fleksitarianer eller vegetarianer eller veganer

Slik går du over til å spise mer planter og mindre kjøtt

Hvordan går du over til å spise plantebasert og mindre kjøtt? Halver ditt kjøtt- og meieri-inntak og få et sunnere kosthold! Lær en ny middagsoppskrift per uke, bli kjent med plantemelk og pålegg av nøtter, bønner og kikerter. Prøv middelhavskosten og fleksitarianer-kost!

5 raske tips for å spise mindre kjøtt, mer plantebasert og sunnere

1: Spis plantekilder til protein, belgvekster – erter, linser, bønner og kikerter!

2: Bruk gjerne (men ikke nødvendig) soya – soya er sunt og trygt

3: Plantefett er sunt og viktig fett – rapsolje, nøtter og kjerner

4. Husk gulrøtter, brokkoli, andre grønnsaker, frukt og bær!

5. Velg fullkorn fremfor fine, raffinerte kornprodukter

Kutt ut bearbeidet kjøtt!

Visste du 50 % av kjøttinntaket i Norge er fra bearbeidet kjøtt?

kjøttdeig og kjøttboller
Kjøttdeig og kjøttboller
Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt knyttet til blærekreft
Bearbeidet kjøtt gir kreft og frarådes av kreftforeninger

Du behøver ikke kosttilskudd når du spiser mindre kjøtt og meieri

 • For en som har et gjennomsnittlig norsk kosthold er det fullstendig trygt å i det minste halvere sitt kjøttinntak uten å erstatte det med noe som helst. Du får mer enn nok nok protein. Egentlig kan kjøttet kuttes helt ut. Behovet for mennesker er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Trener du en del, ammer eller er gravid, er proteinbehovet 1,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Les mer om planteprotein
 • Norske undersøkelser som Norkost 3, Spedkost 3 og Utviklingen i norsk kosthold viser at nordmenn i gjennomsnittet spiser minst 50 % mer protein enn det de behøver. I et vanlig norsk kosthold kommer 27% av proteininntaket fra kjøtt.
 • Kun 20 % av jerninntaket kommer fra kjøtt inkludert kjøttprodukter. Kutter du ut kjøttet helt, samt meieriprodukter, egg og fisk, bør du erstatte kjøtt med belgvekster og følge rådene for vegansk kosthold. Men hvis du kun halverer ditt inntak av kjøtt, er det ingen grunn til å tenke på kosttilskudd eller mangel på protein eller jern. Hovedkilden til jern i et vanlig norsk kosthold er kornprodukter. Kjøtt og grønnsaker deler plass nummer to.
 • Vitamin D er noe nordmenn har i mange generasjoner har tatt tilskudd av, i form av tran. Jod er det lurt å lese mer om uansett kosthold, siden store deler av den norske befolkningen får i seg altfor lite jod.
vegansk-trening
Bønner, linser og erter er ypperlige erstatninger for kjøtt, og er gode kilder til protein, jern, sink og flere andre næringsstoffer og helsefremmende stoffer

Det er ganske små mengder mat fra dyreriket, altså betydelig mindre mengder enn det er i et vanlig norsk kosthold, som må til for å dekke behovet for absolutt alle næringsstoffer, uten at du må ta kosttilskudd. Det er når du kutter ut fisk, og verken drikker plantemelk eller ku-melk, det er da du behøver kosttilskudd.

Les også: Kosttilskudd for gravide og ammende og Mangel på vitamin D, b12, jern

Kosthold med rikelig med planter, og med noe fisk og beriket plantemelk, men uten kjøtt, egg og meieriprodukter kan settes sammen slik at du får nok av alle næringsstoffer uten å måtte ta kosttilskudd. Det er praktisk lettere å bli fleksitarianer enn veganer over natten,  spesielt i sosiale sammenhenger. Her får du en lynrask innføring til hva du bør spise!

Last ned brosjyre på engelsk om hvordan gå over til et plantebasert kosthold

7 bytter når du spiser mindre kjøtt, mer plantebasert og sunnere

middelhavskost middag
Hummus, bønner, linser, erter er ypperlig erstatnign for kjøtt! Det lite kjøtt og moderat med fisk i middag i middelhavskosten. Middag i middelhavskostholdet består av store mengder stivelsesrike matvarer som belgvekster og ulike typer korn: linsesuppe, bønnestuing, kikertkaker og lignende. Hummus er spesielt vanlig rett, både middagsrett og siderett, i alle land i middelhavsregionen.

Forslag til hva spise istedenfor kjøtt, egg og meieriprodukter, erstatt:

 1. Bytt ut kjøttdeig og annet bearbeidet (kreftfremkallende) kjøtt med belgvekster og soyakjøtt,
 2. ku-melk med havremelk og soyamelk,
 3. smør med rapsolje og plantesmør,
 4. fløte – med kokosmelk og havrefløte,
 5. omeletten kan du lage av kikertmel og krydret tofu,
 6. og det er mange bake-muligheter uten egg,
 7. og du må gjerne bruke kjøtterstatninger som soyapølser, vegetarburgere o.l.

Ett av de viktigste grepene er å erstatte kjøttdeig med plantekost – da er du allerede langt på vei til å spise plantebasert. Belgvekster – bønner og linser, samt tofu, er gode kilder til protein i vegansk kosthold, i stedet for kjøtt. Disse har ikke mye smak, men krydder, sauser og dressinger kan gjøre dem smake slik du ønsker.

Bønnetaco, linsesuppe, nøttesmør, bønnepostei, pesto, soyayoghurt, havremelk, auberginlasagne, frukt- og grønsakssmoothy, sjokolade- og avokadokrem, bønnebrownie er bare noen få eksempler på velsmakende, sunn og næringsrik vegetarmat. Sjekk noen få enkle oppskrifter herrotein helt uten kjøtt

5 tips for deg som vil spise mindre kjøtt og mer plantebasert

Sunn plantekost kan fint erstatte kjøtt, melk og andre matvarer fra dyreriket, slik at plantebasert kosthold blir både sunt og næringsrikt. I norsk kosthold er en tredjedel av alle middager basert på kjøttdeig. Når du kutter ut kjøttdeig og andre matvarer fra dyreriket fullstendig bør du erstatte disse med næringsrike og sunne matvarer fra planteriket, for å unngå mangel på vitaminer og mineraler.

Her kommer noen praktiske tips: Spis dette istedenfor kjøtt, melk og egg.

1: Spis plantekilder til protein, belgvekster – erter, linser, bønner og kikerter!

Belgvekster er en god erstatning for kjøtt når det gjelder protein, aminosyrer, jern og sink, og ikke minst metthetsfølelse. Bønner, erter og linser kan brukes både i middager og som pålegg. Belgvekster er erter, bønner, linser og kikerter. Finn din favoritt – og lær å bruke krydder, fett og syre for god smak. 

Daglig inntak av belgvekster i et ellers variert kosthold, sikrer tilstrekkelig inntak av protein, viktige aminosyrer, jern og selen, folat, vitamin B1 og andre vitaminer gruppe B og mikronæringsstoffer.

Bløtlegg store mengder bønner, linser og erter av gangen, kok og oppbevar i kjøleskapet på Norges glass i noen dager, slik at du kan tilsette dem i burritos, supper, gryter eller middagssalater. Bønne- og linsestuinger og gryter kan også oppbevares i kjøleskapet i flere dager. Meksikanske retter som taco, quesadilla og burrito kan lages med bønner og linser istedenfor kjøttdeig. Moste bønner smaker spesielt godt med spicy og syrlig tomatsalsa, avokado og tacokrydder.

næringsinnhold edamamabønner
Med sitt solide næringsinnhold er edamamer – soyabønner du finner i frysedisker – svært anvendelige

2: Bruk gjerne (men ikke nødvendig) soya – soya er sunt og trygt

Bruk tofu, soyamelk og soyayoghurt, samt hele soyabønner og soyaflak i matlagingen. Soya er næringsrikt og bidrar med sunne plantestoffer som ikke finnes i matvarer fra dyreriket. Soyamelk og havremelk er beriket både med kalsium, vitamin B12 og vitamin D.

Det er mange myter om soya og få av dem stemmer. Ingen oppsummert forskning viser at det er uheldig for kroppen på noen som helst måte å spise soya. Derimot inneholder soya mye som er sunt og viktig – protein, jern, vitaminer gruppe B, sunt fett og helsefremmende plantestoffer. Helsemyndighetene i USA anbefaler soyaprodukter som en del av et sunt kosthold.

raps-kim soyamelk balsamico kjøleskap
Bruk soyamelk istedenfor ku-melk, bruk rapsolje og sunnere dressinger

3: Plantefett er sunt og viktig fett – rapsolje, nøtter og kjerner

Det er viktig å få i seg riktig fett. Nøtter, kjerner og frø anbefales allerede som en del av et sunt kosthold, uansett om du er vegetarianer eller ikke. Det er lurt å lære å bruke nøtter og kjerner når man legger om til et mer plantebasert eller vegetarisk kosthold. Nøtter inneholder også en del protein, fiber, vitaminer og mineraler. Nøtter og kjerner kan brukes til å lage pålegg, samt i gryter, salater, sauser, vegetarburgere og mye annet. Solsikkekjerner, mandler, gresskarkjerner og valnøtter er noen sunne og næringsrike valg.

4. Husk gulrøtter, brokkoli, andre grønnsaker, frukt og bær!

Dette gjelder alle typer sunt kosthold, også dersom du har bestemt deg for å kutte ut kjøtt. Både frosne og ferske grønnsaker, frukt og bær er sunne, uansett om disse spises rå, dampet, bakt, kokt eller stekt.

Fullkorn, helkorn, grovt korn
Velg fullkorn
slik vet du om det er fullkorn
Brødskala – se merke på innpakningen/brødposen/melposen/pastapose

5. Velg fullkorn fremfor fine, raffinerte kornprodukter

De nyeste studiesammenfatninger viser at fullkorn kan forebygge livsstilssykdommer. Havre, hirse, bygg, rug og andre kornsorter bidrar med flere viktige næringsstoffer, sunne plantestoffer som bl.a. fiber, resistent stivelse og antioksidanter, og gir god metthetsfølelse.

Mange nordmenn behøver tilskudd av jod (inntil videre) og vitamin D

Jordsmonnet er fattig på jod mange deler av verden, derfor har WHO anbefalt å tilsette nok jod i matsalt. Norske myndigheter har, i motsetning til Danmark, Tyskland, Sverige og mange andre land ikke lyttet til WHO. Over halvparten norske gravide har fått påvist altfor lavt inntak av jod.

To middager med torsk eller kolje/hyse per uke vil sikre hele ukesbehovet for jod. Å ta kosttilskudd av jod, noe du kjøper på alle norske apoteker, er en god erstatning for hvit mager fisk. Jod lagres i skjoldbruskkjertelen, og lagrene varer en stund. Det er dermed ikke nødvendig å spise jod til daglig, men det er viktig å få adekvat mengde jod i løpet av en uke.

Inntil videre anbefales kosttilskudd, for eksempel Nycoplus Jod 225 mikrogram, noe man finner på alle apoteker. Tang og tare  er vanlig mat mange steder i verden. Du får tak i tang og tare på helsekostbutikker eller innvandrerbutikker. Kosttilskudd er et mye mer pålitelig alternativ enn tang og tare fordi menger jod i tang og tare varierer betydelig.

Hva med et 100 % plantebasert kosthold?

Lege Tanja Kalchenko

Når et slikt kosthold er riktig sammensatt og består hovedsakelig av hele, ikke-raffinerte råvarer, kan dette være et rent helsemessig valg. Lege Tanja Kalchenko sier:

– Det å spise vegansk og plantebasert kan være et rent helsemessig valg. Plantebasert/vegansk kosthold har mange helsefordeler og er et fullverdig kosthold for alle – barn, gravide, idrettsutøvere og seniorer.  Det er et rikt og variert kosthold som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær.

Få eventuelt hjelp av ernæringsfysiolog

Du kan også få en individuell hjelp fra en privatpraktiserende plantebasert ernæringsfaglig rådgiver, med mastergrad i samfunnsernæring, som har et plantebasert kosthold selv.

Hvorfor spise grønnere?

Danmarks nye kostråd, fra 2021, sier at man bør spise mindre kjøtt enn 350 gram kjøtt per uke. Nordmenn spiser omtrent tre ganger så mye. Kjøttprodukter kan gi flere ulike typer kreft, og store helseorganisasjoner fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt (bearbeidet kjøtt). Kjøttprodukter gir ofte mye salt og mettet fett. 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett.

Helsefordeler ved å spise mindre kjøtt

Planterikt kosthold, altså med betydelig mindre kjøtt, gir flere helsefordeler og har bl.a. derfor økende popularitet i hele verden.

 • Det er konkludert med overbevisende dokumentasjon for at vegetarisk kosthold reduserer risiko for dø av hjerteinfarkt.
 • Plantebaserte kosthold som middelhavskosthold, DASH o.l. reduserer risiko for sykdommer som diabetes type 2, hjerneslag, hjerteinfarkt, åreforkalkning, overvekt og fedme, og flere typer kreft, og kan gi lengre liv.
 • Planterik bør være førstevalget til alle som vil spise sunt!