Nyhetsbrev januar 2019: Bok om plantebasert kosthold på norsk

bok om plantebasert kosthold på norsk!
Til høsten kommer vi med en bok om plantebasert kosthold på norsk!

Til høsten kommer den første boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner! I boken vil du lære hvordan du kan sette sammen et sunt og næringsrikt kosthold uten kjøtt, melk, fisk og egg, eller med mindre mengder av disse matvarene.  Boken vil kombinere faglige råd med smarte, velsmakende oppskrifter!

Ved å klikke her kan du melde deg på nyhetsbrevet for å følge med underveis, og få et supertilbud på boken før lansering, samt få beskjed når boken lanseres. Meld deg på innen 15. januar for å bli med i trekning av kjøkkenutstyr, forklær, vegetarmatkasser med mer!

I boken vil du blant annet finne dette

 • Når behøver man kosttilskudd med plantebasert kosthold? 
 • Kan man spise plantebasert basert på norskdyrkede råvarer?
 • Hvordan legge om til et sunt og næringsrikt kosthold?
 • Hensyn til gravide, ammende, barn og eldre
 • Basismatvarer i plantebasert kosthold
 • Alternativer til kjøtt, fisk, melk og egg
 • Trening og plantebasert kost
 • Kosttilskudd basert på kosthold og livsfase
 • Hvordan bruke minst mulig tid på matlaging
 • Gode innkjøps- og kjøkkenrutiner
 • Lettvinte, sunne hverdagsoppskrifter
 • Sunn, plantebasert ferdigmat

Om forfatterne

Nina C. Johansen

Nina Johansen hepla.no

Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring fra OsloMet og er sertifisert i plantebasert kosthold fra et universitet i USA, og har i flere år drevet med personlig kostholdsveiledning, inkludert kostveiledning av vegetarianere og veganere, inkludert barn og ungdom. Hun har selv spist plantebasert i mange år og har barn som er vokst opp med et slikt kosthold.

Tanja Kalchenko

mediahenvendelser hepla

Tanja Kalchenko er utdannet lege og jobber som overlege ved et universitetssykehus. Hver dag ser hun mange pasienter, med mange ulike sykdommer, og har derfor spesiell interesse for sykdomsforebygging. Derfor har Tanja fordypet seg i hvordan plantebasert kosthold påvirker helse, og har selv spist plantebasert i mange år.

Gjennom et tett flerårig samarbeid med faglige rådgivere i HePla, og dette er ikke hvem som helst – men fagfolk med solid utdannelse og doktorgrader, har vi, i tillegg til våre egne bakgrunn, tilegnet oss spesialkunnskap om plantebasert kosthold.

Da foreningen HePla ble stiftet i 2014 siden var det nesten ingen som kjente til begrepet «plantebasert» kosthold. Vi ble møtt med en god dose skepsis; Plantebasert? Skal vi spise potteplanter?! Mye, veldig mye – har heldigvis endret seg siden da, og i dag brukes begrepet av så å si «alle», fra helsemyndigheter til folk flest.

Vi vet godt at et kosthold med mindre kjøtt og mer vegetarkost kan holde deg friskere. Samt at stadig flere idrettsutøvere velger plantebasert kost fordi de vet at det fremmer prestasjonene deres. Dette har vi skrevet mye om. Til høsten kommer vi i HePla, Nina C. Johansen og Tanja Kalchenko, med en bok om plantebasert kosthold!

Dette blir dermed den første boken om plantebasert kosthold på norsk, skrevet av fagpersoner. Målet er å hjelpe alle til å få et fullverdig, næringsrikt, plantebasert kosthold.

Hvorfor en egen bok på norsk om plantebasert kosthold?

Et godt planlagt plantebasert kosthold passer for alle,  og kan gi bedre helse og forebygge flere sykdommer. Plantebasert kosthold velges ofte av gode grunner som miljø, og ikke minst av hensyn til dyrene. Men de som ønsker å kutte ned på mat fra dyr bør også ha kunnskap om hvordan sette sammen et plantebasert kosthold som virkelig er sunt og næringsrikt.

Yngre kvinner velger ofte et vegansk kosthold, og av etiske grunner. Det er viktig at gravide, ammende, små barn og andre sårbare grupper har gode kunnskaper om hvordan få nok næringsstoffer. De som kutter ned på mat fra dyr fordi de ønsker å spise sunnere, mer plantebasert, bør også ha kunnskap. Det er ikke automatisk slik at når man erstatter mat fra dyr med mat fra planter, at kosten blir sunn.

Det er også viktig å vite hvordan nordmenn kan spise plantebasert, basert på råvarer som kan dyrkes i Norge, som erter, flere typer kål, sunne norske rotgrønnsaker, frukt, bær, raps og havre. Det viser seg at alle disse vokser godt i Norge, og det kan dyrkes betydelig mer av disse råvarene i Norge.

Vi er så glade for at Frisk Forlag  ønsker å utgi en bok om plantebasert kosthold! Det er på tide at også nordmenn får en slik bok. Altså ikke først og fremst på norsk språk, men med ernæringsråd som er tilpasset norske forhold, og basert på råvarer som kan dyrkes i Norge. Frisk forlag har utgitt flere oppskriftsbøker, blant annet skrevet av Mari Hult, som er Norges største vegetarblogger.

Vi som fagpersoner ønsker  å bidra med faglige råd om kosthold, ernæring og helse! Vi ønsker  å hjelpe både deg som er nybegynner og deg som har spist plantebasert en stund slik at du kan sette sammen et sunt og helsebringende kosthold  for deg selv og din familie.