egg-kolesterol-helse

Hvor mange egg per uke sunt å spise?

Det å spise mer enn to egg per uke kan gi årefolkalkning, hjerteinfarkt og annen sykdom. De finnes i mange ferdigprodukter som bakst, fiskegratenger og kaker. Ett egg om dagen er altfor mye om man er opptatt av god helse på sikt.

Hvor mange egg per uke kan du spise? Er egg sunt?

Danmarks kostråd fra 2021 sier at to per uke er nok, og det samme gjør EAT-Lancet rapporten. Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at eggforbruket ikke skulle stige, og i 2019, på bakgrunn av flere nye studier, ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet.

Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten, og omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser egg. Har du høyt kolesterol, bør du begrense eggspisingen. Også de som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning, bør ikke spise mer enn to per uke.

I tillegg viser ny forskning at de gir økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes. De er også forbundet med kreft i tykktarm og aggressivt forløp av kreft i prostata, samt økt risiko for og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer. Les mer her: HVOR MANGE EGG PER UKE ANBEFALER ULIKE FAGPANEL?

Lag vafler uten egg
Bruk kikertmel som bindemiddel, istedenfor egg