antiinflammatorisk mat og kosthold

USAs kostråd 2020 anbefaler et grønnere kosthold!

USAs kostråd har nylig utarbeidet en vitenskapelig rapport som danner grunnlaget for USAs nye kostholdsråd, 2020, for befolkningen. Amerikanske helsemyndigheter oppdaterer sine kostholdsråd for befolkningen hvert femte år, og siste utgaven er fra 2015.

Rapporten som danner grunnlaget for USAs nye kostholdsråd, fremhever et plantebasert kosthold, altså der mesteparten av kaloriinntaket kommer fra plantekost som grønt og frukt, belgvekster, fullkorn, nøtter og kjerner, som det sunneste. Sitert rapporten til USAs ernæringsråd (fagkomite som utarbeider kostrådene for befolkningen):

“Based on its review of the evidence, the Committee confirmed that these Food Patterns represent healthy dietary patterns in that they provide the majority of energy from plant-based foods, such as vegetables, fruits, legumes, whole grains, nuts and seeds; provide protein and fats from nutrient-rich food sources; and limit intakes of added sugars, solid fats, and sodium. ”

Verken kjøtt eller meieri anses lenger som nødvendig, viser til side 9 i rapporten USAs kostråd:

“In addition, if meat and dairy foods are included in the dietary pattern, choosing lean cuts and lower fat dairy options is preferred.”

Les også: Helsedirektoratets nye kostråd 2023: sunt og bærekraftig å halvere kjøttforbruk. Dette vil gi bedre matberedskap i Norge

Fullkorn oppgradert – enda sunnere enn før

Videre fremheves fullkorn som like viktig for helsen som frukt og grønt:

“A noteworthy difference from the 2015 Committee report is that whole grains are now identified with almost the same consistency as vegetables and fruits as beneficial for the outcomes examined, suggesting that these three plant-based food groups are fundamental constituents of a healthy dietary pattern.”

DGAC fremhever at rødt og bearbeidet kjøtt er assosiert med mange sykdommer, inkludert hjertesykdommer, diabetes type 2 og tykktarmskreft, og at rødt og bearbeidet kjøtt er ikke forbundet med noen som helst helsefordeler. Les også: Hva er fullkorn og hvorfor spise mer av det

Les også: Danmarks, Norges, USAs og Harvard Universitets sine kostråd – hva er best?

Erstatte mettet fett (dyrefett) med umettet (plantefett)

Rapporten anbefaler å erstatte mettet fett, som for det meste finnes i dyreprodukter, med umettet fett, hovedsakelig finnes i plantekost (unntatt hard vegetabilsk fett som kokos- og palmeolje) og med komplekse, sunne karbohydrater for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Few Americans achieve or exceed the Adequate Intake for dietary fiber, and a dietary pattern that encourages the intake of fiber-rich foods, including whole grains, fruits, vegetables, nuts and legumes, and other plant-based foods would be beneficial to increase fiber intakes.

To reduce saturated fat intake, the dietary pattern should replace sources of saturated fat with sources of polyunsaturated fats by substituting certain animal-source foods, especially processed meats and certain high-fat dairy products, with sources of polyunsaturated fats, such as seafood, seeds, nuts, legumes, and appropriate vegetable oils. In addition, if meat and dairy foods are included in the dietary pattern, choosing lean cuts and lower fat dairy options is preferred.

Sjekk hele rapporten fra USAs ernæringsråd, The Dietary Guidelines Advisory Committee’s (DGAC) scientific report, her https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-07/ScientificReport_of_the_2020DietaryGuidelinesAdvisoryCommittee_first-print.pdf

Amerikanske kostråd fra 2015

Amerikanske helsemyndigheter oppdaterer sine kostråd for befolkningen  hvert femte år, og siste utgaven er fra 2010. Den vitenskapelige rapporten Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee kom februar 2015. Dette er vitenskapelige anbefalinger til kostholdsråd laget av ekspertpanel Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) som er tilknyttet amerikanske helsemyndigheter, og basert på gjennomgang av både ny og gammel forskning.
Rapporten danner grunnlag for de nye, kommende kostholdsanbefalingene 2015.

Det er viktig å bemerke seg tre punkter i denne rapporten:
  • Plantebaserte kosthold er sunnere enn animalskbaserte,
  • vegetarisk fremheves som et sunt kostholdsmønster og
  • inntaket av mettet fett fortsatt bør begrenses.
  • Endelig, for første gang noensinne, anbefalte komiteen en reduksjon i kjøttinntak, inkludert magert kjøtt, på grunn av bekymringer om miljøet. Sjekk gjerne sider 7 og 9 i oppsummeringen

Vegetarisk er sunt

Vegetarisk nevnes spesielt som ett av tre sunne kostholdstyper, eller som ett av tre måter å spise sunt på, sammen med middelhavskost og et «sunt amerikansk kosthold». Ekspertkomiteen skriver følgende:

“a diet higher in plant-based foods, such as vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and seeds, and lower in calories and animal based foods is more health promoting.”
«Food Pattern Modeling demonstrates that healthy eating patterns can be achieved with:
Healthy U.S.-style Pattern
(-d) Healthy Mediterranean-style Pattern
Healthy Vegetarian Pattern
Although some differences exist across the three eating patterns, comparable amounts of nutrients can be obtained by consuming nutrient-dense foods while maintaining energy balance.»

Plantebasert er sunnest ifølge USAs kostråd

«Consistent evidence indicates that, in general, a dietary pattern that is higher in plant-based foods, such as vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and seeds, and lower in animal-based foods is more health promoting and is associated with lesser environmental impact (GHG emissions and energy, land, and water use) than is the current average U.S.»

Mettet fett bør fortsatt begrenses

Ekspertrapporten har vurdert all den nye forskningen om mettet fett. Konklusjonen er fortsatt at man bør begrense inntaket av mettet fett til under 10 % av energiinntaket. Ekspertrapporten har vurdert all den nye forskningen om mettet fett. Konklusjonen er fortsatt at man bør begrense inntaket av mettet fett til under 10 % av energiinntaket:

«The DGAC encourages the consumption of healthy dietary patterns that are low in
saturated fat, added sugars, and sodium. The goals for the general population are: less than 2,300 mg dietary sodium per day (or age – appropriate Dietary Reference Intake amount), less than 10 percent of total calories from saturated fat per day, and a maximum of 10 percent of total calories from added sugars per day»

Kolesterol

Ekspertrapporten fjerner anbefalingen om å begrense kolesterolinntaket. Norske fagpaneler har fjernet denne anbefalingen for lenge siden, men har samtidig understreket at inntaket av egg ikke bør stige.

Forebygge kreft med riktig mat

Det er en del forskning som viser at mer plantedominerte er gunstige mtp forebygging av kreft, spesielt i tykktarm og endetarm, samt postmenopausal brystkreft (etter overgangsalderen). Matvarer som frukt, grønnsaker, belgvekster og fullkorn er gunstige mens matvarer som rødt og bearbeidet kjøtt, matvarer med mye tilsatt sukker, raffinerte karbohydrater, pommefrits, mettet fett og animalske matvarer kan øke risikoen for kreft.

Kilder:
Oppsummering (bl.a. side 7 og 9) kan du lese her http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/02-executive-summary.pdf

Hele rapporten her http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/
http://www.health.gov/dietaryguidelines/
http://www.theveganrd.com/2015/02/the-2015-dietary-guidelines-what-will-they-mean-for-vegans-2.