melk-laktose-eggstokk-kreft

Sjekk kildene: Meieriprodukter øker risikoen for å få kviser, viser en oppsummering av 14 studier

 

Ungdommer som drikker mer melk har betraktelig økt risiko for å få kviser, viser en oppsummering av 14 ulike studier publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition. Oppsummeringen konkluderer med at en porsjon meieriprodukter, helmelk og skummet melk øker risikoen for å få kviser med 83, 13 og 26 % respektivt. De som konsumerte mest melkeprodukter hadde mer enn dobbelt så høy (161 % økning) risiko for akne sammenlignet med dem som konsumerte minst.

Studieomtalen er skrevet av Ragnhild Engan. Ragnhild Engan har BSc i embryologi og tar nå master i biomedisin ved OsloMet.

Hva er akne og hvorfor får man kviser?

Acne vulgaris, eller kviser, rammer rundt 50-95 % av tenåringer, og mange sliter også med dette i voksen alder. Kviser oppstår når porene i huden blir tette, noe som danner en betennelse og fører til at talg hoper seg opp (2). Kviser påvirker alle aldre og kjønn, men det er mest vanlig blant tenåringer. Det er flere faktorer som spiller inn i dannelsen av kviser, inkludert genetikk, kjønnshormoner, immunsystemfeil, psykologiske og ytre faktorer.

Kostholdet spiller en rolle i dannelsen av kviser

En av de ytre faktorene med antatt størst effekt er matvaner. Det vestlige kostholdet består av mange matvarer med høy glykemisk indeks, og som inneholder større mengder omega-6-fettsyrer som sammen bidrar til dannelsen av kviser. Uavhengig av høy glykemisk indeks er kumelk antatt å være en av de største bidragsyterne til dannelsen av kviser.

De som drikker mest kumelk får kviser mye oftere

En metaanalyse, eller en systematisk kunnskapsoppsummering, gjennomført ved Teheran University of Medical Sciences viser at inntak av flere former for meieriprodukter øker sjansen for å utvikle kviser. Denne metaanalysen sammenlignet 14 forskjellige studier som så på forholdet mellom inntak av meieriprodukter og utvikling av kviser.

Det ble funnet en doseavhengig sammenheng der hver porsjon av meieriprodukter (177 gram), helmelk og skummet melk (244 gram) økte sjansen for å få kviser med 83, 13 og 26 % respektivt.

Kjønnshormoner i kumelken og IGF-1 faktor kan være forklaringen

Denne studien har kun observert sammenhengen mellom akne og meieriinntak, men ikke hvordan dette forholdet har oppstått. Så hva er det som gir melk- og meieriprodukter de kvisedannende egenskapene? Det er flere mekanismer som forklarer dette:

  • Kumelk inneholder proteinene kasein og myse som øker konsentrasjonene av insulin-lik vekstfaktor-1 (IGF-1) og insulin. Dette er hormoner som begge er viktige for at porer i huden skal produsere talg, og dermed vil høyere mengder av disse hormonene øke talgproduksjonen. En kunnskapsoppsummering viser at melk- og meieriprodukter gir en signifikant økning i IGF-1-nivåer ved å både inneholde IGF-1, samt å øke produksjonen av IGF-1 i kroppen.
  • I tillegg inneholder melk flere typer kjønnshormoner, der spesielt androgener kan bidra til kvisedannelse. Androgener er mannlige kjønnshormoner som er assosiert med økt risiko for å få kviser, noe som forklarer hvorfor det oftest er menn og kvinner med høye androgennivåer (som følge av f.eks. polycystisk ovariesyndrom) som lider av kviser.
  • Det er til og med antatt at jod i meieriprodukter kan forverre kviser.

Alle disse mekanismene (og flere som ikke er nevnt her) jobber sammen og fører til at kjertlene i huden øker talgproduksjonen og danner kviser. Forfatterne skriver følgende:

«IGF-1 also increases androgen receptors and testosterone and dihydrotestosterone (DHT) production that leads to greater androgen activity and stimulation of follicle cells growth, and subsequently acne occurrence [14,62,63].

Moreover, milk and dairy products contain sex-hormones derivatives such as estrogen, progesterone, androgen, androstenedione, dihydrotestosterone (DHT), dehydroepiandrosterone-sulfate and 5a-reduced steroids that have acnegenesis properties.

They are rich in glucocorticoides, transforming growth factor-b (TGF-b) and neutral thyrotrophin-releasing hormone like peptides that may influence on sebocytes [8,11,64].

It has also been stated that iodine exist in milk and dairy may agitate acne creation [8].»

Les også:

Er meieriprodukter gunstig?

Kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefaler magre meieriprodukter for å sikre inntaket av næringsstoffer som kalsium, jod, og vitaminene B2 og B12. (3). Dessverre var det akkurat de magre produktene i denne analysen som var sterkest assosiert med kviser i forhold til de fete produktene. Grunnen kan være at konsentrasjonen av de aktive stoffene (spesielt myseprotein og IGF-1) øker under fettreduseringsprosessen.

En annen forklaring er at helmelk har høyere konsentrasjon av østrogen enn lettmelk. Sammenlignet med helmelk, har lettmelk også høyere mengder av proteinet alfa-laktalbumin som er en kjent driver av kvisedannelse. Kombinasjonen av dette kan også bidra også til økt aknedannelse som følge av inntak av lettmelk.

Forfatterne forklarer dette slik:

«In addition, whole milk contains more estrogen concentration than skimmed milk and low-fat milk which suppress acne creation. On the contrary, skimmed milk and low-fat milk have higher amount of a-lactalbumin when compared with the whole milk that stimulates acne occurrence [24].»

Konklusjon: Melk øker risiko for å få kviser

I denne kunnskapsoppsummeringen ble det funnet en positiv sammenheng mellom meieriprodukter, total melk, hel-, lett- og skummet melk, og dannelsen av kviser.

Et sunt plantebasert kosthold og plantemelk er gode kilder til næringsstoffer

Inntaket av alle de viktige næringsstoffene sikres gjennom et variert plantebasert kosthold med vekt på grønnsaker og belgvekster (med tilskudd av vitamin B12 for dem som har utelukket alle matvarer fra dyreriket, også i små mengder, fra kosten sin anbefales tilskudd av vitamin B12, enten som kosttilskudd eller inntak av beriket plantemelk, planteyoghurt og lignende). Siden 80 % av nordmenn spiser for mye mettet fett, er det å begrense inntaket av meieriprodukter det mest hensiktsmessige.

Referanser:
(1) Mohadeseh Aghasi , Mahdieh Golzarand Mahsa Omidian , Fatemeh Taheri, Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies, Clinical Nutrition xxx (2018) 1e9 Lenke til studien er her https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30166-3/abstract
(2) https://helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/akne
(3) https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-magre-meieriprodukter

%d bloggere liker dette: