tallerkenmodell

Danske kostråd 2021, FN og den årlige sunn-kost-kåringen

Både Danske kostråd 2021 (Danmarks nye kostråd), FN og USAs helseeksperter oppfordrer oss til å spise grønnere. Og om du spiser grønt allerede, så er det mange flere som vil være med på å spise grønnere, sunnere, mer plantebasert!

Les også: Helsedirektoratets nye kostråd 2023: sunt og bærekraftig å halvere kjøttforbruk. Dette vil gi bedre matberedskap i Norge

Danske kostråd 2021

350 kjøtt per uke, velg belgvekster (100 gram per dag) og nøtter (30 gram per dag)!

Danmarks kostråd 2021 er ganske mye i tråd med EAT-Lancet-anbefalinger! De nye kostrådene sier følgende:

  • “Bælgfrugter og nødder er gode valg, når du vil spise sundt. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.”
  • “Skær ned på kødet. Ca. 350 g kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød. Begræns forarbejdet kød mest muligt, dvs. kød, der fx er røget og saltet.”
  • “Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter. Ca. 100 g om dagen (tilberedt mængde) er tilpas (ud over de 600 g grøntsager og frugter), når du spiser planterigt og varieret.”
  • “Spis ca. 30 g nødder om dagen. Det svarer til omkring en håndfuld.”
  • “Suppler dine måltider med frø. Ca. 1-2 spsk. frø om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Vælg fx sesamfrø, pinjekerner og græskarkerner.”
  • “2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.”

Les også: Kostrådene fra Helsedirektoratet, Danmarks helsemyndigheter eller Harvard Universitet – hva er best for helsen?

Spis mindre egg

Danmarks kostråd 2021 sier dette :

«2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.«

Les mer om egg:

2021 – FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker!

Frukt og grønnsaker gir mange helsefordeler, og er mer bærekraftige og klimavennlige kilder til næringsstoffer enn kjøtt og meieriprodukter. I tillegg spiser mennesker i Vesten for lite plantekost og helseskadelig mye rødt kjøtt og dyrefett. Til og med mange norske spedbarn får i seg altfor mye protein.

Ikke overraskende, ønsker FN at året 2021 blir det internasjonale året for frukt og grønt! UN News skriver følgende:

  • “Fruits and vegetables crucial for healthy lives, sustainable world”
  • “The International Year of Fruits and Vegetables 2021 was proclaimed by the General Assembly in December 2019 to raise awareness on the important role of fruits and vegetables in human nutrition, food security and health, as well as in achieving Sustainable Development Goals (SDGs). ”
  • “Consuming sufficient, or even more than the recommended amounts, of fruit and vegetables has many health and nutrition benefits. Rich in fibres, vitamins and minerals, fruits and vegetables are crucial for growth and development of children, and help boost immune systems.
  • They are also linked to lower risk of depression and anxiety, obesity and non-communicable diseases; promote gut health; and counter micronutrient deficiencies.”

Les mer på FAO sine sider her