Boken Plantebasert kosthold – spis sunt og grønt!

Denne boken, Plantebasert kosthold, inneholder alt du bør vite om hvordan spise plantebasert: matvarer, næringsstoffer, innkjøp og 33 sunne oppskrifter! Boken er den beste gaven til en som ønsker (eller bør) spise grønnere og sunnere – du kan kjøpe boken på nettet her eller spørre etter boken i bokhandlere!

Boken er skrevet av leder og nestleder i PAN Norge sammen med Mari Hult, som står bak Norges største vegetarblogg. Et grønt kosthold er også løsningen på dagens miljø- og bærekraftutfordringer. Alle som bryr seg om sin egen helse, dyrene, miljøet og bærekraftig matproduksjon, blir glad for å få boken Plantebasert kosthold i gave!

Spørsmålene er mange når det kommer til å spise grønnere!

Hvordan kan jeg spise plantebasert, og være trygg på at jeg får i meg nok næring? Hvilke tilskudd trenger jeg? Overlever jeg uten kjøtt og fisk? Kan barn leve på mat fra planteriket? Hva med gravide? Hvorfor bør du spise grønnere, og hvordan gjør du det i praksis? Vi har basert boken på de største kunnskapsoppsummeringene om kosthold og helse – og kildene finner du listet her

Bestill boken Plantebasert kosthold her

I denne boken får du alle svarene på hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. De avliver myter og gir deg all kunnskapen du trenger. I tillegg får du lekre og enkle oppskrifter, som garantert vil inspirere deg til et grønnere liv!

Samtidig velger stadig flere å legge om kostholdet, enten fordi de vil ha bedre helse, eller fordi de er opptatt av dyrevelferd, klima, eller jordas bærekraft.

Innhold i boken Plantebasert kosthold

DEL 1: Hvorfor anbefaler vi et plantebasert kosthold
DEL 2: Hvorfor kutte ned på kjøtt, fisk og meieriprodukter
og DEL 3: Hvordan sette sammen et sunt, plantebasert kosthold
DEL 4: Slik gjør du det i praksis
Ofte stilte spørsmål

240 sider
181 referanser
33 oppskrifter (med næringsinnhold)

Hvem har skrevet boken?

Tanja Kalchenko er lege og Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring. Gjennom sitt mangeårige engasjement i HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold) har de i tillegg til sin fagutdannelse, tilegnet seg god kompetanse og kunnskap om plantebaserte kosthold, både teoretisk og praktisk.

I denne boken gir de deg alle svarene på hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. De avliver myter og gir deg all kunnskapen du trenger. Hva skal du spise? Mari Hult står bak vegetarbloggen.no og har gitt ut de veganske kokebøkene Sykt godt og Sykt enkelt. I denne boken byr hun på lekre og enkle oppskrifter, som garantert vil inspirere deg til et grønnere liv!

Vi oppklarer flere myter i denne boken, og noe av innholdet om myter og vanlige spørsmål har vi publisert på nettsidene hepla.no:

Ta en titt i boken!

Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Vil du holde deg frisk og spise grønnere/sunnere - burde du ha boken
Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Hold deg frisk, spis grønnere/sunnere!
Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold som gir kunnskap om følgende: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Vil du holde deg frisk og spise grønnere/sunnere – burde du ha boken

Helsedirektoratet: Sunt kosthold er bærekraftig kosthold!

Rapporten ved Nasjonalt råd for ernæring, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, lansert 28.11.2017, er et stort, grundig og viktig arbeid. Hovedkonklusjonen i rapporten er at sunn mat, med mindre kjøtt og mer erter, bønner, grønnsaker og frukt er bærekraftig mat. Blant annet skriver rapporten følgende:

«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.«

«Selv om analysen her på ingen måte er fullstendig, virker det rimelig å konkludere med at rådet om å redusere det totale kjøttinntaket (både hvitt og rødt) en god del i forhold til det vi spiser i dag er bærekraftig».

I boken vil du blant annet finne dette

 • Når behøver man kosttilskudd med plantebasert kosthold? 
 • Kan man spise plantebasert basert på norskdyrkede råvarer?
 • Hvordan legge om til et sunt og næringsrikt kosthold?
 • Hensyn til gravide, ammende, barn og eldre
 • Basismatvarer i plantebasert kosthold
 • Alternativer til kjøtt, fisk, melk og egg
 • Trening og plantebasert kost
 • Kosttilskudd basert på kosthold og livsfase
 • Hvordan bruke minst mulig tid på matlaging
 • Gode innkjøps- og kjøkkenrutiner
 • Lettvinte, sunne hverdagsoppskrifter
 • Sunn, plantebasert ferdigmat

Om forfatterne av boken Plantebasert kosthold

Nina C. Johansen

Nina Johansen hepla.no

Nina C. Johansen har mastergrad i samfunnsernæring fra OsloMet og er sertifisert i plantebasert kosthold fra et universitet i USA, og har i flere år drevet med personlig kostholdsveiledning, inkludert kostveiledning av vegetarianere og veganere, inkludert barn og ungdom. Hun har selv spist plantebasert i mange år og har barn som er vokst opp med et slikt kosthold.

Tanja Kalchenko

mediahenvendelser hepla

Tanja Kalchenko er utdannet lege og jobber som overlege ved et universitetssykehus. Hver dag ser hun mange pasienter, med mange ulike sykdommer, og har derfor spesiell interesse for sykdomsforebygging. Derfor har Tanja fordypet seg i hvordan plantebasert kosthold påvirker helse, og har selv spist plantebasert i mange år.

Gjennom et tett flerårig samarbeid med faglige rådgivere i HePla, og dette er ikke hvem som helst – men fagfolk med solid utdannelse og doktorgrader, har vi, i tillegg til våre egne bakgrunn, tilegnet oss spesialkunnskap om plantebasert kosthold.

Mari Hult

Mari Hult, som står bak vegetarbloggen.no og de veganske kokebøkene «Sykt godt» og «Sykt enkelt», til å sette sammen enkle og gode oppskrifter

Hvorfor en egen bok om plantebasert kosthold på norsk?

Et godt planlagt plantebasert kosthold passer for alle,  og kan gi bedre helse og forebygge flere sykdommer. Plantebasert kosthold velges ofte av gode grunner som miljø, og ikke minst av hensyn til dyrene. Men de som ønsker å kutte ned på mat fra dyr bør også ha kunnskap om hvordan sette sammen et plantebasert kosthold som virkelig er sunt og næringsrikt.

Yngre kvinner velger ofte et vegansk kosthold, og av etiske grunner. Det er viktig at gravide, ammende, små barn og andre sårbare grupper har gode kunnskaper om hvordan få nok næringsstoffer. De som kutter ned på mat fra dyr fordi de ønsker å spise sunnere, mer plantebasert, bør også ha kunnskap. Det er ikke automatisk slik at når man erstatter mat fra dyr med mat fra planter, at kosten blir sunn.

Det er også viktig å vite hvordan nordmenn kan spise plantebasert,

basert på råvarer som kan dyrkes i Norge, som erter, flere typer kål, sunne norske rotgrønnsaker, frukt, bær, raps og havre. Det viser seg at alle disse vokser godt i Norge, og det kan dyrkes betydelig mer av disse råvarene i Norge.

Vi er så glade for at Frisk Forlag  ønsker å utgi en bok om plantebasert kosthold! Det er på tide at også nordmenn får en slik bok. Altså ikke først og fremst på norsk språk, men med ernæringsråd som er tilpasset norske forhold, og basert på råvarer som kan dyrkes i Norge. Frisk forlag har utgitt flere oppskriftsbøker, blant annet skrevet av Mari Hult, som er Norges største vegetarblogger.

Vi som fagpersoner ønsker  å bidra med faglige råd om kosthold, ernæring og helse! Vi ønsker  å hjelpe både deg som er nybegynner og deg som har spist plantebasert en stund slik at du kan sette sammen et sunt og helsebringende kosthold  for deg selv og din familie.