plantebasert-vegetar-sunnere-grill

Sunn grillmat – vegetar og vegansk grill

Grill sunnere – legg vegetar-mat på grillen og dropp kjøtt! Mer plantebasert, vegetarisk og vegansk grill har økt i popularitet flere år på rad blant annet fordi vegetar grill er mye sunnere. Stekt kjøtt, spesielt rødt kjøtt og ferdigprodukter av kjøtt er kreftfremkallende.

Vegetar og vegansk mat på grillen, enten det er grillede grønnsaker og frukt, eller såkalte kjøtterstatninger, er både sunt, bra for miljøet og dyrene. I hvert fall mye bedre og sunnere enn kjøtt. Og grønnere kosthold generelt, med mindre kjøtt og mer grønnsaker, bønner og frukt er mer bærekraftig enn typisk norsk kosthold.

Sunn grillmat – vegetar og vegansk grill kan du lage selv eller kjøpe på butikk. I dag tilbyr samtlige matvarekjeder sunne vegetariske grillprodukter – både såkalte kjøtterstatninger, som for eksempel veganpølser og soyakjøttdeig, og grønnsaks- og erteburgere som er lagd av bønner og grønnsaker. Utvalget av vegetariske, veganske og plantebaserte grillprodukter er i dag så stort at det ikke er lett å lage en fullstendig oversikt.

I dag er det mange matprodusenter som kommer med veganske, vegetariske og mer plantebaserte alternativer til grill- og andre produkter av kjøtt, samt til plantebaserte alternativer til melk, is og andre meieriprodukter. Så mange at det er vanskelig å telle og nevne alle. Er du opptatt av å spise sunt og grønt også i grillsesongen og is-sesongen? Beyond Meat-burgere, norske Flow Food, soyapølser, bønneburgere, grillsalater, havre-is, kokos-is og andre plantebaserte matvarer kan erstatte både kjøttprodukter, majonesbaserte grillsalater og meieribasert is.

Derfor er kjøtt-grill helseskadelig

Å legge kjøtt og pølser på grillen er vanlig men langt fra det sunneste. Flere fagpersoner er enige her. Les hva Kari Ryslett, lektor ved Høgskulen i Volda, og Lene Bakke, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet på Høgskolen i Bergen sier her  og hva legene Tanja Kalchenko og Fedon Lindberg, og Helsedirketoratet sier her

Helsedirektoratet advarte også norske foreldre mot å gå i pølsefella og satse på pølser til barna. Ikke bare inneholder pølser mye salt og fett. Bearbeidet kjøtt er noe samtlige fagpanel advarer mot.

Grill mer plantebasert og sunnere – legg vegetarmat og vegansk mat på grillen!

Slik griller sunnere og grønnere, altså mer plantebasert – her er tips til hva slags plantekost du kan legge på grillen:

  • Hjemmelagd grill-hovedrett: marinert grillet tofu, falafler, grønnsaks- og bønneburgere.
  • Fra butikk: grønnsaks- og erteburgere som er lagd av bønner, poteter og grønnsaker.
  • Fra butikk: såkalte kjøtterstatninger, som veganske og vegetariske burgere, veganpølser og andre grillprodukter av plantebasert kjøttdeig.
  • Potetsalat med grillede grønnsaker iblandet ferdigkokte linser eller bønner er også en mulighet. Bønner, erter og linser er en suveren erstatning for kjøtt, også når det gjelder grill.
  • Mettende grillsalat: Bland en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i grillsalaten, og bruk gjerne god dressing! Dette kan bli mettende hovedrett til grillfesten.
  • Tilbehør til grill kan være grillede grønnsaker og sopp, eller vanlig grønsak-salat hvis du griller veganske burgere, pølser o.l.
  • Sunn, plantebasert dessert er havre-is, annen plantebasert is, både hjemmelagd sunn plantebasert is og is fra butikk, grillede bananer med mørk sjokolade, grillet fersken og fruktsalat.

Les mer om norske Flow Food-plantebasert kjøttdeig, samt hvorfor soyapølser, vegetarburgere og andre kjøtterstatninger er sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter. Her kan du lese om hvordan du velger sunn ferdigmat

Norges største vegetar-bloggere gir plantebaserte, vegetar og veganske grill-oppskrifter og praktiske tips

Er du glad i å lage mat og vil gjerne overraske gjester med sunn og grønn, plantebasert grill? Sjekk praktiske tips og la deg inspirere av norske vegetarnettsider som har mange gode plantebaserte (veganske og vegetariske) grill-tips:

Stadig flere medier, bloggere og nettsteder tilbyr oppskrifter på hvordan man kan lage sunn grillmat selv, som for eksempel burgere av erter, bønner, linser, nøtter og grønnsaker, potetsalat med kokte linser eller kikerter, hjemmelagde falafler og mye annet.

Mettende vegetarisk grill-salat og tilbehør

Potetsalat-veganmisjonen.com
Potetsalat er sunn vegetarmat til grillen – sunt og godt! Velg plantebasert potetsalat uten meieri eller egg, og med mettende og proteinrike bønner, erter eller linser. Bilde: Jane H. Johansen, veganmisjonen.com

Sunnere og mettende grillsalat: Bland en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i grillsalaten, for eksempel i potetsalat, og bruk gjerne god dressing! Dette kan bli mettende hovedrett til grillfesten.

Potetsalat med grillede grønnsaker iblandet ferdigkokte linser eller bønner er også en vegetarisk mulighet. Bønner, erter og linser er en suveren erstatning for kjøtt, også når det gjelder grill. Hvis du ikke ønsker å bruke tid på å lage egne veganske grillburgere hjemme eller om du ikke finner ferdig vegetar grillmat på din butikk, vil det å blande en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i salaten, med god dressing, gjøre deg mett.

Velg plantebaserte, vegetariske burgere og veganske pølser på grillen! Alltid sunnere enn kjøttpølser

Plantebaserte kjøtterstatninger lagd av erteprotein eller soyaprotein øker i popularitet, men noen lurer på om de er sunnere og bedre enn tilsvarende kjøttprodukter. Svaret er ja! Selv om hele erter og soya er de beste og sunneste proteinkildene, og er en del sunnere enn «kjøtt» lagd av isolert erteprotein eller soyaprotein, så er det slik at soya- og erte-kjøttprodukter, altså plantebaserte kjøtterstatninger, allikevel er et mye sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter. Les mer hvorfor plantebaserte kjøtterstatninger er sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter her

Vegetarburgere laget av minst mulig bearbeidede bønner, erter og linser er alltid sunnere enn produkter som er lagd av såkalte kjøtterstatninger. Allikevel er vegetariske og veganske ferdigprodukter som pølse, burgere og andre kjøtterstatninger et sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter. Det er heller ingen grunn til å avstå fra soyaprodukter. Det er gjort over 40 000 studier om soya, og oppsummert forskning sier at soya er trygt for alle, inkludert spedbarn

plantebasert kjøttdeig - flow foods
FlowFood – kjøtterstatningesprodukter av norske råvarer

Sunn vegansk og vegetarisk ferdigmat er sant!

Vil du spise så sunt som mulig, bør du velge matvarer basert på hele bønner, erter og grønnsaker. Her er det lurt å velge for eksempel produkter av Findus, Hoff og faktisk frosne grønnsakspølser fra Ikea. Les mer om sunn plantebasert ferdigmat og hvordan finne den i butikk, her

Hjemmelagd sunn plantebasert is
Sunn plantebasert is, hjemmelagd. I og med at 80% nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett, og meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett, er det lurt å velge plantebasert is oftere

Velg sunnere dessert til grillen! Prøv grillet frukt med mørk sjokolade og soyakrem

Eksempler på sunn, plantebasert dessert er havre-is, annen plantebasert is, fruktsalat, grillede bananer med mørk sjokolade Prøv grillet ananas med vanilje-iskrem eller soyayoghurt (en sunnere og lettere variant)

Plantebasert is – hjemmelagd eller fra butikk

Matindustrien er godt i gang med å lage plantebasert is, som for eksempel is av havre. Noen typer plantebasert is er sunnere, andre – ikke. En ting som alltid er bedre med plantebasert iskrem er at den er fri for kolesterol, samt at mettet fett, om det er kokosolje, er mindre usunt enn meieri-fett. Kokosolje består av såkalte mellomlange mettede fettsyrer. Det er flere gode grunner, både helsemessige og bærekraftmessige, til å velge plantebasert is fremfor is basert på fett og melk fra kuer. Mer om havremelk versus kumelk kan du lese her 

Norske iskrem-gigant Henning Olsen har nettopp kommet med sin nye veganske serien – Idyll, med tre smaker: salt karamell, sjokolade og jordbær. Les mer her I dag er det så mange is-produsenter som tilbyr vegansk is, at det er enkelt å velge plantebasert is – bare husk at også iskrem bør være plantebasert!

Plantebasert kostveiledning til privatpersoner

Det kommer stadig flere ernæringsfysiologer og de som er utdannet innen samfunnsernæring som tilbyr plantebasert kostholdsveiledning til privatpersoner. Sjekk nettsider til klinisk ernæringsfysiolog Ågot Lia Amundsen, som har doktorgrad om havre og er videreutdannet i plantebasert ernæring Plantebasertkostveiledning.no her Master i samfunnsernæring Nina C Johansen tilbyr også kostholdsplanlegging og individuelle konsultasjoner

Les også: