41 prosent lavere risiko for å føle seg deprimert av kostfiber

Mer fiber i kosten forbedrer humøret og letter på depresjon
Mer fiber i kosten forbedrer humøret og letter på depressive symptomer, viser ny forskning

De som spiser mer fiber fra frukt og grønnsaker ser ut til å ha mindre av depressive symptomer, ifølge en artikkel publisert i journalen Nutrition.  Fiber finnes kun i plantekost, og det er ingen fiber i mat fra dyr.

Forskerne gjennomgikk data fra National Health and Nutrition Examination Survey studie, som inkluderte 16 807 personer. En hentet data om fiberinntak fra forskjellige matvarer og forekomsten av depressive symptomer.

Det ble funnet at de som spiste mest fiber så ut til å ha 41 prosent lavere risiko for depressive symptomer enn de som spiste minst fiber. En mulig mekanisme er at fiber i kosten endrer tarmfloraen, slik at betennelse og oksidativt stress reduseres. Forskerne konkluderer med følgende:

CONCLUSIONS:

Our study suggested that intakes of total fiber, vegetable fiber, and fruit fiber were inversely associated with depressive symptoms. Further larger prospective studies are needed to confirm our findings.»

Lenke til studien er tilgjengelig her

Xu H, Li S, Song X, Li Z, Zhang D. Exploration of the association between dietary fiber intake and depressive symptoms in adults. Nutrition. Published online March 21, 2018.

Les også:

For lavt inntak av kostfiber i Norge

I Norge er gjennomsnittlig inntak av kostfiber godt under anbefalte mengder. Les mer om kostfiber og helse på Norsk helseinformatikk – nettsiden for publikum og helsepersonell  Kostfiber har flere gode helseeffekter, og norske helsemyndigheter ønsker at fiberinntaket i befolkningen øker.

Samtidig viser rapporten Samfunnsgevinsten av å følge Helsedirektoratets kostråd at både høyere forbruk av frukt, grønnsaker og kostfiber er noen av de viktigste kostholdsfaktorene som kan spare samfunnet for store kostnader og gi bedre helse og livskvalitet, og lengre liv. Les mer om rapporten Samfunnsgevinsten av å følge Helsedirektoratets kostråd og om flere andre rapporter som viser at plantebasert kosthold kan gi flere helsefordeler her Plantebasert politikk; hvem vil jobbe for et lavere kjøttforbruk?

Mer forskning om kostfiber og helse

Det er flere studier som viser at fiberrikt kosthold gir bedre helse: redusert risiko for kreft, lengre liv, beskytter mot overvekt, hjerte- og karsykdom og diabetes type to: