vegansk-matpyramide

Matpyramide

Hva og i hvor stor mengde spiser man i et kosthold uten kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter? Grønnsaker og fullkorn, belgvekster, nøtter, frukt og bær er basisen her.

Hva er vegetar og vegansk matpyramide?

  • Alle de vanlige norske råvarene – plantekost: havre og andre korn og kornprodukter som brød, pasta o.a., grønnsaker, frukt, bær, rapsolje, nøtter, kjerner, erter, bønner.
  • Råvarer som ikke vokser i Norge: soya, linser, appelsiner o.a.
  • Såkalte veganske erstatningsprodukter som vegansk kjøtt, plantemelk o.l. kan gjerne inngå i kosten, men er ikke nødvendig.

Alt dette kan du i dag kjøpe på alle matvarebutikker. Vegansk betyr ikke bare prosessert mat og erstatningsprodukter, og betyr ganske enkelt at det er fritt for ingredienser fra dyr, og at hovedmengden næringsstoffer i kostholdet kommer fra plantekost. Begrepet innbefatter i aller høyeste grad såkalt hel, ubearbeidet plantemat. Noen tenker kun på analoger til bearbeidet kjøtt, men dette er ikke korrekt. Det er ingen definisjon av begrepet vegansk mat som innebærer at man er nødt til å spise bearbeidede produkter.

Vegetar og vegansk mat og matvarer

Plantebasert tallerkenmodell
Plantebasert tallerkenmodell, fra fagboken Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring. Av Johansen, Fadnes og Birkeland, 2021, Grønt forlag

Les mer her: Vegetar mat og vegansk og Hva er sunn mat?