lysin poteter

Lysin i mat – vi spiser dobbelt så mye

Lysin er en essensiell aminosyre. Nordmenn spiser per i dag dobbelt så mye av den som man behøver. Potet, havre og erter inneholder en del. Vil man dekke behovet hvis man reduserer en del på inntaket av kjøtt og meieriprodukter?

Svaret er ja, fordi i dag spiser nordmenn dobbelt så mye (4,1 gram per dag) lysin som det er behovet (2,1 gram per dag), kun med kjøtt, ost og melk.

Lysin er lett å få nok av med halvert inntak av animalske produkter, med vanlige norske råvarer – plantekost og litt fisk. I og med nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein som det er behovet, vil ikke redusert kjøttforbruk gi risiko for mangel på lysin eller protein. Nye kostråd fra Danmark, om å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt per uke, kan følges med full næringsmessig trygghet! Les også: Mat med mye protein

Myter om lysin- og proteinmangel spres av kjøttindustrien, som et svar på oppfordring til redusert forbruk av kjøtt. Kjøttindustri-eide organisasjoner som AgriAnalyse og Animalia fremmer tendensiøse påstander og bekymringer om mangel på protein. Og skaper myter om at hvis nordmenn spiser mindre kjøtt, så må “det tapte proteinet” erstattes med importert plantekost. Dette er feil. Les også: Hvor mye av de ulike essensielle aminosyrene behøver vi per dag? og Fakta og myter om protein

Les også: https://matforhelsen.no/er-det-nok-av-essensielle-aminosyrer-i-plantekost/ og https://matforhelsen.no/lysin/