Julerapport og nyhetsbrev for fagmedlemmer julen 2020

Kjære fagmedlem!

Et mer plantebasert kosthold kan gi flere samfunnsgevinster, og vi er derfor stolte over at Helsepersonell for plantebasert kosthold har fungert som kompetansesenter i flere år ved å ha henvendt oss til bredt publikum, journalister, politikere og matindustrien, gjennom medier og direkte kontakt. I dag fremmes et grønnere kosthold av nesten «alle», fra helsemyndighetene og pasientforeninger til matindustrien. Kjøttreduksjon og mer grønnsaker, frukt, fullkorn, belgvekster, nøtter og kjerner i kosten kan løse vår tids viktigste utfordringer, inkludert forebygging av pandemier og antibiotikaresistens.

Våre medlemmer og vitenskapelige rådgivere har gitt flere intervjuer og har skrevet flere kronikker, blant annet i Dagbladet, VG, Nationen, forskning.no og NTFE, om diabetes, jodsituasjonen i Norge, om generisk reklame for kjøtt og meieriprodukter gjennom melk.no og matprat.no. Les våre mediebidrag her

Flere leger fremmer plantebasert kosthold ut fra helseperspektivet, og en av dem er Gunhild Melleby som spesielt setter fokus på sunn tarmflora og forebygging av kronisk lavgradig betennelse med plantebasert kosthold. Les mer her

Våre fokusområder i 2020 har vært:

  • Plantebasert kosthold kan forebygge pandemier – les mer om dette her
  • Planteprotein gir flere helsefordeler i forhold til animalsk protein. Overraskende nok, er det fortsatt noen som tviler på om plantebasert kosthold uten noen animalske produkter kan dekke behovet for protein og essensielle aminosyrer. Les vår oppsummering om protein her og vårt svar på spørsmålet om dyrking av protein i Norge her. Dyrking av erter, bønner, havre, grønnsaker, frukt og bær kan mangedobles i Norge, og man kan sette sammen et fullverdig og næringsrikt plantebasert kosthold av norske råvarer.
  • Diabetes type to er en av mange sykdommer der plantebasert kosthold, inkludert matvarer som belgvekster, fullkorn og frukt, er en del av behandling ved diabetes. Lavkarbokostholdet anbefales derimot ikke av nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Sjekk vår oppsummering om diabetes her og om frukt her
  • Vi har levert innspill til Ernæringsrådets/ Helsedirektoratets besvarelse av 10 spørsmål om vegetarisk kosthold.
  • Vi har levert innspill til regjeringens Klimakur 2030, og Klimakur 2030 har nå et eget anbefalt tiltak, overgang fra rødt kjøtt til mer vegetabilsk kost og fisk, og tiltaket er utredet ved Norges største landbruksforskningsetat NIBIO.
  • Vi har valgt ut og delt flere enkle kjøttfrie juleoppskrifter – se her og spesielt enklere oppskrifter på julegodt og bakst her. Det er mange plantebaserte oppskrifter på nettet, men de fleste av dem er for avanserte for nybegynnere.
  • Markedsføring – tusen takk til deg som har donert penger! Takket være våre fagmedlemmer har vi fått råd til profesjonell markedsføring. Vi er kommet i kontakt med profesjonelle markedsførere som har (uten betaling) skreddersydd en kampanje, inkludert betalt annonse om plantebasert kosthold og diabetes i VG, i anledning diabetesmåneden november. Annonsen har blitt sett av over 90 000 nordmenn!

HePla blir PAN Norge – nasjonal gren av Physicians Association for Nutrition (PAN) International

I år har vi kommet i kontakt med og er blitt en del av internasjonal organisasjon som fremmer viktigheten av et sunt kosthold med tanke på behandling av flere sykdommer, og holder undervisning for leger. Dette innebærer blant annet at vi i løpet av 2021 vil invitere til flere internasjonale webinarer om plantebasert kosthold for helsepersonell. Her er hilsen (oversatt) til deg fra PAN International:

Physicians Association for Nutrition (PAN) International er en ideell organisasjon med et globalt formål om å gjøre helsepersonell, enkeltpersoner og politiske beslutningstakere i stand til å anvende plantebasert ernæring (hel plantemat) som et virksomt redskap for å oppnå og opprettholde optimal helse.

Siden grunnleggelsen i 2018, i München, Tyskland, fortsetter PAN å vokse internasjonalt med avdelinger etablert i flere europeiske land så vel som i USA, Israel og Sør-Afrika. Vi er veldig glade for å ønske HePla og deres medlemmer velkomne til teamet vårt som nystiftet PAN Norge. Den globale helsekrisen og koblinger mellom maktsystemer, kronisk sykdom, klimaendringer og nye zoonotiske sykdommer kan bare bekjempes effektivt gjennom felles innsats.

Vi gleder oss veldig til å heve vår internasjonale kapasitet med HePlas ekspertise innen plantebasert ernæring, og støtte kostholdsendringer i Norge og andre steder gjennom våre internasjonale programmer og tiltak.

For mer informasjon, besøk PAN Internasjonale nettsider på https://pan-int.org/. Du kan også holde deg oppdatert med de siste nyhetene fra oss på sosiale medier (se lenkene nedenfor). Vi ser frem til et fruktbart samarbeid med dere alle i 2021 og videre. I mellomtiden ønsker vi deg en trygg og sunn høytid og ett godt nytt år!

Facebook: https://www.facebook.com/Physicians.Association.for.Nutrition/
Instagram: https://www.instagram.com/physicians_association/
Twitter: https://twitter.com/PAN_Int
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/35558743/admin/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJTRRRsO4jjs6aMNpUtUEKA

Tips til sunnere og grønnere julemat

Det å velge plantebaserte retter også i juletiden er ikke bare mer miljøvennlig, dyrevennlig og ressursbesparende. Plantebasert mat er dessuten god for helsen, gir god metthet og er bra for kolesterolet og fordøyelsen. Her kommer oppskrifter som virkelig er blitt norske juleklassikere, og som lages av stadig flere nordmenn enten ved siden av eller istedenfor juleretter av kjøtt og meieriprodukter: vegisterkaker, feststek av sopp og erter og nøttestek.

Boken Plantebasert kosthold som julegave

Gi gjerne en fagbok om plantebasert kosthold i julegave eller nyttårsgave! Boken svarer på mange spørsmål og gir praktiske tips til et grønnere og sunnere kosthold, inkludert 33 ganske enkle og kvalitetssikrede (sunnhet og næringsinhold) oppskrifter. Du kan bestille boken her og gi denne i julegave

God jul og godt nytt, mer plantebasert år!

Hilsen fra Nina C. Johansen og Tanja Kalchenko