Svangerskapsdiabetes og kosthold

Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten. Kosthold spiller en viktig rolle både i utvikling og behandling av svangerskapsdiabetes. Forekomsten av svangerskapsdiabetes øker

Svangerskapsdiabetes diagnostiseres stadig oftere, hovedsakelig fordi fedme blant kvinner i reproduktiv alder er stadig økende. Helsedirektoratets nettsider for publikum helsenorge.no har en god artikkel om svangerskapsdiabetes.  Kostrådet ved svangerskapsdiabetes er som for diabetes ellers – å spise lavglykemisk og hovedsakelig plantebasert.

Kostråd ved svangerskapsdiabetes, av helsenorge.no

  • Flere og mindre måltider, for eksempel 3 hovedmåltider og 2-3 mindre mellommåltider.
  • Det er også anbefalt å begrense inntaket av karbohydrater i frokostmåltidet, sammenlignet med måltider senere på dagen. Dette er fordi insulinet ofte fungerer litt dårligere om morgenen hos gravide med svangerskapsdiabetes.

Slik setter du sammen måltidene

  • 1/3 – 1/2 av tallerkenen utgjøres av grønnsaker
  • opp til 1/4 av tallerken er potet/fullkornpasta/fullkornris
  • 1/4 eller mer utgjøres av en proteinkilde (fisk, kylling, kjøtt, belgvekster)

Velg fiber og fullkorn mot svangerskapsdiabetes

Fullkornsprodukter som grovt brød, pasta og ris med hele korn og kjerner som er basert på 75-100 % fullkorn, skriver helsenorge.no

Kostfiber finnes kun i plantekost, og plantekost som fullkorn, belgvekster og grønnsaker gir mange av næringsstoffene barnet trenger for å utvikle seg normalt og kan være med på å forebygge forstoppelse hos den gravide. Fiber er også med på å senke magens tømningshastighet, det vil si at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre til tynntarmen. Det er i tynntarmen opptak av næringsstoffer skjer. Det at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre, bidrar til en forsinket blodsukkerstigning.

Poteter, spesielt potetstappe eller varme poteter, samt hvit ris og hvit/fin (der det ikke står fullkorn på pakningen) pasta kan gi rask stigning i blodsukkeret og mengden bør derfor tilpasses den enkelte gravide.

Les gjerne mer på helsenorge.no, det er mange gode, praktiske kostråd for svangerskapsdiabetes.

Les også – fordypning

Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes – kostråd for veganere og vegetarianere

Helsedirektoratet har nylig lansert Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes, der det blant annet gis råd om kost og fysisk aktivitet. Det gis også råd om vegetarisk og vegansk kosthold, samt råd om kosttilskudd.

Svangerskapsdiabetes er diabetes som oppdages eller oppstår i graviditeten. Det kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt, skriver Helsedirektoratet på helsenorge.no – les mer om svangerskapsdiabetes her 

Her er utdrag fra Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes om vegetarisk og vegansk kosthold

Gravide bør oppmuntres til et sunt og variert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd. Det kan være behov for tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler.

Vegetarisk kosthold

Vegetarkost vil fint kunne dekke behovet for alle næringsstoffer i svangerskapet, men det er viktig å passe på inntaket av enkelte næringsstoffer – som vitamin B12, jod, D-vitamin og kalsium. Godt sammensatt vegetarkost inneholder mye av enkelte næringsstoffer som gravide og ammende har økt behov for, som folat og jern. Hos gravide og ammende som lever på vegankost, er vitamin B12 og jod særlig viktig.

Mangel på disse næringsstoffene kan gi alvorlig forstyrrelse av barnets utvikling, og gravide og ammende bør derfor ta tilskudd. Les mer om vegetarisk kosthold på Helsenorge.no. Råd om tilskudd gis på sidene til Helsepersonell for plantebasert kosthold, Hepla.no.

Vitamin B12 bør tas som kosttilskudd,

for eksempel i form av TrioBe, Nycoplus B12 eller VEG1. Hovedkilden til jod internasjonalt er jodberiket salt. Om kilder til jod i norsk kosthold kan du lese her, men inntil videre er Nycoplus Jod 225 mikrogram er et godt alternativ. Nylig er det påvist et urovekkende lavt jodinntak hod over 50 % norske gravide, jod er derfor viktig for alle norske gravide og ikke bare veganere. Les mer om jodstatus i Norge her.

Jod i svangerskapet

Om  jod skriver retningslinjen følgende:

Jod
Gravide anbefales et totalt inntak på 175 mikrogram jod per dag, litt mer enn ikke-gravide (150 mikrogram per dag). Gravide og ammende som enten har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt i kostholdet eller som spiser lite/ingen fisk og samtidig har et daglig inntak av melk/yoghurt på under 8 dl per dag, anbefales et daglig kosttilskudd med 150 µg jod/dag. Dette gjelder da også gravide med et helt vegetarisk kosthold.

Å sikre et godt jodlager før graviditeten starter ser ut til å være mer optimalt enn å starte med jodtilskudd i svangerskapet hos kvinner med mild- til moderat mangel. Kvinner i fertil alder som enten har et lavere daglig inntak enn 3 dl melk/yoghurt i kostholdet eller som spiser lite/ingen fisk og samtidig har et inntak av melk/yoghurt på mindre enn 5 dl per dag, anbefales et daglig kosttilskudd med 100 µg jod/dag.

Flere tang- og tare-sorter inneholde svært høye nivåer av jod. En knivsodd tørket tare kan være nok til å dekke behovet fra et slikt tilskudd, og mer enn dette kan gi toksisk høyt inntak. Tørkede tang- og taretilskudd bør brukes med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod bør ikke overskride 600 µg/dag.

Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes skriver ellers følgende om kosthold:

Gravide kvinner trenger et balansert kosthold med tilstrekkelig tilførsel av energi og av alle essensielle næringsstoffer.​

Gravide kvinner kan i all hovedsak få de samme kostrådene som resten av befolkningen. Det innebærer et variert kosthold satt sammen av grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær, magre meieriprodukter, fisk, bønner, linser, erter og nøtter. Mengden av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og matvarer med mye mettet fett, sukker og salt bør begrenses. Helsedirektoratets kostråd finnes her.

Alle kvinner anbefales tilskudd av folat de første 12 ukene. Mange vil også ha behov for tilskudd av jern, D-vitamin og jod. Kvinner med et helt vegetarisk kosthold må anbefales tilskudd av vitamin B12 og jod.

Her er noen nyttige lenker om vegetarisk og vegansk kosthold:

Svangerskapsdiabetes – kjøtt, pølser, burgere og pizza (fast food) 2 ganger per uke dobler risikoen

Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes
Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes

Det at pølser, pizza og burgere ikke bidrar til bedre helse, er ikke noe nytt. En ny studie finner at det å spise fast food (pølser, burgere og pizza) mer enn 2 ganger i uken øker risikoen for svangerskapsdiabetes med 80%!

Resultatene til studien Fast Food Consumption and Gestational Diabetes Incidence in the SUN Project (2014) tyder på at høyere forbruk av fast food før graviditet er en uavhengig risikofaktor for svangerskapsdiabetes. Forfatterne analyserte data fra 3048 kvinner med universitetutdannelse, og resultatene ble justert for flere konfunderende faktorer.

Utbredelsen av svangerskapsdiabetes er økende, hovedsakelig fordi fedme blant kvinner i reproduktiv alder er stadig økende. Formålet med studien var å undersøke forekomsten av svangerskapsdiabetes sett i sammenheng med forbruket av hurtigmat i en kohort av universitetsutdannede. Kostrådet ved svangerskapsdiabetes er som for diabetes ellers – å spise lavglykemisk og hovedsakelig plantebasert.

Les også: Kjøttspising under svangerskapet og overvekt

Hamburgere, pølser og pizza og diabetes under svangerskapet

Kohorten «Seguimiento Universidad de Navarra» (SUN) inkluderte data fra 3048 kvinner som i utgangspunktet var frie for diabetes eller tidligere svangerskapsdiabetes og som rapporterte minst ett svangerskap mellom desember 1999 og mars 2011. Forbruket av hurtigmat ble vurdert gjennom et matvarefrekvensskjema. Hurtigmat ble definert som hamburgere, pølser og pizza.
Tre kategorier av fast food-forbruket ble etablert: lav (0-3 porsjoner / måned), middels (> 3 porsjoner / måned og ≤2 porsjoner / uke) og høy (> 2 porsjoner / uke). Det ble justert for potensielle konfunderende (ko-eksisterende) faktorer.

Les også: Plantebasert kosthold er gunstig ved hjerte- og karsykdom

Høyere risiko for diabetes i Fast food-studien

Forfatterne identifiserte 159 tilfeller av svangerskapsdiabetes under oppfølging. Etter justering for alder, baseline kroppsmasseindeks, totalt energiinntak, røyking, fysisk aktivitet, familiehistorie med diabetes, hjerte-og karsykdommer / hypertensjon ved baseline, antall fødsler, overholdelse av Middelhavs-kostmønster, alkoholinntak, fiberinntak og sukkerholdig brusdrikking, viste det seg at forbruk av fast food var signifikant assosiert med en høyere risiko for svangerskapsdiabetes, med multivariat justert OR (odds ratio) på 1,31 og 1,86 for middels og høye kategorier, henholdsvis, versus den laveste kategorien av baseline fast food forbruk.

Kilde: Fast Food Consumption and Gestational Diabetes Incidence in the SUN Project. 2014. Ligia J. Dominguez, Miguel A. Martínez-González, Francisco Javier Basterra-Gortari, Alfredo Gea, Mario Barbagallo,  Maira Bes-Rastroll0. DOI: 10.1371/journal.pone.0106627

Lenke til studien er her