Vegetar og vegansk julemat – vegisterkaker o.a.

Velg vegetar, vegansk og mer plantebasert julemat – erstatte medisterkaker med vegisterkaker, for grønnere og sunnere jul 2021! Bildet er fra Veganmisjonen.com

Velg vegetar og vegansk julemat – erstatt medisterkaker med vegisterkaker! Gjør julematen og julebaksten sunnere, grønnere og mer plantebasert. Havre-julegrøt, julesalater, vegisterkaker, tørket frukt, nøtter og klementiner er bare noen eksempler. Veganmisjonens Vegisterkaker, Norges nye julemat, kan du i 2021 kjøpe ferdige på butikk, i  frysedisker.

Julemat kan være vegetar, vegansk og plantebasert, og julebord behøver ikke (bare) være kjøtt, ribbe, medisterkaker o.l. Nye god og mettende julemat som kan lages av mat fra planteriket! Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter for å spise godt i julen. Julestek og julekaker kan både være vegetariske, velsmakende, sunne og plantebasert.

Vegetar julemat er bra for helsen

Tradisjonell julemat ligger tungt i magen på grunn av mye dyrefett og unødvendig mye protein, noe som både gir unødvendig mange kalorier og øker kolesterolet. Det er lett å legge på seg når julebordsesongen varer i to måneder, og julegodt selges på butikker fra begynnelsen av november. Ved å erstatte noe av tradisjonell julemat og julebakst med plantekost, oppnår du følgende:

  • får i deg mindre kalorier,
  • mindre dyrefett,
  • mindre kolesterol og
  • mer kostfiber, antioksidanter og andre sunne plantestoffer, stoffer som kun finnes i planter.

Det handler om å tenke nytt og tørre å prøve nye, vegetariske juleoppskrifter. Erstatt en del av den kjøtt- og meieribaserte julematen med plantebasert og minst like velsmakende julemat – vegansk julemat! Les også: Sunn og grønn mat i førjulstiden  og sunnere julegodteri, julebakst og desserter

Vegetar og vegansk julemat er mettende og fiberrik 

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye vitaminer og mineraler som kjøtt, og mer enn nok med protein. Med plantemat, noe vegansk julemat er laget av, får du mange sunne plantestoffer, såkalte plantekjemikalier, som ikke finnes i mat fra dyr. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn «tradisjonell» julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, kolesterol og andre usunne stoffer. 

En del av julematen faller under kategorien bearbeidet kjøtt, som juleskinke, sylte, medisterkaker, julepølser o.l. – og slike matvarer fraråder av verdens ledende kreftforskere, også i små mengder, på regelmessig grunnlag.

Spis mer av vegetar julemat – grønnere, sunnere og lettere

Erstatt meieri med plantemelk

plantefløte og plantekrem i tradisjonell bakst og andre juleretter – riskrem av kokosmelk , peppersaus med havrefløte og havregrøt med pepperkakesmak med havremelk  Ved å erstatte ku-melk og andre meieriprodukter med plantemelk, plantefløte o.l. får du i deg sunt kostfiber og slipper store mengder mettet fett og kolesterol. 80 prosent nordmenn inkludert barn spiser helseskadelig mye mettet fett

Velg eggfrie oppskrifter på julekaker 

og bakst – kolakaker, konfektkaker, døler, kokosmakroner o.a fra Gunnar og Cathrine. og syv sorter julekaker fra Mari Hult, Vegetarbloggen

Hva er julen uten vegisterkaker fra Jane Johansen/Veganmisjonen?

Denne sunne, plantebaserte/veganske varianten på medisterkaker lagd av havregryn, blomkål og ris, og masse spennende krydder, er blitt norsk tradisjonsjulemat – i snart ti år har hele Norge lagd vegisterkaker til jul! Oppskriften er «stjålet» og videreutviklet av mange, inkludert kjøttbransjens markedsføringsorgan matprat-no, og publisert i samtlige norske aviser og på sosiale medier. Nå finnes vegisterkaker i alle regnbuefarger!  Den originale oppskriften er her  Heldigvis er vegisterkakene ganske enkle å lage, i motsetning til diverse julesteik.

Pleier du å kjøpe ferdigstekt ribbe

til julebord og blir stresset av matlagingen? Nå har du noe som er enda enklere – dette produktet, Oumph, finner du i nesten alle frysedisker! Det er bare å steke Oumph like før julemiddagen! Ferdig peppersaus, vegansk, fra Toro, kan du også kjøpe på forhånd, akkurat som kålrabistappe! Sjekk denne geniale, lettvinte julemiddagen fra Menyen!

Spis mye råkost – sunn vegansk julemat

– salat av kål, gulrot, epler, sitrusfrukter, tørket frukt og nøtter. Flere gode oppskrifter på råkost finner du på frukt.no

Prøv typiske vegetariske juleretter

– som linsestek, nøttestek og andre julestek og nyttårstek. Oppskrifter er på vegetariske og veganske blogger. Rettene er som hovedregel ganske kompliserte å lage, så dette er kun for dem som er glad i matlaging.

Mer av veganske små juleretter og tilbehør: Rosenkål, ertestappe, kålrabistappe

– alt dette er veldig sunt og plantebasert og vil gjøre deg mett om du spiser mye nok, med riktig saus og krydder – for eksempel peppersaus lagd med havrefløte og plantesmør.

Om du vil – erstatt også juleribbe og pinnekjøtt med kjøtterstatninger eller soyabiffer

Naturli, Vegme, Oumph, Beyond meat, Anamma, falafel, Grønne folk, Hoff og flere andre. Husk julesaus og julegrønnsaker – da blir alle vegetarboller julevennlige!

Sunnere, vegansk julegodt 

Vegisterkaker fra Jane Johansen – på 10 ulike vis, norsk julemat siden 2011

Vegisterkaker lages av havregryn, blomkål, ris/quinoa og krydder. I 2021 kan du kjøpe  vegisterkaker ferdige, i nesten alle frysedisker. Bilde: Jane Johansen i veganmisjonen.com

Vegisterkaker er sunn vegetar julemat, og er enkelt å lage. Disse lages av blomkål, havregryn, ris/quinoa og krydder. Vegisterkaker kan lages på forhånd, fryses ned og tas ut når gjestene kommer eller når du skal på besøk og vil ta med egen julemat. I tillegg til mye næring og sunne plantestoffer, er vegisterkaker frie for kolesterol og nesten helt frie for mettet fett, og gir mindre kalorier enn medisterkaker.

Original oppskrift på vegisterkaker ble oppfunnet i 2011 av Jane H. Johansen og Veganmisjonen.com – oppskriften finner du her. Konseptet vegisterkaker er blitt så populært at det ble videreutviklet (kopiert og endret) av mange og delt i omtrent alle medier over hele Norge. Hanne-Lene Dahlgren, forfatter av En skikkelig digg kokebok, den mest populære vegetariske oppskriftsboken i Norge, har en egen oppskrift på vegisterkaker, noe du finnes her På TV2 God Morgen Norge kan du se video der Hanne-Lene forklarer hvordan lage  vegisterkaker. Noen Meny-butikker lager vegisterkaker før jul. 

Vegetar julemat-oppskrifter: hovedretter

Bruk gjerne plantebaserte kjøtterstatninger til å lage retter som ligner kjøttretter. Utvalget i dag er stort, og Naturli, VegMe og Oumph!, samt norske FlowFood som er lagd av nordiske råvarer – bønner som vokser i Norge.

Relativt raske og enkle oppskrifter på vegetar lulemat 

Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.

Sunn vegansk julegrøt (havre istedenfor ris) med julekrydder 

Vegansk julegrøt – der havre brukes istedenfor ris – med julekrydder er blitt populær de siste par årene, og det er bra fordi havre har mange sunne plantestoffer, blant annet betaglukaner som senker kolesterolet. Sjekk oppskrift på havregrøt med pepperkakesmak og valgfrie bær og tørket frukt her på Veganmisjonen.com Ønsker du å lage risengrynsgrøt med plantemelk, finner du oppskriften hos Veganeren.no

Vegansk riskrem med plantefløte og julegrøt med plantemelk

Spis mer julegrønt! Råkost og blandet salat som Furuly og Waldorf

Spis mer råkost – som for eksempel denne Furuly-salaten: Furulysalat er en type kålsalat med appelsin, svisker og hasselnøtter som passer godt til fettere julemat – sur og søt, men kan spises som forrett. Ofte brukt til julens måltider, skriver frukt.no  Waldorfsalat kan lages med plantefløte og plantemajones – sjekk oppskriften her .

Flere oppskrifter på plantebasert julemat:

Plantebaserte veganske julekaker, dessert og bakst

Alle tradisjonelle julekaker (krumkaker, delfia o.l.) kan lages 100% plantebasert! Det blir fortsatt en del sukker og hvitt mel, men null kolesterol, en del mindre mettet fett og kanskje mindre kalorier. Sjekk både Vegetarbloggen.no, Veganmisjonen.com og Veganeren.com

Sunnere julebakst og juledessert: med havre, nøtter, mørk sjokolade og frukt, og uten egg, melk eller smør

Her er det ingen kolesterol, lite mettet fett og mindre kalorier! Det er gode grunner til å variere julebakst og prøve noe nytt, altså erstatte deler av tradisjonell julebakst med plantebasert julebakst. Det blir da mindre å slanke seg i januar, og mer plantekost og fiber, og mindre kalorier, egg og smør, noe som spesielt er bra for kolesterolet.

Vokos – det skal være verdens enkleste kake, fra Veganmisjonen.

Ingrediensene: 
3 dl havregryn
2 dl kokosmasse
1 ss bakepulver
1/3 ts salt
1,5 dl havremelk eller annen plantemelk
1/2 dl lønnesirup

Kanelnøtter & Nøttesmør -spiselige julegaver  Ingrediensene her er nøtter og krydder

Julecookies fra Veganmisjonen

Te og kaffe med julekrydder og plantemelk

Kaffe-latte og chai-latte med julekrydder er sunt og spennende. Ku-melk kan erstattes med havremelk, soyamelk og mandelmelk i slike drikker.