Fiberrikt kosthold reduserer risiko for artrose (leddgikt)

Plantekost og trening mot stivhet og smerter ved slitasjegikt (Walrabenstein m.fl. 2023, rct)

Personer med slitasjegikt får symptomlindring, nemlig mindre smerter og stivhet, og bedre bevegelighet, dersom de velger plantebasert kosthold og beveger seg mer. Dette er et resultat av et multidisiplinært livsstilsprogram (Walrabenstein, 2023, rct) for metabolsk syndrom-assosiert slitasjegikt: den randomiserte kontrollerte studien “Planter for ledd”.

Studien er publisert i tidsskriftet Osteoarthritis Cartilage.

Forskerne randomiserte 66 personer til enten å spise plantebasert, øke fysisk aktivitet og delta i et program for å redusere stress, eller til å bli fulgt som vanlig. Etter 16 uker ble det funnet at gruppen med livsstilsendringer viste redusert smerte, redusert stivhet og forbedret fysisk funksjon. I tillegg gikk de ned 4 kg og forbedret blodsukkeret og kolesterolnivået.

Intervensjonsgruppen gikk også ned mer i vekt (-5 kg), fettmasse (-4 kg) og midjeomkrets (-6 cm) sammenlignet med kontrollgruppen. PROMIS® fatigue, smerteinterferens, CRP, HbA1c, fastende glukose og LDL forbedret seg i intervensgruppen versus kontrollgruppen, mens andre PROMIS®-mål, blodtrykk, HDL og triglyserider ikke skilte seg signifikant mellom gruppene.

Også tidligere forskning viser at sunt kosthold er viktig for å gå ned i vekt – les mer her

Studien bekrefter tidligere forskning som viser at et plantebasert kosthold kan redusere symptomer på slitasjegikt (se her).

“Conclusion: The “Plants for Joints” lifestyle program reduced stiffness, relieved pain, and improved physical function in people with hip or knee MSOA compared to usual care.”

Kilder: Walrabenstein W, Wagenaar CA, van de Put M, et al. A multidisciplinary lifestyle program for metabolic syndrome-associated osteoarthritis: the “Plants for Joints” randomized controlled trial [published online ahead of print, 2023 Jun 14]. Osteoarthritis Cartilage. 2023;S1063-4584(23)00826-9. doi:10.1016/j.joca.2023.05.014 Link til studien finner du her.

Clinton CM, O’Brien S, Law J, Renier CM, Wendt MR. Whole-foods, plant-based diet alleviates the symptoms of osteoarthritis. Arthritis. 2015;2015:708152. doi:10.1155/2015/708152 lenke