Flavonoider mot overvekt

Sunne stoffer i frukt for bedre restitusjon

Restitusjon er gjenoppbygning av kroppen etter trening eller andre påkjenninger.

For gjenoppbygning behøver man ikke bare kalorier, karbohydrater og protein, men også stoffer som reparerer skadenr. Bær, frukt og grønnsaker er spesielt rike på sunne plantestoffer som reparerer små skader som oppstår i muskler og sener når man trener, og som bidrar til raskere og bedre restitusjon. De er også et godt og raskt måltid etter en treningsøkt, som både gir påfyll av energi og antioksidanter. Samt er rike på stoffer som antas å kunne gi bedre prestasjon, og det foregår mye forskning på dette.

Vi har lest om rødbeter i mediene, og om hvordan stoffer i dem kan øke prestasjoner på grunn av bedre blodtilførsel til musklene, men det finnes flere andre grønnsaker og frukt som også har gunstige virkninger (179).

matpakker for deg som trener
Matpakker for deg som trener – velg plantekost

Spiser idrettsutøvere mer kjøtt, egg og meieri for å dekke sitt behov for næringsstoffer, får de større mengder av de helseskadelige stoffer som øker risiko for sykdom, med på kjøpet. Antioksidanter er molekyler som reduserer skader forbundet med oksidativt stress, ved å motarbeide frie radikaler. Trening er sunt, men kan samtidig øke oksidativt stress.

Plantebasert kosthold består av mange ulike matvarer som er rike på antioksidanter, og kan dermed bidra til å styrke kroppens mekanismer som bekjemper frie radikaler (180). Les hvordan du spiser du mer frukt og grønt – 15 praktiske tips og Hva er det perfekte, optimale kostholdet?

Vi har mange kilo muskler i kroppen, og musklene er avhengig av sukker. Spiser du for lite karbohydrater, danner kroppen sitt eget sukker av fett og protein. Det er ingen vits å bruke fett eller protein som brensel og muskenæring, istedenfor karbohydrater. Musklene fungerer også som store lagre av karbohydrater, i form av glykogen. Har du trent vektbærende aktivitet som løping, syklet eller gått i oppoverbakker eller har trent styrke, blir mye av sukkeret i blodet sugd raskt inn i musklene opp til to døgn etter treningen. Dagene når du har trent, kan du «tillate» deg mer karbohydrater enn når du ikke trener noenting.

Les mer om trening på plantebasert kosthold her og sjekk Mat med mye protein