Et riktig sammensatt vegan- og vegetarkost gir nok næring for barn. Vegankost må suppleres med noen tilskudd. Her er noen tips for de minste veggisene.
Av lege, spesialist i allmennmedisin og professor ved UiB Lars T. Fadnes
Spedbarn og ammende mødre

Spedbarn bør fullammes til de er 6 måneder (5). Dette betyr i praksis at morsmelk alene er det gunstigste det første halvåret. Deretter er det gunstig å gradvis introdusere annen mat og drikke samtidig som barnet fortsatt får morsmelk, gjerne opp til 1 til 2 års alder. Morsmelken har en svært gunstig oppbygning hva gjelder næringsinnhold, immunfremmende faktorer, vitaminer og mineraler (6).
Morsmelk har flere fordeler for barnet framfor morsmelkerstatninger (6), både med tanke på mindre risiko for allergier og sannsynligvis også bedre utvikling på sikt (7). For at morsmelken skal være best mulig, er det viktig at mor har et godt og variert kosthold, og får et godt inntak av vitaminer og mineraler (8). For de få som ikke kan amme, finnes det soyabaserte morsmelkerstatninger.
Helsedirektoratet om kosthold for barn
Ifølge Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring fra 2016, bør spedbarn få tilskudd av jod, vitamin B12 og (som alle spedbarn i Norge) vitamin D. Brosjyren Mat og måltider for spedbarn skriver følgende:
“Med kunnskap om kosthold og god planlegging kan man sette sammen et balansert og næringsrikt plantebasert kosthold til barn”
skriver Helsedirektoratet på sine nettsider helsenorge.no Dette gjelder også hvis mor og barn har vegansk kosthold, også når mor ammer! Les om vegetarkost og vegankost for spedbarn på Helsenorge.no.”
Utdrag fra Helsedirektoratets nettsider:
«Behovet for omega-3-fettsyrer er økt ved svangerskap og amming, og det anbefales at inntaket av omega-3-fettsyren DHA bør være minst 200 mg per dag. Tilskudd av fettsyrene EPA og DHA kan tas i form av algeolje eller algetilskudd. Dette blir tilsvarende å ta tran.»
Les også: Kan barn ha vegansk kosthold? Fordeler og ulemper; forskning 2021 og Stadig flere barn kutter ut kjøtt og meieriprodukter
Fra 6 måneder – egne plantebaserte retter for babyer
Om barnet ditt er fornøyd med bare morsmelk, er det ingen grunn til å starte før seks måneder med fast føde (5). Da kan man gjerne starte med enkelte måltider med fruktpuré som most banan (som kan gis med teskje) i tillegg til måltider med morsmelk (5).
Man kan også gradvis introdusere grøt og middagsmat. Dette kan gjerne inkludere gode vegetariske kilder til proteiner som kokte linser, kornprodukter (i grøt, brød og lignende), moste bønner, tofu og moste kikerter eller peanøttsmør mikset sammen med frukt- eller grønnsakspuré. Mos gjerne kokte grønnsaker sammen med middagsmaten og varier med ulike typer.
Havregrøt er et godt alternativ og er et av våre sunneste kornslag med høyt innhold av blant annet jern og fiber. Det ser ut til å være gunstig å også starte med glutenholdig grøt mens man enda ammer ettersom morsmelken beskytter mot allergi (9). Etter hvert øker barnets jernbehov og grøt med ekstra jern anbefales.
Frukt er også populært hos de små. Man kan gjerne gi most banan, avokado eller eplemos.
Les også: Kan barn ha vegansk kosthold? Fordeler og ulemper; forskning 2021
8-12 måneder – innslag av plantebasert mat som for resten av familien
Nå kan barnet begynne å spise mye av den samme maten som resten av familien, men mange barn foretrekker at maten er noe mindre krydret. Det er også lurt å ha et lavt innhold av salt og tilsatt sukker.
Fra ett år – næringsrik vegansk kost
Noen lurer kanskje på hvordan de skal holde fast ved et helt vegetarisk kosthold når barnet begynner i barnehagen og får servert måltider andre steder enn hjemme. I dag er det ofte mange barn som ikke kan eller vil spise det samme som alle andre på grunn av f.eks allergier eller religion, og barn synes ofte det er ekstra stas å ha med seg og spise noe som de andre ikke har. De andre barna blir gjerne nysgjerrige på vegetarmat, og de får gjerne litt ekstra oppmerksomhet.
De fleste barnehager vil være fleksible hva gjelder matservering og prøver så godt de kan å tilpasse seg ulike barns behov. Be dem om å kjøpe inn en kalsium-beriket plantemelk, som soya-, havre- eller mandelmelk, som barnet kan drikke til maten. Rismelk anbefales ikke av Mattilsynet som regelmessig drikke til barn under seks år, da denne kan inneholde arsen. Det kan være greit å gi noen tips, slik at barnehagepersonalet får ideer om hva de kan kjøpe av mat til barn som spiser vegetarisk, men det enkleste er at foreldrene kjøper inn litt forskjellig vegetarisk pålegg og middagsmat som for eksempel soyapølser som kan ligge i barnehagen.
Les mer på helsenorge.no som skriver dette:
“Samtidig er det nødvendig å legge særlig omtanke i å passe på at kosten til små barn er tilstrekkelig “næringstett”. Det vil si at den inneholder nok energi og næringsstoffer per volum barnet spiser, slik at det dekker barnets behov. Små barn har et stort behov for energi og næringsstoffer i forhold til kroppsvekten, og små mager med plass til begrensede mengder mat.”
Les også: Overgang til vegankost hos tenåringer; er det trygt?
Veganske pålegg for barn
Populære pålegg for barn er most avokado, peanøttsmør, syltetøy, røkt mandel- og sesamtofu, soya-ost, vegetarposteier (bønnepostei, nøttepostei, Tartex eller hjemmelaget) og hummus. Soyayoghurt er også supert å ha i matpakken. Husk å kjøpe inn soya-is e.l. til bursdagsfeiringene i barnehagen. Til bursdagsfeiringer hos andre barn, kan man ta med f. eks. soyapølser og bake kake uten egg og melk.
Les om sunne plantebaserte matpakker for barn og hva viser forskning
De fleste barn vil synes det er helt naturlig å ikke skulle spise dyr. Vær tydelig og ærlig med barna hvis de spør hvorfor dere spiser soyapølser istedenfor kjøttpølser. Husk at det er viktig å sørge for å ha gode og varierte matalternativer, slik at barna alltid kan glede seg over sin egen mat.
Forfatter: Lege og helseforsker Lars Thore Fadnes, først publisert på meatless.no
Kilder:
- Sabate J, Wien M: Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr 2010, 91(5):1525S-1529S;
- Sanders TA: Essential fatty acid requirements of vegetarians in pregnancy, lactation, and infancy. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):555S-559S;
- Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo: Matvaretabellen 2006. http://www.matvaretabellen.no ; Mattilsynet USA
- Messina V, Mangels AR: Considerations in planning vegan diets: children. J Am Diet Assoc 2001, 101(6):661-669;
- World Health Organization (WHO): Global Strategy for Infant and Young Child Feeding.
- Hanson LA: Human milk and host defence: immediate and long-term effects. Acta Paediatr Suppl 1999, 88(430):42-46;
- World Health Organization (WHO): Evidence on the long-term effects of breastfeeding: Systematic reviews and meta-analyses. Geneva: World Health Organization 2007:57;
- Ogra PL, Greene HL: Human milk and breast feeding: an update on the state of the art. Pediatr Res 1982, 16(4 Pt 1):266-271;
- Akobeng AK, Ramanan AV, Buchan I, Heller RF: Effect of breast feeding on risk of coeliac disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Arch Dis Child 2006, 91(1):39-43
Les også
- Helsedirektoratets nettsider
- Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring om vegansk og vegetarisk kosthold
- Amming og vegansk kosthold: Praktiske kosttilskudd til mødre og barn
- Sjekk kildene: Forskning om plantebasert for barn
- Soyabasert morsmelkerstatning er trygt – en oppsummering fra 2014
Overgang til fast føde – podkast med Helsedirektoratet
Det anbefales at barn fullammes til de er omkring seks måneder gamle. Så kan man gradvis begynne å tilvenne barnet til fast føde. Men hvordan gjør man det, og hva er viktig å vite om ernæring til babyer? Gry Hay, som har doktorgrad i spedbarnsernæring og er seniorrådgiver i Helsedirektoratet og klinisk ernæringsfysiolog gir gode svar i samtale med Babyverdens redaktør Karine Næss Frafjord.
Last ned en praktisk veileder for spedbarn – av klinisk ernæringsfysiolog Maria Felding
Vegansk kost for gravide, spedbarn og ammende – en veileder utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Maria Felding – last ned her
Kosttilskudd for barn
Alle norske spedbarn (fra de er 4 uker gamle) og små barn bør få tilskudd av vitamin D, uavhengig av kosthold. Dette administreres på helsestasjon. Spedbarn av mødre som har et vegansk kosthold bør i tillegg til vitamin D ta tilskudd av jod og vitamin B12. Hvis mor ikke ammer, bør spedbarn ha tilskudd av omega-3 i form av algeolje i tillegg (morsmelkerstatning kan inneholde tilstrekkelig med omega-3, sjekk innholdsfortegnelsen).
For praktiske tips til kosttilskudd med dosering sjekk her
Ammende mødre som er veganere bør ta tilskudd av vitamin D, B12 og jod, samt av marine omega-3 fettsyrer EPA og DHA i form av algeolje – disse stoffene går over i morsmelk. Les mer her om kosthold for gravide og ammende Les om kosttilskudd for veganere her
Morsmelkerstatninger er tilsatt alle de essensielle næringsstoffene. Ferdiglaget barnemat (fra butikk) inneholder som hovedregel jod og andre vitaminer. Spesielt om jod, fra side 58 i rapporten «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak» som er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring:
“Personer som eliminerer melk og fisk fra kostholdet anbefales jodtilskudd. Anbefalt inntak er 90, 120 og 150 μg/dag for hhv. barn 2-5 år, barn 6-9 år og ungdom/voksne over 10 år (Nordic Council of Ministers 2014).”
Oppsummeringsartikkel om vegetarkost for barn
“En väl sammansatt vegetarisk kost kan innebära hälsofördelar. Om kosten är välplanerad kan även små barn äta helt vegetariskt.”
Sara Ask, dietist, Åsa Strindlund, nutritionist. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen. 2014;111:CMEA Läkartidningen 11/2014 Lakartidningen.se 2014-03-11
It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.
Verdens største forening for ernæringsfysiologer, 2009
“En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet. En helt vegetarisk kost till barn kräver, precis som till vuxna, goda kunskaper om mat och näringsämnen och noggrann planering. Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat.”
Svenske helsemyndigheter, 2016, Livsmedelverket. Vegetarisk mat till barn.
Mer på Helsedirektoratets nettsider helsenorge.no
Husk også dette, fra Helsedirektoratets nettsider:
“Vegankost til barn krever gode kunnskaper om mat og næringsstoffer og grundig planlegging. Maten må gi tilstrekkelig energi og den må inkludere enkelte matvarer tilsatt næringsstoffer. Tilskudd av vitamin B12, jod og D-vitamin er nødvendig til barn som får vegankost. Dersom barn ikke får kumelk eller meieriprodukter, må de få plantemelk tilsatt kalsium (soyamelk eller havremelk, men ikke rismelk som kan ha et høyt innhold av tungmetallet arsen).”
“For kvinner som ammer, prioriterer kroppen å produsere morsmelk av god kvalitet, og den tømmer heller lagrene til mor for næringsstoffer. For noen næringsstoffer, som blant annet vannløselige vitaminer og fettsyrer, varierer likevel innholdet i morsmelken med hva mor spiser. For at morsmelken skal være så næringsrik som mulig, og for å unngå at mors lagre av næringsstoffer tømmes helt, er det viktig at mor har et godt og variert kosthold som inneholder nok av alle næringsstoffene. Morsmelk dekker spedbarnets behov for fettsyrer.
Hvis barnet ikke kan få morsmelk, er morsmelkerstatning basert på soyamelk det eneste alternativet for barn som får vegankost.”
“Jod: For barn under to år anbefales et daglig inntak på 50 til 70 µg. For barn mellom to og fem år er anbefalingen 90 µg per dag. Melk og meieriprodukter er viktige kilder til jod dersom kosten ikke omfatter fisk og sjømat. Jodsalt bidrar også med noe jod. Med en helt vegetarisk kost (vegankost) bør barn få tilskudd av jod. Dersom barn får tilskudd som inneholder jod, for eksempel produkter laget av tang, tare eller alger, er det viktig å passe på at ikke daglig inntak av jod blir høyere enn anbefalt mengde.”
3 kommentarer
Kommentarer er stengt.