burgere av linser og norske poteter Hoff Liv laga

Nyhetsbrev juni 2022

Vil du ha triksene til å grille sunt, grønt, rimelig og næringsrikt?

  • Lag en bowl, eller salat som metter og gir mye næring.
  • Grill grønnsaker og frukt
  • Eventuelt grill plantebaserte burgere

Hva er en bowl, som egentlig er en stor, mettende og næringsrik salat? Dette er en rett med 4 typer ingredienser:

  • 1) En god dressing er spesielt viktig. Ellers inneholder bowl
  • 2) en type belgvekst (erter eller edamamer eller kikerter,
  • 3) en type korn/potet og
  • 4) grønnsaker, kanskje også litt frukt og hakkede nøtter.

Sjekk flere oppskrifter på sunn vegetar og vegansk grillmat her

middelhavskost middag
Hummus – sunt, mettende og rimelig

Lag en stor porsjon hummus – kan brukes både som dressing og hovedrett. Og husk at pizza også kan være plantebasert – sjekk noen oppskrifter og tips her

næringsrike og anvendelige
Lag en mettende middagbolle til grill-party! Med sitt solide næringsinnhold er edamamer svært anvendelige

Hvorfor foretrekke mettende salater, grillede grønnsaker, plantebaserte burgere og kjøtterstatninger på grillen, fremfor “vanlig” grillmat? Vanlig grillmat kan fort være usunt. Mye kjøtt, spesielt bearbeidet kjøtt, og selve steking og grilling av kjøttet gjør at det dannes flere helseskadelige stoffer stoffer. Derfor er det lurt å erstatte kjøttprodukter på grillen med plantekost.

Plantebasert sunn grill
Grill sunnere og grønnere – mer plantebasert! Bilde: Vegetarbloggen.no Sjekk tipsene til vegetar grill på vegetarbloggen.no

Derfor er det lurt å velge kjøtterstatninger fremfor kjøttprodukter

Kjøtterstatninger har ulik sunnhetsgrad. Uansett er kjøtterstatninger bedre enn bearbeidet kjøtt, fordi bearbeidet kjøtt (pølser, salami, annet pålegg, kjøttdeig-produkter, bacon og andre ferdigprodukter av kjøtt) er anerkjent kreftfremkallende og frarådes av samtlige fagpanel. Dette i tillegg til at både kjøttprodukter og plantebaserte kjøtterstatninger kan inneholde for mye fett, salt og ulike tilsetningsstoffer.

Derfor er det lurt å velge kjøtterstatninger fremfor kjøttprodukter. I tillegg finnes det flere typer plantebaserte burgere og pølser som er sunne, fordi disse er lagd av hele råvarer. Grønne folk og Hoff Liv Laga burgere er slike sunne produkter.

sunne veganske burgere hodd liv laga
Sunne veganske burgere Hoff liv laga

Foredrag om kosthold og helse

I vår har vi holdt flere foredrag om kosthold og helse, samt om kosthold og miljø – sjekk våre nettsider, og bruk gjerne våre presentasjoner til å lage egne foredrag.

Blant annet holdte vi foredrag om evidens (oppsummert forskning) om plantebasert kosthold per 2022 på Blinderen, hos Centre for Sustainable Healthcare Education

Grønnere matpolitikk etterlyses – vi har levert innspill!

Samtlige fagpanel poengterer i dag at et plantebasert kosthold er gunstig for å bekjempe vår tids største utfordringer innen klima og folkehelse. Forskere etterlyser en grønnere matpolitikk – les mer om WHO Collaborating Center for Nutrition, om plantebasert kosthold for helse og miljøet

Derfor har vi levert innspill til Folkehelsemeldingen 2023. Og våre argumenter kan du lese her

Stand Nina og Anders 3 Oslo vegetarfestival 2022
Stand Nina og Anders 3 Oslo vegetarfestival 2022

Vi har hatt stand på Oslo Vegetarfestival 2022. Se Bilder fra Oslo Vegetarfestival 2022 her!

nutribowl
Slik lager du en sunn bowl: god dressing, pasta/potet, bønner/erter/linser, og grønnsaker.

Nutribowl – sunn og grønn matlevering

Nutribowl er et nytt selskap som lager og leverer supergod og sunn plantebasert mat, levert på døren. Det er mat til deg som:
– ønsker å spise sunnere
– ønsker mer tid og energi
– er opptatt av helse og glad i god mat.

NutriBowl – nutribowl.no skriver at de “ble startet fordi vi ønsker å gjøre supersunn mat tilgjengelig for alle. Vi har selv erfaring med hvor stor helseeffekt man kan oppnå ved å spise litt sunnere. Og vi vet samtidig hvor vanvittig tidkrevende og vanskelig det kan være å lage sunn mat fra bunnen av.”

burgere av linser og norske poteter Hoff Liv laga
I frysedisken: Burgere av linser og norske poteter Hoff Liv laga

Enda flere ekspertpanel anbefaler et plantebasert kosthold for behandling av diabetes type to, og lavkarbo er fortsatt ut!

Å spise sunn mat fra planteriket er en overlegen måte å få diabetes type 2 til å gå i remisjon. Altså å få sykdommen tilbake til det punktet at medisiner ikke lenger er nødvendig. Dette er ifølge et stort panel av eksperter som publiserte en konsensusuttalelse i American Journal of Lifestyle Medicine – les mer her

Uttalelsen støttes av American Association of Clinical Endocrinology og Academy of Nutrition and Dietetics. De er verdens største fagorganisasjoner for henholdsvis diabetesleger (indremedisinere og endokrinologer) og ernæringsfysiologer (nutrisjonister og dietister).