dyrke mer erter bønner Norge

Dyrke x 10 mer erter og bønner i Norge

Erter er sunn og næringsrik mat, og den type belgvekster som  vokser best i norsk klima. Poteter, belgvekster, løkplanter og ulike kålvekster har hatt størst betydning for norsk kosthold og matforsyning, skriver NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi.

«- Vi har en lang tradisjon for dyrking av erter i Norden, forteller forsker Ingunn Vågen ved NIBIO Landvik. Det meste av produksjonen i Norge har imidlertid foregått i sørlige strøk. Her i landet vet vi at ertedyrking har vært vanlig siden 1200-tallet, og en gang i tiden hadde mange bygder og gårder sine egne frøstammer av erter som de holdt ved like. På denne måten har genmaterialet over tid blitt tilpasset til lokale klima- og dyrkingsbetingelser.»

Jærerta og Marie – to norske ertesorter

Jærerta er en spesiell norsk lokal sort, med lang historie på Jæren. Før ble jærerter dyrket sammen med havre på Jæren. Denne type ert var nesten borte, men overlevde på grunn av et par entusiasters interesse for den gamle sorten.

Videre skriver NIBIO at disse hører til hagertene (Pisum sativum, eller engelske peas) og har hvite blomster. Jærerter skiller seg fra vanlige grønne og gule pillerter på flere måter: De er betydelig mindre, og grønngule på fargen. Unge belger er velsmakende og kan brukes på samme måte som sukkererter. Dette gir jærertene to forskjellige bruksområder i matlagingen. Som fullmodne er de dessuten svært velsmakende,  og søtere. Både i størrelse og smak minner jærertene mye om franske «petit pois» Marie er en annen ertesort som vandret fra Danmark til Norge, omtalt av NIBIO.

Ja, vi kan dyrke x 10 mer erter og bønner i Norge

At dyrkning av erter i Norge kan mangedobles, sier flere eldre landbruksrapporter. De er en mye mer arealeffektiv måte å produsere mat på enn kjøtt. Allikevel forsøker kjøttlobbyen og andre, stadig å underslå det faktumet at norsk kjøttproduksjon fortrenger dyrking av menneskemat.

I en artikkel fra NMBU på forskning.no mai 2021 kan vi lese dette (en del av prosjektet FoodProFuture) :

«Forsker mener vi bør dyrke mer erter og åkerbønner i Norge. Bønder kan produsere betydelig mengder proteinrike vekster som erter og åkerbønner i Norge. Og forskerne tror at vi snart vil få de i norske butikkhyller.» «Forskere i prosjektet FoodProFuture har undersøkt mulighetene for å dyrke og bruke norske planteproteiner til mat. Forskningen har tatt for seg dyrking av proteinvekster for å oppnå matkvalitet, teknologier for å behandle vekstene, ernæring, forbrukerholdninger og markedsmuligheter.

De har også gjennomført livsløpsanalyser for å dokumentere miljømessig bærekraft. Forskerne har laget scenarier der de har sett på utnyttelsen av norske planteproteiner i kostholdet og hvordan dette påvirker utslipp av klimagasser, oppfyllelse av kostholdsråd og selvforsyningsgrad i Norge.»

Samme anslag i tidligere rapporter om dyrkning av mer av proteinrik plantekost i Norge

Rapporten Økt matproduksjon på norske arealer, 2014, s. 59 og 62, har anslått at dyrking av erter og åkerbønner kan økes med x 40. Dette er senere nedjustert til x 10. Rapporten har dog ikke sett på dyrkingspotensial for poteter, rotgrønnsaker og andre såkalte grove frilandsgrønnsaker. Disse er også viktige fordi de kan bidra med mye protein og annen næring. Matindustrien kan lage grønnsaksburgere og andre vegetariske middagsretter. En rapport ved NIBIO fra 2017 har derimot vurdert dette og anslår (side 10) at

«… mesteparten av arealet med fulldyrket eng i Norge kan brukes til produksjonen av poteter og de viktigste grønnsakene (kål, kålrot og gulrot).»

Senere rapporter har sett på dyrkningsmuligheter av proteinvekster i Norge. Les mer om dette her

Mer plantekost og mindre kjøtt er sunt og bærekraftig – man må dyrke mindre gress og kraftfôr

Er det muligheter for å produsere mer erter og annen plantekost i Norge? Produksjon av norsk matkorn, belgvekster, kålvekster og rotgrønnsaker i Norge kan mangedobles hvis man dyrker mindre husdyrfôr (gress og kraftfôr). Rapporten ved Nasjonalt råd for ernæring/Helsedirektoratet, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, konkluderer med at sunn mat, med mindre kjøtt og mer belgvekster, grønnsaker og frukt er bærekraftig mat. Blant annet skriver rapporten følgende:

“Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.“

Lenke til rapporten er her . I dag er det svært mange instanser som oppfordrer til et mer plantebasert kosthold. Oversikt over instanser og kilder finner du her Hvorfor er det bærekraftig å spise mindre kjøtt og mer plantekost, kan du lese mer om her

NIBIO har hatt flere gode forskningsprosjekter om dyrkning av belgvekster

Det kan dyrkes mange ganger mer erter og bønner i Norge og i Norden – sunne, proteinrike og jernrike matvarer som kan erstatte kjøtt i kosten. NIBIO har et eget forskningsprosjekt om dyrkning av belgvekster, og forskeren Grete Lene Serikstad forteller på forskning.no (1):

«Interessen for å bruke belgvekster som proteinkilde i kostholdet er stor. 2016 er til og med det internasjonale året for kjernebelgvekster. Belgvekstene har evne til å samle nitrogen fra lufta via bakterier i knoller på røttene. Dette betyr at plantene får et høyt proteininnhold, og det gjør dem aktuelle i kostholdet både for mennesker og dyr. Ved å utpeke 2016 til internasjonalt år for kjernebelgvekster, framhever FN betydningen av slike planter for bærekraftig landbruk og kosthold.»

Det er synd at så sunne matvarer som bønner gis i dag til husdyrene, når vi mennesker kan spise dem direkte, med stor helsefordel. Av bønner og erter kan man både lage gryter, pålegg, burgere, mettende middagssalater og mye annen sunn og næringsrik mat. Les mer:

Artikkelen nevner dessverre ikke belgvekstenes helsefremmende egenskaper, ei heller ikke faktumet at belgvekster kunne bli en god kilde til næringsstoffer som jern og sink i norsk kosthold.

Kilde om ertedyrkning i Norge

https://www.nibio.no/nyheter/arktiske-erter–en-potensiell-proteinkilde-i-fremtidens-landbruk Les mer om forskning på dyrkning av belgvekster ved NIBIO på forskning.no her https://www.nibio.no/tema/mat/plantegenetiske-ressurser/nytteplanter-i-norge/utvalgte-kulturminneplanter/erter-lok-og-kalvekster https://www.nibio.no/tema/mat/plantegenetiske-ressurser/nytteplanter-i-norge/utvalgte-kulturminneplanter/erter-lok-og-kalvekster/jaererta-nesten-glemt

https://www.healthline.com/nutrition/green-peas-are-healthy