Mat som medisin: Forskning om kosthold som forebygging og behandling

Mat og kosthold er viktig for god helse – dette blir stadig bedre dokumentert av moderne vitenskap. Riktig mat kan ofte være medisin både som forebygging, behandling og lindring av flere sykdommer, tilstander og symptomer.

Oppsummert forskning viser at plantebasert kosthold kan forebygge hjerte- og karsykdom, diabetes type to, fedme og kreft. Dette er såkalte ikke-smittsomme sykdommer, eller NCD, som er vår tids største folkehelseutfordringer.

I tillegg kan et sunt kosthold både forebygge og være en del i behandling ved andre sykdommer og tilstander. Dette er mange ulike tilstander – alt fra forstoppelse, divertikulitt og til demens og leddgikt. Heldigvis er det ganske stort samsvar mellom mat som gir god helse og beskytter mange av ovennevnte sykdommer. Det lønner seg derfor å spise sunt, selv om vitenskapelig dokumentasjon for noen tilstander er mer omfattende enn for noen andre. Her finner du kilder, oppsummert forskning, rapporter fra fagpanel o.a.

Denne maten er best for helsen – alle regnbuefarger hver dag

Det er gode grunner til å spise enda sunnere enn i tråd med statens kostholdsråd fra 2011 – 2014, altså enda mer av disse matvarene:

  • Bær og frukt i varierte farger – gjerne alle regnbuefarger hver eneste dag
  • Bladgrønnsaker, alle typer kål og salat i alle regnbuens farger – mye antioksidanter og sunne plantestoffer
  • Bønner, linser og erter – sunne proteinkilder og erstatning for rødt kjøtt, fett og bearbeidet kjøtt
  • Chiafrø, rapsolje og linfrø – spesielt mye av omega-3 fettsyrer som kan dempe kronisk betennelse
  • Nøtter, kjerner og frø, olivenolje, solsikkeolje, soyaolje – mye flerumettede fettsyrer totalt som er sunt for hjerte
  • Velg fullkorn – og gjerne mer havre, som passer både for dem som ikke tåler eller ikke ønsker å spise gluten og er spesielt rik på betaglukaner som er bra for tarmen.

Statens kostråd er tilpasset dagens matkultur, som har mange utfordringer: for mye bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, dyrefett, salt og sukker, og for lite plantekost. 80 prosent av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett og rødt kjøtt, og kun 20 prosent av nordmenn spiser tilstrekkelig frukt og grønnsaker. Statens kostråd anbefaler (derfor?) kun 5 om dagen, mens forskningen viser at 8 om dagen er enda sunnere. Dessuten vil norske kostråd oppdateres etter 2022, når de nye nordiske ernæringsanbefalinger blir lansert.

Mer fokus på sunne plantestoffer og mindre – på enkelte næringsstoffer

Underernæring er sjelden i Norge blant den friske befolkningen. Pasienter med lavt inntak av kalorier kan ofte bli underernært, og dette er et problem. Men, hos folk flest, hos dem som er oppegående, er fokus på næringsstoffer, spesielt protein, helseskadelig overdrevet. Mange av de vanligste sykdommene i Vesten skyldes i dag for høyt inntak av næring, spesielt fra kaloririke og såkalte energitette matvarer. Omtrent 65 prosent av nordmenn lider av overvekt, og dette problemet vil bli viet fokus i de kommende nordiske ernæringsanbefalingene – NNR 2022. Mange nordmenn og spesielt barn er også i risikosonen for et proteininntak som er helseskadelig høyt.

Mat er mer enn næringsstoffer. Mat er mest som en innpakning, altså sunne eller skadelige stoffer.

Mat som påvirker diabetes-risiko

Diabetes type to er en sykdom som påfører store kostnader for samfunnet og reduserer livskvalitet og forkorter liv. Heldigvis kan du redusere din risiko for diabetes type to ved å spise sunt, holde deg slank og trene. Her lister vi forskning om kosthold og matvarer som reduserer diabetesrisiko og som øker diabetesrisiko. Et sunt kosthold kan også forebygge mange andre sykdommer, ikke bare redusere diabetesrisiko.

forebygge demens

Kosthold og livsstil som årsaker til demens, Alzheimers o.a. kognitiv svikt

Demens er en stor folkehelseutfordring og rammer mange. Livsstil kan delvis være årsaken til demens, og sykdommen kan til en viss grad forebygges. Kan kosthold være årsak til og forebyggende middel mot demens, kognitiv svikt og Alzheimers sykdom? Selv om det aldri er garanti for at man unngår sykdom ved å leve sunt, kan man til en stor grad redusere sin risiko for å utvikle mange sykdommer.

2016 er FNs belgvekstår

FNs år for belgfrukter – 2016

Ifølge FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) er belgvekster en viktig kilde til plantebasert protein og aminosyrer for mennesker over hele kloden, og bør spises som en del av et sunt kosthold for å takle fedmeepidemien, samt forebygge og håndtere kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft.

mer melk-kalsium forebygger ikke beinbrudd

BMI, protein, kalsium og vitamin D, og risiko for benbrudd, hva viser forskning?

Tilstrekkelig inntak av kalsium, protein, sollys/vitamin D og fysisk aktivitet, samt vitamin K og ikke-røyking, er viktig for å forebygge benbrudd og benskjørhet. Også BMI, eller body-mass index, eller KMI på norsk (kroppsmasseindeks) spiller en stor rolle når det gjelder forebygging av noen typer benbrudd.

Sjekk kildene: Plantebasert kosthold kan forebygge kreft

USAs kreftforening har retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet (American Cancer Society’s Diet and Physical Activity Guideline) som anbefaler å øke plantebaserte matvarer og utelukke eller begrense rødt og bearbeidet kjøtt for å redusere kreftrisikoen.  I tillegg til å fremheve fysisk aktivitet og opprettholde en sunn vekt, fokuserer anbefalingene på å spise frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn og begrense eller ekskludere rødt og bearbeidet kjøtt for å redusere risikoen for kreft.

Plantebasert kosthold forebygging og ved behandling av diabetes type to,

Diabetes type 2 forebygging, forskning

Flere studier viser at et mer plantebasert kosthold er gunstig både som forebygging og ved behandling av dabetes type to. Flere faktorer, stoffer og mekanismer ser ut til å spille en rolle her, noe som både har sammenheng med lavere inntak av matvarer fra dyreriket og høyere inntak av matvarer som bl.a. belgvekster, fullkorn og grønnsaker.