Hjemmelagd sunn plantebasert is

Sunn plantebasert is – hjemmelagd og fra butikk

Plantebasert is er både sunnere og minst like godt som meieribasert is. Har du en blender og fryser hjemme, er det superenkelt å lage plantebasert iskrem eller sorbe. Akkurat med den sunnhetsgraden du selv ønsker! Utvalget på butikker blir stadig bedre og større.

Da kokkene blind-testet ulike iskremer for Dagbladet, var det nettopp plantebasert/vegansk is, fra Magnum, som fikk ternings-kast seks og ble testvinneren! I dag er det ikke bare svenske havremelk-giganten Oatly, men også mange andre produsenter, butikker og kiosker kan friste med et stor utvalg av sunnere, plantebaserte og veganske, iskremer. Les hele saken om test av iskremer i Dagbladet her

En type vegansk og mer plantebasert is på butikk er sorbeer, lagd av fruktsaft og moste frukt, noe som betyr at det er betydelig færre kalorier i slike sorbeer. Iskremer og sorbeer som er veganske er alltid frie for kolesterol og inneholder som regel mindre mettet fett enn iskremer basert på fløte.

Gode grunner til å redusere på fløte-basert iskrem

I dag spiser hele 80 % nordmenn for mye mettet fett, og hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold er nettopp meieriprodukter. Meieriprodukter inneholder en del kolesterol, IgF og naturlige hormoner. Disse stoffene er knyttet til sykdom. Plantebasert is er fri for disse. Noen plantebaserte iskremer fra butikk gir mye tomme kalorier og kan riktig nok ikke telle som helsekost. Fordelen fremfor meieribasert is er fravær av hormoner, kolesterol og IgF.

Samtidig spiser kun 20 % nordmenn nok plantekost. Plantekost bidrar med sunne plantestoffer som kostfiber, antioksidanter og såkalte plantekjemikalier. Les mer om helsefordelene ved et sunt plantebasert kosthold her

Norske isgiganten Henning Olsen har nettopp kommet med sin nye veganske serien – Idyll, med tre smaker: salt karamell, sjokolade og jordbær. Les mer her Noen av iskremene på butikk er ikke direkte helsekost, men de er i hvert fall frie for ovennevnte stoffer.

Det er enkelt å lage sunn plantebasert is hjemme!

Sunn plantebasert is er noe du enkelt kan lage hjemme, bare du har mikser og fryseboks – enten av frukt og bær alene eller der frukt og bær er hovedingrediensene. Slik is kan du og familien spise omtrent så mye du vil, uten å bekymre seg for kalorier, kolesterol eller for mye mettet fett. Bruk gjerne litt mørk sjokolade for smakens del! Lager du is hjemme, har du full kontroll over ingrediensene!

På Vegetarbloggen.no finner du et stort utvalg av oppskrifter på iskrem, sorbeer og sommerdesserter med ulik grad av sunnhet og “idoitsikkerhet”

Her, som innføring, får du noen enkle oppskrifter på sunn plantebasert hjemmelagd is:

Blåbær-softis med sjokoladesaus og saltristede hasselnøtter

Bananaer, frosne bær, kakao og hasselnøtter er ingrediensene i denne sunne hjemmelagde iskremen!

Sunn plantebasert is av frosne bær og bananer – hjemmelagd

Hjemmelagd is av frosne bær og banaer er en ren helsekost!
Hjemmelagd is av frosne bær og banaer er en ren helsekost!

Sunn plantebasert iskrem av bananer, soyamelk og sjokolade

Bananer, soyamelk og mørk sjokolade er ingrediensene i denne plantebaserte helsekost-isen!
Bananer, soyamelk og mørk sjokolade er ingrediensene i denne plantebaserte helsekost-isen!

Supersunn og superenkel jordbærsorbet med basilikum – hjemmelagd, i blender!

Supersunn og superenkel jordbærsorbet med basilikum – hjemmelagd, i blender!

Mer inspirasjon og oppskrifter på sunn plantebasert mat, alt fra dessert til mettende helseburgere finner du på Veganmisjonen.com

Hvorfor bør du velge plantebasert is og annen plantebasert mat i sommer? Plantebasert kosthold basert på hel mat (råvarer i lite bearbeidet form) er det beste kostholdet for helsen og folkehelsen.

Det kan forebygge hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme, diabetes type to og noen typer kreft – les mer på våre nettsider her