ernæring

Ernæring

Kunnskap om ernæring er viktig for å kunne sette sammen et kosthold som ikke bare gir nok næring men også fremmer god helse og forebygger sykdom på sikt. I dag fokuseres det mye på enkelte næringsstoffer og for lite på stoffer i mat som påvirker helsen.

E-læring i ernæring fra PAN International

PAN Norge er en del av PAN International, som har utviklet kurs, faktaark med mer innen ernæring for medisinstudenter og leger. Alle kurs er gratis og åpne for alle.

PAN Academy er en helt ny online læringsplattform innen ernæring som gjør ernæringskunnskap tilgjengelig for alle. Vi vet at kosthold har stort potensial til å påvirke helsen. Samtidig blir opplæring av medisinstudenter og annet helsepersonell i kosthold og ernæring ofte underprioritert. PAN har som oppgave å endre denne ubalansen ved å tilby vår ernæringskunnskap gratis til medisinstudenter, leger og helsepersonell. Med denne kunnskapen kan du bli enda bedre til å støtte pasientene dine til å gjøre mer informerte valg av mat for bedre helse.

PAN sine undervisningstilbud er ikke bare for medisinske fagfolk. Omtrent alle som er interessert i å lære hvordan sunn, hel plantebasert kosthold kan redde liv, behandle og forebygge de mest dødelige ikke smittsomme sykdommene (NCD) og dempe klimaendringene, blir invitert til å ta kursene.

Online gratis kurs om ernæring fra PAN Academy, på engelsk

Fri tilgang
Utdanningskursene våre er gratis for alle å lese. Delt i moduler på ulike ernæringsmedisinske emner. Lett å følge videotimer. Quizzer for å sette din kunnskap på prøve.

Vitenskapsbasert
Vårt team av ernæringsforskere og leger bruker den nyeste vitenskapelige data for å sikre at kursinnholdet er nøyaktig og oppdatert.

Flere fordeler for medlemmer
Eksklusiv tilgang til ytterligere PAN Academy -ressurser, inkludert nedlastbare «jukseark» med de viktigste faktaene fra hver modul, kursbevis, qu

Artikler om ernæring med kildehenvisninger på norsk fra PAN Norge

Her under finner du grunnleggende informasjon om ernæring og næringsstoffer: protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og mikroelementer, samt om hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold. I dag er det for høyt inntak av næring som er problemet for folk flest i den vestlige verden. Nordmenn inkludert de minste barna spiser en god del mer protein enn det som er behovet. Likevel er det lurt å vite litt om ernæring når man vil spise sunt og plantebasert

Hva er næringsstoffer?

Det finnes to hovedgrupper næringsstoffer: makro-næringsstoffer og mikro-næreingsstoffer. Makro-næringsstoffer kalles ellers for energigivende næringsstoffer. Dette er karbohydrater, protein og fett. Mikro-næringsstoffer er vitaminer, mineraler og mikroelementer/sporstoffer.

Ønsker du en fordypningsartikkel innen plantebasert ernæring, kan du lese veileder skrevet hovedsakelig for leger; Plant-Based Diets: A Physician’s Guide, publisert i tidsskriftet for USAs største helseforetak. Veilederen forklarer om næringsstoffer og matvarer, og om fordelene ved et plantebasert kosthold, samt hvordan pasienter med fordel kan legge om til et mer plantebasert kosthold i hverdagen. Faktaark, brosjyrer, foredrag og lenker til retningslinjer og databaser finner du her

Overgangsalder mat symptomer

Overgangsalder, symptomer, mat og kosthold

Å velge et vegansk (100% plantebasert) kosthold kan være gunstig for å lindre symptomer i overgangsalderen. Dette ifølge en oppsummering fra Experimental Biology 2016 Meeting publisert i tidsskriftet The FASEB Journal. Bakgrunnen for studien er at tidligere forskning har vist at høyt inntak av mat fra planteriket er assosiert med færre og mindre alvorlige menopausale symptomer.

mat bedre søvn

Mat for bedre søvn: mer plantekost og mindre dyrefett

Hva slags mat kan gi bedre søvn? Et sunnere kosthold kan være løsningen mot dårlig, overfladisk søvn. Et mer plantebasert kosthold, med hele, ikke-raffinerte matvarer fra planteriket som belgvekster, fullkorn, grønnsaker, frukt, bær og nøtter, og mindre meieriprodukter og rødt kjøtt kan gjøre søvnen bedre, ifølge en ny studie.