Hvordan spise sunt

Å spise sunt betyr mer mat som beskytter mot sykdom på kort og lang sikt, og gir god helse og overskudd. Å få i seg nok protein, vitaminer og mineraler og annen næring er ikke nok. Kun 20 % av nordmenn spiser nok grønnsaker, 50 % av nordmenn spiser helseskadelig mye kjøtt, og hele 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye dyrefett. I praksis vil derfor det å spise sunt bety å spise mer plantebasert: Kutte ned på kjøtt og meieri, og spise mer grønnsaker, frukt, nøtter, fullkorn og bønner. I norsk kosthold er en tredjedel av alle middager basert på kjøttdeig. Å erstatte kjøttdeig med grønnsaker eller krydrede bønner, helt eller delvis, er lurt å begynne med.

Slik spiser du sunt – 3 første steg

  • Erstatt kjøttdeig i middagen din – enten med moste og krydrede bønner eller med plantebasert kjøttdeig.
  • Prøv plantebasert melk og andre meierierstatninger – som havre-melk og soyayoghurt.
  • Erstatt smør med rapsolje, og ost og kjøttpålegg – med nøttesmør og bønnepate.

Enten du har fått råd til å spise mindre kjøtt og ost av legen din, eller vil optimalisere kosten og forbedre helsen din, eller er miljøbevisst, dyrevenn og vil være trendy og spise grønnere – her er verktøyet, kunnskapen og deilige oppskrifter.

Sunn plantekost kan fint erstatte kjøtt, melk og andre matvarer fra dyreriket, slik at plantebasert kosthold blir både sunt og næringsrikt.

Last ned brosjyren HEALTH TASTES GREAT, på engelsk, her eller bruk tipsene fra nettsiden vår

sunt kosthold

Hva er sunn mat?

Hva er sunnt mat, egentlig? Det er ikke bare den som gir nok protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Den skal bidra til bedre helse, altså beskytte mot sykdom og gi lengre liv. Det er bred faglig enighet om at de sunneste matvarene er plantekost. De gir mest næring og helse per kalorimengde. Se hva helsemyndigheter i mange land sier.

Proteinrik mat

Mat med mye protein

Mat med mye protein som i tillegg er sunn er bønner, erter, linser, havre, mandler, peanøtter og mye annen mat. Protein finnes i alle matvarer/råvarer, unntatt sukker, olje og noen typer godteri. Det er lett å lage proteinrik middag, lunsj og frokost. Det er lett å dekke behovet, som er kun 0,8 gram per kilo kroppsvekt per dag for folk flest. Her finner du liste over proteinrik mat.

Fleksitarianer

Når du halverer ditt inntak av kjøtt, behøver du ikke noen kosttilskudd. Det er når du kutter ut all mat dyreriket fra kosten din, også fisk, det er kun da du må ta kosttilskudd og passe på inntak av protein

Treningsmat

Treningsmat, før og etter trening

Treningsmat bør være sunn og fremme god restitusjon, og ikke bare næringsrik. Jo mer av sunn plantekost er det i kosten til idrettsutøvere, jo bedre. Aminosyren leucin er spesielt gunstig for god muskelvekst. Når det gjelder protein – treningsmat for muskeloppbygging, er det viktig å huske at muskler ikke klarer å ta opp særlig mer enn 20 gram protein per et måltid. Proteinoverskudd lagres som fett på kroppen eller blir til glukose.

vegansk-trening

Fakta og myter om protein

Den vanligste myten er at planteprotein har dårligere kvalitet. Og at protein fra kjøtt og melk er best og sunnest. Protein er viktig, men for mye protein, spesielt fra dyreriket, kan fort bli helseskadelig.