornprodukter som bakevarer av hvitt mel og søte frokostblandinger.
•Hvitt kjøtt (kylling, kalkun), fisk og skalldyr i stedet for rødt kjøtt.
•Begrenset inntak av salt, smør, sukker, mat og drikke med høyt sukkerinnhold, samt bearbeidede kjøttvarer.
•Et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko. Friske personer med et variert kosthold har ingen dokumentert nytte av kosttilskudd (vitaminer, antioksidanter og lignende).

Anbefaler å delvis erstatte mettet fett

Videre anbefaler retningslinjen for forebygging av hjerte- og karsykdommer å erstatte mettet fett, som hovedsakelig kommer fra mat fra dyr som kjøtt, smør og ost, med fett fra planteriket, nemlig matvarer som rapsolje, olivenolje og nøtter. Dette er i henhold til siste års systematiske kunnskapsoppsummeringer som viser at det å erstatte mettet fett med umettet kan beskytte mot hjerteinfarkt, hjerneslag og andre hjerte- og karsykdommer.

Les om den nyeste kunnskapsoppsummeringen, utført av Nasjonalt råd for ernæring, på bestilling va Helsedirektoratet, her: Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring: Spis mer bønner og erstatt mettet fett med flerumettet

Videre anbefaler retningslinjen å spise mer grønnsaker og belgvekster – i tråd med anbefalinger til blant annet Nordisk ministerråd. Retningslinjen anbefaler følgende: «Belgfrukter; bønner (svarte, brune, hvite), kikerter og linser: 2 porsjoner (á 150 g) i uken.»

Europeisk retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdommer fra 2016

Også den europeiske retningslinjen for forebygging av hjerte- og karsykdommer fra 2016 fremhever plantefett – les mer her  Europeisk retningslinje 2016 og andre hjerteeksperter: Erstatt mettet fett med plantefett

Plantebasert kosthold mot fedme, diabetes og hjertesykdommer – en randomisert studie

vegansk kosthold vekttap
Pasienter som får råd om å spise 100 % plantebasert får større forbedringer både når det gjelder vekttap og blodprøver, viser en ny intervensjonsstudie

Mennesker med fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom sykdom eller risikofaktorer for hjertesykdom som får råd om å ha et helt vegetarisk (vegansk) kosthold  viser betydelig forbedring når det gjelder vekttap og risikomarkører for hjerte- og karsykdom og metabolsk syndrom sammenlignet med personer som bare får vanlig oppfølging og kostholdsråd. Dette ifølge en randomisert studie publisert i tidsskriftet Nutrition & Diabetes, som er en del av tidsskriftet Nature.

Forskere lot 65 personer til å enten få vanlig oppfølging og kosthold eller råd om et helt plantebasert kosthold basert på lite bearbeidede matvarer fra planteriket, en såkalt whole food plant based diet. Vekt og risikomarkører for hjerte-og karsykdommer ble monitorert i et år.

Det ble funnet at gruppen som skulle ha et plantebasert kosthold hadde signifikant større vekttap og en mer uttalt reduksjon av kolesterolverdier, både ved 6 måneder og ved 12 måneder.

Forskerne konkluderte med at plantebasert kosthold fører til betydelige forbedringer i kroppsmasseindeks (BMI eller KMI), kolesterol og andre risikofaktorer. Vektnedgangen som ble sett i denne intervensjonsstudien er større enn noensinne er registrert i noen andre studier der det ikke var begrenset kaloriinntak eller økt mosjonsnivå. Les mer om helsefordeler ved plantebasert kosthold her, og sjekk kilder her

Results: At 6 months, mean BMI reduction was greater with the WFPB diet compared with normal care (4.4 vs 0.4, difference: 3.9 kg m−2 (95% confidence interval (CI)±1), P<0.0001). Mean cholesterol reduction was greater with the WFPB diet, but the difference was not significant compared with normal care (0.71 vs 0.26, difference: 0.45 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.1), unless dropouts were excluded (difference: 0.56 mmol l−1 (95% CI±0.54), P=0.05). Twelve-month mean reductions for the WFPB diet group were 4.2 (±0.8) kg m−2 BMI points and 0.55 (±0.54, P=0.05) mmol l−1 total cholesterol. No serious harms were reported.
Conclusions: This programme led to significant improvements in BMI, cholesterol and other risk factors. To the best of our knowledge, this research has achieved greater weight loss at 6 and 12 months than any other trial that does not limit energy intake or mandate regular exercise.

Link til studien er tilgjengelig her.

N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan and P McHugh, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes (2017) 7, e256

Les også:

Plantebasert kosthold reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, 2017

hel-plantebasert-mat-beskytter mot hjerte- og karsykdom
Å spise mer plantekost i lite bearbeidet form og mindre mat fra dyreriket beskytter mot hjerte- og karsykdom

De som spiser mer plantebasert mat som belgvekster, fullkorn, grønnsaker og frukt i lite bearbeidet form (såkalt hel plantebasert mat),  og mindre animalske produkter har redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet The FASEB Journal, der undersøkelsen omfattet 209286 mennesker fra tre kohorter.

Harvard-forskere fulgte 209286 mennesker fra tre kohorter i mer enn 20 år. Deltakernes kosthold ble registrert hvert fjerde år, og det var samlet inn data om forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Sjekk kildene: Plantebasert kosthold beskytter mot hjerte- og karsykdommer

De som spiste mest av sunne plantebaserte  matvarer (for eksempel hele korn, frukt, grønnsaker, nøtter, belgfrukter) og minst animalsk mat hadde 26% lavere risiko for kardiovaskulær sykdom enn de som spiste minst grønnsaker og mest animalske matvarer.

Derimot var det en økt risiko for kardiovaskulær (hjerte- og karsykdom) sykdom hos de som spiste mer bearbeidede matvarer (for eksempel fruktjuice, brus, hvitt mel, chips og godteri), selv om de spiste mindre animalsk mat.

Studieforfatterne skriver:

Plant-based diets are recommended for coronary heart disease (CHD) prevention. However, all plant foods are not necessarily beneficial. In addition, prior studies have defined plant-based diets dichotomously as ‘vegetarian’ diets; it is not clear how gradual reductions in animal food intake affect cardiovascular health. Thus we aimed to evaluate how graded plant-based diet indices prospectively relate with CHD.

Plant-based diets, especially when rich in healthier plant foods, are associated with substantially lower risk of developing CHD. These findings support current recommendations to increase intake of healthy plant foods, while reducing intake of less healthy plant foods and certain animal foods. Future research should explore the biological mechanisms involved in the potentially cardio-protective effects of healthful plant-based diets.

Link til studien er tilgjengelig her.

Ambika Satija, Shilpa N Bhupathiraju, Donna Spiegelman, Stephanie E Chiuve, JoAnn E Manson, Walter C Willett, Kathryn M Rexrode, Eric B Rimm and Frank B Hu. Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in US Adults. April 2017 The FASEB Journal vol. 31 no. 1 Supplement 167.4

Les om ferdigprodukter av kjøtt, såkalt bearbeidet kjøtt:

Soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom), viser en studie på over 200 000 mennesker

Soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (koronar hjertesykdom – eller sykdom i hjertets blodårer), viser en analyse av tre studier på til sammen over 200 000 mennesker. Soya er en god kilde til mange næringsstoffer, inkludert såkalt «fullverdig» protein (alle 9 essensielle aminosyrer er tilstede samtidig), fiber, omega 3 fettsyrer og kalsium. Soya inneholder også isoflavoner- eller såkalte planteøstrogener. Samtidig har det tidligere vært omdiskutert hvorvidt soya og isoflavoner har en positiv effekt på hjertehelsen.

Mer om soya og helse kan du lese her https://hepla.no/vanlige-sporsmal/er-soya-sunt-eller-helseskadelig/

Studien inkluderte over 200 000 menn og kvinner fra tre store amerikanske kohortestudier: Nurses’ Health Studie (1 og 2) og Health Professionals Follow-up Study. Deltakerne har blitt fulgt opp siden 1970- og 80-tallet. Soyainntaket (hovedsakelig fra tofu og soyamelk) ble vurdert, og isoflavoninnholdet i kostholdet ble beregnet.

Resultat: Det var en lineær sammenheng mellom inntak av isoflavoner fra soya, og risiko for koronar hjertesykdom.

De med det høyeste inntaket hadde 13% redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med det laveste inntaket etter justering for andre livsstilsfaktorer.
Spesielt var inntaket av tofu assosiert med redusert risiko for hjertesykdom. De som spiste tofu en eller flere ganger per uke hadde 18 % redusert risiko for hjertesykdom sammenlignet med de som sjelden spiste tofu.
For hver porsjon/ per uke ble risikoen for hjertesykdom redusert med 9 %.
Hormonbehandling så ut til å nøytralisere effekten av tofuinntak.
Inntak av soyamelk påvirket ikke hjertehelsen, men forskerne mener at dette kan skyldes at det totale inntaket av soyamelk var lavt blant deltakerne.

Hva er de potensielle mekanismene for effekten av soya på hjertehelse?
Isoflavoner og soya har blitt satt i sammenheng med:

  • bedre endotelfunksjon (den indre overflaten av blodårer),
  • antioksiderende – og antiinflammatorisk effekt,
  • reduksjon av kolesterol og mengden av oksidert LDL (det dårlige kolesterolet) i blodet
  • gunstig effekt på tarmens mikrobiom.

Konklusjon: soya i normale mengder er sunt og tygt

Selv om ikke alle studier har gitt samme resultat, viste denne studien at det å spise soya kan være gunstig for hjertehelsen. Soya inneholder uansett flere helsefremmende næringsstoffer og kan med fordel inngå i et sunt plantebasert kosthold.

Forskerne skriver i studien:

Consumption of tofu, but not soy milk, was inversely associated with the risk of CHD, with pooled HRs (95% CIs) of 0.82 (0.70–0.95; P=0.005) and 0.87 (0.69–1.10; P=0.41), respectively, comparing ≥1 serving/week with <1 serving/month. Further analyses showed that, in women, the favorable association of tofu was primarily driven by stronger inverse association of tofu intake observed in younger women before menopause and postmenopausal women without hormone use

CONCLUSIONS: Higher intake of isoflavones and tofu was associated with a moderately lower risk of developing CHD, and in women the favorable association of tofu were more pronounced in young women or
postmenopausal women without hormone use.

Clinical Perspective
What Is New?
• Intake of isoflavones and tofu was associated with a lower coronary heart disease risk in 3 large prospective cohorts of US men and women.
• The inverse association of tofu was primarily observed among younger women before menopause or postmenopausal women who did not use
hormone replacement therapy.
What Are the Clinical Implications?
• Increased intake of isoflavone-rich foods, such as tofu, may confer benefits for reducing coronary heart disease risk.
• Soy products such as tofu can be integrated into healthy plant-based diets as an important source of plant proteins and aid in the prevention of coronary heart disease.

In 3 US cohorts of men and women, higher intake of isoflavones and tofu was associated with a moderately lower risk of developing CHD risk. In women, the inverse association of tofu intake was primarily
observed in premenopausal women and postmenopausal women who did not use hormones. While these associations warrant replications in other populations, as well as in intervention studies on CVD risk
factors, the present study overall implied that tofu and other soy products could be incorporated into overall healthy plant-base diets to facilitate the prevention of CHD.

Kilde:

Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies. Le Ma , Gang Liu , Ming Ding , Geng Zong , Frank B. Hu , Walter C. Willett , Eric B. Rimm , JoAnn E. Manson , and Qi Sun

Lenke til studien er her https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041306

Belgvekster beskytter mot hjerte- og karsykdom

Bønner, linser og erter - gode kilder til protein i plantebasert kosthold
Bønner, linser og erter beskytter mot hjerte- og karsykdom, ifølge en stor studieoppsummering. Belgvekster er gode kilder til protein og kan erstatte kjøtt i kosten

De som spiser mer belgfrukter (bønner, linser, erter og kikerter) har en lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette er i henhold til en metaanalyse publisert i tidsskriftet Public Health Nutrition.

Forskerne analyserte data fra 14 studier som evaluerte inntaket av belgvekster og risiko for hjerte- og karsykdommer. Totalt var det 367000 deltakere og 18475 tilfeller av hjerte- og karsykdom i studiene.

Les også:

Det ble funnet at mennesker som spiste mer belgfrukter hadde en 10% redusert risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med de som spiste mindre. Forskerne konkluderer med at inntak av belgfrukter har vært forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Lenke til studien er tilgjengelig her.

Stefano Marventano, Maria Izquierdo Pulido, Claudia Sánchez-González, Justyna Godos, Attilio Speciani, Fabio Galvano and Giuseppe Grosso. Legume consumption and CVD risk: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutrition, Published online: 31 August 2016.  DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S1368980016002299

Plantebasert kosthold er gunstig ved hjerte- og karsykdom, intervensjon ved Esselstyn, 2014

Denne studien viser at plantebasert kosthold kan stoppe utviklingen, forebygge tilbakefall og til og med reversere koronar hjertesykdom (aterosklerose i hjerteblodårene som bl.a. fører til hjerteinfarkt). 99,4 % av 178 pasienter med etablert koronarsykdom som deltok i studien og la om til plantebasert kosthold var frie for store sykdomstilbakefall etter 3,7 år med oppfølging:

Only 1 major cardiovascular event (stroke) was related to disease progression in patients adherent with the dietary intervention. This is a recurrent event rate of 0.6%. Thus, 99.4% of adherent patients avoided major cardiac events.

En ny forskningsrapport bekrefter

resultater av tidligere studier som viste at hjertesykdom kan bli dramatisk forbedret, og til og med gå tilbake på et fullstendig plantebasert kosthold.

198 pasienter med hjerte-og karsykdommer har deltatt i studien. Forskere ga deltakerne råd om diett fri for fisk, kjøtt, meieriprodukter, tilsatt olje og sukker. Helkorn ble anbefalt fremfor fine kornprodukter. 89 prosent av deltakerne klarte å følge kostrådene.

Kilde: Esselstyn CB Jr., Gendy G, Doyle J, Golubic M, Roizen MF. A way to reverse CAD? J Fam Pract. 2014;63:356-364b.

Les mer om studier om plantebasert kosthold  her og her

Eldre studier om hjerte- og karsykdom og plantebasert kosthold

–The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Piepoli et al, 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Heart Journal Advance Access published June 8, 2016

–Harland, J., Garton, L. An update of the evidence relating to plant-based diets and cardiovascular disease, type 2 diabetes and overweight. Nutrition Bulletin 41-4-1467-3010 http://dx.doi.org/10.1111/nbu.12235

–Chen, M., et al. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016 Aug 24. pii: ajcn134460.

Tuso, P., et al. (2015). A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention. Perm J 19(1): 62-67.
«A plant-based diet is increasingly becoming recognized as a healthier alternative to a diet laden with meat. Atherosclerosis associated with high dietary intake of meat, fat, and carbohydrates remains the leading cause of mortality in the US.»
«Recently, metabolites of L-carnitine, such as trimethylamine-N-oxide, that result from ingestion of red meat have been identified as a potential predictive marker of coronary artery disease (CAD).»
«We suggest that a shift toward a plant-based diet may confer protective effects against atherosclerotic CAD by increasing endothelial protective factors in the circulation while reducing factors that are injurious to endothelial cells. The relative ratio of protective factors to injurious endothelial exposure may be a novel approach to assessing an objective dietary benefit from a plant-based diet. This review provides a mechanistic perspective of the evidence for protection by a plant-based diet against atherosclerotic CAD.»
Wang F, Zheng J, Yang B, Jiang J, Fu Y, Li D. Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2015 Oct 27;4(10):e002408. doi: 10.1161/JAHA.115.002408. PubMed PMID: 26508743.
«This meta-analysis aimed to quantitatively assess the overall effects of vegetarian diets on blood lipids.Eleven trials were included in the meta-analysis.»
«Vegetarian diets significantly lowered blood concentrations of total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, and non-high-density lipoprotein cholesterol, and the pooled estimated changes were -0.36 mmol/L (95% CI -0.55 to -0.17; P<0.001), -0.34 mmol/L (95% CI -0.57 to -0.11; P<0.001), -0.10 mmol/L (95% CI -0.14 to -0.06; P<0.001), and -0.30 mmol/L (95% CI -0.50 to -0.10; P=0.04), respectively.»
«CONCLUSIONS: This systematic review and meta-analysis provides evidence that vegetarian diets effectively lower blood concentrations of total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, and non-high-density lipoprotein cholesterol. Such diets could be a useful nonpharmaceutical means of managing dyslipidemia, especially hypercholesterolemia.»
–Ha, V. and R. J. de Souza (2015). «Fleshing Out» the Benefits of Adopting a Vegetarian Diet.» J Am Heart Assoc 4(10).
«OBJECTIVE: Low-carbohydrate diets may be useful for weight loss. Diets high in vegetable proteins and oils may reduce the risk of coronary heart disease. The main objective was to determine the longer term effect of a diet that was both low-carbohydrate and plant-based on weight loss and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C).»
«CONCLUSIONS: A self-selected low-carbohydrate vegan diet, containing increased protein and fat from gluten and soy products, nuts and vegetable oils, had lipid lowering advantages over a high-carbohydrate, low-fat weight loss diet, thus improving heart disease risk factors. TRIAL REGISTRATION: clinicaltrials.gov (http://www.clinicaltrials.gov/), #NCT00256516.»
Le, L. T. and J. Sabate (2014). Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts.    Nutrients 6(6): 2131-2147. 
«We summarized available evidence from three prospective cohorts of Adventists in North America: Adventist Mortality Study, Adventist Health Study, and Adventist Health Study-2.
Non-vegetarian diets were compared to vegetarian dietary patterns (i.e., vegan and lacto-ovo-vegetarian) on selected health outcomes. Vegetarian diets confer protection against cardiovascular diseases, cardiometabolic risk factors, some cancers and total mortality.
Compared to lacto-ovo-vegetarian diets, vegan diets seem to offer additional protection for obesity, hypertension, type-2 diabetes, and cardiovascular mortality. Males experience greater health benefits than females.
Limited prospective data is available on vegetarian diets and body weight change. Large randomized intervention trials on the effects of vegetarian diet patterns on neurological and cognitive functions, obesity, diabetes, and other cardiovascular outcomes are warranted to make meaningful recommendations.»
–Messina, V. (2014). Nutritional and health benefits of dried beans. Am J Clin Nutr 100 Suppl 1: 437S-442S.
«Dried beans (often referred to as grain legumes) may contribute to some of the health benefits associated with plant-based diets.
Beans are rich in a number of important micronutrients, including potassium, magnesium, folate, iron, and zinc, and are important sources of protein in vegetarian diets. In particular, they are among the only plant foods that provide significant amounts of the indispensable amino acid lysine.
Commonly consumed dried beans are also rich in total and soluble fiber as well as in resistant starch, all of which contribute to the low glycemic index of these foods. They also provide ample amounts of polyphenols, many of which are potent antioxidants.
Intervention and prospective research suggests that diets that include beans reduce low-density lipoprotein cholesterol, favorably affect risk factors for metabolic syndrome, and reduce risk of ischemic heart disease and diabetes.
The relatively low bean intakes of North Americans and northern Europeans can be attributed to a negative culinary image as well as to intestinal discomfort attributable to the oligosaccharide content of beans. Cooking practices such as sprouting beans, soaking and discarding soaking water before cooking, and cooking in water with a more alkaline pH can reduce oligosaccharide content. Promotional efforts are needed to increase bean intake.»
–Sanders, T. A. (2014). Plant compared with marine n-3 fatty acid effects on cardiovascular risk factors and outcomes: what is the verdict?  Am J Clin Nutr 100 Suppl 1: 453S-458S.
«Plants provide alpha-linolenic acid [ALA; 18:3n-3 (18:3omega-3)], which can be converted via eicosapentaenoic acid (EPA; 20:5n-3) to docosahexaenoic acid (DHA; 22:6n-3), which is required for normal visual and cognitive function. Dietary ALA is provided mainly by vegetable oils, especially soybean and rapeseed oils, but is destroyed by partial hydrogenation; it is also present in high amounts in walnuts and flaxseed. Dietary EPA and DHA are provided mainly by fish and so are absent from vegan diets and only present in trace amounts in vegetarian diets. Vegetarians and vegans have lower proportions of DHA in blood and tissue lipids compared with omnivores. High intakes of EPA and DHA (typically in the range of 3-5 g/d) but not ALA have favorable effects on several cardiovascular disease (CVD) risk factors and have been postulated to delay arterial aging and cardiovascular mortality, but these intakes are beyond the range of normal dietary intake.
Arterial stiffness, which is a measure of arterial aging, appears to be lower in vegans than in omnivores; and risk of CVD in vegetarians and vegans is approximately one-third that in omnivores. Prospective cohort studies showed higher intakes of EPA+DHA, and less consistently ALA, to be associated with a lower risk of CVD, especially fatal coronary heart disease, but meta-analyses of randomized controlled trials of supplementation of EPA+DHA or ALA in secondary prevention of CVD showed no clear benefit.
Current evidence is insufficient to warrant advising vegans and vegetarians to supplement their diets with EPA or DHA for CVD prevention.»
Woo, K. S., et al. (2014). Vegan diet, subnormal vitamin B-12 status and cardiovascular health.  Nutrients 6(8): 3259-3273.  
«Vegetarian diets have been associated with atherosclerosis protection, with healthier atherosclerosis risk profiles, as well as lower prevalence of, and mortality from, ischemic heart disease and stroke. However, there are few data concerning the possible cardiovascular effects of a vegan diet (with no meat, dairy or egg products).
Vitamin B-12 deficiency is highly prevalent in vegetarians; this can be partially alleviated by taking dairy/egg products in lact-ovo-vegetarians. However, metabolic vitamin B-12 deficiency is highly prevalent in vegetarians in Australia, Germany, Italy and Austria, and in vegans (80%) in Hong Kong and India, where vegans rarely take vitamin B-12 fortified food or vitamin B-12 supplements. Similar deficiencies exist in northern Chinese rural communities consuming inadequate meat, egg or dairy products due to poverty or dietary habits.
Vascular studies have demonstrated impaired arterial endothelial function and increased carotid intima-media thickness as atherosclerosis surrogates in such metabolic vitamin B-12 deficient populations, but not in lactovegetarians in China. Vitamin B-12 supplementation has a favourable impact on these vascular surrogates in Hong Kong vegans and in underprivileged communities in northern rural China.
Regular monitoring of vitamin B-12 status is thus potentially beneficial for early detection and treatment of metabolic vitamin B-12 deficiency in vegans, and possibly for prevention of atherosclerosis-related diseases.»
Orlich, M. J., et al. (2013). Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2.  JAMA Intern Med 173(13): 1230-1238.
«SETTING: Adventist Health Study 2 (AHS-2), a large North American cohort. PARTICIPANTS: A total of 96,469 Seventh-day Adventist men and women recruited between 2002 and 2007, from which an analytic sample of 73,308 participants remained after exclusions.»
«EXPOSURES: Diet was assessed at baseline by a quantitative food frequency questionnaire and categorized into 5 dietary patterns: nonvegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, and vegan.»
«The adjusted hazard ratio (HR) for all-cause mortality in all vegetarians combined vs nonvegetarians was 0.88 (95% CI, 0.80-0.97). The adjusted HR for all-cause mortality in vegans was 0.85 (95% CI, 0.73-1.01); in lacto-ovo-vegetarians, 0.91 (95% CI, 0.82-1.00); in pesco-vegetarians, 0.81 (95% CI, 0.69-0.94); and in semi-vegetarians, 0.92 (95% CI, 0.75-1.13) compared with nonvegetarians.
Significant associations with vegetarian diets were detected for cardiovascular mortality, noncardiovascular noncancer mortality, renal mortality, and endocrine mortality. Associations in men were larger and more often significant than were those in women.
CONCLUSIONS AND RELEVANCE: Vegetarian diets are associated with lower all-cause mortality and with some reductions in cause-specific mortality. Results appeared to be more robust in males. These favorable associations should be considered carefully by those offering dietary guidance.»
–Crowe, F. L., et al. (2013).

Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. Am J Clin Nutr 97(3): 597-603.

«A total of 44,561 men and women living in England and Scotland who were enrolled in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Oxford study, of whom 34% consumed a vegetarian diet at baseline, were part of the analysis.»

«RESULTS: After an average follow-up of 11.6 y, there were 1235 IHD cases (1066 hospital admissions and 169 deaths).

Compared with nonvegetarians, vegetarians had a lower mean BMI [in kg/m(2); -1.2 (95% CI: -1.3, -1.1)], non-HDL-cholesterol concentration [-0.45 (95% CI: -0.60, -0.30) mmol/L], and systolic blood pressure [-3.3 (95% CI: -5.9, -0.7) mm Hg].

Vegetarians had a 32% lower risk (HR: 0.68; 95% CI: 0.58, 0.81) of IHD than did nonvegetarians, which was only slightly attenuated after adjustment for BMI and did not differ materially by sex, age, BMI, smoking, or the presence of IHD risk factors.

CONCLUSION: Consuming a vegetarian diet was associated with lower IHD risk, a finding that is probably mediated by differences in non-HDL cholesterol, and systolic blood pressure.»

Tuso, P. J., et al. (2013). Nutritional update for physicians: plant-based diets. Perm J 17(2): 61-66.
«The objective of this article is to present to physicians an update on plant-based diets. Concerns about the rising cost of health care are being voiced nationwide, even as unhealthy lifestyles are contributing to the spread of obesity, diabetes, and cardiovascular disease. For these reasons, physicians looking for cost-effective interventions to improve health outcomes are becoming more involved in helping their patients adopt healthier lifestyles.
Healthy eating may be best achieved with a plant-based diet, which we define as a regimen that encourages whole, plant-based foods and discourages meats, dairy products, and eggs as well as all refined and processed foods.
We present a case study as an example of the potential health benefits of such a diet. Research shows that plant-based diets are cost-effective, low-risk interventions that may lower body mass index, blood pressure, HbA1C, and cholesterol levels. They may also reduce the number of medications needed to treat chronic diseases and lower ischemic heart disease mortality rates. Physicians should consider recommending a plant-based diet to all their patients, especially those with high blood pressure, diabetes, cardiovascular disease, or obesity.»
Taylor, J. (2013). «Vegetarian diet cuts risk of heart disease by one-third.» Eur Heart J 34(21): 1531.
«There is no increase in life expectancy for vegetarians and the jury is out on the protective effects of Fish.»
Zhang, H. J., et al. (2013). Attenuated associations between increasing BMI and unfavorable lipid profiles in Chinese Buddhist vegetarians. Asia Pac J Clin Nutr 22(2): 249-256. 
«Obesity is related to hyperlipidemia and risk of cardiovascular disease. Health benefits of vegetarian diets have well-documented in the Western countries where both obesity and hyperlipidemia were prevalent.
We studied the association between BMI and various lipid/lipoprotein measures, as well as between BMI and predicted coronary heart disease probability in lean, low risk populations in Southern China. The study included 170 Buddhist monks (vegetarians) and 126 omnivore men. Interaction between BMI and vegetarian status was tested in the multivariable regression analysis adjusting for age, education, smoking, alcohol drinking, and physical activity.
Compared with omnivores, vegetarians had significantly lower mean BMI, blood pressures, total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol, high density lipoprotein cholesterol, total cholesterol to high density lipoprotein ratio, triglycerides, apolipoprotein B and A-I, as well as lower predicted probability of coronary heart disease.
Higher BMI was associated with unfavorable lipid/lipoprotein profile and predicted probability of coronary heart disease in both vegetarians and omnivores. However, the associations were significantly diminished in Buddhist vegetarians.
CONCLUSIONS: Vegetarian diets not only lower BMI, but also attenuate the BMI-related increases of atherogenic lipid/ lipoprotein and the probability of coronary heart disease.»
Huang, T., et al. (2012). Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review. Ann Nutr Metab 60(4): 233-240. 

«The objective of the present meta-analysis was to investigate cardiovascular disease mortality and cancer incidence among vegetarians and nonvegetarians. METHODS: Medline, EMBASE and Web Of Science databases were searched for cohort studies published from inception to September 2011. Studies were included if they contained the relative risk (RR) and corresponding 95% CI. Participants were from the UK, Germany, California, USA, the Netherlands and Japan.

RESULTS:

Seven studies with a total of 124,706 participants were included in this analysis. All-cause mortality in vegetarians was 9% lower than in nonvegetarians (RR = 0.91; 95% CI, 0.66-1.16).

The mortality from ischemic heart disease was significantly lower in vegetarians than in nonvegetarians (RR = 0.71; 95% CI, 0.56-0.87). We observed a 16% lower mortality from circulatory diseases (RR = 0.84; 95% CI, 0.54-1.14) and a 12% lower mortality from cerebrovascular disease (RR = 0.88; 95% CI, 0.70-1.06) in vegetarians compared with nonvegetarians.

Vegetarians had a significantly lower cancer incidence than nonvegetarians (RR = 0.82; 95% CI, 0.67-0.97).

CONCLUSIONS: Our results suggest that vegetarians have a significantly lower ischemic heart disease mortality (29%) and overall cancer incidence (18%) than nonvegetarians.»

Cross, A. J., et al. (2011). Urinary biomarkers of meat consumption. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 20(6): 1107-1111.  
«CONCLUSION: Urinary 1-methylhistidine and 3-methylhistidine may be good biomarkers of meat intake. IMPACT: To determine the public health impact of red meat on cancer risk, biomarkers are crucial to estimate true intake; these potential biomarkers should be further investigated in free-living populations.»

Hu, F. B. and W. C. Willett (2002). Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA 288(20): 2569-2578. 

«CONCLUSIONS: Substantial evidence indicates that diets using nonhydrogenated unsaturated fats as the predominant form of dietary fat, whole grains as the main form of carbohydrates, an abundance of fruits and vegetables, and adequate omega-3 fatty acids can offer significant protection against CHD. Such diets, together with regular physical activity, avoidance of smoking, and maintenance of a healthy body weight, may prevent the majority of cardiovascular disease in Western populations.»