egg-kolesterol-helse

Hvor mange egg per uke sunt å spise?

Det å spise mer enn to egg per uke kan gi årefolkalkning, hjerteinfarkt og annen sykdom. De finnes i mange ferdigprodukter som bakst, fiskegratenger og kaker. Ett egg om dagen er altfor mye om man er opptatt av god helse på sikt.

Hvor mange egg per uke kan du spise? Er egg sunt?

Danmarks kostråd fra 2021 sier at to per uke er nok, og det samme gjør EAT-Lancet rapporten. Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at eggforbruket ikke skulle stige, og i 2019, på bakgrunn av flere nye studier, ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet.

Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten, og omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser egg. Har du høyt kolesterol, bør du begrense eggspisingen. Også de som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning, bør ikke spise mer enn to per uke.

I tillegg viser ny forskning at de gir økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes. De er også forbundet med kreft i tykktarm og aggressivt forløp av kreft i prostata, samt økt risiko for og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Finnes i mange produkter – kaker, kjeks, gratenger

Mange produkter, som kaker, kjeks og annen bakst, fiskegratenger, vegetarprodukter inneholder ofte egg. Disse må tas i beregning når man teller. I slike produkter er de ofte bearbeidet, altså utsatt for industrielle prosesser som ikke bidrar positivt til matens sunnhet.

Les også: Sunn påskemat uten egg – plantebasert, vegetar

Kostråd i 2021: Maksimum to egg per uke

Mange etater oppfordrer, på bakgrunn av flere hundre relevante studier, til å begrense egg- og kolesterolinntak med kosten (kolesterol finnes kun i mat fra dyr, og spesielt mye i egg, smør og ost). EAT-Lancet gir begrensning på 1,5 per uke.

USAs kostråd 2020 (side 44) oppfordrer til et så lavt inntak av kolesterol fra kosten som mulig.

«The National Academies recommends that trans fat and dietary cholesterol consumption to be as low as possible without compromising the nutritional adequacy of the diet. The USDA Dietary Patterns arelimited in trans fats and low in dietary cholesterol.«) 

Danmarks kostråd 2021 sier:

«2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.«

EAT-Lansett-rapporten anbefaler opp til 1,5 egg per uke. Harvard Universitet oppfordrer til å velge plantekost som proteinkilde. Norske helsemyndigheter, både ved Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har uttalt at det ikke er ønskelig at eggforbruket øker.

Det er fordi for høyt inntak øker risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning. 

Hvorfor ikke spise mer?

Det er flere helserisiko når man spiser mye egg.

Egg kan gi høyt kolesterol hos mange, grunnet kolesterolsensitivitet

Omtrent 30% av befolkningen får høyt kolesterol/ kolesterolverdier i blodet når de spiser egg og annen mat med kolesterol (mat fra dyreriket). Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten. Rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen  og forebygge kroniske sykdommer», kapittel 10, sier følgende:

«Det er store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterolet fra kosten blir tatt opp fra tarmen, og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten.»

«Norske helsemyndigheter har ikke gitt noen tallfestede anbefalinger om forbruk av egg i forhold til forebygging av sykdommer. Man har imidlertid uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»

Matportalen.no om hvor mye man kan spise og hvorfor inntaket bør begrenses:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»

«Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og lnivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.«

«Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den totale kolesterolmengden i kroppen, og bare en del av kolesterolet fra maten tas opp fra tarmen. Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterol blir tatt opp fra tarmen og hvordan kolesterol i maten påvirker kolesterolnivået i blodet.«

Kilde: Matportalen.no

Næringsstoffer og helseskadelige stoffer 

Egg er faktisk så lite viktig i det norske kostholdet at de ikke engang inngår i kostrådene fra Helsedirektoratet.

Samtidig er det noen negative helseaspekter ved egg, som er betinget av bl.a. kolesterol og TMAO, og det gjenstår mer forskning om eventuelle andre stoffer. De gir økt risiko for senskader hos dem som har diabetes. I tillegg er de forbundet med kreft i tykktarm og Alzheimers sykdom. Allerede i 2011 skrev Nasjonalt råd for ernæring av det var ønskelig at forbruket ikke skulle øke. Omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser mye egg.

Alle næringsstoffer som finnes i egg finnes i andre matvarer

Selv om de er næringsrike, er det lett å få alle næringsstoffer uten. Alle næringsstoffer kan fint fås fra et sunt planetbasert kosthold. Vitamin B12 finnes ikke i plantekost, og kan fås fra kosttilskudd eller med ganske små mengder fisk og meieriprodukter. Det er også fullt mulig å lage mat og bake uten egg. Kikertmel, kikertlaken, linfrø, banan og en god del andre matvarer kan erstatte dem både næringsmessig, smaksmessig og når det gjelder å gi bakevarer riktig konsistens.

Vi advarer ikke folk flest mot et kolesterolholdig kosthold. Vi vil fremheve at det er ikke slik at folk flest trygt og uten helserisiko kan spise egg eller øke mengden kolesterol i kosten (altså animalske matvarer – det er kun mat fra dyreriket som inneholder det) ellers.

Harvard University oppfordrer til å velge plantekost som proteinkilde

og advarer dem som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom fra å spise ubegrensede mengder. Les mer her om egg, hjerte- og karsykdom og diabetes Harvard University oppsummerer (2019) forskningen om egg her:

«Based on this study, limiting eggs to fewer than three per week would be a cautious approach, since no association was seen at this amount.»

«Overall this study does not change what we have been saying all along: eat more plants. Plant-based proteins such as beans, and unsaturated fats like those found in nuts, are associated with heart health. For people with an increased risk of CVD and a diet high in animal protein, it might be worth cutting back on eggs as well as meat.»

Kilde: Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019;321(11):1081–1095. doi:10.1001/jama.2019.1572

 Flere norske medier som har fått med seg budskapet til nordmenn:

Mer enn to egg per uke gir økt helserisiko, sier Folkehelseinstituttet

Sitert intervju med divisjonsdirektør for fysisk og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet Knut-Inge Klepp, på NRK.no 18.mars 2019:


«– I mellomtiden er ønskelig at forbruket i befolkningen ikke stiger og at det heller reduseres ned mot det nivået vi hadde for 10–15 år siden, sier Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstiuttet.»

I samme artikkelen til NRK står det at nordmenn spiste i snitt fire i uka (inkludert de som finnes i ferdigmat) i 2018. Et kraftig hopp fra 2,2 i uka i 2008. Kilde: SSB

Hvor mye kolesterol per dag er trygt?

USAs kostråd 2020 (side 44) oppfordrer til et så lavt inntak som mulig:

«The National Academies recommends that trans fat and dietary cholesterol consumption to be as low as possible without compromising the nutritional adequacy of the diet. The USDA Dietary Patterns are limited in trans fats and low in dietary cholesterol.»)

300 mg kolesterol fra mat per dag økte risiko for tidlig død og sykdom. En oppsummeringsstudie fra 2019 (Zhong med flere), som inkluderer nesten 30 000 voksne fra seks ulike kohortstudier, viser at 300 mg kolesterol per dag i kostholdet medførte en økning i risikoen for hjerte-og karsykdommer med 17 % og at risikoen for tidlig død, uansett årsak, økte med 18 %. I tillegg viste studien at et så beskjedent antall som tre til fire egg per uke økte risikoen for hjertesykdom og tidlig død med henholdsvis 6 og 8 %. Les også: Plantespisere har sjeldnere høyt kolesterol, viser en systematisk oversikt over 49 studier
Men dette er ikke den eneste studien som viser at de kan øke kolesterolinnholdet i blodet.

Kolesterol finnes kun i mat fra dyreriket, også i kjøtt, kylling, meieri og fisk. og det er ingen kolesterol i plantekost. Hønseegg inneholder mest, ut av alle matvarer. Deretter følger lever, rogn, ost, smør, fløte og helmelk. Innholdet i ulike matvarer finner du på den offentlige Matvaretabellen.no

Menneskekroppen produserer kolesterolet selv – kolesterol fra kosten er unødvendig

Kolesterol er et viktig stoff, og finnes kun i matvarer fra dyreriket. Det er likevel ingen behov for å tilføre kolesterol med maten. Kroppen produserer det kolesterolet den trenger selv. Egg er ikke nødvendig i et sunt kosthold, og bidrar hovedsakelig med næringsstoffer som kan hentes fra sunnere og kolesterolfrie matvarer. Du kan derfor trygt kutte ned på inntaket uten at det vil ha noen negative følger for næringsinntaket ditt.

Slik baker du og lager mat uten egg! Oversikt over eggerstatninger

Samtidig går det fint an å lage mat og bake uten hønseegg. Kikertomelett, marengs med akva-faba isteden, bakst med linfrø, banan og bakepulver er bare noen få eksempler. En god oversikt over erstatninger for egg finner du her

Prøv noen enkle oppskrifter: Tips til sunn påskemat – mer plantebasert

Generisk eggreklame via matprat.no

Hvert år markeres andre fredag i oktober som internajsonal eggdag. Dette gjøres av eggindustrien, i hensikt reklame og markedsføring, og egg pushes på forbrukere som nærmest helsekost. Dette til tross for at nordmenn allerede spiser for mye, og til tross for at det er store dyrevelferdsmessige utfordringer ved eggproduksjon.

Eggindustriens Prosjektplan Ekstrasatsing på egg

Norsk eggindustri har utarbeidet en egen strategi for hvordan man kan øke omsetning av egg, dokumentet kan hentes via OEP og heter PROSJEKTPLAN ESKTRASATSING EGG 2017 (Landbruksdirektoratet Sted/dato: Oslo, 30.06.2017 Utarbeidet av: Dag Henning Reksnes
PROSJEKTPLAN ESKTRASATSING EGG 2017.)

Matprat.no er eggindustriens/kjøttindustriens reklameorgan. Som opplyst på deres nettsider:

«MatPrat er fullfinansiert av den norske egg- og kjøttproduserende bonden. Finansieringen skjer via omsetningsavgiften, som er en avgift bonden betaler inn til tre omsetningsfond når hun/han leverer produktene sine til foredling og salg.»

Dette skjer med hjemmel i omsetningsloven fra 1936. Generisk reklame for egg og kjøtt er altså både lovfestet i Norge, og produsentene er lovpålagt til å samle penger til å drive generisk reklame gjennom matprat.no, eller såkalt opplysningskontor.

Forvirring, FUD-strategi og hvem vi kan stole på

Noen tviler fortsatt på denne kunnskapen. Flere norske medier har iasteden i mange år intervjuet for eksempel Birger Svihus. Svihus er tidligere president i fjørfeindustriens interesseorganisasjon WSPA. (Fram til 2018 var president i European Federation of the WPSA (World’s Poultry Science Association) (http://www.wpsa.com/index.php/57-news-latest/news-archive/311-epc-2018 ). Han er utdannet sivilagronom/ husdyragronom, professor ved Institutt for husdyrfag ved NMBU, og har doktorgrad og flere publikasjoner innen kyllingfôr og husdyrernæring, og underviser innen ernæring – både menneskeernæring og husdyrernæring ved NMBU.

Forvirring, som en del av den såkalte FUD-strategien, er en måte industrien kan overdøve solid oppsummert vitenskap på, for eksempel ved å si at «det er jo ikke enighet om at egg er helsefarlig, blant ekspertene».

Eggindustrien påvirker forskningskonklusjonene

Forskning finansiert av eggbransjen har tonet ned helserisikoen ved å spise egg. Dette ifølge en større litteraturanmeldelse publisert i tidsskriftet American Journal of Lifestyle Medicine.

Forskerne gikk gjennom alle studier publisert mellom 1950 og 2019 som evaluerte hvordan egg påvirker kolesterolnivået og undersøkte om finansieringen av dem påvirket resultater og konklusjoner. Det ble funnet at blant studier publisert før 1970 hadde 0% blitt finansiert av eggindustrien, og deretter økte andelen med tiden til 60% mellom 2010-2019.

Mer enn 85% av alle studier viste at egg hadde en negativ effekt på kolesterolnivået. Blant studier som ble finansiert av eggindustrien, var sannsynligheten større for at disse funnene ble tonet ned: 49% av industrifinansierte studier rapporterte konklusjoner som gikk direkte mot studiens resultater, sammenlignet med 13% av studiene med annen finansiering.

«However, 49% of industry-funded intervention studies reported conclusions that were discordant with study results (ie, net cholesterol increases were described as favorable in the articles’ stated conclusions), compared with 13% of non–industry-funded studies. Readers, editors, and the public should remain alert to funding sources in interpreting study findings and conclusions.»

Forbindelsen mellom eggforbruk (til og med mindre store mengder) og økt risiko for hjerte- og karsykdommer er nylig bekreftet i en analyse av flere studiekohorter publisert i JAMA (lenken er her): Victor W. Zhong, PhD; Linda Van Horn, PhD; Marilyn C. Cornelis, PhD; et al Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality, JAMA march 19, 2019

Kilde: Barnard ND, Long MB, Ferguson JM, Flores R, Kahleova H. Industry Funding and Cholesterol Research: A Systematic Review. American Journal of Lifestyle Medicine. December 2019. doi:10.1177/1559827619892198 Lenke til studien finner du her