Potetsalat-veganmisjonen.com

Lun og sunn potetsalat, eggfri og melkefri – 100% plantebasert!

Sommer er tiden for poteter, grill og potetsalat – glem fordommer om at potet ikke er sunt! Dette kommer an på hvordan du tilbereder dem. Avkjølte, sammen med grønnsaker, grønt, løk, bønner, krydder og olje-syre-dressing fører ikke til rask stigning i blodsukkeret – i motsetning til varm potetstappe kun med melk.

Du kan kjøpe ferdig vegansk potetsalat på Coop eller Extra (og eventuelt også andre butikker), eller du kan lage potetsalat selv, av kokte poteter, noe som er ganske enkelt. Egentlig, behøver du ikke oppskrift på potetsalat, bare bruk kokte poteter, tilsett grønnsaker, gjerne rå, bønner (da blir salaten spesielt mettende, proteinrik og næringsrik) oliven, krydder, dressing og gjerne plantebasert krem fresh. Eventuelt kan du finne flere gode oppskrifter på nettet, søk etter vegansk potetsalat.

Enkle oppskrifter potetsalat

Prøv disse enkle oppskrifter på potetsalat fra Frukt.no:

Salat med bønner og olje-sitron-dressing. Ingrediensene:

1 kg potet
150 g salatbønner (andre grønne bønner kan også brukes)
3 vårløk i tynne skiver
DRESSING
saften av 1 sitron
2 ss olivenolje
salt og pepper etter smak

Hele oppskriften finner du her hos frukt.no

Fransk potetsalat med disse få ingrediensene

1 kg potet
1 purre
4 ts sennep
2 dl olivenolje
4 ss vineddik
½ ts grovmalt pepper
½ bunt hakket frisk kruspersille

Frukt.no har mange gode oppskrifter på potetsalater, med få ingredienser og som er enkle å tilberede.

Oppskrifter i Veganmisjonen.com

Veganmisjonen.com har flere gode oppskrifter. Prøv for eksempel potetsalat med rød pesto! Bildet over er fra veganmisjonen.com

Her på Dagens Næringsliv finner du en enkel oppskrift på potetsalat med grønne erter. Tilsett kikerter i din potetsalat for mer protein og metthet

Poteter er sunt – tilberedningsmåten har mye å si!

Det er mange gode grunner til å spise poteter, bl.a. smak, de er mettende og norskprodusert. En oversiktsartikkel skrevet av Martina Lovise Lindhart Hagen, masterstudent i klinisk ernæring, «Poteter og livsstilssykdommer: en systematisk oversiktsartikkel» viser at det ikke er noen grunner til å fraråde å spise poteter. Artikkelen er publisert på Norsk tidsskrift for ernæring.

Poteter inneholder alle de essensielle aminosyrer (dagsbehovet kan teoretisk sett dekkes med 1,5 – 2 kilo poteter alene, noe som kun gir 1200 kilokalorier), kalium, vitamin C og fiber. Les mer om poteter her

«Poteter er forholdsvis næringsrike og har høyere innhold av kostfiber, mineraler og sporstoffer enn  polert ris og vanlig pasta (4). Siden vi spiser mye potet, utgjør den en god kilde til kostfiber og stivelse. I tillegg bidrar poteten med vitamin C, kalium, vitamin B6, kobber, fosfor og magnesium (1, 5, 10). Potet bidrar også til inntaket av jern (11). Proteinkvaliteten er høy og poteter kan dekke behovet for essensielle aminosyrer (1).»

skriver Martina Lovise Lindhart Hagen, masterstudent i klinisk ernæring.

Mer om poteter kan du lese på frukt.no

Poteter, karbohydrater og glykemisk indeks: Ingen grunn til bekymring!

Er du likevel bekymret for karbohydrater/glykemisk belastning/blodsukkerstigning, spis potetene avkjølt og med litt fett, som for eksempel i potetsalater. (Glykemisk indeks/belastning ved en hel matrett er ikke det samme som glykemisk belastning ved en bestemt matvare, og tall/oversikt over glykemisk belastning ved ulike råvarer og matretter/måltider kan du sjekke på diabetes.no) Da stiger blodsukkeret mye langsommere, og du kan spise mange poteter (obs: så lenge du ikke har diabetes eller prediabetes)!

For å bli enda mer mett, og for å få enda mer næring og protein, tilsett erter, linser eller bønner i potetsalaten. Ellers er rapsolje, olivenolje, sennep, grønnsaker, urter, oliven, soltørket tomat, pesto er gode ingredienser i potetsalater.

Trening annenhver dag er det beste for blodsukkeret

Når du trener annenhver dag, gjerne 45 minutter på høy intensitet, tømmer du karbohydratlagrene i musklene, og blodsukkerreguleringen i kroppen din blir mye bedre. Musklene tar opp mye av sukkeret som kommer i blodet. Vi oppfordrer alle som kan til å trene annenhver dag, noe som er mye bedre og viktigere for helsen enn det å telle på karbohydrater. Når det er sagt, anbefaler vi å unngå raske karbohydrater med tomme kalorier, som sukkerholdig brus, godteri, kaker og fine hveteboller – unntatt rett etter en hard treningsøkt.

Les en ny artikkel i Norsk tidsskrift for ernæring om poteter som kosttilskudd ved sykkelkonkurranse