Nyhetsbrev september 2017

Plantebasert kosthold senker kolesterolet
Plantebasert kosthold senker kolesterolet og beskytter mot diabetes type to
I sommer er det kommer enda flere studier og oppsummeringer som viser at plantebasert kosthold kan forebygge og behandle sykdommer.

Vegetarisk kosthold beskytter mot diabetes type to

Vegetarisk kosthold beskytter mot diabetes, ifølge en metaanalyse (en studiesammenfatning) publisert i tidsskriftet Nutrients. Forskere gjennomgikk 13 studier som sammenlignet vegetariske med ikke-vegetariske kostholdstyper og forekomst av diabetes. Resultatene viste at de som hadde vegetarisk kosthold  hadde lavere diabetesrisiko, med en ytterligere lavere risiko hos dem som hadde vegansk kosthold. Forskere tilskriver den reduserte risikoen den forbedrede insulinfølsomheten, lavere kroppsmasseindeks (BMI), forbedret langtidsblodsukker (HbA1c-nivå) og økt inntak av fullkorn, frukt og grønnsaker. Les mer om vegetarisk kosthold og diabetes her https://hepla.no/2017/09/07/vegetarisk-kosthold-beskytter-mot-diabetes/

Vegetarkost reduserer kolesterolverdier

Plantebasert kosthold er også det optimale kostholdet ved forhøyet kolesterol, viser en gjennomgang av 49 studier. Høyt kolesterol er en viktig risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold? På hepla.no finner du flere praktiske råd til hvordan sette sammen vegansk kosthold, med forslag til måltider https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/kostholdsrad-for-veganere/ og tips til hvordan gå over til et mer plantebasert kosthold https://hepla.no/slik-legger-du-om/

PURE-studien bekrefter at et mer plantebasert kosthold er sunnere

En ny studie om fett, kosthold og helse, PURE-studien, til tros for noe forvirrende tekst i abstracts, bekrefter det vi vet fra før:

  • Belgvekster, grønnsaker og frukt er sunt
  • Det er gunstig å erstatte mettet fett med umettet
  • Mettet fett, som hovedsakelig kommer fra fete meieriprodukter og rødt kjøtt, kan øke risiko for hjerteinfarkt.