
Etter sommerferien er det mange som ønsker å spise og leve sunnere. Det er enklere å komme i gang med et mer plantebasert kosthold når det er mye ferske grønnsaker, frukt, bær og belgvekster i butikker. Her kommer noen tips til plantebaserte sunne matpakker, pålegg og nye, sunnere matvaner.
Plantebasert pålegg
Større variasjon og grønnere kosthold er en fordel, og hummus, plantesmør og bønnepostei er både sunt, mettende og godt, og kan erstatte (en del av) kjøttpålegg og ost. Har du blender hjemme, kan du enkelt lage større mengder av bønnepostei og nøttesmør, og oppbevare dem på Norges glass (eller gammelt syltetøyglass) i kjøleskapet i noen dager.
Pålegg av grønnsaker, belgvekster og nøtter kan du også kjøpe på butikk, for eksempel av serien Plantego‘. Vil du lage pålegg av planter hjemme, kan du velge noen oppskrifter her på veganmisjonen.com og her Bildene over og under er fra Veganmisjonen.com

Sunne, grønne og næringsrike matpakker
Også matpakken kan bli grønnere og med mer planter og mindre kjøtt, smør og ost. Sjekk tipsene til sunne matpakker her på Veganerutfordringen og del gjerne!
7 sunne, grønne matbytter – bytt ut kjøttdeig med belgvekster
Bytt ut kjøttdeig med belgvekster og soyakjøtt, ku-melk med havremelk og soyamelk, og smør – med rapsolje og plantesmør. Og spis mye grønnsaker – både rå, dampede, lett-stekte og bakte. Erstatt kaker med frukt, nøtter og mørk sjokolade.
Disse tipsene er for deg som gjerne ønsker å spise mer plantebasert – sjekk her, men sliter med å komme inn i en god rutine. Vaner kan være vanskelig å endre, og da kan det være godt med noen hverdagsknep. Enkle erstatninger som dette vil gjøre kostholdet ditt flere hakk sunnere samtidig som smaksopplevelsen er minst like god.
Les mer hvordan du legger om til et grønnere kosthold her
Havremelk er nå med i skolemelkordningen!
Du kan bestille havremelk istedenfor ku-melk for skolebarn. Dessverre er det ikke alle skoler som kan levere havremelk, men mange gjør det. Havremelk fra Tine SA (Gryr havredrikk) inneholder like mye jod, kalsium og vitamin D som ku-melk, og er en sunn og bærekraftig erstatning til ku-melk. Les mer om havre og helse her
Hvorfor er det lurt å redusere på forbruket av kjøttpålegg, smør og ost?
Kjøttpålegg hører under kategorien bearbeidet kjøtt. Ost, smør og andre meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett i kosten, og bidrar med en del kolesterol. Det å velge protein fra plantekilder fremfor protein fra animalske matvarer kan gi flere helsefordeler – les mer om hvorfor planteprotein ikke bare er fullverdig men også bra for helsen.
I norsk kosthold er det ganske stor andel kjøtt og meieriprodukter. 50 prosent av nordmenn spiser nemlig helseskadelig mye rødt kjøtt, og 80 prosent spiser for mye mettet fett – fettvarianten som meieriprodukter er hovedkilden til. I tillegg spiser over halvparten av nordmenn for lite plantekost. Omfattende undersøkelser gjort blant annet av Folkehelseinstituttet viser at et slik kosthold er en av de viktigste årsakene til sykdom og for tidlig død i Norge i dag. Samtidig viser Helsedirektoratets beregninger at mer plantebasert kosthold gir bedre helse og kan spare nordmenn for milliarder kroner årlig.
Plantebasert kosthold i medier: melkereklame og Helsedirektoratets sider om vegansk kosthold
Stadig flere velger å kutte ut kjøtt og/eller meieriprodukter fra kosten sin eller redusere på inntaket av disse matvarene. Dette skaper oppmerksomhet og fører til debatt i medier. Vi i HePla har bidratt med opplysning om plantebasert, melkefritt og vegansk kosthold i blant annet Dagbladet – om at og Nettavisen.no
Bør barn virkelig drikke kumelk? Dessverre finnes det fortsatt leger og barnehageansatte som tror det, og skremmer foreldre med næringsmangler, eller enda verre, i likhet med meieriindustrien, framsnakker kumelka nærmest som helsekost. Les vårt innlegg i Dagbladet.no Meieriindustriens markedsføringsorgan melk.no, som driver med generisk melkereklame, er ingen trygg kunnskapskilde. Vi viser til Helsedirektoratets skriv om melkefritt og plantebasert kosthold, på helsenorge.no.
Sjekk våre siste innlegg på hepla.no:
Leverpostei er ikke videre sunt – for mye vitamin A
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.