Boken Plantebasert kosthold – spis sunt og grønt!

Denne boken, Plantebasert kosthold, inneholder alt du bør vite om hvordan spise grønnere: matvarer, næringsstoffer, innkjøp og 33 sunne oppskrifter! Boken er den beste gaven til en som ønsker (eller bør) spise grønnere og sunnere – du kan kjøpe boken på nettet her eller spørre etter boken i bokhandlere!

Boken er skrevet av leder og nestleder i PAN Norge sammen med Mari Hult, som står bak Norges største vegetarblogg. Et grønt kosthold er også løsningen på dagens miljø- og bærekraftutfordringer. Alle som bryr seg om sin egen helse, dyrene, miljøet og bærekraftig matproduksjon, blir glad for å få boken Plantebasert kosthold i gave!

Spørsmålene er mange når det kommer til å spise grønnere!

Hvordan kan jeg spise plantebasert, og være trygg på at jeg får i meg nok næring? Hvilke tilskudd trenger jeg? Overlever jeg uten kjøtt og fisk? Kan barn leve på mat fra planteriket? Hva med gravide? Hvorfor bør du spise grønnere, og hvordan gjør du det i praksis? Vi har basert boken på de største kunnskapsoppsummeringene om kosthold og helse – og kildene finner du listet her

I denne boken får du alle svarene på hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. De avliver myter og gir deg all kunnskapen du trenger. I tillegg får du lekre og enkle oppskrifter, som garantert vil inspirere deg til et grønnere liv!

Samtidig velger stadig flere å legge om kostholdet, enten fordi de vil ha bedre helse, eller fordi de er opptatt av dyrevelferd, klima, eller jordas bærekraft.

Innhold i boken Plantebasert kosthold

DEL 1: Hvorfor anbefaler vi et plantebasert kosthold
DEL 2: Hvorfor kutte ned på kjøtt, fisk og meieriprodukter
og DEL 3: Hvordan sette sammen et sunt, plantebasert kosthold
DEL 4: Slik gjør du det i praksis
Ofte stilte spørsmål

240 sider
181 referanser
33 oppskrifter (med næringsinnhold)

Hvem har skrevet boken?

Tanja Kalchenko er lege og Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring. Gjennom sitt mangeårige engasjement i HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold) har de i tillegg til sin fagutdannelse, tilegnet seg god kompetanse og kunnskap om plantebaserte kosthold, både teoretisk og praktisk.

Ta en titt i boken!

Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Vil du holde deg frisk og spise grønnere/sunnere - burde du ha boken
Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Hold deg frisk, spis grønnere/sunnere!
Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til kosthold som gir kunnskap om følgende: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Vil du holde deg frisk og spise grønnere/sunnere – burde du ha boken

I boken vil du blant annet finne dette

Om forfatterne av boken Plantebasert kosthold

Nina C. Johansen

Nina Johansen hepla.no

Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring fra OsloMet og er sertifisert i plantebasert kosthold fra et universitet i USA, og har i flere år drevet med personlig kostholdsveiledning, inkludert kostveiledning av vegetarianere og veganere, inkludert barn og ungdom. Hun har selv spist plantebasert i mange år og har barn som er vokst opp med et slikt kosthold.

Tanja Kalchenko

mediahenvendelser hepla

Tanja Kalchenko er utdannet lege og jobber som overlege ved et universitetssykehus. Hver dag ser hun mange pasienter, med mange ulike sykdommer, og har derfor spesiell interesse for sykdomsforebygging. Derfor har Tanja fordypet seg i hvordan kosthold påvirker helse, og har selv spist plantebasert i mange år.

Gjennom et tett flerårig samarbeid med faglige rådgivere i HePla, og dette er ikke hvem som helst – men fagfolk med solid utdannelse og doktorgrader, har vi, i tillegg til våre egne bakgrunn, tilegnet oss spesialkunnskap.

Mari Hult

Mari Hult, som står bak vegetarbloggen.no og de veganske kokebøkene «Sykt godt» og «Sykt enkelt», til å sette sammen enkle og gode oppskrifter

Hvorfor en egen bok på norsk?

Et godt planlagt plantebasert kosthold passer for alle,  og kan gi bedre helse og forebygge flere sykdommer. Plantebasert kosthold velges ofte av gode grunner som miljø, og ikke minst av hensyn til dyrene. Men de som ønsker å kutte ned på mat fra dyr bør også ha kunnskap om hvordan sette sammen et plantebasert kosthold som virkelig er sunt og næringsrikt.

Yngre kvinner velger ofte et vegansk kosthold, og av etiske grunner. Det er viktig at gravide, ammende, små barn og andre sårbare grupper har gode kunnskaper om hvordan få nok næringsstoffer. De som kutter ned på mat fra dyr fordi de ønsker å spise sunnere, mer plantebasert, bør også ha kunnskap. Det er ikke automatisk slik at når man erstatter mat fra dyr med mat fra planter, at kosten blir sunn.

Det er også viktig å vite hvordan nordmenn kan spise grønnere og sunnere,

basert på råvarer som kan dyrkes i Norge, som erter, flere typer kål, sunne norske rotgrønnsaker, frukt, bær, raps og havre. Det viser seg at alle disse vokser godt i Norge, og det kan dyrkes betydelig mer av disse råvarene i Norge. Les også: Foredrag om norskdyrket planteprotein og kjøttkutt

Vi er så glade for at Frisk Forlag  ønsker å utgi en bok om grønnere kosthold! Det er på tide at også nordmenn får en slik bok. Altså ikke først og fremst på norsk språk, men med ernæringsråd som er tilpasset norske forhold, og basert på råvarer som kan dyrkes i Norge. Frisk forlag har utgitt flere oppskriftsbøker, blant annet skrevet av Mari Hult, som er Norges største vegetarblogger.

Vi som fagpersoner ønsker  å bidra med faglige råd om kosthold, ernæring og helse! Vi ønsker  å hjelpe både deg som er nybegynner og deg som har spist plantebasert en stund. Slik at du kan sette sammen et sunt og helsebringende kosthold  for deg selv og din familie.