Det er mye protein-aminosyrer-vegetarmat fra planteriket

De sunneste og beste proteinkildene: planteprotein eller kjøtt?

Planteprotein er både fullverdig og sunt, og bør velges oftere. Protein finnes i all mat, i tilstrekkelig mengde totalt, men hvilke matvarer er de sunneste proteinkildene? Er det slik at jo mer protein jo sunnere er matvaren? Kjøtt og egg er rike på protein, men hvor sunne er disse proteinkildene?

Oppsummert og ny forskning viser at proteinkilder fra planteriket ikke bare er tilstrekkelige næringsmessig, mer bærekraftige og miljøvennlige. De er også mye sunnere enn animalske proteinkilder.

Planteprotein gir bedre helse enn protein fra kjøtt og meieri

Om du velger plantekost som proteinkilde framfor animalske matvarer kan dette gi deg flere helsefordeler, bedre livskvalitet og et lengre liv eller – på fagspråket – redusere risikoen for tidlig død. I dag oppfordrer kostrådene i vestlige land, inkludert Danmarks nye kostråd fra februar 2021, til å velge planteprotein oftere. Middelhavskostholdet er godt kjent for sine helsefordeler, men det er mindre godt kjent at middelhavskosthold inneholder betydelig mindre kjøtt og meieri enn vestlig kosthold, og betydelig mer plantekost, spesielt fullkorn og bønner.

Kjøtt- og meierireklame fra Matprat.no og Melk.no har ført til helseskadelig høyt proteininntak

Frykt for å ikke få nok næringsstoffer, som i stor grad er skapt av kjøttindustriens og meieriindustriens reklamebyråene Matprat.no og Melk.no, har ført til at 50 – 80 prosent nordmenn spiser helseskadelig mye kjøtt, kjøttprodukter og fete meieriprodukter, noe som går på bekostning av inntak av de sunneste matvarene – plantekost som grønnsaker, belgvekster, fullkorn, frukt, nøtter og kjerner.

Lenge florerte myten om at animalsk protein har en overlegen kvalitet sammenlignet med det proteinet vi finner i planter. Denne myten er tilbakevist for mange år siden, og det kommer stadig ny forskning som viser at planteproteiner, altså proteiner som finnes i vegetabilske matvarer, ikke bare kan dekke vårt grunnleggende behov for alle de essensielle aminosyrene, men også kan beskytte oss mot sykdommer som hjerte- karsykdom og diabetes type 2.

Les også: Vi kan dyrke mye mer erter, bønner og grønnsaker i Norge

Mat fra planteriket er den sunneste proteinkilden

Hvorfor er planteprotein, eller proteinet fra vegetabilske matvarer, sunnere for oss?

En årsak til dette er at planteproteiner ofte kommer fra matvarer med færre kalorier og mer fiber, altså i en gunstigere innpakning.  Plantekost inneholder også en rekke næringsstoffer og sunne plantestoffer som ikke finnes i proteinkilder fra dyreriket. Samtidig unngår du mange av de mer uheldige komponentene som man finner i animalske matvarer, som for eksempel et høyt innhold av mettet fett, kolesterol og hem-jern.

En oversikt fra juli 2020 konkluderer med at det å velge plantekost som proteinkilde fremfor mat fra dyr kan beskytte mot hjerte- og karsykdom og gi lengre liv. Kilde: Huang J, Liao LM, Weinstein SJ, Sinha R, Graubard BI, Albanes D. Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific MortalityJAMA Intern Med. Published online July 13, 2020. doi:10.1001/jamainternmed.2020.2790

Vi bør velge planteprotein oftere

Disse stoffene – mettet fett, kolesterol og hemjern – er problematiske om de inntas i for store mengder, noe som er tilfellet for veldig mange nordmenn. Derfor råder helsemyndighetene til å spise hovedsakelig plantebasert.  Dette er bra både for helsen og miljøet, samt er mer arealeffektivt/mindre ressurskrevende.

Harvard Universitet anbefaler å velge plantekost som proteinkilde oftere:

«Available evidence indicates that it’s the source of protein (or, the protein “package”), rather than the amount of protein, that likely makes a difference for our health. You can explore the research related to each disease in the tabs below, but here’s the evidence-based takeaway: eating healthy protein sources like beans, nuts, fish, or poultry in place of red meat and processed meat can lower the risk of several diseases and premature death.».

Sunne kilder til planteprotein av god kvalitet

Det finnes mange gode proteinkilder blant mat fra planter, og her er de beste planteriket har å by på:

Sunn dagsmenyforslag med 70 gram protein fra planter:

 • Frokost: 70 gram havregryn med et glass soyayoghurt – 20 gram protein
 • Lunsj: To fullkornsbrødskiver med 30 gram peanøttsmør – 18 gram protein
 • Middag: 50 gram pasta og gryte med 70 gram linser (tørket vekt) – 27 gram protein
 • Kveldsmat: Bakte grønnsaker, for eksempel 250 gram blomkålblanding, med balsamicodressing og solsikkekjerner – 5 gram protein.

Denne menyen kan variere når det gjelder kalorier, avhengig av hvor mye fett man bruker.

Ikke spis mer protein enn du behøver – overskuddet lagres som fett på kroppen 

Proteinlagrene i kroppen vår er begrensede, og aminosyrer lagres i leveren. Det er sterkt overvurdert hvor mye vi trenger å fokusere på protein i vår del av verden. Egg, kjøtt og meieriprodukter inneholder rikelig med protein. Undersøkelser viser samtidig at vi som bor i vestlige land ikke bare får nok protein, men ofte mer enn det som er bra for oss.

I Vesten, Norge inkludert, kommer stor andel av protein fra matvarer fra dyreriket. Dette er ikke gunstig, fordi matvarer fra dyreriket er kilder til stoffer nordmenn allerede spiser helseskadelig mye av, og fordi matvarer fra dyreriket fortrenger plantekost – noe nordmenn spiser altfor lite av. Samt fordi mange matvarer fra dyreriket er spesielt kaloririke.

Kjøtt og meieriprodukter fortrenger plantekost – kilde til fiber og sunne plantestoffer

Samtidig er det kjent at mennesker i Vesten, inkludert Norge, spiser for lite kostfiber. Kostfiber finnes kun i råvarer fra planteriket. Kostfiber har flere gunstige helseeffekter, og kan forebygge hjerte- og karsykdommer og diabetes type to. Matvarer fra planteriket inneholder flere hundre ulike sunne plantestoffer som også kun finnes i planter. Dette er en av årsakene til at protein fra planteriket bør foretrekkes av helsemessige årsaker. Animalske kilder til protein fortrenger dermed sunn plantekost.

Nordmenn spiser helseskadelig mye proteinkilder fra dyreriket, og mer protein ift. behovet

Nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein ift behovet

Nordmenn spiser minst 50 % mer protein enn det de behøver (Norkost3 tabell 22 og vedlegg 7.7 side 66), og kjøtt bidrar kun med 27% av det totale proteininntaket for nordmenn, ifølge samme rapporten Norkost 3. Dermed kan minst halvparten av kjøttinntaket kuttes ut uten at proteinet må erstattes med noe som helst, mens kaloriene kan eventuelt erstattes med gulrøtter, kål og andre grønnsaker, noe 80% nordmenn spiser for lite av og noe som kan dyrkes nesten overalt i Norge, i omtrent ubegrenset mengde.

Proteininntaket i norsk kosthold kan trygt (og med helsefordel – fordi mye protein kommer fra rødt kjøtt og fete meieriprodukter) reduseres.

Tall fra befolkningsstudien Norkost 3 viser at norske menn får i seg nesten dobbelt så mye protein som de behøver. En rapport fra World Resources Institute, peker dessuten på at vår besettelse av protein er svært lite gunstig sett i et bærekraftperspektiv, og at inntaket av protein i vestlige land allerede er altfor høyt. Et høyt inntak av proteiner er heller ikke nødvendigvis uten risiko, spesielt hos de med høy risiko for hjerte- kar sykdom. les også: Er norsk kjøttproduksjon bærekraftig?

Nordmenn kan trygt og med helsefordel halvere sitt kjøtt- og meieriinntak

Dette betyr at du trygt kan i det minste halvere mengden kjøtt du spiser, og gjerne også kutte ned på egg og meieriprodukter i kosten din og erstatte disse med sunn plantekost, uten å være det minste bekymret for protein.

Spis belgvekster og grønnsaker til middag, velg havre som frokostblanding, og spis grønnsaker, nøtter og kjerner, blant annet peanøttsmør uten sukker som pålegg – da får du i deg nok protein og aminosyrer. Spiser du mer protein enn de du behøver, blir protein lagret i form av fett på kroppen, forbrent eller skilt ut via urin. Dessverre, blir ikke protein lagret i musklene hvis du får overskudd av protein.

Et lite utvalg av forskning som har sett på planteprotein versus animalske proteinkilder

En stor prospektiv kohortstudie som inkluderte 70969 deltakere fra kohort «Japan Public Health Center–based Prospective Cohort» viste at det å erstatte protein fra kjøtt med protein fra planteriket kan redusere risiko for å dø for tidlig med opptil 50 %.  Studien undersøkte og vurderte sammenhengen mellom inntak av protein fra planteriket og fra dyreriket, og risiko for å dø for tidlig.

Et høyere planteproteininntak var assosiert med lavere total dødelighet (for tidlig død) og dødelighet av hjerte- og karsykdom (såkalt kardiovaskulær død). Det å erstatte protein fra rødt kjøtt og fra bearbeidet kjøtt med planteprotein var assosiert med lavere total, kreftrelatert, og kardiovaskulær dødelighet.

Mer protein fra planter – lengre liv, Harvard 2014

Dette sammenfaller med resultatene til en annen stor studie – fra 2016 fra Harvard, publisert i JAMA Internal Medicine, der forskerne analyserte kostholdet til 131 342 deltakere fra Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-up Study.  Å spise mer protein fra planteriket var også i denne studien assosiert med redusert risiko for tidlig død.

Å bytte ut animalsk protein med planteprotein var forbundet med redusert kolesterol (LDL), bedret insulinfølsomhet, lavere risiko for hjerte- og karsykdom og type 2-diabetes.  Animalsk protein var særlig forbundet med økt risiko for død av hjerte- og karsykdom.

Også nyere forskning, blant annet kunnskapsgrunnlaget til EAT-Lancet rapporten og Canadas nye kostråd fra 2019, viser at å velge planter som proteinkilde er sunnere og gir lavere risiko for kroniske sykdommer sammenlignet med protein fra animalske matvarer.

For mye protein forkorter livet, metaanalyse fra Rotterdam 2020

I en metaanalyse fra Rotterdam-studien (2020) med 7786 deltakere, fant forskerne at et høyt inntak av protein var assosiert med 12 % høyere dødlighet. Det interessante var at når man analyserte animalsk protein og plantebasert protein hver for seg, så var protein fra kjøtt og meieriprodukter forbundet med en høyere dødelighet mens protein fra belgvekster, nøtter, grønnsaker og frukt var forbundet med redusert dødelighet.

Hvor mye protein behøver vi per dag?

Proteinbehovet er (ifølge WHO og EFSA – europeisk mattrygghetsorgan) 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt for folk flest. En mann på 70 kilo har dermed behov for 56 gram protein i løpet av en dag. En kvinne på 60 kilo har behov for 48 gram protein per dag. Det er ganske enkelt å spise så mye protein, og det blir nesten automatisk en del mer enn dette.

Proteinbehovet øker opptil 1,2 – 1,6 gram protein per kroppsvekt for gravide, ammende, eldre og toppidrettsutøvere. (Kilde: Dietary Reference Values for nutrients. Summary report. European Food Safety Authority (EFSA) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121 side 24, oppdatert i 2019, og til NNR 2012). Idrettsutøvere har et høyere proteinbehov avhengig av type idrett og treningsmengde. Men selv toppidrettsutøvere kan få nok protein med et variert plantebasert kosthold

Ifølge Helsedirektoratet anbefales det også at 10-20 prosent av energiinntaket kommer fra protein. Et annet mål er at 0,8 – 1,0 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Dersom proteiner får for stor plass i kosten, kan det bli mindre plass til andre viktige næringsstoffer. Kroppen klarer bare å nyttiggjøre seg en viss mengde protein. Derfor blir overflødig protein omgjort og lagret som fett eller brukt som energi hvis man ikke får nok karbohydrater med kosten.

Planteprotein – kvalitet og aminosyrer

Når man snakker om proteinkilder og helse, kommer spørsmålet om proteinkvalitet. Proteinenes verdi (effektivitet) bestemmes av proteinkvalitet og fordøyelighet. Proteinkvalitet refererer til tilgjengeligheten av aminosyrer i proteinet, mens fordøyelighet refererer til hvor godt proteinet kan bli utnyttet. Ulike proteiner har ulik aminosyresammensetning. Det er også forskjeller i hvor lett protein kan fordøyes (spaltes opp til aminosyrer) i kroppen, og hvor lett de kan utnyttes.

Proteinkvalitet  er avgjørende når man vurderer de ernæringsmessige fordelene proteinet kan gi. Det finnes flere måleskalaer og teknikker som brukes til å evaluere proteinkvalitet.

Dette har dog svært liten praktisk betydning om man har et variert kosthold der belgvekster er inkludert. Helsedirektoratet skriver følgende om protein i plantekost på sine nettsider:

«Gode kilder til protein i vegetarkost er bønner, linser, erter, soyaprodukter, korn og fullkornsprodukter, nøtter og frø. Andre vegetabilske matvarer inneholder også protein, men i mindre mengder. Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer. I en variert vegetarkost vil ulike matvarer bidra med ulike aminosyrer slik at proteinkvaliteten blir god.» https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/pass-pa-naringsstoffer-vegetar/

Aminosyrer i planteprotein

Proteiner, enten de er hentet fra poteter eller kjøtt, planter eller dyr, er lange molekyler bestående av kjeder med aminosyrer, også kalt proteinets byggestener. Næringsstoffet spiller en avgjørende rolle i så å si alle biologiske prosesser i kroppen.

Innholdet av aminosyrer per 100 gram spiselig matvare kan du sjekke her https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/naringsamnen/livsmedelsdatabas/aminosyrorper-100g.pdf

Proteinene fra maten, uansett om de hentes fra animalske eller vegetabilske kilder, blir først spaltet opp i tarmsystemet til de enkelte aminosyrer, for så å kunne bli tatt opp i tarmsystemet og transportert videre i blodbanen. Aminosyrene lagres i lever, og brukes til å produsere ulike typer proteiner i menneskekroppen, etter behov. Menneskekroppen bygger sine egne proteiner etter behov av de forskjellige aminosyrene, og i likhet med mange andre næringsstoffer regulerer kroppen dette selv.

Planteprotein gir mer enn nok av essensielle aminosyrer og er sunnere

I alt finnes det ca 20 aminosyrer. Noen aminosyrer kan kroppen produsere selv etter behov, mens andre er vi avhengige av å få gjennom maten vi spiser (de 8/9 essensielle aminosyrene).

Mange tror proteiner kommer fra mat fra dyreriket. Men i virkeligheten er både mennesker og dyr avhengig av å få aminosyrer tilført gjennom maten vi spiser. Det er ikke uten grunn at det importeres mye soya til Norge for å lage kraftfôr både til kuer, sauer, griser og kyllinger.

Med mindre man har et svært lavt energiinntak, er det enkelt å få nok av alle aminosyrer via plantemat.

Blodprøver viser at planter og planteprotein gir nok aminosyrer

Planteprotein er tilstrekkelig. Det er forsket på om de som spiser plantebasert, veganere og vegetarianere får nok aminosyrer, blant annet ved å ta blodprøver og måle mengder av de ulike aminosyrene i blodet. Så lenge kostholdet er variert og dekker behovet for energi, eller kaloriene, så er inntaket av de essensielle aminosyrene også tilstrekkelig.

Aminosyremengdene i blodet til plantespiserne er ikke signifikant ulike mellom veganere og kjøttspisere, og uansett er innenfor normalen, eller noe som heter referanseområdet. Dette viser utregninger fra en stor og kjent studie på europeiske vegetarianere og veganere, EPIC-Oxford. (Schmidt JA, Rinaldi S, Scalbert A, Ferrari P, Achaintre D, Gunter MJ, Appleby PN, Key TJ, Travis RC: Plasma concentrations and intakes of amino acids in male meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans: a cross-sectional analysis in the EPIC-Oxford cohort. European journal of clinical nutrition 2016, 70(3):306-312.)

Det er et faktum at mange av de vanlige matvarer fra planteriket, ikke bare soya, erter og andre bønner, også bidrar til å dekke aminosyrebehovet – inkludert lysin. (Woolf PJ, Fu LL, Basu A: Protein: identifying optimal amino acid complements from plant-based foods. PloS one 2011, 6(4):e18836.) Plantekilder til protein som både poteter og havre alene kan dekke hele dagsbehovet for den essensielle aminosyren lysin, samtidig som kaloriinntaket vil bli liggende godt under 2000 kilokalorier per dag.

Planteprotein og aminosyren lysin

En aminosyre som ofte blir problematisert når det gjelder planteprotein er aminosyren lysin. Det er ikke så mye av den i all plantekost som i mat fra dyreriket, derfor kalles lysin for begrensende aminosyren. For å sikre seg tilstrekkelig inntak av lysin, er det lurt å inkludere belgvekster i kosten – som bønner, erter, linser og kikerter. Soyaprodukter er spesielt god kilde til lysin. Alle nøtter, spesielt gresskarkjerner, samt peanøtter inneholder mye lysin også. Ellers er det en del lysin i havre, brokkoli og poteter, men disse matvarene alene har vanskelig for å sikre nok lysin når de inntas i vanlige mengder. Hummus, gryter, supper, burgere, taco, wok og andre retter med belgvekster er rike på lysin. Les mer om belgvekster her og her (faktaark) Mer forskning om næringsstoffer og tabeller finner du her

Grønne erter inneholder 1,6 – 1,8 gram (1620 – 1800 mg) lysin per 100 gram erter, tørket vekt (18 gram lysin i 1 kg erter). Det er ca 20 – 22 % protein i erter, noe mer i andre belgvekster, opp til 35 – 40 % i soya. Hele Norges befolkning trenger da omtrent 13.520 kilo lysin per dag . Per år trenger Norge 4.813.120 kilo lysin, dvs. 4.813 tonn lysin.

Innhold av lysin i plantekost, i vanlige norske råvarer:

 • Potet inneholder 100 mg lysin per 100 gram potet. Dette betyr at 2,6 kilo poteter vil dekke 100 % av dagsbehovet for lysin. 2,6 kilo poteter gir dermed kun 66 x 2,6 x 10 =1716 kcalorier.
 • Grønne erter, tørkede, inneholder 1620 mg lysin per 100 gram tørkede erter
 • Havre inneholder 600 mg lysin per 100 gram havregryn. Dette betyr at 300 gram havre alene kan dekke dagsbehovet for lysin, og samtidig 1554 kilocalorier – godt under dagsbehovet på ca 2000 kcal per dag
 • Spinat inneholder 88 mg lysin per 100 gram spinat
 • Fisk inneholder ca 1500 mg lysin per 100 gram fisk (sild, makrell og torsk)
 • Hodekål inneholder 72 mg lysin i 100 gram hodekål
 • Gresskarkjerner inneholder 1830 milligram lysin per 100 gram nøtter. Igjen, vil 150 gram gresskarkjerner alene dekke hele dagsbehovet for lysin, med god margin når det gjelder det daglige kaloribehovet på 2000 kilokalorier.

Soyabønner inneholder 2020 mg lysin per 100 gram tørkede soyabønner.

Anbefalt daglig inntak av lysin

Anbefalt daglig inntak av lysin (ifølge myndighetene USA) er 38 mg per kilo kroppsvekt for folk flest, og høyere – 51 mg/kilo kropssvekst per dag – for gravide. 1 person på 70 kilo trenger altså 2,6 gram lysin per dag.  (Kilde: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients) (2002) by the Food and Nutrition Board (FNB) of the Institute of Medicine, p. 680. http://www.nap.edu/read/10490/chapter/12#680)

Kilder om sunne proteinkilder:

 • Song M, Fung TT, Hu FB, et al. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. Published online August 1, 2016.
 • Budhathoki S, Sawada N, Iwasaki M, et al. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. Published online August 26, 2019. doi:10.1001/jamainternmed.2019.2806 Lenke til studien er her
 • Willett, W. et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet (London, England) (2019). doi:10.1016/S0140-6736(18)31788-4
 • Goverment of Canada. Canada`s food guide. (2019).
 • Melina, V., Craig, W. & Levin, S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J. Acad. Nutr. Diet. 116, 1970–1980 (2016).
 • Chen, Z., Glisic, M., Song, M. et al. Dietary protein intake and all-cause and cause-specific mortality: results from the Rotterdam Study and a meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol (2020). https://doi.org/10.1007/s10654-020-00607-6
 • Dietary Reference Values for nutrients. Summary report. European Food Safety Authority (EFSA) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121 side 24
Kilder – norske
 • Totland, T. H. et al. Norkost 3 – En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18–70 år, 2010–11. Helsedirektoratet (2012).
 • Nasjonalt råd for ernæring -Helsedirektoratet. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. (2011). doi:10.1017/S0025315409990737Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje spedbarnsernæring. (2017).
 • Helsenorge.no. Vegetarkost og vegankost: Spedbarn 0-1 år. (2019). Available at: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/spedbarn-0-1-ar.
 • Johansen, N., Kalchenko, T. & Hult, M. Plantebasert kosthold. (Frisk forlag, 2019).