ernæring næringsstoffer

Ernæring

Kunnskap om ernæring er viktig for å kunne sette sammen et kosthold som ikke bare gir nok næring men også fremmer god helse og forebygger sykdom på sikt. I dag fokuseres det mye på enkelte næringsstoffer og for lite på stoffer i mat som påvirker helsen.

Artikler om ernæring på norsk fra PAN Norge

Her under finner du grunnleggende informasjon om ernæring og næringsstoffer: protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og mikroelementer, samt om hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold. I dag er det for høyt inntak av næring som er problemet for folk flest i den vestlige verden. Nordmenn inkludert de minste barna spiser en god del mer protein enn det som er behovet. Likevel er det lurt å vite litt om ernæring når man vil spise sunt og plantebasert

Hva er næringsstoffer?

Det finnes to hovedgrupper næringsstoffer: makro-næringsstoffer og mikro-næreingsstoffer. Makro-næringsstoffer kalles ellers for energigivende næringsstoffer. Dette er karbohydrater, protein og fett. Mikro-næringsstoffer er vitaminer, mineraler og mikroelementer/sporstoffer.

Ønsker du en fordypningsartikkel innen plantebasert ernæring, kan du lese veileder skrevet hovedsakelig for leger; Plant-Based Diets: A Physician’s Guide, publisert i tidsskriftet for USAs største helseforetak. Veilederen forklarer om næringsstoffer og matvarer, og om fordelene ved et plantebasert kosthold, samt hvordan pasienter med fordel kan legge om til et mer plantebasert kosthold i hverdagen. Faktaark, brosjyrer, foredrag og lenker til retningslinjer og databaser finner du her

Læremateriell innen ernæring fra PAN International

PAN Norge er en del av PAN International, som har utviklet kurs, faktaark med mer innen ernæring for medisinstudenter og leger. Alle kurs er gratis og åpne for alle.

PAN Academy er en helt ny online læringsplattform innen ernæring som gjør ernæringskunnskap tilgjengelig for alle. Vi vet at kosthold har stort potensial til å påvirke helsen. Samtidig blir opplæring av medisinstudenter og annet helsepersonell i kosthold og ernæring ofte underprioritert. PAN har som oppgave å endre denne ubalansen ved å tilby vår ernæringskunnskap gratis til medisinstudenter, leger og helsepersonell. Med denne kunnskapen kan du bli enda bedre til å støtte pasientene dine til å gjøre mer informerte valg av mat for bedre helse.

PAN sine undervisningstilbud er ikke bare for medisinske fagfolk. Omtrent alle som er interessert i å lære hvordan sunn, hel plantebasert kosthold kan redde liv, behandle og forebygge de mest dødelige ikke smittsomme sykdommene (NCD) og dempe klimaendringene, blir invitert til å ta kursene.

Flere kurs om ernæring og helse fra PAN Academy, på engelsk

FRI TILGANG
Utdanningskursene våre er gratis for alle å lese.

  • Fokuserte moduler på ulike ernæringsmedisinske emner
  • Lett å følge videotimer
  • Quizzer for å sette din kunnskap på prøve

VITENSKAPSBASERT
Vårt team av ernæringsforskere og leger bruker den nyeste vitenskapelige data for å sikre at kursinnholdet er nøyaktig og oppdatert.

EKSTRA FOR MEDLEMMER
PAN-medlemmer får eksklusiv tilgang til ytterligere PAN Academy -ressurser, inkludert:

  • Nedlastbare «jukseark» med en oppsummering av de viktigste faktaene fra hver modul
  • Siste quiz for hver modul
  • Kursavslutningsbevis for bruk i din faglige utvikling og for å bevise at du har fullført kursene
  • I tillegg får du flere medlemsfordeler
Proteinrik mat

Proteinrik mat

Proteinrik mat er bønner, erter, linser, havre, mandler, peanøtter og mye annen mat. Protein finnes i alle matvarer/råvarer, unntatt sukker, olje og noen typer godteri. Vi behøver 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Her finner du liste over proteinrik mat som er sunnest og som metter godt.

Treningsmat

Treningsmat

Treningsmat bør være sunn og fremme god restitusjon, og ikke bare næringsrik. Jo mer av sunn plantekost er det i kosten til idrettsutøvere, jo bedre. Aminosyren leucin er spesielt gunstig for god muskelvekst. Når det gjelder protein – treningsmat for muskeloppbygging, er det viktig å huske at muskler ikke klarer å ta opp særlig mer enn 20 gram protein per et måltid. Proteinoverskudd lagres som fett på kroppen eller blir til glukose.

vegansk-trening

Fakta og myter om protein

Den vanligste myten er at planteprotein har dårligere kvalitet. Og at protein fra kjøtt og melk er best og sunnest. Protein er viktig, men for mye protein, spesielt fra dyreriket, kan fort bli helseskadelig.

Riktig sammensatte plantebaserte dietter er velegnet for barn

Kostråd for barn som har plantebasert, vegansk og vegetarisk kosthold

Det er bred faglig enighet om at et riktig sammensatt plantebasert kosthold, også vegansk og vegetarisk kosthold, er velegnet for barn. Pålitelig kilde til vitamin B12, jod og vitamin D er nødvendig til barn som får vegankost, samt for mødre som ammer. Spedbarn har også behov for marine omega-3 fettsyrer EPA og DHA, noe som kan gis i form av algeoljer hvis mor ikke ammer.