Informasjon om plantebasert kosthold og kjøttkutt til pasientforeninger

For et par år siden var ordet plantebasert kosthold ikke kjent. Vi har sendt mange bidrag om helsefordeler ved plantebasert kosthold til norske pasientforeninger. Dette gjaldt både større innslag av plantekost og redusert innslag av kjøtt og fete meieriprodukter. I dag er norske pasientforeninger positive til plantebasert kosthold og fremmer kjøttreduksjon, spesielt det at bearbeidet kjøtt helst bør unngås så langt det er mulig.

 Kreftforeningen skriver på sine nettsider om kosthold og kreftforebygging:

«Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.»

Også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, gir samme oppfordring til publikum: LHL skriver følgende i sine forebyggende kostholdsråd:

«Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Mindre enn 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig.» «Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Begrens inntaket av raffinerte kornprodukter.»

Nasjonalforeningen for folkehelse om bearbeidet kjøtt:

«Spis mindre kjøtt, og sjelden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.»

Helsepersonell for plantebasert kosthold har i flere år opplyst om at ferdigprodukter av kjøtt hører under kategorien bearbeidet kjøtt, og at verdens ledende kreftforskere fraråder å spise slike produkter, også i små mengder, på regelmessig grunnlag. Problemet er at i Norge kommer hele 50 % av kjøttinntaket fra bearbeidet kjøtt. Men nå er tre store norske pasientforeninger enige – man bør spise så lite av bearbeidet kjøtt som mulig, og ikke bare begrense!