Plantebasert ferdigmat, bl.a. proteinprodukter, er alltid sunnere enn kjøttprodukter!

Plantebasert ferdigmat er blitt en stor trend! Den er alltid sunnere enn tilsvarende ferdigprodukter av kjøtt. Likevel, varierer sunnhetsgraden av plantebaserte ferdigprodukter – her finner du ut hvordan velge den sunneste ferdigmaten.

Matindustrien, og spesielt frossen-mat-industrien, kan likevel lage veganske og plantebasert kjøtt, kjøttdeig og burgere fra FlowFood, kjøtt-erstatninger: pølser, burgere, ferdigmiddager og annen ferdigmat som er en ren helsekost! Ferdigmat kan altså være mye sunnere enn såkalte kjøtterstatningsprodukter lagd av isolert soyaprotein eller erteprotein.

Det finnes allerede mye sunn ferdigmat som er lagd av hele, ikke-raffinerte råvarer fra planteriket: frosne ferdigmiddager, bønneburgere, grønnsaksblandinger, wokblandinger, tomatbaserte pastasauser på glass og kokte belgvekster er stikkord

Hvorfor plantebasert ferdigmat er sunnere?

Veganske pølser lagd av erte- og soyaprotein og andre kjøtterstatninger er alltid sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter. Hvorfor? Verdens ledende kreftforskere anbefaler å unngå kjøttpølser og annet bearbeidet kjøtt Allikevel finnes det produkter av plantebasert kjøtt og ferdigmat som er mye sunnere.

Disse er minst like næringsrike og en del mer bærekraftige enn tilsvarende kjøttprodukter (les artikkelen Meat Analogs from Different Protein Sources: A Comparison of Their Sustainability and Nutritional Content, av Fresán med flere) .

Sunn, hel plantebasert ferdigmat – eksempler

Matindustrien kan og bør komme med sunn, hel plantebasert ferdigmat både i ferskvaredisken og frysedisken som:

  • frosne ferdigmiddager lagd av grønnsaker, belgvekster og poteter/pasta/bygg/ris
  • burgere av bønner, erter, linser, rotgrønnsaker, nøtter og korn
  • grønnsaksblandinger som kan bakes i mikrobølgeovn
  • frosne wokblandinger av grønnsaker og belgvekster
  • tomatbaserte pastasauser på glass
  • kokte belgvekster, hummus, middagssalater
  • grønnsakspølser
  • pizza med tynn bunn, tomatsaus, belgvekster og grønnsaker.

Det finnes fire grader av hvor hardt råvarer kan bli bearbeidet av matvareindustrien.

Sunn plantebasert ferdigmat: Selleri- og rødbeteburgere fra Grønne folk er lagd av hele råvarer

Plantebasert ferdigmat som burgere og hummus fra serien Grønne Folk fra BAMA, som er å finne på Rema1000-butikker, er noe ut av den sunneste ferdigmaten du kan spise! Disse er virkelig eksempel til etterfølge for alle matprodusentene. Her er det kun sunne, hele, ikke-prosesserte råvarer som grønnsaker og bønner, og ingen tilsetningsstoffer. Produktene passer både hjemme på kjøkkenet og på grillen.

Sjekk denne:

Sausen gjør susen!

Høres denne listen litt kjedelig ut? Lær deg å bruke krydder, oljer, sauser og dressinger for å gi den sunne maten akkurat den smaken du ønsker! Bruk din favorittsaus eller favorittdressing, gjerne ferdiglagd fra butikk, enten på glass (Onkel Benz), plastflaske (Idun), kartong eller tørket (fra Toro)!

Frosne erter, bønner og middager – den sunneste plantebaserte ferdigmaten til wok, gryter og salater

Alle butikker har frosne erter, bønner og frosne middagsblandinger, som for eksempel Findus sine produkter. Også ferdigkokte erter, bønner og linser på kartong, som står i tørrvarehyller, er et sunt valg. Erter og bønner kan enkelt tilsettes alle retter man ellers bruker kyllingbiter og kjøttdeig i. For eksemepl kan frosne erter og edamamebønner tilsettes wok.

Frosne wok-blandinger, som er ferdigblandede grønnsaker tilsatt saus og krydder, selges på alle butikker, og det er enkelt å lage plantebasert wok av en slik blanding, ved å tilsette kokt ris og kokte kikerter, bønner, linser og gjerne peanøtter.

Også hjemmelagde burgere, gryter, salater og mange andre lettvinte middagsretter kan lages med frosne erter og bønner fra Findus, der erter og bønner, gjerne krydrede, erstatter kjøttdeig og kyllingbiter.

Enkel hverdag med Findus – alltid sunn og fersk plantebasert middag hjemme!

Frysing av grønnsaker og annen mat er en naturlig konserveringsmetode, og derfor trenger man ingen tilsatte konserveringsmidler, skriver Findus på sine nettsider. Det er også den mest skånsomme måten å forlenge grønnsakens holdbarhet på. Både når det gjelder smak, aroma, næringsverdi og tekstur.

Med frossen mat kan du alltid ha sunn, enkel og næringsrik middagpå bordet! Les mer på Findus sine nettsider!

Sunn plantebasert ferdigmat er sant! Ikea-pølser er lagd av hele grønnsaker, og er både sunn, miljøvenndlig og bærekraftig mat

IKEA-pølser er sunn, bærekraftig ferdigmat av nordiske råvarer

Plantebaserte pølser fra IKEA er lagd av hele grønnsaker, i motsetning til ekstrahert protein, og dette er da ikke-prosessert, sunn og hel plantebasert mat. For dem som er opptatt av sunnn, ikke-prosessert ferdigmat, er Ikea-pølser det beste valget, også som grillmat.

Vegetariske kjøttfrie burgere fra Liv laga, Hoff, er lagd av hel norsk plantekost

Vegetarburgere fra Hoff Liv laga er hel plantebasert mat av norske råvarer

Hoff lager sunne burgere av hele poteter, grønnsaker og linser. Blir linser erstattet av grønne erter eller bønner som kan dyrkes i Norge, blir dette enda mer bærekraftig. Og dermed enda bedre med tanke på utnyttelsen av norske råvarer. Ingrediensene i Liv Laga vegetarburgere original er hovedsakelig sunne råvarer som kan dyrkes i Norge følgende: Potet (49%), brune linser (24%), aspargesbønner (7%), mais (7%), mais semule/mel, solsikkeolje, kikertmel, krydderblanding, salt, modifisert stivelse (potet) dekstrose, erteprotein, fortykningsmiddel, (xantangummi, guarkjernemel), maisstivelse og potetstivelse, aroma (sitron, tomat).

Erter og bønner bør være med i et sunt plantebasert kosthold, og gjerne i sunn ferdigmat

Belgvekster som erter og bønner er nettopp den matvaregruppen som inneholder viktig aminosyre lysin som det ellers er lite av i plantekost. Ikke all plantekost inneholder alle de essensielle aminosyrene, altså aminosyrene vi må få i oss gjennom kostholdet vårt, i tilstrekkelig mengde. Derfor er det viktig å inkludere belgvekster som erter og bønner i kosten – de er sunne kilder til protein og viktige aminosyrer.

Hvordan skille super-sunn plantebasert ferdigmat fra middels-sunn plantebasert ferdigmat?

Hel mat er alltid sunnere enn raffinert mat. Hva betyr hel og raffinert? Hel, ikke-raffinert mat, der hele råvaren kommer som den er, er alltid sunnere enn raffinert mat, altså der protein eller fett først er trukket ut fra råvaren, eller isolert fra råvaren, for å bli brukt til å fremstille et annet produkt.

Hele erter og soyabønner er mye sunnere enn erte-kjøtt og soya-kjøtt som lages av raffinerte soyabønner. Altså av såkalt isolert soyaprotein, eller tilsvarende for erteprotein. Dette gjelder også all annen mat. Vil man spise så sunt som mulig, er det å velge hele soyabønner, linser eller erter, samt burgere, pateer, falafel og andre retter lagd av hele, oppmalte erter, bønner, nøtter og korn fremfor burgere, kjøttbiter og lignende laget av soyaprotein, hveteprotein eller erteprotein, alltid det beste. Hel, ikke-raffinert mat beholder alle sine sunne stoffer. Og fett, protein og karbohydrater i hel mat fra planteriket kommer i balansert mengde. Og blir heller ikke ødelagt og endret under oppvarming og andre matteknologiske prosesser.