sunn julemat

Mat i førjulstiden

Kos deg med mat i førjulstiden – spis mer av tørket frukt, nøtter, appelsiner, persimon og julesalater. Og lag sunne kaker av kakao, nøtter og tørket frukt og bær. Prøv vegisterkaker og nøttestek, som blir stadig mer populære i dag.

Vegisterkaker er en enkel plantebasert julerett som erstatter medisterkaker. Havregrøt med plantemelk, rosiner og julekrydder er sunt og skaper julestemning. Jule-te og jule-kaffe smaker spesielt godt med mandelmelk. Her får du oppskriftene, inkludert oppskrift på Dr. Gunhilds sunne julekuler!

Vegisterkaker

Dette er blitt Norges nye juletradisjon! Lagd på 100 ulike vis siden 2011 av hele Norge! Vegisterkaker er sunt og godt, og er enkelt å lage. Disse lages av blomkål, havregryn, ris/quinoa og krydder. Vegisterkaker kan lages på forhånd, fryses ned og tas ut når gjestene kommer eller når du skal på besøk og vil ta med egen julemat. I tillegg til mye næring og sunne plantestoffer, er vegisterkaker frie for kolesterol og nesten helt frie for mettet fett, og gir mindre kalorier enn medisterkaker.

Sjekk ut også:

Bruk gjerne plantebaserte kjøtterstatninger til å lage retter som ligner kjøttretter. Utvalget i dag er stort, og Naturli, VegMe og Oumph!, samt norske FlowFood som er lagd av nordiske råvarer – bønner som vokser i Norge.

Julegodt lagd av tørket frukt, nøtter og mørk sjokolade

Det er viktig å spise mye plantekost for å ha sunn tarmflora. Dette bidrar med viktige plantestoffer som blant annet kostfiber, noe som gir god næring til de sunne tarmbakteriene og har flere andre helsefremmende effekter. For eksempel god immunitet, eller immunforsvar.

70% av immunsystemet vårt sitter langs tarmkanalen, sier lege Gunhild Melleby på sin nettside. Rundt tarmen ligger de hvite blodcellene (fra immunsystemet) i flere lag som en barrikade mot inntrengere. Det høres kanskje rart ut at det skal være så mange hvite blodceller akkurat der? Tarmen er veldig utsatt fordi tarmveggen består kun av ett enkelt cellelag. Dette gjør at barrieren vår ut mot omverdenen er veldig sårbar. Tenk, bare ett cellelag som beskytter oss mot innholdet i mage og tarm, og alt det vi kan få i oss gjennom hva vi putter i munnen! 

For å få et så balansert økosystem som mulig i tarmen, må vi gi mat til de bakteriene vi ønsker flere av. Dette kan du gjøre ved å erstatte sukker, egg og smør med sunn, hel mat fra planteriket.

Dr. Gunhilds julekuler – oppskrift fra lege Gunhild Melleby

Gunhild Melleby er lege og er opptatt av forebygging gjennom sunn, anti-inflammatorisk livsstil inkludert plantebasert kosthold. Gunhild Melleby har utviklet denne sunne oppskriften – julekuler. Disse har i utgangspunktet kun 3 hovedingredienser: nøtter, dadler og rå kakao.

Til en stor porsjon av “Dr. Gunhild`s julekuler” trenger du:
-4 dl sammenpressede, myke dadler (de i boks, ikke medjool-dadler som blir for harde)
-4 dl nøtter: hvor hoveddelen er mandler, litt valnøtter og en håndfull salte peanøtter
-½ ts salt
-½ ts vaniljepulver
-3 ss kokosflak
-2 ss rå kakao
-3 ss chiafrø (valgfritt- men gjør disse enda sunnere)
-Man kan også ha 1-2 ss kokosolje i for at de skal bli mykere og saftigere, men ikke nødvendig.

Hele oppskriften på julekulene finner du her på drgunhild.no Les mer om Gunhild Melleby her

Lag havregrøt istedenfor risengrynsgrøt

Havregrøt med julekrydder er blitt populær de siste par årene, og det er bra fordi havre har mange sunne plantestoffer, blant annet betaglukaner som senker kolesterolet. Sjekk oppskrift på havregrøt med pepperkakesmak og valgfrie bær og tørket frukt her på Veganmisjonen.com Sjekk ut også Julebakst og julegodt, sunt, uten sukker – 12 oppskrifter

Gi boken Plantebasert kosthold i julegave!

Gi en bok om hvordan spise sunnere og grønnere i julegave

Boken Plantebasert kosthold inneholder teoretisk stoff om hva et plantebasert kosthold er og hvorfor plantebasert er det beste kostholdet for helsen, samt 33 ganske enkle oppskrifter utviklet av Mari Hult som står bak Vegetarbloggen. De to andre forfattere er Nina C. Johansen som har mastergrad i samfunnsernæring og Tanja Kalchenko som er lege. Nina og Tanja er med i styret i HePla. Bestill boken på nettet her eller spør etter boken i bokforhandlere.

Flere oppskrifter på Sunn plantebasert julemat – vegisterkaker o.a. til julebord

Vegansk riskrem med hvit sjokolade fra Gunnar og Cathrine på Veganeren.com

Prøv også disse plantebaserte oppskriftene om du ønsker en grønnere førjulstid

  • Sjekk en oppskrift på salat av frukt, hakkede nøtter og mørk sjokoladebiter fra Bama
  • Det som kalles for “tilbehør” er ganske sunt og mettende, og kan gjerne spises mer av. Sjekk oppskrift på kålrabistappe med plantesmør her på Vegetarbloggen.no
  • Alle de vanlige julekakene kan lages plantebasert – sjekk oppskriftene på syv sorter til jul her på Vegetarbloggen
  • Riskrem kan lages med plantefløte – sjekk oppskriften fra Veganmisjonen.com

Jule-te og jule-kaffe med havremelk, soyakrem og mandelmelk

skaper ordentlig julestemning og er nesten uten kalorier. Ønsker du en latte-variant, er det også godt med havremelk, soyamelk og spesielt med mandelmelk. Kanel, nellik, kardemomme og ingefær er krydrene som brukes i chai-latte, og disse kan også brukes i jule-te om du vil lage jule-te selv. Sjekk oppskrift på chai latte med mandelmelk her. Liker du matcha-te, passer plantemelk her også!