Jod i norsk mat

Jod i mat og matvarer i Norge

Det er svært lite jod i de aller fleste norske matvarer. Kun få matvarer, nemlig torsk, kolje/hyse og sei, altså hvit mager fisk, gir gode mengder av dette næringsstoffet. Spiser du middagsporsjon av filet av disse 3 ganger per uke, får du nok. Ellers er det ikke lett.

Sjekker vi den offentlige matvaretabellen.no og sorterer etter innholdet av jod i mat, ser vi at mesteparten av fiske- og meieriprodukter gir betydelig mindre enn torskefilet, melk og noen typer surmelk/yoghurt/kefir. Les også: Plantebasert melk (plantemelk, plantedrikk) er likestilt med ku-melk i Norge og internasjonalt. Anbefalinger for små barn og Gryr havredrikk/-melk, like mye jod som i ku-melk, er med i skolelyst

Så lite jod i mat er det i Norge

  • To brødskiver med mager ost, sammen med et beger yoghurt fra «God morgen»-serien og et glass lettmelk gir 54 mikrogram jod – en tredjedel av dagsbehovet for en voksen og en fjerdedel dagsbehovet for en som ammer.
  • En middagsporsjon kokt laksefilet på 150 gram gir kun 10 mikrogram – en tiende del av dagsbehovet for en voksen, og enda mindre av dagsbehovet for ei som er gravid eller ammer.
  • Gulost til en skive brød (20 g) gir kun 6 mikrogram
  • 200 gram noen merker fiskekarbonader av mager fisk gir 50-100 mikrogram, og av fet fisk – enda mindre. Selv med fiskekarbonader til middag sju dager i uka, er risikoen for å få for lite jod fortsatt stor. Les kronikken vår på forskning.no
  • Jodberiket salt inneholder altfor små mengder.

Norges sjømatråd skriver at

«det som utgjør størstedelen av det faktiske sjømatkonsumet er bearbeidede produkter av annen fisk, som fiskekaker, fiskegrateng og fiskepinner.»

Slike produkter har et langt lavere innhold av jod enn filet av torsk, lyr, kolje eller sei tilberedt fra bunnen og kjøpt i ferskvaredisken

Dette gjelder også meieri, og man kan faktisk få mer jod fra en kopp kaffe enn fra to brødskiver med noen av de mest kjente typene av mager ost. Meieriindustriens pr-byrå melk.no påstår at tre porsjoner «jodrike meieriprodukter» daglig kan dekke behovet. Men problemet er at mange magre meieriprodukter er langt ifra så jodrike som melk.no sitt eksempel, ifølge matvaretabellen.no.

det er for lite jod i norsk mat
Det er for lite jod i mat i Norge. Kosttilskudd er løsningen inntil videre. Skjermdump fra matvaretabellen.no