Hvordan spise sunt

Å spise sunt betyr mer mat som beskytter mot sykdom på kort og lang sikt, og gir god helse og overskudd. Å få i seg nok protein, vitaminer og mineraler og annen næring er ikke nok. Kun 20 % av nordmenn spiser nok grønnsaker, 50 % av nordmenn spiser helseskadelig mye kjøtt, og hele 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye dyrefett. I praksis vil derfor det å spise sunt bety å spise mer plantebasert: Kutte ned på kjøtt og meieri, og spise mer grønnsaker, frukt, nøtter, fullkorn og bønner. I norsk kosthold er en tredjedel av alle middager basert på kjøttdeig. Å erstatte kjøttdeig med grønnsaker eller krydrede bønner, helt eller delvis, er lurt å begynne med.

Slik spiser du sunt – 3 første steg

  • Erstatt kjøttdeig i middagen din – enten med moste og krydrede bønner eller med plantebasert kjøttdeig.
  • Prøv plantebasert melk og andre meierierstatninger – som havre-melk og soyayoghurt.
  • Erstatt smør med rapsolje, og ost og kjøttpålegg – med nøttesmør og bønnepate.

Enten du har fått råd til å spise mindre kjøtt og ost av legen din, eller vil optimalisere kosten og forbedre helsen din, eller er miljøbevisst, dyrevenn og vil være trendy og spise grønnere – her er verktøyet, kunnskapen og deilige oppskrifter.

Sunn plantekost kan fint erstatte kjøtt, melk og andre matvarer fra dyreriket, slik at plantebasert kosthold blir både sunt og næringsrikt.

Last ned brosjyren HEALTH TASTES GREAT, på engelsk, her eller bruk tipsene fra nettsiden vår

sunn mat

Sunn mat og sunt kosthold

Hva er sunn mat? Et sunt kosthold bør bestå av sunne matvarer, og er ikke bare et kosthold som gir nok næring – verken protein eller vitaminer er noen store utfordringer i norsk kosthold. Hovedproblemet i den vestlige verden er altfor mye næring, for mye kjøtt og meieri, tilsatt sukker og salt, kanskje for mye ultraprosessert mat. For lite er det av plantekost, kostfiber og  sunne stoffer.

hvordan-spise-sunt

Spis mer vegetarisk

Å bytte ut kjøtt med belgvekster er det sunneste byttet du kan gjøre. Belgvekster inneholder, i tillegg til protein, jern og mange andre næringsstoffer,  en god del kostfiber som gir maten volum slik at magesekken fylles bedre. Dermed skaper fiber en god og langvarig metthetsfølelse.

Proteinrik mat

Proteinrik mat

Proteinrik mat er bønner, erter, linser, havre, mandler, peanøtter og mye annen mat. Protein finnes i alle matvarer/råvarer, unntatt sukker, olje og noen typer godteri. Det er lett å lage proteinrik middag, lunsj og frokost, og det er lett å dekke behobehovet, som er kun 0,8 gram per kilo kroppsvekt per dag for folk flest. Her finner du liste over proteinrik mat som er sunnest og som metter godt.

Fleksitarianer

Når du halverer ditt inntak av kjøtt, behøver du ikke noen kosttilskudd. Det er når du kutter ut all mat dyreriket fra kosten din, også fisk, det er kun da du må ta kosttilskudd og passe på inntak av protein

Treningsmat

Treningsmat

Treningsmat bør være sunn og fremme god restitusjon, og ikke bare næringsrik. Jo mer av sunn plantekost er det i kosten til idrettsutøvere, jo bedre. Aminosyren leucin er spesielt gunstig for god muskelvekst. Når det gjelder protein – treningsmat for muskeloppbygging, er det viktig å huske at muskler ikke klarer å ta opp særlig mer enn 20 gram protein per et måltid. Proteinoverskudd lagres som fett på kroppen eller blir til glukose.

vegansk-trening

Fakta og myter om protein

Den vanligste myten er at planteprotein har dårligere kvalitet. Og at protein fra kjøtt og melk er best og sunnest. Protein er viktig, men for mye protein, spesielt fra dyreriket, kan fort bli helseskadelig.

fisk-gravide-miljøgifter

Miljøgifter i fisk, ost og annen mat i norsk kosthold

Miljøgifter i mat har skapt bekymring. Mesteparten av miljøgifter vi blir utsatt for kommer med mat. Stadig flere får med seg at kjøtt er skadelig for helsa og ønsker et sunnere alternativ. Fisk blir presentert som sunn og en god kilde til proteiner og omega 3. Samtidig er fet fisk en viktig kilde til miljøgifter i norsk kosthold.