trend eller grønn skifte Mari Hult Nationen

Trend eller grønt skifte?

Mari Hult som står bak Norges største vegetarblogg – Vegetarbloggen.no men en million besøk per år, er medforfatter av boken Plantebasert kosthold, der Mari har utviklet 33 veganske oppskrifter med få ingredienser, høy næringstetthet og basert hovedsakelig på norske råvarer. Boken ble lansert 7. september i Stavanger, og på Vegan Weekend i Sandnes ble Mari Hult og Nina C. Johansen, master i samfunnsernæring og nestleder i Helsepersonell for plantebasert kosthold, intervjuet av distriktenes næringsavis Nationen. Det kom så en tosiders artikkel i Nationen med Overskrift Veganer med hjerte for norske bønder!

Veganer med hjerte for norske bønder!

Mari Hult, matblogger og veganer fikk sisteplassen på matmaktlisten i fjor. Og sier ”verdens beste sisteplass” ble starten på en ny kurs.

Men hørte du myten som «Flere veganere, lavere kjøttforbruk og mer vegansk mat vil føre til økt matimport til Norge og dårligere selvforsyning»? Ja, dette er en myte! Hvordan kan dette være en myte, er ikke Norge «et grasland»?

Alle råvarer som er viktige i plantebasert kosthold, vokser i Norge

Visste du at det er mye god vegansk mat som vokser i Norge!? Erter, bønner, havre, rødkål, epler, pærer, raps, hasselnøtter, solsikker, mange typer bær og selvsagt mange gode grønnsaker trives godt i norsk jord og norsk klima! Disse er sunne, næringsrike, bærekraftige og miljøvennlige. Nationen, distriktenes næringsavis, skriver om Mari Hult nettopp fordi Mari har satset mye på å utvikle mange oppskrifter på velsmakende vegetariske retter nettopp med norske råvarer! Mye inspirasjon finner du på Vegetarbloggen.no

Hva med norsk gress? Norske drøvtyggere – kuer og sauer – forbruker like mye kraftfôr som norske griser, eggleggende høner og kjøttkyllinger.

Å spise vegetarmat og vegansk mat er en gammel norsk tradisjon!

Mange kulturer har lange tradisjoner med å spise vegansk, og Norge er ikke noe unntak. Frem til 1930-tallet var det mye vegetarmat i norske hverdagskostholdet. Det er kun de siste 100 årene det har vært så mye animalske produkter i det norske kostholdet. Intervju med Annechen Bugge, seniorforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) «Vegetardag med kjøtt på beinet» kan du lese i Nationen her

Det å velge vegansk kosthold blir mer og mer populært i vår del av verden, og i 2019 har trenden virkelig eksplodert. Den økende interessen for plantebasert, fleksitarisk og vegansk kosthold i befolkningen avspeiles av økende interesse for vegetarmarkedet i næringslivet – hos butikker, cafeer og restauranter. Det økende vegetartilbudet viser at vegetarmat er noe nordmenn etterspør.

Alle kan lage vegansk mat!

Fullverdig plantebasert/vegansk kosthold er noe alle kan lære å sette sammen – dette er noe Mari Hult, Nina C. Johansen og Tanja Kalchenko forklarer i boken Plantebasert kosthold. Her er det også 33 oppskrifter hovedsakelig basert på norske råvarer! Hvis du klarer å følge en middagsoppskrift klarer du å sette sammen fullverdig vegansk kosthold. Du får i deg alt du trenger på riktig sammensatt vegansk kosthold – protein, næringsstoffer, energi. Det eneste spesielle du trenger å ta tilskudd av er vitamin B12.

I dag kan du kjøpe alt du trenger for å få et rikt og variert vegansk kosthold på helt vanlige matbutikker. Mills har lansert pålegg-serie Plantego, lagd av belgvekster og grønnsaker, og selveste Tine SA har lansert havremelk, med samme mengde jod som det er i ku-melk!

2019: Stadig flere barn kutter ut kjøtt og meieriprodukter

Andelen barn og unge som spiser vegetarisk /vegansk øker i hurtig tempo! En landsomfattende undersøkelse av 1500 britiske barn fant at èn av ti barn mellom åtte og 16 år nå er vegetarianer eller veganer, melder The Sun

Undersøkelsen, som er utført av den vegetariske matprodusenten Linda McCartney Foods, fant også at nesten halvparten av barna prøver å kutte ned på sitt kjøtt- og meieriforbruk.

44% av deltakerne i undersøkelsen kuttet ut kjøtt, “for å være snillere mot natur og dyr». 30 % sa at de valgte kjøttfritt for å redusere påvirkningen på miljøet. Et ønske om å forbedre helsen var en motiverende faktor for 29 % av barna/ungdommen, og nesten to av fem (19 %) deltakere droppet kjøtt bare fordi de foretrekker plantebasert mat.

Vegansk kosthold er sunt og trygt for barn, og staten har lagd egne retningslinjer og informasjonsnettsider for mat og måltider for barn i barnehagen, barneskole og videregående skole.

Det er for lengst anerkjent at et balansert vegansk kosthold med tilskudd av vitamin B12 passer for alle, og staten har kostråd til barn alle aldersgrupper.

2018: Stadig flere medier skriver om fordeler ved plantebasert kosthold!

medier-plantebasert
Stadig flere mediesaker om fordeler ved et plantebasert kosthold! Se kommentar ved lege og førsteemanuensis ved UiB, Lars T. Fadnes, på slutten i videoen (skjermbilde, TV2.no)

Stadig flere medier er positive til plantebasert kosthold, og stadig flere samfunnsaktører oppfordrer til å spise mer plantebasert og mindre kjøtt.

TV2: Butikkhyllene tømmes for vegetarmat!

TV2 hadde 18. juli 2018 en reportasje og en nyhetssak om at butikkhyllene tømmes for vegetarmat
https://www.tv2.no/v/1358856/ https://www.tv2.no/nyheter/9941180/

I den forbindelse ble nestleder i HePla, Nina Johansen, som også driver med privat kostholdsveiledning av veganere og vegetarianere, intervjuet av TV2 i nyhetssendingen kl. 8:00. Johansen ser at mange veganere er ganske flinke til å sette sammen et plantebasert kosthold som er sunt og næringsrikt. Også faglig rådgiver i HePla, Lars T. Fadnes, som er lege med doktorgrad, helseforsker og førsteemanuensis ved Universitetet i Bergen, var intervjuet om helsefordeler ved plantebaserte kosthold. Og helsefordelene ved å legge om til et plantebasert kosthold, inkludert vegansk kosthold, er mange.

NRK.no: Færre meieriprodukter er ingen krise, men bra for folkehelsen

Da Nina Johansen fikk et innlegg på trykk i Nationen, ble hun oppringt av NRK for å kommentere saken om den såkalte «melkekrisen». NRK.no skriver:

«Men selv om mangel på meieriprodukter kan oppleves som en krise for bønder og forbrukere, er det ikke en ernæringskrise, ifølge ernæringsrådgiver Johansen.

Ingen ernæringskrise uten melk, mener ernæringsrådgiver, Nina Cathrine Johansen.
– Å kalle det en krise, er å ta for hardt i. Det er heller en mulighet for folk til å teste ut de mange gode alternative, plantebaserte produktene, sier hun.
Både bladgrønnsaker, belgfrukter, mandler og plantemelk er kilder til kalsium, påpeker Johansen.»

Les hele saken på NRK Rogaland her https://www.nrk.no/rogaland/mener-melkemangel-ikke-kan-kalles-en-krise-1.14129049

Andre mediesaker om et mer plantebasert kosthold som er verdt å merke seg er disse:

NRK P2: Klimaendringene: Mindre kjøttspising er en viktig løsning, intervju med Thomas Cottis

I et innslag på NRK P2 om​ klimaendringene, klimagassutslipp og norsk landbruk, er høyskolelektor, sivilagronom og bonde Thomas Cottis intervjuet. Dagens klimaendringer er en alvorlig trussel, og et mer plantebasert kosthold er en av de viktigste løsningene for framtiden. Mindre kjøttspising kan gi mer mat til Norge og til verden, bedre matsikkerhet, bidra til å redusere utslipp av klimagasser og bidra til bedre folkehelse! Hør hele intervjuet på NRK P2 med Thomas Cottis her https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/MKRV20014218/18-07-2018#t=20m14.88s

Samfunnsøkonom og ernæringsprofessor: Opplysningskontoret for kjøtt er et folkehelseproblem

Det norske kostholdet er ikke som det bør være. Hvem bør opplyse oss om sunn og bærekraftig mat? Anna Birgitte Milford (samfunnsøkonom (PhD) og forsker, NIBIO) og Anette Hjartåker
(professor i ernæringsepidemiologi ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo) problematiserer virksomheten til kjøttindustriens pr-organ Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Regjeringspartiene bør gjøre en grundig vurdering av om et opplysningskontor finansiert av kjøtt- og eggprodusenter er rette instans, skriver forfatterne i sin kronikk i Aftenposten. Les hele kronikken her  https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/VRMbqd/Det-norske-kostholdet-er-ikke-som-det-bor-vare-Hvem-bor-opplyse-oss-om-sunn-og-barekraftig-mat–Milford-og-Hjartaker

Innlegg i Nationen: Å spise mindre kjøtt og mer plantebasert er bra for alle

Plantebasert kosthold er bra for alle. Et mer plantebasert kosthold i Norge er bra for alle, inkludert for norsk landbruk. http://www.nationen.no/debatt/plantebasert-kosthold-er-bra-for-alle/

Vi kan spise mindre kjøtt og meieriprodukter. Det vil gi store fordeler for folkehelsen. http://www.nationen.no/debatt/vi-kan-spise-mindre-kjott-og-meieriprodukter/

Gunhild A. Stordalen og Camilla Stoltenberg: Et mer plantebasert kosthold er en av de viktigste løsningene

Mattiltakene verden trenger nå, ved Gunhild A. Stordalen og Camilla Stoltenberg. «Du har rett til å velge hva du vil spise. Men din frihet er større hvis myndighetene legger til rette for å ta sunnere valg som gjør at du og barna dine lever bedre og lengre», skriver Stordalen og Stoltenberg i en kronikk i Aftenposten her https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/J14jX7/Mattiltakene-verden-trenger-na–Gunhild-A-Stordalen-og-Camilla-Stoltenberg

Mastergrad om kjøtt og landbruk: Mindre kjøtt er bra for landbruket og selvforsyningen

Nordlandsforskning på forskning.no: Mindre kjøttspising kan gjøre Norge mer selvforsynt, viser mastergrad fra Nordlandsforskning. Hvis vi spiser mindre rødt kjøtt, kan den norske selvforsyningsgraden økes fra 50 til 80 prosent, samtidig som vi spiser sunnere, opplyses det i artikkelen publisert på forskning.no. Les hele her
https://forskning.no/landbruk-partner-miljo/mindre-kjottspising-kan-gjore-norge-mer-selvforsynt/263955

KK.no: Er erstatningsproduktene for kjøtt sunnere? Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen er intervjuet av kk.no https://www.kk.no/helse/er-erstatningsproduktene-for-kjott-sunnere-70011284

ABC nyheter: Stadig flere åpner øyne for at mye protein, spesielt protein som kommer fra dyreriket, ikke er det sunneste kostholdsvalget. Overskuddet av protein blir uansett brukt av kroppen til å lage energi https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2018/06/09/195403267/spiser-du-mye-proteiner-enkelte-kilder-er-ikke-sunne-som-du-tror

Helsedirektoratet: Sunt kosthold er bærekraftig kosthold!

Rapporten ved Nasjonalt råd for ernæring, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, lansert 28.11.2017, er et stort, grundig og viktig arbeid. Hovedkonklusjonen i rapporten er at sunn mat, med mindre kjøtt og mer erter, bønner, grønnsaker og frukt er bærekraftig mat. Blant annet skriver rapporten følgende:

«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.«

«Selv om analysen her på ingen måte er fullstendig, virker det rimelig å konkludere med at rådet om å redusere det totale kjøttinntaket (både hvitt og rødt) en god del i forhold til det vi spiser i dag er bærekraftig».

2018: Antallet veganere i Storbritannia har økt med 360 %

Antallet veganere i Storbritannia har økt med 360 %
Antallet veganere i Storbritannia har økt med 360 %. Det at stadig flere oppdager de helsemessige fordeler ved plantebasert/vegansk kosthold tenkes å være drivkraften bak trenden

Antallet veganere i Storbritannia har steget med mer enn 360 prosent i løpet av det siste tiåret, melder Telegraph her  Omtrent  542000 mennesker i alderen 15 eller eldre har lagt om til et vegansk kosthold. Dette ifølge en ny undersøkelse som viser at rekordmange mennesker unngår mat som stammer fra dyr.

Omtrent 542 000 mennesker i alderen 15 eller over – mer enn én prosent av befolkningen – har adoptert et plantebasert kosthold, ift. 150 000 i 2006. Ifølge The Vegan Society viser undersøkelsen at veganisme er nå en av Storbritannias «raskest voksende livsstilsbevegelser».

Undersøkelse på nesten 10.000 mennesker, utført av Ipsos MORI for Vegan Society og Vegan Life Magazine, er den største noensinne som tar sikte på å kvantifisere antallet veganere i Storbritannia.

Det at stadig flere oppdager

de helsemessige fordeler ved plantebasert/vegansk kosthold tenkes å være drivkraften bak trenden. Tilhengerne av plantebasert kosthold (i stor grad de som spiser vegansk) har vanligvis gunstigere kolesterol og blodtrykk, lavere kroppsmasseindeks, og redusert risiko for å dø av hjertesykdom og kreft. Miljø- og dyrevelferdsspørsmål bidrar også til å øke tallene for dem som sier nei takk til mat som kommer fra dyr.

«Å ha over en halv million veganere i Storbritannia er fantastisk,» sier Jasmijn de Boo, administrerende direktør i The Vegan Society. «Flere mennesker enn noen gang oppdager de helsemessige og miljømessige fordelene ved veganisme, og finner ut hva som egentlig foregår i kjøtt- og meieriindustrien, noe som bidrar til at de bestemmer at de ikke ønsker å bidra til smerte og lidelse for dyr.»

Kjendis-veganere som Ellie Goulding, Jennifer Lopez og Liam Hemsworth synes å ha innflytelse, og undersøkelsen viser at spesielt ungdom  velger vegansk kosthold og vegansk livsstil. Nær halvparten av alle veganere er i alderen 15-34 (42 prosent), ifølge målingen, sammenlignet med 14 prosent i aldersgruppen over 65 år. De aller fleste veganere lever i urbane områder (88 prosent), med nesten en fjerdedel (22 prosent) i London. Målingen viser også at det er nå 1,14 millioner vegetarianere i alderen 15 år og eldre i Storbritannia.

Oslo Vegetarfestival 2017 er åpnet av miljøministeren fra Høyre Vidar Helgesen

Vidar Helgesen Oslo Vegetarfestival 2017
Klima- og miljøministeren Vidar Helgesen, Høyre, åpnet Oslo Vegetarfestival 2017

Oslo Vegetarfestival  2017 er arrangert 13. og 14. mai på DogA og Kulturkirken Jacob. Høyres Vidar Helgesen åpnet Oslo vegetarfestival 2017 og holdt en fem-minutters tale. (Videosnutten med Vidar Helgesen, samt flere bilder og videoer fra festivalen blir lagt ut på nettsidene til Oslo Vegetarfestival her )

Miljøminister Vidar Helgesen sa tidligere følgende i intervju til Vegetarbloggen :

– Jeg ser frem til å komme på Oslo Vegetarfestival og få inspirasjon til nye vegetariske matretter. Hvis vi skal klare å kutte klimagassutslippene, er matvanene våre en del av løsningen. Vi må spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Derfor er jeg glad for å kunne støtte opp om arrangementer som øker oppmerksomheten om vegetarisk kosthold, sier minister Helgesen, som altså åpner festivalen lørdag 13. mai.

– Alle trenger ikke å bli vegetarianere, men alle kan gjøre vegetarmat til en like naturlig del av måltidsplanen som fisk, kylling og kjøtt. Hvis alle spiser et kjøttmåltid mindre i uken, er det godt for folkehelsa og dessuten vil klimagassutslippene fra landbruket gå ned med rundt 5 prosent. Det som er bra for kroppen, er også bra for kloden.

2017: Butikkjeder satser på vegetariske, kjøttfrie produkter – kjøtterstatninger

Veganburger fra Norgesgruppen og kjøttdeigerstatning fra Rema 1000
Vårnyheter 2017: Veganburger fra Norgesgruppen og kjøttdeigerstatning fra Rema 1000

Vegetarmat blir stadig mer populær, og stadig flere vil spise mindre kjøtt og bli fleksitarianere. Butikkjedene kommer derfor med stadig flere kjøttfrie matvarer, bl.a med såkalte kjøtterstatninger. Denne uken er det kommet to nyheter: Kjøttdeig-erstatning laget av soya og egg Meatish fra Nortura og vegansk burger fra Norgesgruppen.

Les også: Er soyakjøtt og soyapølser sunnere enn kjøtt og kjøttpølser?

Kjøtterstatning Meatish – av soya og egg

Her er et nytt «kjøttdeig» laget av soya og egg som skal selges på Rema 1000. Soya er en sunn og næringsrik matvare. Mesteparten av all soya i verden brukes dessverre til å produsere husdyrfôr, blant annet i Norge. Store deler av næring går dermed tapt, fordi ingen husdyr kan produsere mer protein og energi enn de selv forbruker/spiser. Det er mye sunnere og miljøvennlig å spise soya direkte, slik som i dette produktet. Her omtaler Dagbladet Meatish-kjøtterstatning

Noen problematiserer denne kjøttdeig-erstatningen siden soya som brukes kommer fra Brasil. Produsenten av kjøtterstatningen er Nortura, som produserer kjøtt. Fra før importerer Norge store mengder soya til husdyrfôr. Hvis denne soyaen kunne bli brukt til menneskemat, hadde det vært nødvendig med betydelig mindre mengder til å dekke næringsbehovet, nemlig proteinbehovet. Å bruke soya til å lage kjøttdeig for mennesker er en mye mer miljøvennlig, bærekraftig og sunnere måte å bruke den allerede importerte soyaen på enn å fortsette å bruke soya som husdyrfôr til kuer, sauer, kyllinger og griser.

Soya kan dyrkes mange steder i verden, bl.a. i Danmark (noen prøveprosjekter) og Østerrike (veletablerte plantasjer) – som den soyaen som brukes av Alpro og andre produsenter av plantebasert mat for mennesker.

Veganburger fra Norgesgruppen Green Deluxe

Den andre produkten er veganburger fra Norgesgruppen, omtalt og testet av Aftenposten. Denne er laget av hvete og poteter. HePla var invitert på lanseringen av veganburgeren far Norgesgruppen. Flere produkter kommer! Tusen takk til Norgesgruppen og Rema 1000

«-Å spise vegetarisk er kanskje det største enkelttiltaket vi som privatpersoner kan gjøre for miljøet. Nylig kom det en oversiktsartikkel som viste at vegetarkosthold kan være enda sunnere enn det kostholdet Helsedirektoratet har tatt med i sine anbefalinger.»

– dette sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Det pinlige i denne saken er at ernæringsutdannet ernæringsfaglig sjef Trine Thorkildsen i kjøttbransjens markedsføringsorgan Opplysningskontoret for egg og kjøtt (som også driver Matprat.no) forsøker å skape inntrykk av at det er vanskelig å dekke næringsbehov uten kjøtt, uten samtidig å nevne at kjøtt fint kan erstattes med belgvekster, og uten å nevne alle de mange negative helseeffekter ved kjøtt. Denne påstanden fra ernæringsfaglig sjef Trine Thorkildsen er direkte feil: «Det gjelder for eksempel kvinner i fertil alder, som kan stå i fare for å utvikle jernmangel hvis de spiser for lite rødt kjøtt» og det er pinlig at den kommer fra en som er utdannet innen ernæring. Mellom 10 og 20 % kvinner som menstruerer har lave jernlagre – men dette er på grunn av menstruasjon, og har ikke noe med kosthold å gjøre. Forskning viser at jernmangel er ikke hyppigere blant veganere enn blant kjøttspisere.

Er «bearbeidet» soya eller potet sunnere enn pålegg, pølser og annet bearbeidet kjøtt?

Er man skeptisk til ferdigmat, kan man alltid lage plantebasert mat fra bunnen av.  Frosne grønnsaksblandinger, frosne erter, soyabønner og pastasaus på glass er sunne muligheter for næringsrik og sunn plantekost, som også er veldig rask å tilberede.

Veganburger laget av hvete og potet er uansett et mye sunnere valg enn ferdigprodukter av kjøtt. Ferdigprodukter av kjøtt er sikkert kreftfremkallende og frarådes av både WHO, WCRF og Harvard – les mer her: Bearbeidet kjøtt og kreft; ingen små mengder er trygge  Veganburgere er i tillegg et mye bedre valg for miljøet og dyrene. Ved å droppe mat som er sikkert kreftfremkallende og ved å erstatte den med sunn plantekost, altså med mat som beskytter mot kreft takket være fiber og sunne plantestoffer, får man dobbel helsegevinst.

Vegetartrenden bekymrer kjøttprodusentene

Stadig flere rapporter tyder på at det å spise mer plantebasert. Altså legge om både produksjonen og forbruket til mindre kjøtt og mer plantekost, vil gi store helsefordeler og miljøfordeler. Noen er dog bekymret for utviklingen, av ulike, blant annet kjøttbransjen – av sine egne, interesse. Her er en lenke til et bra innlegg i Nationen som besvarer bekymringene der :

«Det er bred faglig enighet om at en overgang til et mer plantebasert kosthold er positivt for helsen. Nationen skriver at vi bare ligger marginalt over Helsedirektoratets anbefalinger hva kjøttforbruk angår, men det Nationen ikke har forstått er at dette ikke er en minimumsanbefaling, men en anbefaling man ikke burde overskride. Faktisk viser forskning at en helt vegetarisk eller vegansk diett er å anbefale både fra et miljø-, helse- og helseutgiftsperspektiv. (…)

Det er for de fleste langt enklere og billigere å erstatte kjøttburgeren med en vegetarburger enn å kjøpe elbil eller ta toget til storbyferie i Europa. Vegetarbølgen har nå nådd Norge, og med økende fokus på helse, miljø og etikk i matkonsumet er det gode grunner til å tro at dette bare er starten på en varig utvikling mot et mer bærekraftig kosthold.»

Kjøtt, helse og klima – Naturvernforbundets arrangement i Bergen

HePla på Naturvernforbundets arrangement på Litteraturhuset i Bergen
HePla holdte et foredrag på Naturvernforbundets arrangement på Litteraturhuset i Bergen. Om helsefordeler ved omlegging til et mer plantebasert kosthold

7. september holdte HePla ved lege Tanja Kalchenko et foredrag på Naturlig onsdag – Naturvernforbundets arrangement. Foredraget var om helseeffekter av et plantebasert kosthold. Samt om helsefordeler ved å spise mer plantebasert og ved å blant annet det å erstatte kjøtt med belgvekster.

Foredrag om helsefordeler ved plantebasert kosthold, 7. september 2016 Naturvernforbundet Hordaland
Last ned foredraget her

Temaet til arrangementet var «Sunne, spiselige klimatiltak» 

der det blant annet var stilt følgende spørsmål; Hva er helsekonsekvensene på individ- og samfunnsnivå ved omlegging til et mer plantebasert kosthold? Hvilke klimatiltak kan gjøres i norsk landbruk og hvordan kan bønder bli best på karbonfangst og lagring? Les mer om arrangementet på Naturvernforbundets nettsider.

Møtet ble støttet med midler av GC Rieber Fondene. Se hele møtet her, på youtube.com.

foredrag-HePla-Naturvernfobundet
Arne Grønlund, seniorforsker ved NIBIO, med foredrag om Klimagassutslipp og klimatiltak i norsk landbruk

Ett av foredragsholdere var Arne Grønlund, seniorforsker ved NIBIO, med foredrag om Klimagassutslipp og klimatiltak i norsk landbruk . Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO er opprettet som en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruks-økonomisk forskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap.)

Naturvernforbundet Hordaland-Klima, kjøtt og helse
Debatt om blant annet klima, helse og plantebasert kosthold

Det var også debatt med innledere og inviterte.

Naturlig onsdag er en sosial og faglig møteplass som arrangeres av Naturvernforbundet Hordaland. Første onsdag hver måned på Litteraturhuset i Bergen.

2016: Hver fjerde nordmann vil redusere sitt kjøttinntak

Hver fjerde nordmann vil redusere sitt inntak av kjøtt, ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen
Hver fjerde nordmann vil redusere sitt inntak av kjøtt, ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen.

En undersøkelse gjort av Sentio for distriktenes næringsavis Nationen viser at hver fjerde nordmann ønsker å kutte ned på kjøttinntaket sitt. Vi mener dette er en veldig god nyhet! NTB har dog valgte å intervjue en forsker ved NMBU (tidligere Landbrukshøyskole) hvem sin forskning eller utdannelse ikke er rettet mot menneskehelse, og som dessuten er medeier i et engrossfirma Red Meat. Forskeren kom med en del oppsiktsvekkende uttalelser, og intervjuet ble rotete. Forskeren var blant annet bekymret for at folk ikke skulle få i se gnok protein uten kjøtt. Hun sa en god del rart og de som har tilgang til den betalte utgaven av Nationen kan lese her

Heldigvis intervjuet Aftenposten en fagperson i etterkant, klinisk ernæringsfysiolog, nemlig Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring, og leder av Nasjonalt råd for ernæring:

«- Dette er absolutt ikke noe å være bekymret over

Liv Elin Torheim er leder av Nasjonalt råd for ernæring, og hun mener at utspillet til Bjørg Egelandsdal bidrar til å forvirre, snarere enn å oppklare.

– At nordmenn vil spise mindre kjøtt i 2016, det er absolutt ikke noe å være bekymret over.

Hun presiserer at Egelandsdal har rett i mye av det hun sier, som at det er mange viktige næringsstoffer i kjøtt. Hun mener derimot at det bare er tull at vi må spise kjøtt for å dekke behovet vårt for proteiner, det kan vi få gjennom andre typer mat.

– Kjøtt er først og fremst viktig for at vi skal få i oss nok jern. Dette er spesielt viktig for barn og unge jenter.

Dessuten er det ikke slik at anbefalingene om hvor mye kjøtt vi bør spise handler om et minimumskrav, slik Egelandsdal får det til å se ut som.

– Det stemmer ikke at kvinner spiser mindre kjøtt en vi burde! Så lenge man passer på å få i seg nok jern kan man fint leve sunt på vegetarkost.»

Les hele saken, bl.a. med oppsiktsvekkende uttalelser fra Landbrukshøyskolens kjemiprofessor, her  https://www.aftenposten.no/norge/i/y8Er/en-av-fire-vil-kutte-kjoettforbruket