hvordan-spise-sunt

Hvordan spise sunnere og grønnere

Hvordan spise sunnere og grønnere? Begynn med å erstatte kjøttdeig og kjøttpålegg, samt smør. Her får du praktiske tips. Ikke vær redd for protein og annen næring! I gjennomsnittet spiser nordmenn 50 – 90 % mer protein enn det som er behovet.

Slik spiser du sunnere og mer vegetarisk

Synes du at det er vanskelig å spise sunt, og  finne sunne matvarer som ikke bare er sunne men som også smaker godt? Det tar noen uker til smaksløkene blir «avvent» fra smaken av ferdigprodukter av kjøtt, men til gjengjeld får du et sunnere kosthold, skarpere smaksans og mye bedre kontroll over hva din mat er laget av og hva du får i deg. Sjekk hvordan du setter sammen en sunn matplan her

Gjør sunne bytter i kosten

 • bytt ut kjøtt med kokte bønner, linser, erter og kikerter
 • bli kjent med ulike typer nøttesmør og bønnepålegg
 • spis mer grønnsaker – både kokte, stekte og rå
 • prøv krydder som gir mye smak: løkpulver, hvitløkpulver, spiskummin o.a.
 • bruk ferdige grønnsaksblandinger fra frysedisken og grønsaksavdelingen
 • prøv havremelk og soyayoghurt istedenfor meierimelk og meieri-yoghurt

Her er noen konkrete tips til hvordan spise sunt og hvordan legge om til et grønnere, sunnere kosthold med mer grønnsaker og belgvekster, og med mindre kjøttprodukter og fetende meieriprodukter.

Erstatt bearbeidede kjøttprodukter med sunnere mat som bl.a. plantekjøtt

Det viktigste er å kutte ut ferdigprodukter av kjøtt som kjøttdeig, pålegg, kjøttkaker o.l.

 • Hjemmelagde retter av bønner, erter og grønnsaker er sunnere enn kjøtterstatningsprodukter fra butikk.
 • I og med ferdigprodukter av kjøtt hører til under kategorien bearbeidet kjøtt, noe som er overbevisende kreftfremkallende for mennesker, er soyabaserte og andre kjøtterstatningsprodukter alltid sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter.

Du får mer enn nok protein og jern

Skift fokus fra næringsstoffer og på sunn mat og matvarer med mye sunne plantestofer og lite skadelige stoffer. I gjennomsnittet spiser nordmenn 50 – 90 % mer protein enn det som er behovet. Du kan kutte kjøttet fullstendig ut, og spise helt vegetarisk, og du får fortsatt nok protein. Det samme gjelder aminosyrer. Det å spise sunt og velge sunn mat betyr ikke bare å få nok næring. I dag er det ganske få mennesker som er underernært (unntatt noen få spesielle grupper).

Det største problemet i norsk kosthold er for mye næring og usunn mat. For mye kjøtt, meieri og egg, samt ultrabearbeidede kornprodukter (les om ultra-prosessert mat her) er noe vi bør bry oss i betydelig større grad om, enn om det å få i seg nok protein.

Kun 20 % nordmenn spiser nok frukt og grønt. Samtidig spiser hele 80 % nordmenn for mye mettet fett, som hovedsakelig kommer fra meieri og rødt kjøtt.

vegetar pålegg
Vegetarisk pålegg kan lages av nøtter, kjerner, bønner, erter, linser, tofu, urter, avokado og mye annet

Sunnere pålegg – av nøtter, bønner og grønnsaker

 • Nøttesmør, for eksempel peanøttsmør, mandelsmør eller sesamfrøsmør med syltetøy, banan- eller agurkskiver. Oppskrift på hjemmelaget nøttesmør  finner du her
 • Hummus, annet bønne- og linsepålegg med krydder og paprikaskiver. Hummus er spesielt godt sammen med et annet vegetarisk pålegg, laget av paprika – ajvar
 • Ulike typer pesto

Alle disse påleggene kan du også kjøpe på vanlige dagligvarebutikker, helsekostbutikker og etniske butikker.

Derfor er det sunt å bytte ut kjøtt med bønner og bruke nøtter som pålegg

Å bytte ut kjøtt med belgvekster er det sunneste byttet du kan gjøre. Belgvekster inneholder, i tillegg til protein, jern og mange andre næringsstoffer,  en god del kostfiber som gir maten volum slik at magesekken fylles bedre. Dermed skaper fiber en god og langvarig metthetsfølelse. Kostfiber gjør at maten fordøyes saktere, noe som gir lavere glykemisk indeks og et mer stabilt blodsukker. Fiber i belgvekster bidrar også til bedre vekstforhold for de sunne bakteriene i tykktarmen. Belgvekster har ikke de ugunstige egenskapene kjøtt og kjøttprodukter har.

Kjøttpålegg, uavhengig om det er magert eller fett, med mye eller med lite salt hører inn under kategorien bearbeidet kjøtt. Bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende også i veldig små mengder hvis man spiser det regelmessig. Verdens største kreftforskningsorganisasjon WCRF, Harvard og Verdens helseorganisasjon fraråder å spise bearbeidet kjøtt også i små mengder.

Hvordan spise mer grønnsaker: kjøp ferdigkuttede og bruk dressing

Både ferske, rå, kokte, bakte, frosne grønnsaker er alle sunne matvarer. Om vinteren er frosne grønnsaksblandinger en god måte å få i seg sunn mat på. Frysing og tørking er skånsomme måter å lagre grønnsaker på i land og verdensdeler der man har vinter. Synes du at grønnsaker smaker lite? Bruk saus og dressing, enten hjemmelagd eller ferdigkjøpt. Kondimenter, ulike eddik-typer, god rapsolje og olivenolje, avokado er en måte å gi smak til grønnsaker.

Rask og sunn saus eller dressing, og krydder hjelper til å spise mer grønnsaker

 • Rapsolje, olivenolje, eddik og krydder er et eksempel på en sunn og rask dressing. Rapsolje er en god kilde til omega-3 fettsyrer.
 • Havrefløte kan brukes istedenfor vanlig fløte. Av soya- eller havrefløte sammen med f.eks. grønn curry eller med pesto kan man lage en lettvint, rask og sunn saus.

Disse kan eventuelt tilsettes små mengder av ferdige dressinger og sauser, hvis du synes at det blir litt for lite smak.

sunne matvarer - ferdigkuttede grønnsaker
Hvordan spiser mer grønnsaker: I frysedisken finner du flere ulike grønnsaksblandinger. Grønnsakene her er ferdigkuttede, noe som gjør det lettere å spise mer grønnsaker

Hvordan spise mer grønnsaker når du har dårlig tid?

Det er et relativt godt utvalg av både rå og frosne grønnsaksblandinger i butikker. Disse kan både kokes, dampes, moses, wokkes, stekes, bakes og tilberedes i mikroen osv. Ferdigkuttede grønnsaker er svært lettvinte og fortsatt sunne matvarer.

Hvordan spise mer belgvekster og fullkorn – når du har dårlig tid?

Hvordan spise sunnere når du har dårlig tid? Ha sunne matvarer ferdig når du kommer hjem. Ha kokte poteter, fullkorn-ris og fullkornspasta i kjøleskapet. Det å la stivelsesrike matvarer bli avkjølt har flere fordeler. Ikke bare kan du lage middagen mye raskere, med en del av karbohydratene i stivelsesrike matvarer som er avkjølt omdannes til såkalt resistent stivelse, som ikke blir fordøyd, og som gir gode vekstvilkår for sunne tarmbakterier. 

Sunn pasta av bønner og soya – proteinrike matvarer

Flere butikker, bl.a. COOP, har nylig kommet med et nytt produkt – pasta laget av svarte bønner, munkebønner eller soyabønner. Denne bønnepastaen inneholder hele 40 % protein og viktige aminosyrer, samt mange andre næringsstoffer.

Plantebasert dessert oppskrift
Bær, kornblanding/granola, soyayoghurt og bakt eple er en sunn og kalorifattig plantebasert dessert

Ferske og frosne frukt og bær

Bruk frosne og ferske bær og frukt – både som mellommåltid og i matpakke. Se etter smoothieblandinger i frysedisken.

Plantebaserte/veganske kaker, sunnere dessert og vegetarisk snacks

 • Tørket frukt og nøtter er en god snack
 • Fruktsalater, også laget av frosne frukt og bær, med havre-vaniljeyoghurt er godt og mettende
 • Velg mørk sjokolade fremfor melkesjokolade. Jo mindre bearbeidet melkepulver, sukker og industrifett det er i sjokolade jo bedre. Kakao inneholder flere sunne plantestoffer – antioksidanter
 • Bytt ut vanlige kaker med rå kaker, her finner du flere oppskrifter. Bruk kakaopulver, banan, avokado, tørket frukt, nøtter og kjerner – alle disse matvarene er mye sunnere enn mel, sukker, smør, melkefett og egg
 • Grønnsaks-chips
 • Grønne erter stekte med wasabi
 • Urtehummus som dipp til kuttede grønnsaker

Avvenning av smaksløkene er viktig når du vil spise sunnere

smaksløker-tunge-soner-søtt-salt-bittert-surt

Ferdigprodukter fra butikk er som regel tilsatt store mengder sukker, salt og andre «smakstilsetninger» som «bedøver» smaksløkene og gjør dem lite følsomme for naturlige, gode smaker som finnes i grønnsaker og planteoljer. Det tar noen uker før smaksløkene blir «avvent» – så vær tålmodig!