ernæring

Ernæring

Kunnskap om ernæring er viktig for å kunne sette sammen et kosthold som ikke bare gir nok næring men også fremmer god helse og forebygger sykdom på sikt. I dag fokuseres det mye på enkelte næringsstoffer og for lite på stoffer i mat som påvirker helsen. Vi vet at kosthold påvirker helsen, noe vi har god evidens (vitenskapelige bevis) for.

E-læring i ernæring fra PAN International

PAN Academy er en online læringsplattform innen ernæring som gjør ernæringskunnskap tilgjengelig for alle. PAN International, har utviklet kurs, faktaark med mer innen ernæring for medisinstudenter og leger. Alle kurs er gratis og åpne for alle.

Omtrent alle som er interessert i å lære hvordan sunn, hel plantebasert kost kan redde liv, behandle og forebygge de mest dødelige ikke-smittsomme sykdommene (NCD) og dempe klimaendringene, er invitert til å ta kursene. Det er fri tilgang.

Artikler om ernæring med kildehenvisninger på norsk

Her under finner du grunnleggende informasjon om ernæring og næringsstoffer: protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og mikroelementer, samt om hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold. I dag er det for høyt inntak av næring som er problemet for folk flest i den vestlige verden. Nordmenn inkludert de minste barna spiser for eksempel en god del mer protein enn det som er behovet. Likevel er det lurt å vite litt om ernæring når man vil spise sunt og plantebasert

Hva er næringsstoffer?

Det finnes to hovedgrupper næringsstoffer: makro-næringsstoffer og mikro-næringsstoffer. Makro-næringsstoffer kalles ellers for energigivende næringsstoffer. Dette er karbohydrater, protein og fett. Mikro-næringsstoffer er vitaminer, mineraler og mikroelementer/sporstoffer.

Ønsker du en fordypningsartikkel innen plantebasert ernæring, kan du lese veileder skrevet hovedsakelig for leger; Plant-Based Diets: A Physician’s Guide, publisert i tidsskriftet for USAs største helseforetak. Veilederen forklarer om næringsstoffer og matvarer, og om fordelene ved et plantebasert kosthold, samt hvordan pasienter med fordel kan legge om til et mer plantebasert kosthold i hverdagen. Faktaark, brosjyrer, foredrag og lenker til retningslinjer og databaser finner du her

jod -mangel- jodtilskudd

Jod

Jod er et sporstoff som må tilføres med kosten, og er viktig for normalt stoffskifte (forbrenning) og utvikling av nervesystemet hos foster og barn. 80 prosent av norske gravide, samt mange andre nordmenn, får i seg for lite. Helsemyndigheter anbefaler derfor både beriking av norske matvarer og salt. Inntil videre er tilskudd (tabletter/kosttilskudd) viktig.

Overgangsalder mat symptomer

Overgangsalder, symptomer, mat og kosthold

Overgangsalder hos kvinner kan gi mange symptomer og tegn. Blødninger, humørsvingninger, muskelsmerter og hovne bryster. Kosthold kan være gunstig for å lindre symptomene. Dette ifølge en oppsummering fra Experimental Biology 2016 Meeting publisert i tidsskriftet The FASEB Journal. Bakgrunnen for studien er at tidligere forskning har vist at høyt inntak av mat fra planteriket er assosiert med færre og mindre alvorlige menopausale symptomer.

Jod i norsk mat

Ernæringsrådet anbefaler jodberiking av mat og salt

Jodberiking har vært gjort og anbefalt i mange land i flere tiår. Vitenskapskomiteen for mat og miljø lanserte i 2020 en viktig rapport – en egen risikovurdering om beriking av brød og salt. Bakgrunnen er at over halvparten norske gravide, samt stor andel andre kvinner i fruktbar alder og 13-åringer, får for lite jod i kosten.

mat bedre søvn

Mat for bedre søvn: mer plantekost og mindre dyrefett

Hva slags mat kan gi bedre søvn? Et sunnere kosthold kan være løsningen mot dårlig, overfladisk søvn. Et mer plantebasert kosthold, med hele, ikke-raffinerte matvarer fra planteriket som belgvekster, fullkorn, grønnsaker, frukt, bær og nøtter, og mindre meieriprodukter og rødt kjøtt kan hjelpe for å sove bedre, ifølge en ny studie.