ernæring

Ernæring

Kunnskap om ernæring er viktig for å kunne sette sammen et kosthold som ikke bare gir nok næring men også fremmer god helse og forebygger sykdom på sikt. I dag fokuseres det mye på enkelte næringsstoffer og for lite på stoffer i mat som påvirker helsen. Vi vet at kosthold påvirker helsen, noe vi har god evidens (vitenskapelige bevis) for.

E-læring i ernæring fra PAN International

PAN Academy er en online læringsplattform innen ernæring som gjør ernæringskunnskap tilgjengelig for alle. PAN International, har utviklet kurs, faktaark med mer innen ernæring for medisinstudenter og leger. Alle kurs er gratis og åpne for alle.

Omtrent alle som er interessert i å lære hvordan sunn, hel plantebasert kost kan redde liv, behandle og forebygge de mest dødelige ikke-smittsomme sykdommene (NCD) og dempe klimaendringene, er invitert til å ta kursene. Det er fri tilgang.

Artikler om ernæring med kildehenvisninger på norsk

Her under finner du grunnleggende informasjon om ernæring og næringsstoffer: protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og mikroelementer, samt om hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold. I dag er det for høyt inntak av næring som er problemet for folk flest i den vestlige verden. Nordmenn inkludert de minste barna spiser for eksempel en god del mer protein enn det som er behovet. Likevel er det lurt å vite litt om ernæring når man vil spise sunt og plantebasert

Hva er næringsstoffer?

Det finnes to hovedgrupper næringsstoffer: makro-næringsstoffer og mikro-næringsstoffer. Makro-næringsstoffer kalles ellers for energigivende næringsstoffer. Dette er karbohydrater, protein og fett. Mikro-næringsstoffer er vitaminer, mineraler og mikroelementer/sporstoffer.

Ønsker du en fordypningsartikkel innen plantebasert ernæring, kan du lese veileder skrevet hovedsakelig for leger; Plant-Based Diets: A Physician’s Guide, publisert i tidsskriftet for USAs største helseforetak. Veilederen forklarer om næringsstoffer og matvarer, og om fordelene ved et plantebasert kosthold, samt hvordan pasienter med fordel kan legge om til et mer plantebasert kosthold i hverdagen. Faktaark, brosjyrer, foredrag og lenker til retningslinjer og databaser finner du her

ernæring næringsstoffer

Næringsstoffer

Næringsstoffer er protein, fett, karbohydrat, vitaminer, mineraler og sporstoffer. I plantekost kommer disse i en spesielt gunstig innpakning: kostfiber, fruktsyrer og et par hundre ulike bioaktive plantestoffer som beskytter mot sykdom på mange ulike måter. Belgvekster, nøtter, fullkorn, grønnsaker, frukt og bær er sunne og gode kilder til næring.

80 % gravide for lite jod

80 % gravide i Norge får lite jod med kosten

Over halvparten norske gravide får i seg altfor lite jod med kosten. Halvparten norske gravide har et faretruende lavt inntak av jod. WHO anbefaler jod-tilskudd inntil staten har igangssatt jodisering av salt. Nasjonalt råd for ernæring oppfordrer staten til å tilsette mer jod i alt norsk matsalt. Det er kommet flere studier allerede, og to nye studier er rett rundt hjørne.

Vitenskap og forskning om plantebasert kosthold

Hva er kildekritikk om mat, kosthold og helse, og pålitelige kilder

Kildekritikk når det gjelder mat og helse er viktig. Oppsummert forskning om kosthold og helse gjøres med jevne mellomrom av ulike store fagpaneler som Nordisk ministerråd, forskere ved Harvard Universitet og WCRF. Det er per i dag publisert omtrent to millioner studier om kosthold og helse siden 1960-tallet. Derfor er det viktig med regelmessig oppsummering av forskningen innenfor de ulike emnene.