mattilsynet-plantebaserte-erstatninger

Mattilsynets rapport om vegetarprodukter: sunne og næringsrike

Mattilsynets rapport om vegetarprodukter, 2022 viser at disse er både sunne, næringsrik og fiberrike.

Mattilsynets ferske rapport viser oss at såkalte vegetarprodukter som erstatter animalsk mat bør velges framfor siste. Og at vegetarproduktene på den norske markedet er sunne, næringsrik og fiberrike. Et grønnere kosthold, med mindre animalsk og mer plantekost, kan (bidra til å) løse vår tids viktigste utfordringer innen folkehelse og klima. Nordmenn spiser for mye mettet fett, og for lite plantekost og kostfiber.

Dette sier Nina C. Johansen, master i samfunnsernæring, og Tanja Kalchenko, lege. 

Mattilsynets rapport: mer kostfiber og mindre fett i vegetarprodukter

NTB melder 19.januar 2022 om at Mattilsynet i samarbeid med Havforskningsinstituttet har analysert 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker/melkeerstatninger for næringsstoffer og uønskede stoffer.

Mattilsynet konkluderer med at det er 

 • mer kostfiber, 
 • like mye protein, 
 • mindre fett, 
 • mer jern og kalsium i vegetariske ferdigmiddager enn i kjøttmiddager. 
 • få uønskede stoffer i vegetarproduktene.

For lite plantekost og mye animalsk mat skaper helseproblemer

For mye mettet fett, bearbeidet kjøtt og for lite kostfiber er noen av de viktigste svakhetene i norsk kosthold. Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2021 sier dette:

 • “Vurdert opp mot Helsedirektoratets kostråd og anbefalinger spiser vi for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer og fisk. Vi får i oss for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber.”
 • “Kostholdet i Norge har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.”

De fire største dødsårsakene i Europa er hjertesykdom, kreft og diabetes, samt kronisk lungesykdom – såkalte ikke-smittsomme sykdomer, eller NCD. De tre første kan til en stor grad forebygges med riktig kosthold.

 • Bearbeidet kjøtt er anerkjent overbevisende kreftfremkallende for mennesker. Det er i praksis alle ferdigprodukter som finnes i butikker, som pølser, salami, nuggets, leverpostei o.a. I Norge kommer hele 50 % av inntaket i form av bearbeidet kjøtt.
 • 80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett. Hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold er meieriprodukter.
 • Kostfiber er et stoff som kun finnes i planter, som har mange helsefremmende effekter og som mange nordmenn spiser for lite av.

I tråd med en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2020

En fersk kontrollert forskningsstudie, publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2020, viser at plantebaserte kjøtterstatningsprodukter kommer gunstigere ut med tanke på risikofaktorer for hjerte- og karsykommer enn animalskbaserte alternativer. Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780794/

Les også: Er kjøtterstatninger: sunnere? Statens kostråd anbefaler  «Spis mindre av dette: Rødt kjøtt og kjøttprodukter”.

Mettet fett: 80 % av nordmenn spiser for mye

80 % av nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett. Hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold er melk og meieriprodukter og kjøtt.

Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2021 sier dette om mettet fett sitert

 • «Kostens innhold av mettet fett og salt er også langt fra målet, mens innholdet av tilsatt sukker er nærmere målet. Kostholdet i Norge har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.»
 • «Siden 2015 har innholdet av mettede fettsyrer ligget mellom fourteen og 15 energiprosent, og utgjorde 15 energiprosent i 2020. Dette er vesentlig høyere enn anbefalt.»
 • «Melk og meieriprodukter og kjøtt er de største kildene til mettede fettsyrer (Tabell 9).” 

Kostfiber i vegetarprodukter – mange nordmenn spiser for lite

Kostfiber er et plantestoff som har mange helsefremmende effekter og som kun finnes i plantekost. Fber er en form for karbohydrat som ikke tas opp i kroppen og ikke påvirker blodsukkeret. Utviklingen i norsk kosthold sier at vi spiser for lite: 

Kostens fiberinnhold har økt siden 2010, men er fortsatt lavere enn anbefalt” og “Med utgangspunkt i matforsyningsstatistikken for 2020 bør kostens innhold av mettede fettsyrer og tilsatt sukker begge reduseres med henholdsvis minst sixteen og 12 gram per person per dag i gjennomsnitt, mens kostens innhold av kostfiber bør øke med 8 gram per person per dag.” 

Kilder:

Kreftforeningen, sitert: “Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig.”        

Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2021, sitert «Kostens innhold av mettet fett og salt er også langt fra målet, mens innholdet av tilsatt sukker er nærmere målet.

Kostholdet i Norge har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.»  https://www.helsedirektoratet.no

Artikkel i Legeforeningens tidsskrift “Tar vi utgangspunkt i et gjennomsnittlig norsk inntak av bearbeidet kjøtt sammenlignet med et kosthold uten bearbeidet kjøtt, er dette forbundet med en økning i relativ risiko for tidlig dødsfall på rundt 35 %”