Vitenskap om plantebasert kosthold

Veganere hos fastlegen – kostråd og blodprøver

Allmennleger møter veganere og vegetarianere stadig oftere. Spesielt yngre mennesker ønsker å spise grønt, blant annet på grunn av miljøet og dyrene. Også mange middelaldrende legger om – for å få bedre helse. Vegansk kosthold med noen kosttilskudd passer for voksne og barn. Her er info for leger.

Et riktig sammensatt vegansk kosthold er anerkjent til å være fullverdig, ernæringsmessig adekvat, egnet i alle livsfaser og helsefremmende både med tanke på forebygging og som en del i behandling av livsstilssykdommer. Last info Veganere hos fastlegen som pdf her

Fagkunnskap om vegansk kosthold og riktig oppfølging av gravide og nybakte mødre som er veganere er spesielt viktig. Dette har leger, helsesøstre og annet helsepersonell ansvar for. Veganisme er i tillegg anerkjent som et livssyn av LDO, noe som bør respekteres på lik linje med religion og kultur.

Medlemmer i Nasjonalt råd for ernæring har en artikkel i Tidsskriftet for den norske legeforening sommer 2022:

“Godt planlagt og med enkelte tilskudd kan vegetarisk og vegansk kosthold dekke behovet for alle næringsstoffer og bidra til god helse og forebygging av sykdom.”

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider:

“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Både vegetarkost og vegankost kan settes sammen slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes, men det krever noen basiskunnskaper om hvor de ulike næringsstoffene finnes og hvilke det er nødvendig å ta tilskudd av.

Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved ammingfor spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.”

Hvordan kan en fastlege, en jordmor eller en helsesøster ivareta veganere på best mulig måte, eller i det minste like godt som andre pasienter? Helsepersonell kan og bør hjelpe veganere med å sette sammen et sunt og næringsrikt vegansk kosthold, spesielt når det finnes gode råd utarbeidet av Helsedirektoratet man enkelt kan henvise til

Også de nyeste retningslinjer for spedbarnsernæring gir gode anbefalinger om kostråd og kosttilskudd for veganere.

Blodprøver, kosttilskudd, kostråd og nyttige nettsider

Det er to grunner hvorfor man velger et vegansk kosthold:

  1. Etiske grunner – ofte er dette yngre mennesker, spesielt kvinner
  2. Helsemessige grunner – ofte menn over 50 som ønsker forebygging av hjerte- og karsykdom og optimalisering av kolesterolverdier.

Leger og annet helsepersonell kan hjelpe sine pasienter til å oppnå ønskede helseeffekter og sikre et sunt og næringsrikt plantebasert kosthold.

Vegansk kosthold kan gi lavere risiko for hjerte- og karsykdom, overvekt og diabetes II. Veganere har generelt lavere kolesterolverdier og blodtrykk. Med noen enkle grep og tilskudd av vitamin B12 er det enkelt å sette sammen et sunt og næringsrikt kosthold uten kjøtt, meieriprodukter, egg og fisk. Medlemmer i Nasjonalt råd for ernæring har en artikkel i Tidsskriftet for den norske legeforening sommer 2022:

“Godt planlagt og med enkelte tilskudd kan vegetarisk og vegansk kosthold dekke behovet for alle næringsstoffer og bidra til god helse og forebygging av sykdom.”

Kostråd for et sunt og næringsrikt kosthold uten mat fra dyreriket

  • Belgvekster som linser, erter og bønner er sunne kilder til protein, jern, sink, selen og andre næringsstoffer, og er derfor en spesielt viktig matvaregruppe.
  • Nøtter, kjerner og frø er kilder til sunne fettsyrer, protein og mikronæringsstoffer.
  • Jodtilskudd er viktig for å dekke behovet for jod.
  • Flere typer tofu, sesamsmør (tahini), mørkegrønne grønnsaker (ikke spinat), kål, mange rotgrønnsaker, mandler og mandelsmør, belgvekster og appelsin er sunne kilder til kalsium.
  • Et par glass beriket soya- eller havrebasert melk eller yoghurt vil dekke store deler av dagsbehovet for kalsium og vitaminene D og B12.
  • I tillegg er grønnsaker, frukt, bær og fullkorn viktig i alle typer kosthold, også for veganere.

Mer detaljerte kostråd og oppskrifter finnes på Helsedirektoratets nettsider https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetariskkosthold og på våre nettsider på vår nettside her: Vegansk og vegetarisk kosthold – sett sammen et sunt måltid

Vegetarisk kosthold i forebyggingsøyemed

«Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

Kilde: Helsedirektoratet, helsenorge.no. Vegetarisk kosthold. Flere kilder – hva sier store organisasjoner og etater om plantebasert kosthold – kan du finne her

Tester for å følge helseeffekter

Blodtrykk, kolesterol og vekt – avhengig av pasientens risikoprofil.

Kosttilskudd for å få nok næring

De som utelukker alle matvarer fra dyreriket fra kostholdet sitt bør ha pålitelige kilder til vitaminene B12 (helst som pille) og D (noe som gjelder mange nordmenn), og jod (noe som gjelder over halvparten norske gravide uavhengig av kosthold).

Typer kosttilskudd, alternativer:

  • Vitamin B12: TrioBe, 2 – 4 tabletter per uke. Nycoplus Vitamin-B12 9 mkg, 1 tablett daglig.
  • Jod: Nycoplus Jod 225 mkg, 1 tablett daglig. 1 knivspiss (1/4 teskje) tangmel per dag.
  • Vitamin D: Flere tilskudd er tilgjengelig.
  • Multivitamin VEG1 og Oveg: Dekker behovet for alle disse næringsstoffene, og kan bestilles på internett her https://www.vegansociety.com/shop/supplements
  • Spesielt for gravide og ammende: Gravide og ammende anbefales i tillegg tilskudd av marine, eller langkjedede, omega-3 fettsyrer EPA og DHA, i form av algeoljer. Algeolje er en kilde til EPA og DHA for de som ikke spiser fisk, istedenfor fiskeoljer. Disse fås bl.a. kjøpt på norske apoteker. Det vises også til brosjyren Mat og måltider for spedbarn

Prøver og verdier for å bekrefte at kostholdet er fullverdig

  • Vitamin B12 og metylmalonsyre (MMA): Grunnet individuelle variasjoner i opptak er det viktig å forsikre normale verdier av vitamin B12 i blodet. Vitamin B12 lagres i kroppen, og lagrene kan vare i opptil tre år. Derfor kan nye veganere ha normale verdier. Tilskudd derfor er nødvendig til tross for normale verdier.
Disse prøvene har liten verdi
  • Ferritin (jernlagerre, jernstatus): Veganere er ikke utsatt for jernmangel eller blodmangel i større grad enn altetere. Det kan likevel være nyttig å sjekke jernstatus hos kvinner i fruktbar alder.
  • Vitamin D: Uavhengig av kosthold er verdiene lave hos mange uten tilskudd.
  • Jod: Måling av jod i døgnurin kan være et godt mål på om pasienten får i seg tilstrekkelig med jod. Målingen avspeiler kun jodinntak de siste par dagene, og er ikke et mål på jodlagre i skjoldbruskkjertelen. Derfor er det viktig å gi råd om tilstrekkelig inntak av jod.
  • Kalsium: Måling av serum-kalsium (kalsium i blodet) og bentetthetsmåling gir lite nyttig informasjon i forhold til kosthold, fordi ved for lavt inntak av kalsium med kosten trekkes kalsium fra skjelettet og ut i blodet. Kostholdsråd om et variert kosthold er derfor viktig.

Nettressurser og kilder

Her er kilder og flere nyttige lenker

Materialet er utarbeidet av legene Lars T. Fadnes og Tanja Kalchenko, og av master i samfunnsernæring Nina Johansen.

En mer omfattende veileder for leger om plantebasert kosthold

Vi har oversatt til norsk  Plantebasert ernæring for leger og medisinstudenter (fordypning) – dette er en artikkel for leger om plantebasert kosthold, med info om helsefordeler, næringsstoffer, rådgivning, oppfølging og konkrete forslag til kostholds-sammensetning. Flere ressurser er samlet her

Noen nyttige ressurser/lenker om hvordan følge opp veganere: