nyresvikt kosthold

Systematisk oversikt 2023: vegetarkost ved nyresykdom

Personer med nyresykdom viser forbedret nyrefunksjon hvis de følger plantebaserte/ vegetariske kosthold, sammenlignet med de som inkluderer kjøtt i kosten sin. Dette er ifølge en systematisk litteraturgjennomgang publisert i tidsskriftet BMC Nephrology.

Selv om det trengs mer forskning, er forskernes konklusjon at denne gjennomgangen viser at vegetarisk kost kan forbedre nyrefunksjonen og forsinke sykdomsforløpet hos personer med nyresykdom. Link til studien finner du her. Forskerne konkluderer:

Conclusions: The findings collected in this systematic review suggest that a vegetarian diet improves renal filtration function in CKD patients. Therefore, it seems essential to conduct further research involving the impact of the diet on the progression of CKD.”

Bakgrunn

Et vegetarisk kosthold er et populært alternativ til det “uformelle”vanlige” kostholdet – det anses som sunt, og har vist seg å ha en positiv effekt på hjerte- og karhelsen. Progresjon av kronisk nyresykdom (CKD) er et stort problem i helsevesenet, og utgjør en ledende dødsårsak for 1,5 % av den globale befolkningen. Målet med denne systematiske gjennomgangen var å undersøke den potensielle effekten av et vegetarisk kosthold på nyrefunksjonen hos CKD-pasienter.

Tidligere forskning (2019) har også vist at plantebaserte kostholdstyper reduserer risikoen for å utvikle nyresykdom. Her konkluderer forskerne:

Conclusions: Higher adherence to healthy plant-based diets and a vegetarian diet was associated with favorable kidney disease outcomes.”

Les også: Nyresvikt og kosthold

Kilder:

Świątek Ł, Jeske J, Miedziaszczyk M, Idasiak-Piechocka I. The impact of a vegetarian diet on chronic kidney disease (CKD) progression – a systematic review. BMC Nephrol. 2023;24(1):168. Published 2023 Jun 12. doi:10.1186/s12882-023-03233-y

Kim H, Caulfield LE, Garcia-Larsen V, et al. Plant-Based Diets and Incident CKD and Kidney Function. Clin J Am Soc Nephrol. 2019;14(5):682-691. doi:10.2215/CJN.12391018

Les også: Kilder om vegetarisk kosthold og helse