God jul 2022! Sunne mattips og tilbakeblikk

Vi i PAN Norge (som dessuten snart skifter navn til norsk) ønsker deg god, fredelig, grønn jul, juleferie og nytt år! Med mye sunn, planterik julemat. Sjekk noen tips til sunn julemat her Vegetar, vegansk julemat – velg sunt, godt og grønt! og Julebakst og julegodt, sunt, uten sukker – 12 oppskrifter. Les også: Kjøtterstatninger: sunnere enn kjøtt?

Vegansk julestek
Vegansk julestek fra Veganmisjonen.com – feststek av sopp og grønne erter er sunt, mettende og lettvint! Bilde: Jane Johansen

Nye fellesnordiske kostråd, NNR 2022, er like rundt hjørnet. Disse blir trolig en god del plantebasert. Kjøttindustrien er faktisk enig angående helsen, men virker å være bekymret. Les her hva Norges fremste fagmiljøer svarer til kjøttindustriens her: Kjøttindustrien må slutte å motarbeide et sunnere og mer bærekraftig kosthold. Aftenposten.no Skrevet av Thomas Cottis, høyskolelektor i landbruk og klimakunnskap, Høyskolen i Innlandet, og Lars T. Fadnes, lege, professor ved Universitet i Bergen og leder for forskningsgruppe ved Haukeland universitetssykehus.

Vi har sendt innspill, holdt foredrag, skrevet flere innlegg og bidratt til medieoppslag

Oktober var internasjonal vegetarmåned, november – vegansk måned. I denne anledningen holdte vi to foredrag: På Trømsø VegFest og Oslo Vegansamfunn sin feiring av Verdens Vegandag.Foredraget var om dette emne: Foredrag om norskdyrket planteprotein og kjøttkutt

Tidligere i år har vi sendt Innspill til NNR-2022 kapittel om vitamin B12 og Folkehelsemelding 2023 – innspill fra PAN (Physicians Association for Nutrition) Norge og til DFØ Høringsinnspill – krav til klimavennlig mat i anskaffelser av måltidstjenester

Noen av våre mediebidrag

Kjøttkutt eller vegansk kost er et sunt og enkelt valg. Det er enkelt for leger å gi praktisk informasjon om hvordan man kan sette sammen et vegansk kosthold som er sunt og næringsrikt. Dagens Medisin

Marit Kolbys matideologi er ikke basert på vitenskap, Morgenbladet og Manglende logikk om evolusjon og kjøtt – Morgenbladet .

Se også intervju i Morgenbladet med leder i PAN Norge og med flere kjente fagpersoner: Kjøttdebatt og pseudovitenskap

Hvorfor er vi så redde for e-stoffer? Forskersonen.no

Markeringer

September var internasjonal Alzheimers-måned. Vi har stadig flere vitenskapelige bevis på at demens og andre hjerte- og karsykdommer kan forebygges med et sunnere kosthold og livsstil. Samt at planterikt kosthold, med mindre kjøtt, kan forebygge flere sykdommer inkludert demens, og er gunstig for miljøet. Flere innlegg om dette tema ble delt på sosiale medier.

Vil du og familien spise vegetarisk? Sjekk ut disse bøkene

Boken Fra liten til stor går i dybden på plantebasert ernæring – og passer til alle – både liten og stor.

Boken er skrevet av master i ernæring Nina Johansen, lege og professor Lars Thore Fadnes og Cathrine Birkeland som har spesialisert seg på sunne barne- og familievennlige oppskrifter. Les mer om boken og se illustrasjoner her

En annen bok vi anbefaler heter Plantebasert kosthold

Denne er skrevet av master i samfunnsernæring Nina Johansen, lege Tanja Kalchenko og Mari Hult i Vegetarbloggen.no. les mer om boken her og kjøp boken her

boken plantebasert kosthold Johansen Kalchenko Hult Frisk Forlag
Gi boken Plantebasert kosthold i gave! Boken Plantebasert kosthold er en god praktisk guide til plantebasert kosthold: matvarer, næringsstoffer, innkjøp, planlegging av kosthold og kjøkkenrutiner, og oppskrifter! Vil du holde deg frisk og spise grønnere/sunnere – burde du ha boken

Planterikt kosthold og mindre kjøtt beskytter mot demens

Middelhavskost inneholder mye vegetarmat. Her er det en god del mindre kjøtt og meieriprodukter enn det er i norsk ksothold, samt mye mer frukt, grønnsaker, fullkorn og bønner. Middelhaskost er gunstig for hjerte og blodårene, og kan også beskytte mot demens.

Når starter demens? «Den underliggende prosessen knyttet til kognitiv tilbakegang starter tidlig i voksenlivet, og sannsynligvis enda tidligere,» sier Walter Willett, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. «Derfor tror jeg ikke vi kan starte for tidlig.» Vi kan altså redusere risikoen ved å gjøre endringer i livsstilen, som sunt plantebasert kosthold og trening, i alle livsstadier.

frukt grønt belgvekster
Frukt, grønt og belgvekster
Flere sunne vaner som kan forebygge kognitiv svikt og demens

 er listet av Dr. Gad Marshall, assisterende medisinsk direktør for kliniske studier ved Center for Alzheimer Research and Treatment ved Harvard-tilknyttede Brigham og Women’s Hospital:

  • Trening. «Det mest overbevisende beviset er at fysisk trening bidrar til å forhindre utvikling av Alzheimers eller bremse utviklingen hos mennesker som har symptomer,» sier Dr. Marshall. «Anbefalingen er 30 minutter med moderat intens aerob trening, tre til fire dager i uken.»
  • Spis et middelhavskosthold. «Dette har vist seg å forhindre Alzheimers eller bremse utviklingen. En nylig studie viste at selv delvis overholdelse av et slikt kosthold er bedre enn ingenting, noe som er relevant for mennesker som kan synes det er vanskelig å følge et nytt kosthold fullt ut,» sier Dr. Marshall. Middelhavskost er ferske grønnsaker og frukt; helkorn; oliven olje; nøtter; belgfrukter; fisk; moderate mengder fjærfe, egg og meieriprodukter; moderate mengder rødvin; og rødt kjøtt bare sparsomt.
  • Få nok søvn. «Økende bevis tyder på at forbedret søvn kan bidra til å forhindre Alzheimers,» sier Dr. Marshall. Sikt på syv til åtte timer per natt.

Vi har noen mindre sterke bevis på at følgende livsstilsvalg hjelper til med å forhindre Alzheimers: Lære nye ting, være sosial og moderere alkoholforbruk.

Alzheimers sykdom er den vanligste typen demens. Den utgjør 60-70 % av alle tilfeller, og er en av de ledende dødsårsakene, spesielt i vestlige land. Hjertesykdom er den ledende dødsårsaken på verdensbasis, selv om risikoen kan ofte reduseres en del når man spiser sunnere. Les om Kosthold og livsstil som årsaker til demens, Alzheimers o.a. kognitiv svikt – her på pan-norway.org og om middelhavskost her

Nye internasjonale kostholdsråd for diabetes: Mye plantekost

– Vi anbefaler plantebasert mat, grønnsaker, frukt og bær, belgvekster, fullkornsprodukter, nøtter og frø. Når det gjelder belgvekster har vi nå veldig gode studier som viser at de har en gunstig effekt på risikofaktorer og utvikling av hjerte- og kar-sykdom, samt for utvikling av diabetes, sier sier Anne-Marie Aas, førsteamanuensis og klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, til Dagens Medisin. Les hele saken her

Middelhavskost
Middelhavskostholdet er kåret til verdens sunneste kosthold!

En ny oppsummerings-artikkel: Er kjøtt like farlig som mange tror?

Helsemyndigheter og forskere forteller oss om fordelene ved å spise mindre kjøtt. Physicians Association for Nutrition, ved avdeling South Africa, sender hver måned tips til godt lesestoff – vitenskapelige artikler om kosthold og helse. Dette er deres CPD-Accredited Journal Series (akkreditering-poeng betyr at artikkelen er godkjent for videreutdanning for leger i andre land, mens i Norge er systemet annerledes og slike poeng brukes ikke) som du kan abonnere her – gratis (abonnenter kan ta test etter å ha lest artikkelen).

Denne månedens artikkel vil oppsummere nåværende bevis (evidens) på risiko forbundet med kjøttforbruk. Det vil gi et helhetlig, evidensbasert syn på hvorfor vi tar til orde for redusert kjøttforbruk. Lenke: González, Neus et al. “Meat consumption: Which are the current global risks? A review of recent (2010-2020) evidences.” Food research international (Ottawa, Ont.) vol. 137 (2020): 109341. doi:10.1016/j.foodres.2020.109341

Kjøttreduksjon og overgang til grønnere kosthold er gunstige for individuell helse, klodens helse og mot pandemirisiko. Gjennom årene har etterspørselen etter animalsk mat har skutt i været. Dessverre skaper dette gode forutsetning for at virus og bakterier kan mutere og spre seg. Les om dette på våre nettsider: Zoonoser, pandemier og antibiotikaresistens og våre matvaner

Periodisk faste, tidsbegrenset spising og 8:16-protokoll

Intermittent fasting, eller periodisk faste på norsk, eller tidsbegrenset spising, er en matplan der du har to perioder ila døgnet. En periode er på 12 – 16 timer sammenhengende, der du ikke spiser noe (f.eks. fra kl.16 til kl. 8). Så en periode på 8 til 12 timer der du kan spise (f.eks fra kl.8 til kl.16). 8:16 og 5:2 er kjente regimer.

Selv om metoden er på forskningsstadiet per nå, er det en god del nyere forskning viser at dette kan gi flere helsefordeler. Og kan hjelpe til å gå ned i vekt. Harvard universitet og Mayo Clinic i USA har noen omtaler av metoden. Les mer om periodisk faste – intermittent faste – og hvordan du gjør det i praksis og på en sunn måte, på våre nettsider

Online ernærings-undervisning

Vil du lære mer om ernæring? Besøk PAN Academy – e-læringsplattform, som gjør undervisning morsom og tilgjengelig for alle. Utdanningskursene er enkle å følge, med engasjerende videoleksjoner, pluss massevis av grafikk og visuelle elementer som hjelper å huske bedre. Du kan lære i eget tempo, og se videoene og ta quizene når du har tid.

Er du interessert i å lære mer om hvordan sunn plantebasert ernæring kan redde liv, behandle og forebygge de mest dødelige NCD-ene og dempe klimaendringer? Opprett en gratis PAN Academy-brukerkonto og kom i gang.

Det er to moduler tilgjengelig for øyeblikket, og en tredje er under arbeid (lanseres før slutten av året).

Nyheter

Ny studie: alle norske veganere har god B12-status, og får mye folat

Ny, norsk studie viser at norske vegetarianere og veganere har normal B12 status og får i seg mer folat enn befolkningen forøvrig – se studieomtalen på nettsiden til master i ernæring Nina Johansen

Vegansk kosthold blir stadig bredere anerkjent i fagmiljøene – les vår oversikt i et innlegg på Dagens Medisin