Sunn påskemeny - bilde fra vegetarentusiast.no

Sunn og grønn påske! 2023

God påske – med grønnere og sunnere påskefrokost, middag, sjokolade og fyll til påskeegget i 2023! Lag omelett og eggerøre uten egg, tur-kakao med plantemelk, hjemmelagd mørk sjokolade og mettende indiske vegetargryter.

Sjekk vår samling av oppskrifter til påskesjokolade, turmat, påskefrokost og påskeegg her

Plantebasert påskemat - sunt, godt og bærekraftig
Plantebasert påskemat – sunt, godt og bærekraftig. Bilde: veganmisjonen.com

Sunn omelett og eggerøre – bruk tofu eller kikertmel

Kikertmel og tofu kan brukes istedenfor egg i omelett og eggerøre. Prøv omelett av kikertmel og valgfrie grønnsaker – fra Grønn Matportal

Eggerøre av tofu – fra Hanne-Lene Dahlgren https://vegetarentusiast.no/veggerore/

Eggerøre av tofu – fra Hanne-Lene Dahlgren klikk her

Sjekk flere tips på Hanne-Lenes nettside Vegetarentusiat.no

Kostråd om egg i 2021: Lurt å begrense

Å spise mer enn 2 egg per uke øker risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hos dem som har diabetes og andre risikofaktorer som røyk, overvekt, alder over 55, kjønn (menn) og arvelig belastning. Mange etater oppfordrer, på bakgrunn av mange relevante studier, til å begrense egg og kolesterol fra kosten (kolesterol finnes kun i mat fra dyr, og spesielt mye i egg, smør og ost). EAT-Lancet gir begrensning på 1,5 egg per uke, mens Danmarks kostråd 2021 sier at: “2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.

Les om egg og åreforkalkning her

Istedenfor egg i baking kan du bruke banan, linfrø, soyayoghurt, potetmel, kikertmel kan brukes i baking.

Mari Hult veileder deg her på Vegetarbloggen.no hvordan lage mat uten egg.

Lag sunn og proteinrik omelett av kikertmel!

omelett uten egg av kikertmel
Denne oppskriften er fra Grønnmatportal. Bilde fra boken Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Ingredienser til 3-4 omeletter:

  • 2 dl kikertmel (internasjonale butikker, helsekost, se bilde lenger nede i innlegget)
  • 2 dl vann
  • 1/2 dl næringsgjær
  • 1-2 ts svart salt (kan byttes ut med vanlig salt i litt mindre mengde, men da forsvinner eggesmaken, blir godt uansett)
  • pepper, persille, litt løkpulver, hvitløkspulver, alt du vil som setter god smak. Min favoritt er løkpulver og persille
  • Valgfrie småhakkede grønnsaker, vegansk revet ost, veganske pølsebiter, hva du enn vil!

Se oppskrift på kikertomelett – deilig frokost i farta – Grønn Matportal (gronnmatportal.no)

Lag sunn kakao med plantemelk til påsketur – klikk her for oppskrifter

Lag kakao med havremelk, mandelmelk eller soyamelk, og med mørk sjokolade! Mørk sjokolade, nøtter og tørket frukt kan også pakkes inn i tursekken. Plantemelk gir sunne plantestoffer. Havremelk gir kostfiber og betaglukaner – stoffer som er bra for tarmen og som senker kolesterolet. I motsetning til fete meieriprodukter som både er rike på mettet fett og kolesterol.

Røkelaks av gulrøtter – til påskefrokost

Røkelaks lagd av gulrøtter, fra Veganmisjonen.com

(nok til ca 10 brødskiver)
300 g gulrot (= ca 3 stk)
1 noriark, revet i biter
3 ss soyasaus
1 ss olivenolje
1,5 ts liquid smoke
1,5 ts tørket dill

Veganmisjonens oppskrift på gulrot-laks er her

Påskegodt: Appelsin-desserter og mørk sjokolade

Påskesjokolade-MariHult-Vegetarbloggen.no
Påskesjokolade, oppskrift og bilde fra Mari Hult-Vegetarbloggen.no https://www.vegetarbloggen.no/2022/04/11/appelsinsjokolade/

Appelsinsjokolade 50 g kakaomasse, 25 g kakaosmør, 0,5 appelsin (kun skallet), 20 g kokosblomstsirup, 0,5 ts vaniljepulver, 0,25 ts appelsinolje.

Sjekk oppskrift på påskesjokolade her på vegetarbloggen.no

Oppskrift fra MasalaMagic https://www.instagram.com/masalamagic/ Masalamagic lager og leverer egen plantebasert indisk serie til Meny, Kiwi, Spar, Extra, Mega & Obs. 

Sunn dessert til påske – 3 ingr. – yoghurt, mango og nøtter

Prøv denne sunne og enkle iskaken – som du fort lager av planteyoghurt (eventuelt meieri-yoghurt), hakkede nøtter og mangopure. Se oppskriften på Instagram og på Youtube Det er kun 3 i ngredienser: ½ l yoghurt etter ønske, ½ l mango puré (MasalaMagic har et eget produkt, og du kan også lage den selv av fersk eller fryst mango), Cashewnøtter / pistasjnøtter.

Se oppskriften på Instagram og på youtube

Fremgangsmåte : Bland yoghurt og mangopuré. Legg hakkede nøtter i bunnen av en rund kakeform og hell over blandingen. Sett i fryseren over natten eller til alt har stivnet. Pynt med mango puré og nøtter ved servering.

Vegetar påskemiddag: Indiske vegetargryter og linsesuppe i påskefarger!

Bilde: Josefin Linder, kilde: MasalaMagic; Magien i det indiske kjøkken (Niru Kumra)
Bilde: Josefin Linder, kilde: MasalaMagic; Magien i det indiske kjøkken (Niru Kumra)

Kjøtt kan erstattes med belgvekster, også i påsken. Hva med mettende indiske vegetargryter med linser, bønner og kikerter i påsken? Bruk gjerne ferdige krydderblandinger som curry-paste og garam masala for å gjøre det (enda) enklere.

oppskriften fra Niru Kumra og ferdiglagd curry paste på glass. Hun er forfatter av kokeboken «Indisk mat på norske fat» og grunder bak Masalamagic.

Enda enklere linsesuppe – bruk curry paste, for eksempel fra MasalaMagic

Erstatt mesteparten av krydderne med curry paste når du lager linsesuppe. Linsesuppe er lett og rask å lage, også hvis du lager alt fra bunnen av. Bruk denne oppskriften fra Niru Kumra og ferdiglagd curry paste på glass. Hun er forfatter av kokebøkene Indisk mat på norske fat og MasalaMagic – Magien i det indiske kjøkken, og grunder bak Masalamagic.

Linser, bønner og erter er en god erstatning for kjøtt. De er rike på protein og essensielle aminosyrer, samt jern, sink, selen og andre næringsstoffer. Røde linser behøver ikke bløtlegging (kun god skylling) og har kort koketid. Røde linser får du kjøpt nesten overalt i Norge i 2023.

Se oppskrift på enkel linsesuppe med curry paste fra MasalaMagic

Tilbehør: papadam med eller uten krydderbasmatirisnan og chutney

Spennende indiske krydder i påskefarger

Golden milk – med gurkemeie og ingefær – oppskrift fra Niru Kumra

Golden milk er blitt veldig populær i Norge. Dett er en varmende drikk som lindrer symptomer ved forkjølelse. Golden milk er godt og spicy og kan gjerne drikkes når man er frisk også. 

Sjekk oppskriften her og les mer om gurkemeie her på  nirusverden.com/

Oslo Vegetarfestival 27.-28. mai (lørdag og søndag) 2023, Kubaparken

Ellevte år på rad åpner Oslo Vegetarfestivalen. I år er det Klima- og miljøminister Espen Barth-Eide som står for åpningen. Kl.11.00–18.00 hver dag, i Kubaparken (ved Vulkan), ved Maridalsveien 19, 0178 Oslo

Kjøp billett her https://tikkio.com/tickets/30345-oslo-vegetarfestival-2023

plantekjøtt - flow foods-sunn-grillmat
Plantebasert kjøtt fra FlowFood – deig, burgere – kjøtterstatningesprodukter av norske råvarer

Hva er bedre og sunnere: vegetarpølser eller kjøttpølser?

Det er et faktum at hel plantekost, altså ikke-prosessert, er det sunnest, og mye sunnere enn vegetariske kjøtterstatninger som er lagd av såkalt isolert planteprotein. Men når man sammenligner med tilsvarende kjøttprodukter (som både er ultraprosessert og kategorisert som sikkert kreftfremkallende) – hva er verst da?

Les mer her Kjøtterstatninger: sunnere enn kjøtt? og  Mattilsynets rapport : Like mye protein som i kjøtt og enda mer jern enn i kjøtt!

å spise bærekraftig sunt næringsrikt
Det er lett å vite om man spiser bærekraftig! Å spise bærekraftig, altså mer grønnsaker og mindre kjøtt, er sunt næringsrikt (Photo by Magda Ehlers on Pexels)

Hvordan spise mer bærekraftig og næringsrikt?

Noen spør om grønnsaker, erter og fullkorn er virkelig mer areal-effektive og miljøvennlige enn kjøtt og meieri, siden “det er mer protein i en kilo kjøtt enn i en kilo kål og kålrot”. Les om dette her: Hvordan spise næringsrikt og næringstett?

Til tross for at nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein som man behøver, inkludert alle de essensielle aminosyrene, er protein-bekymringer ved redusert kjøttforbruk et stadig aktuelt tema.

Foredrag om norskdyrket planteprotein
Foredrag om norskdyrket planteprotein

Sjekk presentasjon om protein Foredrag om norskdyrket planteprotein og redusert kjøttforbruk.