Plantebasert ferdigmat, bl.a. proteinprodukter, er alltid sunnere enn kjøttprodukter!

Plantebasert ferdigmat er blitt en stor trend! Samtidig er det mye snakk om «prosessert» og «sterkt bearbeidet» mat, og noen lurer på om vegetariske og veganske pølser og burgere er sunnere enn bearbeidet kjøtt. Svaret er ja – veganske pølser og andre kjøtterstatninger er alltid sunnere enn bearbeidet kjøtt.

Matindustrien, og spesielt frossen-mat-industrien, kan likevel lage veganske og plantebaserte kjøtt produkter, kjøtt-erstatninger: pølser, burgere, ferdigmiddager og annen ferdigmat som er en ren helsekost! Ferdigmat kan altså være mye sunnere enn såkalte kjøtterstatningsprodukter lagd av isolert soyaprotein eller erteprotein. Det finnes allerede mye sunn ferdigmat som er lagd av hele, ikke-raffinerte råvarer fra planteriket: frosne ferdigmiddager, bønneburgere, grønnsaksblandinger, wokblandinger, tomatbaserte pastasauser på glass og kokte belgvekster er stikkord

Veganske pølser – plantebasert ferdigmat som er sunnere enn bearbeidet kjøtt

Veganske pølser lagd av erte- og soyaprotein er alltid sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter, les mer hvorfor her. Disse er minst like næringsrike og en del mer bærekraftige enn tilsvarende kjøttprodukter (les artikkelen Meat Analogs from Different Protein Sources: A Comparison of Their Sustainability and Nutritional Content, av Fresán med flere) Verdens ledende kreftforskere anbefaler å unngå kjøttpølser og annet bearbeidet kjøtt Allikevel finnes det produkter av plantebasert kjøtt og ferdigmat som er mye sunnere. Matindustrien kan og bør komme med sunn, hel plantebasert ferdigmat både i ferskvaredisken og frysedisken som:

  • frosne ferdigmiddager lagd av grønnsaker, belgvekster og poteter/pasta/bygg/ris
  • burgere av bønner, erter, linser, rotgrønnsaker, nøtter og korn
  • grønnsaksblandinger som kan bakes i mikrobølgeovn
  • frosne wokblandinger av grønnsaker og belgvekster
  • tomatbaserte pastasauser på glass
  • kokte belgvekster, hummus, middagssalater
  • grønnsakspølser
  • pizza med tynn bunn, tomatsaus, belgvekster og grønnsaker.

Det finnes fire grader av hvor hardt råvarer kan bli bearbeidet av matvareindustrien.

Sunn plantebasert ferdigmat: Selleri- og rødbeteburgere fra Grønne folk er lagd av hele råvarer

Plantebasert ferdigmat som burgere og hummus fra serien Grønne Folk fra BAMA, som er å finne på Rema1000-butikker, er noe ut av den sunneste ferdigmaten du kan spise! Disse er virkelig eksempel til etterfølge for alle matprodusentene. Her er det kun sunne, hele, ikke-prosesserte råvarer som grønnsaker og bønner, og ingen tilsetningsstoffer. Produktene passer både hjemme på kjøkkenet og på grillen.

Sjekk denne:

Sausen gjør susen!

Høres denne listen litt kjedelig ut? Lær deg å bruke krydder, oljer, sauser og dressinger for å gi den sunne maten akkurat den smaken du ønsker! Bruk din favorittsaus eller favorittdressing, gjerne ferdiglagd fra butikk, enten på glass (Onkel Benz), plastflaske (Idun), kartong eller tørket (fra Toro)!

Frosne erter, bønner og middager – den sunneste plantebaserte ferdigmaten til wok, gryter og salater

Alle butikker har frosne erter, bønner og frosne middagsblandinger, som for eksempel Findus sine produkter. Også ferdigkokte erter, bønner og linser på kartong, som står i tørrvarehyller, er et sunt valg. Erter og bønner kan enkelt tilsettes alle retter man ellers bruker kyllingbiter og kjøttdeig i. For eksemepl kan frosne erter og edamamebønner tilsettes wok.

Frosne wok-blandinger, som er ferdigblandede grønnsaker tilsatt saus og krydder, selges på alle butikker, og det er enkelt å lage plantebasert wok av en slik blanding, ved å tilsette kokt ris og kokte kikerter, bønner, linser og gjerne peanøtter.

Også hjemmelagde burgere, gryter, salater og mange andre lettvinte middagsretter kan lages med frosne erter og bønner fra Findus, der erter og bønner, gjerne krydrede, erstatter kjøttdeig og kyllingbiter.

Enkel hverdag med Findus – alltid sunn og fersk plantebasert middag hjemme!

Frysing av grønnsaker og annen mat er en naturlig konserveringsmetode, og derfor trenger man ingen tilsatte konserveringsmidler, skriver Findus på sine nettsider. Det er også den mest skånsomme måten å forlenge grønnsakens holdbarhet på. Både når det gjelder smak, aroma, næringsverdi og tekstur.

Med frossen mat kan du alltid ha sunn, enkel og næringsrik middagpå bordet! Les mer på Findus sine nettsider!

Sunn plantebasert ferdigmat er sant! Ikea-pølser er lagd av hele grønnsaker, og er både sunn, miljøvenndlig og bærekraftig mat

IKEA-pølser er sunn, bærekraftig og hel plantebasert mat av nordiske råvarer

Plantebaserte pølser fra IKEA er lagd av hele grønnsaker, i motsetning til ekstrahert protein, og dette er da ikke-prosessert, sunn og hel plantebasert mat. For dem som er opptatt av sunnn, ikke-prosessert ferdigmat, er Ikea-pølser det beste valget, også som grillmat.

Vegetariske kjøttfrie burgere fra Liv laga, Hoff, er lagd av hel norsk plantekost

Vegetarburgere fra Hoff Liv laga er hel plantebasert mat av norske råvarer

Hoff lager sunne burgere av hele poteter, grønnsaker og linser. Blir linser erstattet av grønne erter eller bønner som kan dyrkes i Norge, blir dette enda mer bærekraftig. Og dermed enda bedre med tanke på utnyttelsen av norske råvarer. Ingrediensene i Liv Laga vegetarburgere original er hovedsakelig sunne råvarer som kan dyrkes i Norge følgende: Potet (49%), brune linser (24%), aspargesbønner (7%), mais (7%), mais semule/mel, solsikkeolje, kikertmel, krydderblanding, salt, modifisert stivelse (potet) dekstrose, erteprotein, fortykningsmiddel, (xantangummi, guarkjernemel), maisstivelse og potetstivelse, aroma (sitron, tomat).

Erter og bønner bør være med i et sunt plantebasert kosthold, og gjerne i sunn ferdigmat

Belgvekster som erter og bønner er nettopp den matvaregruppen som inneholder viktig aminosyre lysin som det ellers er lite av i plantekost. Ikke all plantekost inneholder alle de essensielle aminosyrene, altså aminosyrene vi må få i oss gjennom kostholdet vårt, i tilstrekkelig mengde. Derfor er det viktig å inkludere belgvekster som erter og bønner i kosten – de er sunne kilder til protein og viktige aminosyrer. Les hvor viktige og sunne erter og bønner som erstatning for kjøtt er her

Hvordan skille super-sunn plantebasert ferdigmat fra middels-sunn plantebasert ferdigmat?

Hel mat er alltid sunnere enn raffinert mat. Hva betyr hel og raffinert? Hel, ikke-raffinert mat, der hele råvaren kommer som den er, er alltid sunnere enn raffinert mat, altså der protein eller fett først er trukket ut fra råvaren, eller isolert fra råvaren, for å bli brukt til å fremstille et annet produkt.

Hele erter og soyabønner er mye sunnere enn erte-kjøtt og soya-kjøtt som lages av raffinerte soyabønner. Altså av såkalt isolert soyaprotein, eller tilsvarende for erteprotein. Dette gjelder også all annen mat. Vil man spise så sunt som mulig, er det å velge hele soyabønner, linser eller erter, samt burgere, pateer, falafel og andre retter lagd av hele, oppmalte erter, bønner, nøtter og korn fremfor burgere, kjøttbiter og lignende laget av soyaprotein, hveteprotein eller erteprotein, alltid det beste. Hel, ikke-raffinert mat beholder alle sine sunne stoffer. Og fett, protein og karbohydrater i hel mat fra planteriket kommer i balansert mengde. Og blir heller ikke ødelagt og endret under oppvarming og andre matteknologiske prosesser.

Hvorfor er veganske pølser sunnere enn kjøttpølser?

Selv om hele erter og soya er de beste og sunneste proteinkildene, og er en del sunnere enn «kjøtt» lagd av erteprotein eller soyaprotein. Så er det slik at også plantebaserte kjøtterstatninger er et mye sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter. Hvorfor?

Det er ikke bare for mye salt, fett og sukker, og eventuelt tilsettingsstoffer, som gjør at kjøttprodukter blir helseskadelige. Ferdigprodukter av kjøtt hører inn under kategorien bearbeidet kjøtt. Bearbeidet kjøtt er overbevisende kreftfremkallende for mennesker og som både WHO, WCRF og Harvard University fraråder å spise. Selv i små mengder, på regelmessig grunnlag. Dette gjelder ikke produkter lagd av erteprotein og soyaprotein. Rødt kjøtt, selv ikke-bearbeidet, hører inn under kategorien sannsynlig kreftfremkallende for mennesker. Noe som heller ikke gjelder kjøtt-erstatningsprodukter som er lagd av erteprotein og kjøttprotein.

Helsedirektoratet: Sunt kosthold er bærekraftig kosthold!

Rapporten ved Nasjonalt råd for ernæring, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, lansert 28.11.2017, er et stort, grundig og viktig arbeid. Hovedkonklusjonen i rapporten er at sunn mat, med mindre kjøtt og mer erter, bønner, grønnsaker og frukt er bærekraftig mat. Blant annet skriver rapporten følgende:

«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.«

«Selv om analysen her på ingen måte er fullstendig, virker det rimelig å konkludere med at rådet om å redusere det totale kjøttinntaket (både hvitt og rødt) en god del i forhold til det vi spiser i dag er bærekraftig».