Jod i norsk mat

Jod i mat og matvarer i Norge

Det er svært lite jod i de aller fleste norske matvarer. Kun få matvarer, nemlig torsk, kolje/hyse og sei, altså hvit mager fisk, gir gode mengder jod. Spiser du middagsporsjon av filet av disse 3 ganger per uke, får du nok jod.

Sjekker vi den offentlige matvaretabellen.no og sorterer etter innholdet av jod i mat, ser vi at mesteparten av fiske- og meieriprodukter gir betydelig mindre jod enn de fire utvalgte produktene i melk.no sitt eksempel. Les også: Plantebasert melk (plantemelk, plantedrikk) er likestilt med ku-melk i Norge og internasjonalt. Anbefalinger for små barn og Gryr havredrikk/-melk, like mye jod som i ku-melk, er med i skolelyst

Så lite jod i mat er det i Norge

  • To brødskiver med mager ost, sammen med et beger yoghurt fra «God morgen»-serien og et glass lettmelk gir 54 mikrogram jod – en tredjedel av dagsbehovet for en voksen og en fjerdedel dagsbehovet for en som ammer.
  • En middagsporsjon kokt laksefilet på 150 gram gir kun 10 mikrogram jod – en tiende del av dagsbehovet for en voksen, og enda mindre av dagsbehovet for ei som er gravid eller ammer.
  • Gulost til en skive brød (20 g) gir kun 6 mikrogram jod
  • 200 gram noen merker fiskekarbonader av mager fisk gir 50-100 mikrogram jod, og av fet fisk – enda mindre. Selv med fiskekarbonader til middag sju dager i uka, er risikoen for å få for lite jod fortsatt stor. Les kronikken vår på forskning.no
  • Salt med jod inneholder altfor små mengder

Norges sjømatråd skriver at «det som utgjør størstedelen av det faktiske sjømatkonsumet er bearbeidede produkter av annen fisk, som fiskekaker, fiskegrateng og fiskepinner.» Slike produkter har et langt lavere innhold av jod enn filet av torsk, lyr, kolje eller sei tilberedt fra bunnen og kjøpt i ferskvaredisken. Dette gjelder også meieri, og man kan faktisk få mer jod fra en kopp kaffe enn fra to brødskiver med noen av de mest kjente typene av mager ost. Meieriindustrien påstår at tre porsjoner «jodrike meieriprodukter» daglig kan dekke jodbehovet. Men problemet er at mange magre meieriprodukter er langt ifra så jod-rike som hennes eksempel, ifølge matvaretabellen.no.

det er for lite jod i norsk mat
Det er for lite jod i mat i Norge. Kosttilskudd er løsningen inntil videre. Skjermdump fra matvaretabellen.no