Mat som medisin: Forskning om kosthold i forebygging og behandling

Oppsummert forskning viser at plantebasert kosthold kan forebygge, både primært og sekundært, hjerte- og karsykdom, diabetes type to, fedme og kreft, vår tids største folkehelseutfordringer. Her finner du kilder, oppsummert forskning, rapporter fra fagpanel o.a.

Mat som påvirker diabetes-risiko

Diabetes type to er en sykdom som påfører store kostnader for samfunnet og reduserer livskvalitet og forkorter liv. Heldigvis kan du redusere din risiko for diabetes type to ved å spise sunt, holde deg slank og trene. Her lister vi forskning om kosthold og matvarer som reduserer diabetesrisiko og som øker diabetesrisiko. Et sunt kosthold kan også forebygge mange andre sykdommer, ikke bare redusere diabetesrisiko.

2016 er FNs belgvekstår

FNs år for belgfrukter – 2016

Ifølge FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) er belgvekster en viktig kilde til plantebasert protein og aminosyrer for mennesker over hele kloden, og bør spises som en del av et sunt kosthold for å takle fedmeepidemien, samt forebygge og håndtere kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Sjekk kildene: Plantebasert kosthold kan forebygge kreft

USAs kreftforening har retningslinjer for kosthold og fysisk aktivitet (American Cancer Society’s Diet and Physical Activity Guideline) som anbefaler å øke plantebaserte matvarer og utelukke eller begrense rødt og bearbeidet kjøtt for å redusere kreftrisikoen.  I tillegg til å fremheve fysisk aktivitet og opprettholde en sunn vekt, fokuserer anbefalingene på å spise frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn og begrense eller ekskludere rødt og bearbeidet kjøtt for å redusere risikoen for kreft.

Plantebasert kosthold forebygging og ved behandling av diabetes type to,

Diabetes type 2 forebygging, forskning

Flere studier viser at et mer plantebasert kosthold er gunstig både som forebygging og ved behandling av dabetes type to. Flere faktorer, stoffer og mekanismer ser ut til å spille en rolle her, noe som både har sammenheng med lavere inntak av matvarer fra dyreriket og høyere inntak av matvarer som bl.a. belgvekster, fullkorn og grønnsaker.