Hvordan spise sunt

Å spise sunt betyr mer mat som beskytter mot sykdom på kort og lang sikt, og gir god helse og overskudd. Å få i seg nok protein, vitaminer og mineraler og annen næring er ikke nok. Kun 20 % av nordmenn spiser nok grønnsaker, 50 % av nordmenn spiser helseskadelig mye kjøtt, og hele 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye dyrefett.

I praksis vil derfor det å spise sunt bety å spise mer plantebasert: Kutte ned på kjøtt og meieri, og spise mer grønnsaker, frukt, nøtter, fullkorn og bønner. I norsk kosthold er en tredjedel av alle middager basert på kjøttdeig. Å erstatte kjøttdeig med grønnsaker eller krydrede bønner, helt eller delvis, er lurt å begynne med.

Slik spiser du sunt – 3 første steg

  • Erstatt kjøttdeig i middagen din – enten med moste og krydrede bønner eller med plantebasert kjøttdeig.
  • Prøv plantebasert melk og andre meierierstatninger – som havre-melk og soyayoghurt.
  • Erstatt smør med rapsolje, og ost og kjøttpålegg – med nøttesmør og bønnepate.

Enten du har fått råd til å spise mindre kjøtt og ost av legen din, eller vil optimalisere kosten og forbedre helsen din, eller er miljøbevisst, dyrevenn og vil være trendy og spise grønnere – her er verktøyet, kunnskapen og deilige oppskrifter.

Sunn plantekost kan fint erstatte kjøtt, melk og andre matvarer fra dyreriket, slik at plantebasert kosthold blir både sunt og næringsrikt.

Last ned brosjyren HEALTH TASTES GREAT, på engelsk, her eller bruk tipsene fra nettsiden vår

Spør ernæringsfysiolog – for voksne og barn

Har du et generelt spørsmål, kan du spørre en av våre ernæringsfaglige rådgiver gratis. Er du interessert i en individuell konsultasjon om hvordan spise (hovedsakelig) plantebasert, og vil ha kostholdsveiledning ved omlegging til vegansk kosthold, samt utarbeidelse av en individuell kostholdsplan, kan du få dette mot betaling. Ta kontakt direkte med våre rådgivere (dette er ikke i regi av PAN Norge som organisasjon). 

sunt kosthold

Hva er sunn mat?

Hva er sunnt mat, egentlig? Det er ikke bare den som gir nok protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Den skal bidra til bedre helse, altså beskytte mot sykdom og gi lengre liv. Det er bred faglig enighet om at de sunneste matvarene er plantekost. De gir mest næring og helse per kalorimengde. Se hva helsemyndigheter i mange land sier.

Proteinrik mat

Mat med mye protein

Mat med mye protein som i tillegg er sunn er bønner, erter, linser, havre, mandler, peanøtter og mye annen mat. Protein finnes i alle matvarer/råvarer, unntatt sukker, olje og noen typer godteri. Det er lett å lage proteinrik middag, lunsj og frokost. Det er lett å dekke behovet, som er kun 0,8 gram per kilo kroppsvekt per dag for folk flest. Her finner du liste over proteinrik mat.

Fleksitarianer

Når du halverer ditt inntak av kjøtt, behøver du ikke noen kosttilskudd. Det er når du kutter ut all mat dyreriket fra kosten din, også fisk, det er kun da du må ta kosttilskudd og passe på inntak av protein

sunn ferdigmat levert hjem

Sunn ferdigmat

Ferdigmat er ikke alltid usunt. Mat på farten kan faktisk være ganske sunn, og kan bli levert hjem i dag i 2022. Hurtigmat av hele råvarer fra planteriket er alltid sunnere enn tilsvarende ferdigprodukter av kjøtt. Her er tipsene til hvordan du velge sunnest. Bilde: Nutribowl.no

Treningsmat

Treningsmat

Treningsmat bør være sunn og fremme god restitusjon, og ikke bare næringsrik. Jo mer av sunn plantekost er det i kosten til idrettsutøvere, jo bedre. Aminosyren leucin er spesielt gunstig for god muskelvekst. Når det gjelder muskeloppbygging, er det viktig å huske at muskler ikke klarer å ta opp særlig mer enn 20 gram protein per et måltid. Overskudd lagres som fett på kroppen eller blir til glukose.

Frukt og bær - helse og næring

Frukt og bær: helse, ernæring, trening og blodsukker

Frukt og bær er sunt og kan erstatte kake eller dessert. De er ikke bare rike på mange næringsstoffer som blant annet vitamin C,  betakaroten/vitamin A og kalium. De inneholder utallige sunne plantestoffer, og de best kjente r antioksidanter, flavonoler og fiber. De er samtidig fattige på kalorier. Og gjør at jern og sink tas godt opp i kroppen.