Svangerskapdiabetes og kosthold: Pølser, burgere og pizza 2 ganger per uke dobler risikoen

Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes
Pølser og burgere øker risiko for svangerskapdiabetes

Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten. Kosthold spiller en viktig rolle både i utvikling og behandling av svangerskapsdiabetes. Det at pølser, pizza og burgere ikke bidrar til bedre helse, er ikke noe nytt. En ny studie finner at det å spise fast food (pølser, burgere og pizza) mer enn 2 ganger i uken øker risikoen for svangerskapsdiabetes med 80%!

Resultatene til studien Fast Food Consumption and Gestational Diabetes Incidence in the SUN Project (1) tyder på at høyere forbruk av fast food før graviditet er en uavhengig risikofaktor for svangerskapsdiabetes. Forfatterne analyserte data fra 3048 kvinner med universitetutdannelse, og resultatene ble justert for flere konfunderende faktorer.

Forekomsten av svangerskapsdiabetes øker

Utbredelsen av svangerskapsdiabetes er økende, hovedsakelig fordi fedme blant kvinner i reproduktiv alder er stadig økende. Formålet med studien var å undersøke forekomsten av svangerskapsdiabetes sett i sammenheng med forbruket av hurtigmat i en kohort av universitetsutdannede. Helsedirektoratets nettsider for publikum helsenorge.no har en god artikkel om svangerskapsdiabetes – les på helsenorge.no her  

Kostrådet ved svangerskapsdiabetes er som for diabetes ellers – å spise lavglykemisk og hovedsakelig plantebasert.

Les også: Kjøttspising under svangerskapet og overvekt

Hamburgere, pølser og pizza og diabetes under svangerskapet

Kohorten «Seguimiento Universidad de Navarra» (SUN) inkluderte data fra 3048 kvinner som i utgangspunktet var frie for diabetes eller tidligere svangerskapsdiabetes og som rapporterte minst ett svangerskap mellom desember 1999 og mars 2011. Forbruket av hurtigmat ble vurdert gjennom et matvarefrekvensskjema. Hurtigmat ble definert som hamburgere, pølser og pizza.
Tre kategorier av fast food-forbruket ble etablert: lav (0-3 porsjoner / måned), middels (> 3 porsjoner / måned og ≤2 porsjoner / uke) og høy (> 2 porsjoner / uke). Det ble justert for potensielle konfunderende (ko-eksisterende) faktorer.

Les også: Plantebasert kosthold er gunstig ved hjerte- og karsykdom

Høyere risiko for diabetes

Forfatterne identifiserte 159 tilfeller av svangerskapsdiabetes under oppfølging. Etter justering for alder, baseline kroppsmasseindeks, totalt energiinntak, røyking, fysisk aktivitet, familiehistorie med diabetes, hjerte-og karsykdommer / hypertensjon ved baseline, antall fødsler, overholdelse av Middelhavs-kostmønster, alkoholinntak, fiberinntak og sukkerholdig brusdrikking, viste det seg at forbruk av fast food var signifikant assosiert med en høyere risiko for svangerskapsdiabetes, med multivariat justert OR (odds ratio) på 1,31 og 1,86 for middels og høye kategorier, henholdsvis, versus den laveste kategorien av baseline fast food forbruk.

Kilde:

Ligia J. Dominguez, Miguel A. Martínez-González, Francisco Javier Basterra-Gortari, Alfredo Gea, Mario Barbagallo,  Maira Bes-Rastroll0. DOI: 10.1371/journal.pone.0106627

Lenke til studien er her

Kostråd ved svangerskapsdiabetes, av helsenorge.no

  • Flere og mindre måltider, for eksempel 3 hovedmåltider og 2-3 mindre mellommåltider.
  • Det er også anbefalt å begrense inntaket av karbohydrater i frokostmåltidet, sammenlignet med måltider senere på dagen. Dette er fordi insulinet ofte fungerer litt dårligere om morgenen hos gravide med svangerskapsdiabetes.

Slik setter du sammen måltidene

  • 1/3 – 1/2 av tallerkenen utgjøres av grønnsaker
  • opp til 1/4 av tallerken er potet/fullkornpasta/fullkornris
  • 1/4 eller mer utgjøres av en proteinkilde (fisk, kylling, kjøtt, belgvekster)

Velg fiber og fullkorn

Fullkornsprodukter som grovt brød, pasta og ris med hele korn og kjerner som er basert på 75-100 % fullkorn, skriver helsenorge.no

Kostfiber finnes kun i plantekost, og plantekost som fullkorn, belgvekster og grønnsaker gir mange av næringsstoffene barnet trenger for å utvikle seg normalt og kan være med på å forebygge forstoppelse hos den gravide. Fiber er også med på å senke magens tømningshastighet, det vil si at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre til tynntarmen. Det er i tynntarmen opptak av næringsstoffer skjer. Det at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre, bidrar til en forsinket blodsukkerstigning.

Poteter, spesielt potetstappe eller varme poteter, samt hvit ris og hvit/fin (der det ikke står fullkorn på pakningen) pasta kan gi rask stigning i blodsukkeret og mengden bør derfor tilpasses den enkelte gravide.

Les gjerne mer på helsenorge.no, det er mange gode, praktiske kostråd for svangerskapsdiabetes.

Les også – fordypning