grønnere kjøttkaker Oslo kommune Sykehjemsetaten

Grønn og sunn mat ved Oslo kommune: grønnere kjøttkaker

Vi roper hurra for Sykehjemsetaten og Oslo kommune som går inn for sunnere kosthold og bedre matutvalg i sine institusjoner! Sykehjemsetaten i Oslo kommune har, i samråd med ernæringsfysiolog, innført grønnere kjøttkaker. Nemlig middager der 25 prosent av kjøttdeigen i kjøttkaker blir erstattet med bønner. Sykehjemsbeboere testet middagene med bønner og likte smaken. Vi har skrevet en kronikk om dette på forskersonen.no Dette er et viktig skritt i riktig retning.

Mer grønt og mindre kjøtt er sunt, også for eldre mennesker

Samtlige fagpanel, fra Harvard Universitet til Danmarks nye kostholdsråd fra 2021, oppfordrer oss til å spise mer protein fra planter og mindre fra kjøtt. Oppsummert forskning viser at dette kan gi bedre helse og lengre liv, og dette gjelder også eldre mennesker.

Harvard universitet skriver at et plantebasert, til og med helt kjøttfritt, kost ikke bare er trygt og kan dekke proteinbehovet fullt ut. Men gir også flere helsefordeler for eldre mennesker, som forbedrer kolesterolverdier og blodsukkerverdier, forebygger forstoppelse og overvekt . Helsedirektoratet har anerkjent at kjøttfritt kosthold passer i alle aldre, inkludert eldre.

Kjøttindustrien ved Animalia påstår derimot at protein fra kjøtt er bedre enn protein fra plantekost. Dette er useriøst. Bekymringer om protein uten kjøtt hører til i forrige årtusen! I 2021 vet vi at et grønnere kosthold er et sunnere kosthold. Det er synd at Animalia, på vegne av den norske kjøttproduserende bonden, igjen forsøker å skremme nordmenn vekk fra å spise mat som har potensiale for å gi bedre helse, livskvalitet og et lengre liv.

Kjøttindustrien motsetter seg sunne endringer for nordmenn

Kjøttindustri-eide organisasjoner og noen populistiske politikere liker ikke endringen. Og har forsøkt å gjøre en stor sak ut av litt grønnere kjøttkaker en gang i måned. Det er ikke første gang kjøttindustrien ved Matprat og Animalia overprøver oppsummert vitenskap og etablert kunnskap, og motarbeider endringer som vil gi nordmenn bedre helse og lengre liv. Vi har tidlig skrevet om dette i blant annet Norsk tidsskrift for ernæring NTFE.no her Kronikk: Kjøttbransjens freidige overprøving av oppsummert vitenskap | NTFE  og her Kronikk: Er det verdt å endre vaner og spise mindre kjøtt for å få lengre liv og bedre helse?

Vær obs på at Matprat og Animalia eies av kjøttindustrien

Matprat og Animalia er eid av kjøttindustrien og bruker flere titalls millioner kroner per år på generisk reklame/markedsføring av kjøtt og egg. Matprat sitt kjøttmarkedsføringsbudsjett var på 75 millioner i 2017. Helsedirektoratet fikk samtidig kun mellom 1 og 3 millioner kroner på å markedsføre sin kampanje «#MerAv», som har som mål å få barn og ungdom til å spise mer frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk og sjømat. Problemet er at dette ikke gjenspeiler utfordringene i norsk kosthold (80 % nordmenn spiser helseskadelig mye mettet fett, 50 % – helseskadelig mye rødt kjøtt og kun 20 % spiser nok frukt og grønt)

Planter kan tilføre alle aminosyrer

Det at plantekost kan gi nok protein og aminosyrer, også for eldre mennesker, ble godt dokumentert allerede i forrige århundre. Helsedirektoratet skriver at «Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer. I en variert vegetarkost vil ulike matvarer bidra med ulike aminosyrer slik at proteinkvaliteten blir god.»

Helsedirektoratet skriver videre at «Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved amming, for spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

Det er uproblematisk å dekke proteinbehovet selv helt uten kjøtt. Spesielt så lenge man fortsatt spiser enten egg, fisk eller meieriprodukter og får i seg nok kalorier. Har man derimot et 100 % plantebasert, eller vegansk, kosthold, er det lurt å inkludere belgvekster i kostholdet. Siden disse er spesielt rike på viktige aminosyrer, jern og flere andre næringsstoffer. Men elleve middager i løpet av ett år med 25 prosent mindre kjøtt er uansett svært langt unna et vegansk kosthold.