Skjermdump Dagsnytt 18

Dagsnytt 18 – debatt om plantekjøtt vs. kjøttprodukter

Er vegetariske og veganske kjøttdeig, pølser og burgere sunnere og bedre enn tilsvarende kjøttprodukter? Svaret er ja – entydig! Dette var tema i Dagnytt Atten 7. februar 2023. Leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen stiller opp til debatten i Dagsnytt 18 den 7. februar.(lenken er her https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202302/NNFA56020723/avspiller , se fra kl.18.50, siste innlegg i Dagnytt Atten 7. februar 2023)

Slike kjøttprodukter – salami, alle typer skinke, kjøttdeig tilsatt salt, bacon, pølser o.l. – er, i mots. til plantebaserte alternativer, overbevisende kreftfremkalende for mennesker (såkalt karsinogen gruppe 1, og dette er anerkjent av verdens ledende kreftforskere, WHO, Harvard Universitet, norske og USAs kreftforeninger – for å nevne noen).
I tillegg er mye av slike kjøttprodukter ultraprosessert.

Når det gjelder plantekjøtt-produkter, såkalte kjøtterstatninger – kan disse være ultraprosessert, her er det stor variasjon fra produkt til produkt.

Men ingen av plantekjøtt-produkter er kreftfremkallende – i motsetning til ferdigprodukter av kjøtt. Nesten alle ferdige kjøttprodukter i norske butikker – både altså salami, alle typer skinke, kjøttdeig tilsatt salt, bacon, pølser o.l.) er bearbeidet kjøtt, altså overbevisende kreftfremkallende. Les mer om dette her Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt og sjekk fra store og seriøse fagpanel sier om kjøtt.

Og hva med næringsinnholdet i veganske pølser, vegetarkjøttdeig o.l.?

Her er Mattilsynets rapport soleklar: Like mye protein som i kjøtt og enda mer jern enn i kjøtt! Ikke minst er vegetarpølser og vegankjøttdeig kilde til kostfiber – et stoff som er helsefremmende og som kun finnes i planter.

Takk til @DagsnyttAtten og @Sigrid Sollund

Nationen meldte at plantebasert kjøttdeig og skinke er nå billigere enn kjøttprodukter fra dyr. Og stiller spørsmål om næringsinnholdet og sunnheten ved plantekjøtt. Takk derfor til Dagsnytt 18, NRK og programlederen Sigrid Sollund for å sette dette viktige temaet på agendaen! Det er flere myter om protein, jern, kjøtt, vegetarprodukter og helsen. Det er derfor viktig med opplysning. Takk også til @Birger Svihus som stilte opp!

Se gjerne debattinnlegget her – kl.18.50. Det er siste innlegg i Dagsnytt Atten den 7. februar 2023, lenken er her https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202302/NNFA56020723/avspiller , se fra kl.18.50, siste innlegg i Dagnytt Atten 7. februar 2023.

I 2023 er det bred faglig enighet om at et sunt kosthold, med mer plantekost og mindre kjøtt kan løse vår tids største folkehelse- og klimautfordringer. Selv om plantekjøtt er ikke like sunt som råvarene – erter , bønner, raps, gresskarkjerter o.a. – er disse sunne i forhold til salami, skinke, kjøttdeig (tilsatt salt) o.a. kjøttprodukter i våre butikker.