Vegetar julemat

Julemat – velg sunt, godt og grønt!

Vegetar og vegansk julemat er sunt og bra for miljøet. Erstatt medisterkaker med vegisterkaker! Havre-julegrøt, julesalater, tørket frukt, nøtter og klementiner er bare noen eksempler. I 2022 kan du kjøpe både ingredienser og ferdige juleretter i omtrent alle butikker, både i ferskavre- og frysedisker.

Bildet er fra Veganmisjonen.com

Julemat kan være (mer) vegetar, vegansk og plantebasert – altså grønnere og sunnere. Julebord behøver ikke (bare) være kjøtt, ribbe, medisterkaker o.l. Nye gode og mettende juleretter som kan lages av mat fra planteriket! Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter for å spise godt i julen. Julestek og julekaker kan både være vegetariske, velsmakende, sunne og plantebaserte.

Vegetar julemat er bra for helsen

Tradisjonell julemat ligger tungt i magen på grunn av mye dyrefett og unødvendig mye protein, noe som både gir unødvendig mange kalorier og øker kolesterolet. Det er lett å legge på seg når julebordsesongen varer i to måneder, og julegodt selges på butikker fra begynnelsen av november. Ved å erstatte noe av tradisjonell julemat og julebakst med plantekost, oppnår du følgende:

 • får i deg mindre kalorier,
 • mindre dyrefett,
 • mindre kolesterol og
 • mer kostfiber, antioksidanter og andre sunne plantestoffer, stoffer som kun finnes i planter.

Det handler om å tenke nytt og tørre å prøve nye, vegetariske juleoppskrifter. Erstatt en del av den kjøtt- og meieribaserte julematen med plantebasert og minst like velsmakende julemat – vegansk julemat! Les også: Sunn og grønn mat i førjulstiden  og sunnere julegodteri, julebakst og desserter

Vegetar og vegansk julemat er mettende og fiberrik 

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye vitaminer og mineraler som kjøtt, og mer enn nok med protein. Med plantemat, noe vegansk julemat er laget av, får du mange sunne plantestoffer, såkalte plantekjemikalier, som ikke finnes i mat fra dyr. Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn “tradisjonell” julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, kolesterol og andre usunne stoffer. 

En del av julematen faller under kategorien bearbeidet kjøtt, som juleskinke, sylte, medisterkaker, julepølser o.l. – og slike matvarer fraråder av verdens ledende kreftforskere, også i små mengder, på regelmessig grunnlag.

Vegansk julestek
Vegansk julestek – feststek av sopp og grønne erter er sunt, mettende og lettvint

Spis mer av vegetar julemat – grønnere, sunnere og lettere

Erstatt meieri med plantemelk, 

plantefløte og plantekrem i tradisjonell bakst og andre juleretter – riskrem av kokosmelk , peppersaus med havrefløte og havregrøt med pepperkakesmak med havremelk  Ved å erstatte ku-melk og andre meieriprodukter med plantemelk, plantefløte o.l. får du i deg sunt kostfiber og slipper store mengder mettet fett og kolesterol. 80 prosent nordmenn inkludert barn spiser helseskadelig mye mettet fett.

Velg eggfrie oppskrifter på julekaker 

og bakst – kolakaker, konfektkaker, døler, kokosmakroner o.a fra Gunnar og Cathrine. og syv sorter julekaker fra Mari Hult, Vegetarbloggen. Les også: Hvor mange egg per uke sunt å spise? og Egg, hjerte- og karsykdom og diabetes: hva viser ny forskning

naturli-vegisterkaker-medisterkaker
Vegisterkaker fra Naturli erstatter medisterkaker – alle butikker har denne i 2022

Hva er julen uten vegisterkaker fra Jane Johansen/Veganmisjonen?

Denne sunne, plantebaserte/veganske varianten på medisterkaker lagd av havregryn, blomkål og ris, og masse spennende krydder, er blitt norsk tradisjonsjulemat – i snart ti år har hele Norge lagd vegisterkaker til jul! Oppskriften er “stjålet” og videreutviklet av mange, inkludert kjøttbransjens markedsføringsorgan matprat-no, og publisert i samtlige norske aviser og på sosiale medier. Nå finnes vegisterkaker i alle regnbuefarger!  Den originale oppskriften er her  Heldigvis er vegisterkakene ganske enkle å lage, i motsetning til diverse julesteik.

Erstatt/reduser ferdigstekt ribbe

Om du vil – erstatt også juleribbe og pinnekjøtt med kjøtterstatninger eller soyabiffer. Naturli, Vegme, Oumph, Beyond meat, Grønne folk, Hoff og flere andre. Husk julesaus og julegrønnsaker – da blir alle vegetarboller julevennlige!

til julebord og blir stresset av matlagingen? Nå har du noe som er enda enklere – dette produktet, Oumph, finner du i nesten alle frysedisker! Det er bare å steke Oumph like før julemiddagen! Ferdig peppersaus, vegansk, fra Toro, kan du også kjøpe på forhånd, akkurat som kålrabistappe!

Prøv typiske vegetariske julesteik

– som linsestek, nøttestek og andre julestek og nyttårstek. Oppskrifter er på vegetariske og veganske blogger. Rettene er som hovedregel ganske kompliserte å lage, så dette er kun for dem som er glad i matlaging. Sjekk forslag til vegansk juleribbe hos Meny

Mer av veganske små juleretter og tilbehør: Rosenkål, ertestappe, kålrabistappe

– alt dette er veldig sunt og plantebasert og vil gjøre deg mett om du spiser mye nok, med riktig saus og krydder – for eksempel peppersaus lagd med havrefløte og plantesmør.

Spis mer julegrønt! Råkost og blandet salat som Furuly og Waldorf

– salat av kål, gulrot, epler, sitrusfrukter, tørket frukt og nøtter. Klementiner, valnøtter, fikener, dadler fungerer som sunn snacks. Flere gode oppskrifter på råkost finner du på frukt.no

Spis også mer råkost – som for eksempel denne Furuly-salaten fra Frukt.no. Furulysalat er en type kålsalat med appelsin, svisker og hasselnøtter som passer godt til fettere julemat – sur og søt, men kan spises som forrett. Ofte brukt til julens måltider, skriver frukt.no. Waldorfsalat Denne populære julesalaten kan lages med plantefløte og plantemajones – sjekk oppskriften her .

Vegisterkaker fra Jane Johansen – på 10 ulike vis, norsk julemat siden 2011

Vegisterkaker lages av havregryn, blomkål, ris/quinoa og krydder. I 2021 kan du kjøpe  vegisterkaker ferdige, i nesten alle frysedisker. Bilde: Jane Johansen i veganmisjonen.com

Vegisterkaker er sunn vegetar julemat, og er enkelt å lage

 Disse lages av blomkål, havregryn, ris/quinoa og krydder. Vegisterkaker kan lages på forhånd, fryses ned og tas ut når gjestene kommer eller når du skal på besøk og vil ta med egen julemat. I tillegg til mye næring og sunne plantestoffer, er vegisterkaker frie for kolesterol og nesten helt frie for mettet fett, og gir mindre kalorier enn medisterkaker.

Original oppskrift på vegisterkaker ble oppfunnet i 2011 av Jane H. Johansen og Veganmisjonen.com – oppskriften finner du her. Konseptet vegisterkaker er blitt så populært at det ble videreutviklet av mange og delt i omtrent alle medier over hele Norge. Hanne-Lene Dahlgren, forfatter av En skikkelig digg kokebok 1, 2, og 3, den mest populære vegetariske oppskriftsboken i Norge, har en egen oppskrift på vegisterkaker i 3 farger, noe du finner her. På TV2 God Morgen Norge kan du se video der Hanne-Lene forklarer hvordan lage  vegisterkaker. Noen Meny-butikker lager vegisterkaker før jul. Ferdigvariant, for eksempel fra Naturlig, kan du kjøpe på de aller fleste norske butikker

Vegetar julemat-oppskrifter: hovedretter

Bruk gjerne plantebaserte kjøtterstatninger til å lage retter som ligner kjøttretter. Utvalget i dag er stort, og Naturli, VegMe og Oumph!, samt norske FlowFood som er lagd av nordiske råvarer – bønner som vokser i Norge.

Relativt raske og enkle oppskrifter på vegetar lulemat 

 • Forenklet julesteik, der vegetarisk kjøttdeig, noe som er å finne i frysedisker i de fleste matbutikker, stekes med løk og krydder i stekepanne, bakes inn i to planer med butterdeig og settes i ovn. Feilfritt og enkelt, og ser spennende ut, fra Hanne-Lene.no – oppskriften er her! Flere oppskrifter fra Hanne-Lene er her
 • Peppersaus med plantefløte er minst like godt som fløtesaus, men lettere og kolesterolfri! Ertestappe, rosenkål og poteter kan du spise mer av med denne sausen, slik at du blir mett uten den “tyngre” maten.
 • Julemiddag av vegetar, eller plantebasert, kjøtt. Ferdig, godt og raskt – vegetarkjøtt! Bare lag  julesaus og julens grønnsaker, og fråts i alle mulige kjøtterstattninger – Beyond Meat bratwurstpølse, Oumph The Chunk og nøytral vegetardeig! Flere produkter, oppskrifter og gode ideer fra Naturlig er samlet her
 • Vegisterkaker fra Veganmisjonen.com og Rødbetekaker fra NRKr
 • Bor du i Oslo, kan du bestille frossen vegetar julesteik – nøttesteik på noen Menyer
 • Mange Meny-butikker tar imot bestilling på ferdiglagd nøttesteik og vegisterkaker. Her er butikkoversikt – finn din butikk her og ring og spør
 • Flere tips til rask vegetar julemat og enkelte ferdigprodukter som er plantebasert og som kan brukes til å lage eller servere julemat – på Vegetarforeningens nettsider
 • Prøv denne sunne veganske feststeiken 2017 fra Veganmisjonen, av grønne erter og sopp! Denne er (relativt) enkel å lage, har få ingredienser som du får tak i på alle matbutikker. Supersunt!
 • Linsestek 2012 – av kokte linser, mandler, løk, purre og selleri, krydder og matfløte – supersunt, godt, relativt enkelt, mettende, næringstett og magert!
 • Og hvem kunne tro at falafel kan serveres på norske julebord! Meny skriver følgende:

Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.

Flere oppskrifter på plantebasert julemat:

 • Julepostei av rotgrønnsaker fra NRK
 • Soyaribbe – laget av soyabiffer, som inneholder like mye protein som kjøtt men har litt lavere fettinnhold. Bruk denne oppskriften!
 • Plantebasert oppskrift på en sunn julestek, av linser, nøtter og grønnsaker på veganmisjonen.com
sunne ingredienser
sunne ingredienser

Velg sunnere ingredienser til julegodt – tørket frukt, nøtter og mørk sjokolade

Velg mer av sunne ingredienser som mandel, mørk sjokolade og dadler, og kanskje litt lønnesirup! I tillegg til mye god smak, er det masse sunne plantestoffer, som blant annet antioksidanter og fiber, og mye næring som gir god metthetsfølelse. Lag sunne juledesserter og rå kaker av frukt, tørket frukt, nøtter og mørk sjokolade, for eksempel rå kaker, av tørket frukt, nøtter, kakao, peanøttsmør og kokos. Sjekk Julebakst og julegodt, sunt, uten sukker – 12 oppskrifter

Havre, nøtter, mørk sjokolade og frukt, og uten egg, melk eller smør. Her er det ingen kolesterol, lite mettet fett og mindre kalorier! Det er gode grunner til å variere julebakst og prøve noe nytt, altså erstatte deler av tradisjonell julebakst med plantebasert julebakst. Det blir da mindre å slanke seg i januar, og mer plantekost og fiber, og mindre kalorier, egg og smør, noe som spesielt er bra for kolesterolet.

Slik erstatter du ku-melk med sunnere og lettere soyamelk: Sjekk denne oppskriften, på enkel mokka-sjokoladepudding med soyamelk, fra Veganmisjonen.com

Sunn vegansk julegrøt (havre istedenfor ris) med julekrydder 

Vegansk julegrøt – der havre brukes istedenfor ris – med julekrydder er blitt populær de siste par årene, og det er bra fordi havre har mange sunne plantestoffer, blant annet betaglukaner som senker kolesterolet. Sjekk oppskrift på havregrøt med pepperkakesmak og valgfrie bær og tørket frukt her på Veganmisjonen.com Ønsker du å lage risengrynsgrøt med plantemelk, finner du oppskriften hos Veganmisjonen

Vegansk riskrem med plantefløte og julegrøt med plantemelk

julekaker
Julekaker – lagd av Veganmisjonen.com

Plantebaserte veganske tradisjonelle julekaker, dessert og bakst

Alle tradisjonelle julekaker (krumkaker, delfia o.l.) kan lages 100% plantebasert! Det blir fortsatt en del sukker og hvitt mel, men null kolesterol, en del mindre mettet fett og kanskje mindre kalorier. Sjekk både Vegetarbloggen.no, Veganmisjonen.com og Veganeren.com

Te og kaffe med julekrydder og plantemelk

Kaffe-latte og chai-latte med julekryddeer er sunt og spennende – sjekk oppskrift her hos minimalistbaker. Ku-melk kan erstattes med havremelk, soyamelk og mandelmelk i slike drikker.